Οι καταστάσεις, που θα αναρτηθούν στα Λύκεια, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του
Ο κύβος ερρίφθη… Και αύριο Τρίτη 27 Αυγούστου, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των επιτυχόντων στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τις βάσεις εισαγωγής. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων.
Οι καταστάσεις, που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Η πρώτη εικόνα για τις βάσεις
Φέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ συνολικά 79.631 και τα αποτελέσματα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο χάρτης της Ανώτατης εκπαίδευσης είναι εντελώς διαφορετικός, αφού δεν υπάρχουν ΤΕΙ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια , ενώ τα πανεπιστήμια διαθέτουν και πάνω από 100 νέα τμήματα. Ειδικά όσον αφορά στα νέα τμήματα είναι σημαντικό να δούμε εάν τελικά οι νέοι τα επέλεξαν ή φοβήθηκαν και τους “γύρισαν την πλάτη”. Αυτό θα είναι κάτι ,που θα κρίνει και το μέλλον των ίδιων των τμημάτων και το οποίο θα καθορισθεί κατά κύριο λόγο από τις επιλογές που έκαναν οι νέοι υποψήφιοι .
Οι επιλογές των αποφοίτων έχουν απόλυτη συνάρτηση και με την πορεία των βάσεων ενώ αποτυπώνουν και την αγωνία της νέας γενιάς για την επαγγελματική αποκατάσταση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Για αυτό το λόγο και αναμένεται να υπάρχει αύξηση των βάσεων και σε όλα τα τμήματα τα οποία “οδηγούν” στον δημόσιο τομέα Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα δείξει και το κατά πόσο οι μαθητές σημείωσαν σωστά τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο, διότι υπάρχουν πληροφορίες οτι πολλοί μπερδεύτηκαν με τις ονομασίες των νέων τμημάτων.
Πάντως οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των βάσεων δείχνουν τα εξής :
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι υψηλόβαθμες σχολές θα σημειώσουν μικρή πτώση, από 50 μόρια η Νομική Αθήνας μέχρι 200 μόρια η Νομική Κομοτηνής και η πτώση θα συνεχίζεται όσο θα μειώνονται οι βαθμολογίες, για να φτάσουμε στις σχολές που η βάση τους είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια όπου θα έχουν πτώση μέχρι και 1.000 μόρια.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι χαμηλές επιδόσεις χημεία και φυσική λογικά θα ήταν η αιτία για την πτώση των βάσεων ς, αλλά οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά θα διατηρήσουν την πτώση των μορίων . Ετσι, η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι περί τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ μέχρι πάνω από 1.500 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, που αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 7.000 μόρια.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι εξαιρετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία θα φρενάρουν την έντονα καθοδική τάση των βάσεων του πεδίου, που επηρεάζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία. Η έλλειψη των αριστούχων (19-20) αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια . Η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται στα 18.150 μόρια. Αντίστοιχη είναι η πτώση και στις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, ενώ στις χαμηλόβαθμες σχολές η πτώση μπορεί να φτάσει τα 1.500 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα και οι εξαιρετικές επιδόσεις στην Πληροφορική αντισταθμίζουν τις κακές επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και θα φέρουν άνοδο των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι σημαντική γιατί ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 15.000 μόρια είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι. Εκτιμάται ότι θα έχουμε άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια σε υψηλόβαθμες σχολές και αντίστοιχη πτώση των βάσεων στις σχολές με βάση μικρότερη των 11.000 μορίων.
Με πληροφορίες από το ethnos.gr