Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου σχετικά με το ΕΕΕΚ Νάξου.. Αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία
Το “λεφτά υπάρχουν” επανέρχεται στην επικαιρότητα… Εντάξει με την έκφραση “Αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια” … Αλλά μοιάζει το ίδιο έτσι δεν είναι; Αρκεί να υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί για να μπορέσει κάποιος να τα αξιοποιήσει…
Πολύ απλά … Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο κ. Φράγκος από την αρμόδια Επίτροπο (για θέμα που έχει να κάνει με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νάξου) , η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια στα κράτη-μέλη της για τη στήριξη και τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για την επιλογή, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των Ελλήνων πολιτών, πιθανότατα ελλείψει ελληνικού επενδυτικού σχεδίου.
Οπως είναι γνωστό την 14η Ιουνίου ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νάξου. Το συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ, ως δημόσιο Επαγγελματικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με αναπηρίες, στεγάζεται σε ακατάλληλα κοντέινερ, που δεν ανταποκρίνονται στα ελάχιστα εκπαιδευτικά προ-απαιτούμενα, ούτε στις ειδικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει την άμεση ανάγκη για ανέγερση πρότυπων υποδομών για παιδιά με αναπηρίες, με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια για τη μόχλευσησυμπλήρωση επενδυτικών-φιλανθρωπικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σημερινές συνθήκες στη Νάξο δεν μας τιμούν, ενώ αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις της για τα άτομα με αναπηρίες (UNCRPD Convention on the Rights of Persons with Disabilities) και δεν ανταπεξέρχονται στην πρόβλεψη της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρει για μια ΕΕ «αποφασισμένη να προάγει την ανάπτυξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου γνώσης μέσω ευρείας πρόσβασης στην εκπαίδευση και μέσω της συνεχούς αναπροσαρμογής της».
Αναλυτικά, η απάντηση από την αρμόδια Επίτροπο…
Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε προσφάτως την απάντηση της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, σχετικά με την ερώτηση που είχε υποβάλει για τις μη κατάλληλες υποδομές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νάξου.
Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο κ. Φράγκος από την αρμόδια Επίτροπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια στα κράτη-μέλη της για τη στήριξη και τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για την επιλογή, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των Ελλήνων πολιτών, πιθανότατα ελλείψει ελληνικού επενδυτικού σχεδίου.
Η κ. Φερέιρα αναφέρεται και στην ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης 2021-2027, που περιλαμβάνει επενδύσεις για προσβάσιμη εκπαίδευση. Φτάνει να δούμε εάν η τωρινή και οι επόμενες κυβερνήσεις ευαισθητοποιηθούν πλέον για μειονεκτούσες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών με ειδικές ανάγκες.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα εντείνει τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων πολιτών με ειδικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθώντας την πρόοδο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για επενδύσεις σε εκπαιδευτικές υποδομές.
*Επισυνάπτεται η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή, όπως και η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, κ. Ελίζα Φερέιρα.