Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕΕΕΕΚ Νάξου: Η Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε "Κονδύλια υπάρχουν"...

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Η Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε “Κονδύλια υπάρχουν”…

|

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου σχετικά με το ΕΕΕΚ Νάξου..  Αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία

Το “λεφτά υπάρχουν” επανέρχεται στην επικαιρότητα… Εντάξει με την έκφραση “Αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια” … Αλλά μοιάζει το ίδιο έτσι δεν είναι; Αρκεί να υπάρχουν οι σωστοί μηχανισμοί για να μπορέσει κάποιος να τα αξιοποιήσει…  

Πολύ απλά … Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο κ. Φράγκος από την αρμόδια Επίτροπο (για θέμα που έχει να κάνει με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νάξου) , η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια στα κράτη-μέλη της για τη στήριξη και τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για την επιλογή, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των Ελλήνων πολιτών, πιθανότατα ελλείψει ελληνικού επενδυτικού σχεδίου. 

Οπως είναι γνωστό την 14η Ιουνίου ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Νάξου. Το συγκεκριμένο ΕΕΕΕΚ, ως δημόσιο Επαγγελματικό Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με αναπηρίες, στεγάζεται σε ακατάλληλα κοντέινερ, που δεν ανταποκρίνονται στα ελάχιστα εκπαιδευτικά προ-απαιτούμενα, ούτε στις ειδικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες.  

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει την άμεση ανάγκη για ανέγερση πρότυπων υποδομών για παιδιά με αναπηρίες, με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πλαίσια για τη μόχλευσησυμπλήρωση επενδυτικών-φιλανθρωπικών κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σημερινές συνθήκες στη Νάξο δεν μας τιμούν, ενώ αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις της για τα άτομα με αναπηρίες (UNCRPD Convention on the Rights of Persons with Disabilities) και δεν ανταπεξέρχονται στην πρόβλεψη της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρει για μια ΕΕ «αποφασισμένη να προάγει την ανάπτυξη του υψηλότερου δυνατού επιπέδου γνώσης μέσω ευρείας πρόσβασης στην εκπαίδευση και μέσω της συνεχούς αναπροσαρμογής της». 

Αναλυτικά, η απάντηση από την αρμόδια Επίτροπο… 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε προσφάτως την απάντηση της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, σχετικά με την ερώτηση που είχε υποβάλει για τις μη κατάλληλες υποδομές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νάξου.

Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο κ. Φράγκος από την αρμόδια Επίτροπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κονδύλια στα κράτη-μέλη της για τη στήριξη και τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς αποκλεισμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για την επιλογή, τη διαχείριση και την υλοποίηση έργων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των Ελλήνων πολιτών, πιθανότατα ελλείψει ελληνικού επενδυτικού σχεδίου.

Η κ. Φερέιρα αναφέρεται και στην ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης 2021-2027, που περιλαμβάνει επενδύσεις για προσβάσιμη εκπαίδευση. Φτάνει να δούμε εάν η τωρινή και οι επόμενες κυβερνήσεις ευαισθητοποιηθούν πλέον για μειονεκτούσες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών με ειδικές ανάγκες.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα εντείνει τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων πολιτών με ειδικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθώντας την πρόοδο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για επενδύσεις σε εκπαιδευτικές υποδομές.

*Επισυνάπτεται η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή, όπως και η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, κ. Ελίζα Φερέιρα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.