Φέτος, το ΔΙΕΚ Νάξου συμπληρώνει τρία χρόνια επαναλειτουργίας του και προχωρεί σε μία πρωτοποριακή κίνηση ζητώντας μέσω δημοσκόπησης να υποδείξουν οι πολίτες της Νάξου ποια μαθήματα θα ήθελαν στο σχολικό πρόγραμμα για τη νέα χρόνια – Ποια είναι το προτεινόμενα για την επόμενη χρόνια
Οκτώβριος του 2013 και μετά από μισή σχεδόν ντουζίνα χρόνια το πάλαι ποτέ ΙΕΚ Νάξου με έδρα το Φιλώτι (σ.σ. είχε φτάσει να έχει παράρτημα και στην Πάρο για θέματα τουρισμού) επαναλειτουργεί. Βέβαια έχει μπροστά του ένα «Δ» ώστε να αποκτήσει Δημόσιο χαρακτήρα, αλλά η ουσία είναι ότι λειτούργησε. Και πάλι στο Φιλώτι. Και με αρκετές ειδικότητες. Είτε παλιές όπως Γραφιστικής Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων, Στελέχους Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μarketing), Τεχνικού Η/Υ και Τεχνικού Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής- Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία) ή νεώτερες όπως Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων και Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας…
Βέβαια αυτές ήταν οι προτάσεις… Και κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί του ΔΙΕΚ Νάξου πρότειναν στο υπουργείο κάποιες ειδικότητες και ανάλογα με τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς προχωρούσαν ή όχι αυτές οι προτάσεις. Φέτος ολοκληρώνεται η χρονιά με τις ειδικότητες που έχουν σχέση με την Μαγερική Τέχνη, την Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουριστικών Μονάδων και την Αμπελουργία… Και αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι διαθέτει έναν βασικό κορμό μαθητών – γύρω στους 40 – αλλά ολοκληρώνεται πλέον ο κύκλος της τριετίας και σίγουρο είναι ότι χρειάζεται νέο … αίμα και κυρίως νέα … μαθήματα που θα αγγίζουν όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.
Κάθε χρόνο λοιπόν γίνεται πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για νέα μαθήματα. Φέτος, από τη διοίκηση του ΔΙΕΚ Νάξου έχουμε την έκπληξη. Γίνεται η «εκμετάλλευση» του διαδικτύου και γίνεται πρόσκληση για ηλεκτρονική ψηφοφορία επιλογής των μαθημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς (2017 – 18) που θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι να διδαχτούν…
Ποια είναι αυτά;
Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής,
Συνοδός Βουνού,
Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων,
Τεχνικός Αμπελουργίας – Οινολογίας,
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (chef),
Βοηθός Φαρμακείου,
Προπονητής Αθλημάτων,
Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής-Υπηρεσία Ορόφων-Εμπορευματογνωσία).
Από τα μαθήματα αυτά, ο Συνοδός Βουνού, ο Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και ο Προπονητής Αθλημάτων κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που όλα έχουν άμεση εξάρτηση με τον τουρισμό και τις εναλλακτικές του μορφές που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μας…
Οπότε εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία δεν έχετε παρά να πατήσετε στο σχετικό λινκ…