Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΑνάφη: Δύο επιστήμονες, οι μπύρες και η εξίσωση του Schrodinger

Ανάφη: Δύο επιστήμονες, οι μπύρες και η εξίσωση του Schrodinger

|

Μία θεωρητικός Μαθηματικός και ένας μοριακός Φυσικός συνομιλούνε πίνοντας μπύρες στην Ανάφη – Το θέμα αυτής της ιδιαίτερης συζήτησης;  Η ύπαρξη ή όχι του Θεού, ο Χρόνος και η διάσημη εξίσωση του Schrodinger

Μία θεωρητικός Μαθηματικός και ένας μοριακός Φυσικός συνομιλούνε πίνοντας μπύρα στην Ανάφη.  Θα μου πείτε τώρα γιατί να ακούσετε εσείς μια τέτοια συνομιλία; Μα για τον ίδιο λόγο που θα ακούγατε την αντίστοιχη με έναν βιολόγο : Για να μην παντρευτείτε ποτέ την εξαδέλφη σας!!!

Ουπς… πολύ αργά; Την έχετε ήδη παντρευτεί; Ε, αυτά παθαίνετε άμα δεν ακούτε επιστημονικές συζητήσεις… και η συγκεκριμένη -με το μοριακό φυσικό – είναι άκρως συναρπαστική. Μπορεί να είναι και η πιο συναρπαστική που έχω κάνει ποτέ με φυσικό…

Για να μην το κουράζω, η μαθηματικός που κάνει τις ερωτήσεις είναι με μη -σκιασμένα γράμματα ενώ ο μοριακός που απαντά είναι με έντονα. Η Μαρία και ο Γιάννης δηλαδή.

Η Ατομική και Μοριακή Φυσική μελετά τον μικρόκοσμο δηλ. ό,τι βλέπουμε μόνο σε μικροσκόπιο… μη σας πω και ό,τι δε βλέπουμε. Το άτομο π.χ.  δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το δούμε… όπως έμαθα προσφάτως. Από το Γιάννη.

– Καταρχήν Μαθηματικά ή Φυσική ; (έτσι να ανάψουν λίγο τα αίματα!!!)

-Μμ… όλα στη ζωή είναι Μαθηματικά. Απλώς η έκφρασή τους είναι Φυσική…

– Καλά μετά από μια τέτοια δήλωση είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια πολύ  ειρηνική κουβέντα οι δυο μας!

– Μα έτσι είναι…

-Υπάρχει Θεός ; (Ε, τι περιμένατε; Να τον βάλω να λύσει καμιά διαφορική; Στα ουσιώδη κατευθείαν! Εξάλλου οι φυσικοί δεν ξέρουν να λύνουν διαφορικές. Από μας παίρνουν τις λύσεις)

-Δεν υπάρχει Θεός! Ο Θεός είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος μετά το Χρόνο…

– Ο χρόνος; Με το χρόνο θα τα βάλεις τώρα;

– Ο χρόνος με την έννοια που την καταλαβαίνουμε εμείς δεν υπάρχει. Είναι μια αυθαίρετη ποσότητα που στην ουσία εκφράζει μήκος.

– Συγνώμη ο χρόνος έχει μονάδα μήκους όχι sec ;

– Ναι, ο χρόνος μετριέται σε μονάδες μήκους του Χώρου

– Θα εννοείς την 4η διάσταση μάλλον στην διατεταγμένη τετράδα του χωροχρόνου (x,y,z,t) όπου όντως το t είναι μήκος.

– Περίπου…

thumbnail_memedroid_g.jpg

– Καλά πάμε στο Θεό…

–  Αυταπάτη σου είπα. Στην αρχή η κοινωνία έφτιαξε το ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Ο άνθρωπος ήταν στο κέντρο… Μετά άρχισε να φοβάται και έτσι έφτιαξε το Θεό. Για να μην φοβάται. Μετά απαλλάχτηκε από το Θεό και έφτιαξε την επιστήμη για να εξηγήσει το Θεό. Μετά ήρθε η κλασική νευτώνεια μηχανική που τον έκανε να νομίζει ότι ξέρει τα πάντα… ότι μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Και τέλος ήρθε η Κβαντομηχανική με το χαοτικό των πιθανοτήτων της όπου ο άνθρωπος είδε ότι δεν ξέρει τίποτα. Για να φτάσει τελικά στην πιο αποκεντρωμένη αντίληψη σήμερα που τοποθετεί τον άνθρωπο εκτός συστήματος. Δεν είναι μόνο στο κέντρο… αλλά και εκτός. Μια κουκκίδα απλώς στο άπειρο συνεχώς μετακινούμενο και διαστελλούμενου σύμπαν μας.

– Θυμίζει Ηράκλειτο… «Τα πάντα ρει»

– Ναι γιατί όχι μόνο οι πλανήτες μας κινούνται γύρω από τον Ήλιο αλλά και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα κινείται προς μια αδιευκρίνιστη κατεύθυνση όπως και ο γαλαξίας μας και όλοι οι άλλοι ήλιοι και γαλαξίες μαζί.  Όλα κινούνται ! Πιο κέντρο λοιπόν να είναι ο άνθρωπος; Και το σύμπαν διαστέλλεται απεριόριστα. Σαν ένα μπαλόνι που το φουσκώνουμε συνεχώς χωρίς να υπάρχει περίπτωση να σκάσει γιατί πάντα υπάρχει κι άλλος χώρος…

–  Ναι αλλά έτσι η εντροπία θα αυξάνεται συνεχώς! Δε θα αυτοκαταστραφεί λοιπόν το σύμπαν κάποια στιγμή; Δεδομένου ότι η εντροπία είναι το μέτρο της αταξίας του σύμπαντος…λέω τώρα εγώ.

– Όχι γιατί όσο φουσκώνεις ένα μπαλόνι μπορεί μεν να αυξάνει η αταξία όλων αυτών που περικλείει μέσα αλλά είναι σα να αραιώνονται δε ταυτοχρόνως και όλα αυτά στο χώρο. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Και συγκρούσεις γίνονται αδιάλειπτα εκεί μέσα ούτως ή άλλως . Η εντροπία εν τω μεταξύ παίζει να είναι και το πιο θεμελιώδες μέγεθος στη Φυσική. Και να ξέρεις… είναι το τελευταίο πράγμα που θα πείραζε ο Θεός!

– Νόμιζα είπες δεν υπάρχει Θεός …

– Εννοώ αν υπήρχε…

– Πες μου. Μπορούμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τέτοια υψηλή φυσική; Θα μπορούσε ο κόσμος να καταλάβει κβαντομηχανική π.χ.;

– Ε, άμα δεν μπορούμε να περάσουμε τέτοιες έννοιες απλά και κατανοητά τότε τι κάνουμε;

–  Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι μια εξίσωση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! Δες τη διαφορική του Schrodinger για παράδειγμα που έθεσε τη βάση στη θεωρία της Κβαντομηχανικής βάζοντας τις πιθανότητες στο μικρόκοσμό μας.  Έτσι δεν είναι; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση ενός ηλεκτρονίου π.χ. που βρίσκεται κατά το πρότυπα του Bohr σε προκαθορισμένη βαρετή τροχιά γύρω από τον πυρήνα αλλά μονάχα να υπολογίσουμε την πιθανότητα να βρίσκεται σε ένα δεδομένο σημείο και σε μια δεδομένη στιγμή! (απλά και κατανοητά…)

– Ακριβώς!!! Μόνο που αυτό υπήρχε και στη θεωρία του Bohr… απλώς ο Schrodinger  έλυσε την εξίσωση που είχε ήδη την κβαντισμένη ποσότητα του Bohr- Heisenberg . Όλα είναι πια πιθανοτικά και κβαντισμένα… κι αυτό ακριβώς είναι που δεν μπορούσε να δεχτεί ο Einstein. Που αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί λίγο πριν πεθάνει.

– Δεν ξέρουμε πια που πατάμε και που βρισκόμαστε δηλ…  Δώσε μου τον ορισμό του κβάντο.

– Κβάντο είναι η μικρότερη αδιαίρετη ποσότητα ενός μεγέθους του οποίου οι τιμές λαμβάνουν μόνο ακέραια πολλαπλάσια αυτής!

– Ένα απλό παράδειγμα;

–  Π.χ. σε ένα ψυγείο γεμάτο μπύρες κβάντο είναι το ένα κουτάκι μπύρας. Το ψυγείο δεν μπορεί να περιέχει λιγότερη μπύρα από ένα κουτάκι και η ποσότητα της μπύρας γενικά μπορεί να είναι ακέραια πολλαπλάσια αυτού του κουτιού και μόνο. Δηλ. μπορεί να περιέχει 1, 2, 3, 4 … κουτάκια μπύρας αλλά δεν μπορεί να περιέχει 2,5 κουτάκια για παράδειγμα.

– Τέλειο παράδειγμα! Πες μου τι είναι ψυχή;

– Ψυχή είναι ο πιο αντικειμενοστραφής κώδικας που γράφτηκε ποτέ! Μια λούπα (loop) δηλ. Μια εντολή που ξεκινά από το βήμα 1 και επαναλαμβάνει συνέχεια τον εαυτό της! Τα πάντα είναι γραμμένα σε μορφή κώδικα. Ακολουθίες εντολών γραμμένη σε γλώσσα προγραμματισμού.

Τι λες τώρα; Η ψυχή μας τρέχει σαν κώδικας σε υπολογιστή; Και ο πρώτος κώδικας; Πως γράφτηκε; Το βήμα 1 δηλ.

– Μα στην κοιλιά της μαμάς μας. Οι βιοχημικές αντιδράσεις της μαμάς δίνουν τον πρώτο κώδικα στο παιδί που θα επαναλαμβάνεται εις το διηνεκές και θα καθορίζει ακόμα και το αν θα του αρέσουν τα αλμυρά στην μετέπειτα ζωή του… κάθε εμπειρία θα πατάει σε προηγούμενη εμπειρία που προκύπτει πάντα από τον κώδικα που τρέχει αντικειμενοστραφώς δηλ κυκλικά και αυτό δημιουργεί Μνήμη. Το αν θα μου αρέσει η Ελένη π.χ. θα εξαρτηθεί από το αν μου είχε αρέσει στο παρελθόν κάποια που να μοιάζει στην Ελένη.

– Αυτό το αντικειμενοστραφώς δεν το πιάνω πολύ καλά. Αλλά μια που είπες για την Ελένη πες μου για τον Έρωτα!

– Ουπς… Δεν γνωρίζω για τον Έρωτα! Δεν ξέρω γιατί ο άνθρωπος ερωτεύεται…

thumbnail_received_2364644717120223.jpg

Και εδώ μάλλον βρήκα την αχίλλειο πτέρνα του φυσικού μας. Ματάκια που σπιθίζουν αλαζονικά βουτηγμένα στη γνώση χιλιετηρίδων που παράχθηκε σύμφωνα με τα λεγόμενά του αντικειμενοστραφώς πάνω στο κυκλικό και αέναο των ανακαλύψεων του ανθρώπου που κάποτε φορούσε προβιές ζώων… ίσαμε να βρεθεί εκείνο το φαρμακερό βέλος που θα τον σωριάσει ξαφνικά στο πάτωμα για να σηκωθεί ύστερα πάλι πιο ψηλός από ότι ήταν πρώτα…

– Η ανθρωπότητα προχωρά με άλματα να ξέρεις. Μένει στάσιμη φαινομενικά  για καιρό (βλέπε μεσαίωνας) διάφορες ζυμώσεις και διεργασίες επιτελούνται σιωπηλά και ξάφνου κάνει ένα γιγάντιο άλμα! Και τώρα είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο άλμα.

– Άρα ο άνθρωπος είναι ένας Νάνος που κάνει γιγάντια άλματα… και ποιο το άλμα που αναμένουμε τώρα στην εποχή μας;

– Ρομποτική….

– Διακρίνω ένα πάθος στις απόψεις σου και μια απολυτότητα μαζί Γιάννη. Τι θα γίνει αν σου βρω ένα επιχείρημα που θα καταρρίπτει όλα  όσα είπες πριν;

Μα αυτό περιμένω Μαρία… αυτό μόνο.

Σας οφείλω και μια συνομιλία με μοριακό βιολόγο μήπως και αποτρέψω μερικούς ακατάλληλους γενετικά γάμους…

Την αγάπη μου

Υπατία

Υ.Γ. : Στη φωτογραφία ο φυσικός Ιωάννης Ορφανός εν δράσει. Μόλις 27 ετών τελειώνει το διδακτορικό του «Φωτόνια και laser» στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει κάνει ήδη αρκετές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Ελπίζω να με συγχωρέσει για τυχόν ανακρίβειες κατά την μεταφορά της συνομιλίας μας στη νήσο Ανάφη. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις