Το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις της Ανάφης βρέθηκε (29/11 έως 1/12) στην Βενετία όπου και παρακολούθησε το 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο – Οι εντυπώσεις των μαθητών και το “ευχαριστώ” σε όσους βοήθησαν για την μετακίνηση – Από Κυκλάδες δύο ακόμη σχολεία: Γυμνάσιο Βίβλου και ΕΠΑΛ Τήνου – Δείτε φωτογραφίες
Το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο που έγινε ποτέ! Και το Γυμνάσιο- Λύκειο Ανάφης ήταν εκεί…
150 σχολεία… ελληνικά και ιταλικά, 2.500 μαθητές, 300 καθηγητές – συνοδοί, 70 πούλμαν… έδωσαν το παρόν στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που έγινε στο Mestre της Βενετίας από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Και η Ανάφη ήταν εκεί…το μόνο νησί από την άγονη γραμμή και το ένα από τα τρία των Κυκλάδων που συμμετείχαν συνολικά, μαζί με το Γυμνάσιο Βίβλου Νάξου και το ΕΠΑΛ Τήνου.
Θέμα του συνεδρίου : «Η ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία : ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο».
Διοργάνωση : αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας πλήθους φορέων με κύριο συντονιστή την οργανωτική επιτροπή (Ο.Ε.) της Ελλάδας της οποίας προέδρευε ο κ. Νικόλαος Κούκης αποτελώντας και την ψυχή όλη του συνεδρίου. Μεταξύ των φορέων που υποστήριξαν το όλο εγχείρημα…το ίδρυμα του Ελληνικού Πολιτισμού Ιταλίας με πρόεδρο την κ. Κεφαλογιάννη Αλίκη που είχε αναλάβει την διοργάνωση της υποδοχής των μικρών συνέδρων, η κοινότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων της Βενετίας, η Ελληνική Επιτροπή για την Unesco, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών AEDE, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία, ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Τέλος βασικός υποστηρικτής και εμψυχωτής της όλης προσπάθειας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου ο κ. Ανδρέας Σιδέρης, του ομώνυμου εκδοτικού οίκου Ι. Σιδέρης. Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ο.Ε. προσφέρουν ανιδιοτελώς και εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η πλειονότητα των σχολείων που συμμετείχαν ήταν ελληνικά μαζί με τέσσερα της Ιταλίας, ένα της Κωνσταντινούπολης και ένα των Βρυξελλών. Σημειωτέων ότι από τη νησιωτική χώρα εκτός των Κυκλάδων συμμετείχαν ακόμη η Σκιάθος, η Αλόννησος και η Κρήτη.
Η αποστολή της Ανάφης παρουσίασε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Χίλτον του Μέστρε το θέμα, Αναγεννησιακή Τέχνη και Ζωγραφική, υπό την άριστη επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση της φιλολόγου μας κ. Σπαθή Ευτυχίας. Στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου ακούστηκε από τα παιδιά μας Νικολέττα Γαβαλά, Μαρία Ρούσσου, Νικόλαο Χάλαρη και Βαλέριο Μεγαλοοικονόμου η πλαστικότητα του Μποτιτσέλι, η αρμονία του Ντα Βίντσι, η ηρεμία του Μικελάτζελο, το δράμα του Τισιάνο, ο εκλεπτυσμός του Ραφαήλ και ο μανιερισμός του δικού μας Δομήνικου.
Τα θέματα και τα δρώμενα των σχολείων που συμμετείχαν ήταν ποικίλα και ενδιαφέροντα σε μια άκρως συγκινητική παρουσίαση από τους μικρούς εκκολαπτόμενους συνέδρους της χώρας.
«Ως πιο ρομαντικοί οραματιστές της εκπαίδευσης γνωρίζουμε ότι σχολείο δεν είναι μόνο οι αίθουσες αλλά όλο το περιβάλλον. Σκοπός μας η αλληλεπίδραση… η αλληλογνωριμία… να ανοίξουν οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών. Και μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μόνο μέσα από τη χαρά μπορεί να επιτευχθεί. Δεν μπορείς να είσαι καλός εκπαιδευτικός αν δεν κάνεις τη μάθηση χαρά…» ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ο. Ε. Νικόλαος Κούκης, ο οποίος αγκάλιασε ειδικά την προσπάθεια της Ανάφης, ενός τόσο μικρού και ακριτικού νησιού να παρευρεθεί για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο τόσο μεγάλο και να σταθεί δίπλα σε ιδιωτικά σχολεία, κολλέγια και εκπαιδευτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για το δε Γυμνάσιο Βίβλου της Νάξου ανέφερε ότι σκοπίμως το τοποθέτησε στην πρώτη επίσημη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό συνέδριο στην κεντρική σκηνή του Teatro Corso της Βενετίας, στο οποίο θέατρο έγινε η επίσημη έναρξη και λήξη του συνεδρίου και πολλά σχολεία είχαν τη χαρά να παρουσιάσουν εκεί τα θέματά τους.
Η συμμετοχή της Ανάφης στο συνέδριο να τονίσουμε ότι δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη στήριξη των χορηγών μας, μικρών και μεγάλων. Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση και αρωγή τους το ίδρυμα «Αιγέας» Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, την εταιρεία Sea Jets (κ. Ηλιόπουλος), το ίδρυμα Σαμούρκα (που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης των εξόδων των μικρών συνέδρων και των συνοδών τους), επίσης την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον επιχειρηματία του νησιού Σαχίν εν Σαρμπέλ (Τσάρλι) για την ευγενική και γενναιόδωρη χορηγία τους. Και φυσικά την εταιρεία ANEK LINES που στέκεται πάντα δίπλα στους μαθητές μας.
Να εξάρουμε τέλος την υπεράνθρωπη προσπάθεια του διευθυντή του σχολείου μας κ. Αθανάσιου Βάρσου για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών που χωρίς αυτές η εκδρομή στη Βενετία δε θα είχε γίνει και φυσικά την άρτια επιστημονική καθοδήγηση των μαθητών μας από την κ. Σπαθή Ευτυχία η οποία εκτός από φιλόλογος είναι και ζωγράφος.
Κατά την παραμονή τους στη Βενετία τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα κανάλια και τις γέφυρες της επιπλέουσας πόλης, στο ιστορικό κέντρο του μεγάλου Αρχιτέκτονα Palladio της Βιντζέντας, να αγγίξουν για καλοτυχία όπως προστάζει ο μύθος το δεξί στήθος της Ιουλιέτας στη Βερόνα , να περπατήσουν στη μεσαιωνική πόλη της Φερράρα και τέλος να θαυμάσουν την πλατεία των αγαλμάτων της Πάντοβας. Και όλα αυτά παρέα με το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής με το οποίο είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, υπό την φροντίδα και καθοδήγηση της οδηγού-αρχηγού μας κ. Μυρσίνης Μποτσαροπούλου, απεσταλμένης του ταξιδιωτικού γραφείου που είχε αναλάβει την ασφαλή μεταφορά και διαμονή των μικρών συνέδρων, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Κλείνουμε με τα λόγια της γενικής γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Σίσσυ Γκίκα η οποία μας συνάντησε στο Μέστρε και θεώρησε πολύ σημαντικό γεγονός που μια εκδρομή τέτοιου περιεχομένου μπορεί να εγκολπώσει γονείς και αδέλφια των μαθητών της γιατί «έτσι βλέπουν τα παιδιά τους να ανθίζουν». Υπόψη ότι το σχολείο της Ανάφης ήταν το μόνο που συνοδεύτηκε από αρκετούς εκπαιδευτικούς, γονείς και αδέλφια μαθητών οι οποίοι απόλαυσαν το συνέδριο όλοι μαζί σαν οικογένεια και επέστρεψαν στην πατρίδα γεμάτοι ενέργεια και εμπειρίες για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.
Και επειδή ο Ρωτόκριτος του Κορνάρου είχε την τιμητική του στο συνέδριο από αρκετά σχολεία…όπως το 59ο Γυμνάσιο- Λύκειο Αθήνας που καταχειροκροτήθηκε με το ομώνυμο θεατρικό του δρώμενο…
«Τα μάτια δεν καλοθωρού’ στο μάκρεμα του τόπου…μα πλιά μακριά και πλιά καλλιά θωρεί η καρδιά τ’ ανθρώπου»
Υ.Γ. : Οι φωτογραφίες με τη σειρά :
Η ομάδα της Ανάφης στο συνεδριακό κέντρο του Μέστρε
3η Ο διευθυντής μας με την Ιουλιέτα της Βερόνα
(Βασική άρθρου) Όλη η αποστολή της Ανάφης με την γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γκίκα και τον πρόεδρο της Ο.Ε. κ. Κούκη έξω από το συνεδριακό κέντρο
4η Το 59ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθήνας χορεύοντας Ρωτόκριτο κι Αρετούσα