Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: Τιμή στους δασκάλους, το Παλιό Σχολαρχείο γίνεται Δημοτική Βιβλιοθήκη (photo)

Αμοργός: Τιμή στους δασκάλους, το Παλιό Σχολαρχείο γίνεται Δημοτική Βιβλιοθήκη (photo)

|

Η Αμοργός τίμησε τους Δασκάλους της – Σε Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται το παλαιό Σχολαρχείο – Λευτέρης Καραϊσκος ” Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.  Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους”

Βραδιά μνήμης, συγκίνησης, τιμής, προσφοράς και δημιουργίας, το Σάββατο 28 Αυγούστου στην Αμοργό, στην εκδήλωση «Η Αμοργός τιμά τους Δασκάλους της» που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Αμοργού και δη στο περιβάλλοντα χώρο του παλαιού  Σχολαρχείου.

Ο συμβολισμός του χώρου της εκδήλωσης ισχυρός καθώς το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο που ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας, θα φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού.

Ο Δήμος Αμοργού κατέγραψε την ιστορική πορεία του Ελληνικού Σχολείου, τίμησε τους παλαιότερους εν ζωή διευθυντές του  και παρουσίασε το σχέδιο μετατροπής του σε Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αμοργιανοί και επισκέπτες σε ένα ταξίδι λέξεων και εικόνων που φώτισε  την Ιστορία της Αμοργού και άνοιξε παράθυρο στο μέλλον.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος και ο Πανοσιολογιότος Καθηγούμενος της Μονης Χοζοβιωτίσσης Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Δεναξάς αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην πολύτιμή προσφορά του Μοναστηριού στην Παιδεία και την Εκπαίδευση της Αμοργού. Όχι μόνο με την Ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου αλλά και με τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες των Δασκάλων του νησιού για παιδαγωγική και πολιτιστική ανάπτυξη.

amorgos2.jpg

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας σε μήνυμα του που ανάγνωσε η Αμοργιανή συνεργάτιδα του κ. Κωνσταντίνα Μαύρου τόνισε πως «ένα διαχρονικό όραμα για τον τόπο της Αμοργού, η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετουσιώνεται σε έργο μέσα από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση» και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο δικό της μήνυμα  εξήρε το παράδειγμα της Αμοργού καθώς «η μετατροπή του Σχολαρχείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη, δεν συνιστά απλώς την αλλαγή χρήσης ενός ιστορικού κτηρίου, αλλά την καταξίωση και την αναγνώριση της σημασίας του. Στο Σχολαρχείο που ιδρύθηκε το 1829 –δαπάναις της Ιεράς Μονής της Χοζοβιωτίσσης– διδάχτηκαν πολλές γενιές Αμοργιανών, από άξιους δασκάλους, και συνέχισε στις μέρες μας να λειτουργεί ως σχολείο, επιτελώντας τον μορφωτικό του ρόλο. Αυτόν προεκτείνει σήμερα μετατρεπόμενο σε Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων και αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα Άννα- Γιαννακού Πάσχου. Συγχαρητήρια μηνύματα προς το Δήμο για την εκδήλωση απέστειλαν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογιού, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο πρωήν Δήμαρχος Αμοργούκ. Νικόλαος Φωστιέρης.

Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος στην ομιλία του χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια «βραδιά  ιστορικής μνήμης και τιμής. Στεκόμαστε εδώ, στο παλιό Σχολαρχείο, στο χώρο που λειτούργησε το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο Αμοργού και αποτίουμε φόρο τιμής στους Δασκάλους μας. Στους σκαπανείς της γνώσης. Στους φωτοδότες του πνεύματος και της ηθικής. Σε εκείνους, που σε χαλεπούς καιρούς κράτησαν άσβεστη  την φλόγα της Παιδείας, και μεταλαμπάδευσαν στις γενιές των Αμοργιανών την πίστη αρχικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και στην ιστορική πορεία την Αξία για μια καλύτερη ζωή μέσα από τη γνώση και την εκπαίδευση. Στις γενιές που διακρίθηκαν για την φιλομάθεια, την επιμέλεια, την επίδοση και το ήθος τους και έγιναν διαχρονικά οι καλλίτεροι πρεσβευτές της Αμοργού σε κάθε γωνιά της οικουμένης και σε κάθε τομέα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Στην μαθητική νεολαία της Αμοργού, που ακόμα και στις μέρες μας ξεχωρίζει για την προσπάθεια, το ήθος και τις επιδόσεις της παρά τις χρόνιες ελλείψεις και την αστάθεια του εκπαιδευτικού συστήματος που βιώνει σε ένα απομακρυσμένο τόπο. Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο. Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Δασκάλους μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ.  Υποκλινόμαστε στο πάθος τους, στην αγάπη τους, στην δύναμη της ψυχής τους, στην αυτοθυσία τους, να μορφωθεί η νεολαία μας, να μείνει ζωντανή η ιστορία μας, να έχει μέλλον ετούτος εδώ ο τόπος. Η Αμοργός μας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δοξάζουμε την Χάρη της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τους φωτισμένους μοναχούς για την ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, την επιχορήγηση της λειτουργίας του, αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του οικοτροφείου, το οποίο έδωσε την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο παιδιά από κάθε άκρη της Αμοργού αλλά και των γύρω νησιών. Ευχαριστούμε τέλος και όλους εκείνους τους επιφανείς και αφανείς Αμοργίνους, ως επί των πλήστων πρώην μαθητές του Ιστορικού Σχολείου που με τα ευεργετήματά τους και τις υπηρεσίες τους κράτησαν ζωντανά και το Ελληνικό Σχολείο αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας στον πολυτάραχο 20ο αιώνα.»

amorgos1.jpg

Ο δήμαρχος Αμοργού στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα πως στο κτίριο που λειτούργησε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας θα λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού και παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού έργου ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, «που αγκάλιασαν με θέρμη την πρόταση μας και με αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, υπουργείου, Επιτροπής και Δήμου χρηματοδοτείται ένα έργο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας». Το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη πρόσκληση ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης με Τίτλο: Ελλάδα 1821- Ελλάδα 2021, είναι προϋπολογισμού 620.000€ και περιλαμβάνει τρία υποέργα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε για το χρέος και την ευθύνη προς τους φωτισμένους προγόνους μας και την επόμενες γενιές ιστορικών και μαθητών: «Φιλοδοξία μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη να γίνει το κύτταρο γνώσης και ο θεματοφύλακας της ιστορική μας ταυτότητας και συνέχειας. Μαζί με την Αρχειακή Συλλογή θα είναι η καρδιά και το πνεύμα της Αμοργού. Η κιβωτός της Ιστορίας της Αμοργού αλλά και η πυξίδα για το μέλλον μας. Ότι ακριβώς ήταν και είναι οι Δάσκαλοι μας. Η γνώση είναι η δύναμη ενός τόπου. Και η Βιβλιοθήκη ως κυψέλη γραμμάτων και πολιτισμού είναι το όπλο και ο οδηγός που θα φέρει το νέο όραμα για την Αμοργό που αγαπάμε. Το Εργο αυτό είναι το Χρέος και η Ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας. Στις επόμενες γενιές αλλά και στους ιστορικούς του παρόντος και του μέλλοντος. Η υποχρέωση μας να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό λειτουργικό, χρηστικό, προσβάσιμο. Είμαι σίγουρος πως θα φανούμε αντάξιοι και θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που μας κληροδοτεί η ιστορία της πατρίδας μας. Γιατί, χρέος μας είναι  να φωτίζουμε την Ιστορία μας, να την  μελετάμε,  να «μιλάμε» μαζί της και να οραματιζόμαστε για την …. ΑΓΑΘΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ.»

Η ξεχωριστή βραδιά συνεχίστηκε με την ιστορική αναδρομή του Ελληνικού Σχολείου από τη φιλόλογο – γλωσσολόγο Νεκταρία Πρασίνου, που παρουσίασε και το σύνολο της εκδήλωσης, τη Θεολόγο – π. Διευθύντρια Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Αμοργού κα Μαρία Φιτσώρου και τον Θεολόγο και Διευθυντή του ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Ανδρέα Αργυρόπουλο. Έντονη συγκίνηση και δυνατές αναμνήσεις προκάλεσαν στους παριστάμενους οι ομιλίες δύο παλαιών μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Αμοργού, του κ. Νικόλαου Δενδρινού και του πατέρα Παρασκευά Δεσποτίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών για την πολυετή προσφορά τους στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αμοργού στους: πρεσβύτερο Μάρκο Δεσποτίδη, καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Νικόλαο Πράσινο και καθηγητή-Γυμνασιάρχη κ.Μιχαήλ Μωραϊτάκη.

amorgos3.jpg

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμοργού ευχαρίστησε όλους και όλες που έδωσαν το παρόν αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων «δεν κατάφεραν να είναι εδώ αλλά η σκέψη τους είναι μαζί μας» όπως είπε χαρακτηριστικά και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιο Αρτέμη για την δεκαετιών πολύτιμη πνευματική και εκπαιδευτική προσφορά του και την υποστήριξη της μαθητικής νεολαίας της Αμοργού ως Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου της Σαντορίνης .

Την  εκδήλωση που περιλαμβάνεται στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στους οποίους έχει την τιμή να συμμετέχει ο Δήμος Αμοργού τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι σεβαστοί ιερείς του νησιού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χώρας Αμοργού κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού κα Άννα Γαβαλά, η πρόεδρος της Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού κ. Σοφία Γαβαλά, ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Αμοργού- ιατρός, κ. Κωνσταντίνος Μπουρνάκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού κ. Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης, ο συγγραφέας κ.Λευτέρης Πολυκρέτης, η δημοσιογραφος κα Μίνα Μαύρου και πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Αμοργού.

Φωτογραφίες από τη σελίδα της κας Αννα Γιαννάκου – Πάσχου (πρόεδρος τον Σύνδεσμο Αμοργινών)


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Φίλιππος Φόρτωμας: “Η Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες είναι προτεραιότητα”

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στη διήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα σε Σύρο και Πάρο, με έμφαση στην αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών στα νησιά

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ο σύγχρονος δρόμος προς τη γονεϊκότητα, βήμα προς βήμα

Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.