Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: "Το σχολείο να βγάζει μορφωμένους και όχι υποταγμένους ανθρώπους"

Αμοργός: “Το σχολείο να βγάζει μορφωμένους και όχι υποταγμένους ανθρώπους”

|

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού με αφορμή την σημερινή (17/01) κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και σημειώνει: ” Θέλουμε το σχολείο να βγάζει μορφωμένους, αξιοπρεπείς ανθρώπους και όχι υποταγμένους!”

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην μάχη των εκπαιδευτικών (για 3η φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα προχωρούν σε κινητοποίηση) και δη των αναπληρωτών, απέναντι σ’ ένα Νομοσχέδιο που ουσιαστικά διαλύει την προϋπηρεσία, ως κριτήριο για τον διορισμό… Και από την Αμοργό έχουμε την ανακοίνωση των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που καλούν όλους τους κατοίκους σε φυσική παρουσία στη διάρκεια της κινητοποίησης…

Παράλληλα, μέσα από την ανακοίνωσή τους κάνουν αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα νησί όσον αφορά τη στελέχωση των σχολικών υποδομών που έχει ως αποτέλεσμα να έχει φτάσει Ιανουάριος και να υπάρχουν ακόμη κενά… Και τονίζουν ότι όσοι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να προχωρούν στην 3βαθμια εκπαίδευση, επιλέγουν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης (βλ Αθήνα) καθότι στην Αμοργό δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για αυτό που λέμε «ίσες ευκαιρίες» στην εκπαίδευση…  

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αμοργού με τίτλο « Θέλουμε το σχολείο να βγάζει μορφωμένους, αξιοπρεπείς ανθρώπους και όχι υποταγμένους!» αναφέρει:  

«Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας στο ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, την Αμοργό , βιώνουμε την συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. «Κανονικότητα» για εμάς σημαίνει: να βρίσκονται όλοι οι καθηγητές στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων κάθε Σεπτέμβρη.Αντ’ αυτού, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θέσεων καλύπτεται από αναπληρωτές πολύ αργότερα, ενώ κι αυτοί δεν επαρκούν για την πλήρωση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών και διδακτικών κενών, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να αλλάξουν κατεύθυνση. Επίσης όσοι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, συχνά επιλέγουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα παιδιά τους μια θέση στην Γ/Θμια εκπαίδευση, να γίνονται εκπαιδευτικοί μετανάστες, μεταφέροντας τα παιδιά τους στην Αθήνα.

Έφτασε λοιπόν Γενάρης και ακόμη υπάρχουν κενά, ενώ μόλις πριν τα Χριστούγεννα καλύφθηκαν κάποιες κενές θέσεις.

Ουσιαστική απάντηση στα πάγια προβλήματα της εκπαίδευσης, δεν μπορεί άλλη παρά οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.

Η κατάργηση δε του δυσπρόσιτου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει κατάφορα τα σχολεία  της νησιωτικής Ελλάδας.

Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και στα δίκαια αιτήματά τους για σταθερή και μόνιμη εργασία. Απαιτούμε και εμείς τουλάχιστον 30.000 άμεσους μόνιμους διορισμούς, έτσι ώστε να καλυφθεί η στοιχειώδης λειτουργία των σχολείων.

Επιπροσθέτως, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ενισχύει  την νησιωτικότητα, δεδομένου ότι κάθε νέος μόνιμος κάτοικος αποτελεί πλούτο για τον τόπο μας.

Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς, αλλά και τους κατοίκους της Αμοργού, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11.00π.μ. στο γήπεδο μπάσκετ της Χώρα Αμοργού, για να σταθούν αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών .

Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία αφορά όλη την κοινωνία, διότι η  Παιδεία είναι φύλακας ελευθερίας και αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου είναι τα παιδιά του.

Το καλύτερο λοιπόν μάθημα, που οφείλουμε να δώσουμε γονείς, εκπαιδευτικοί και κάθε ενήλικας  στα παιδιά,  είναι  η διεκδίκηση μιας ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, έτσι ώστε να μην ζήσουνε ποτέ σαν δούλοι!»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη