Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: Το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στην ελεύθερη Ελλάδα είναι εδώ...

Αμοργός: Το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στην ελεύθερη Ελλάδα είναι εδώ…

|

Ημέρες … Επανάστασης. Ημέρες μνήμης και η Ιωάννα Συνοδινού, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αμοργού μας θύμισε με ανάρτησή της ότι το πρώτο Γυμνάσιο που κατασκευάστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα ήταν στην Αμοργό … Το 1829 με χρήματα από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και σήμερα λειτουργεί ως ΕΠΑΛ 

Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε ότι το 1ο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα ήταν στην Αμοργό; Ακούγεται παράξενο, έτσι δεν είναι; Θα υπέθετε κάποιος ότι ένα τέτοιο κτήριο θα είχε ιδρυθεί στην Αθήνα ή στο Ναύπλιο. Την ιστορική ή την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.  Η στην Πάτρα ή την Τρίπολη εάν μιλάμε για μεγάλες πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι όμως, το πρώτο Γυμνάσιο στην ελεύθερη Ελλάδα ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πανέμορφο Αμοργό, στις Ανατολικές Κυκλάδες. Σχεδόν με την απελευθέρωση του κράτους από τον τουρκικό ζυγό… Υπάρχει άλλωστε και η απόδειξη. Στην πόρτα της εισόδου του νυν ΕΠΑΛ στη Χώρα Αμοργού.

Και μας το θύμισε αυτό η σημερινή ανάρτηση της Ιωάννας Συνοδινού, Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Αμοργού με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου, νυν περιφερειάρχη…

Έχοντας διατελέσει η ίδια μαθήτρια του σχολείου άδραξε την ευκαιρία λόγω της επετείου από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και μας θύμισε αυτό το μοναδικό ιστορικό γεγονός…  Και βέβαια έρχεται και η επιβεβαίωση της συνύπαρξης Πολιτείας και Εκκλησίας από την πρώτη στιγμή. Γιατί πολύ απλά το σχολείο έγινε πραγματικότητα χάρη στα χρήματα που έδωσε η Ιερά Μονή Χοζοβιώτισσας, το καμάρι της Αμοργού.  Και διαχρονικά το θυμίζει η λίθινη επιγραφή, που εντοιχίσθηκε στο παλιό κτήριο και αναφέρει: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….

Ας δούμε την ανάρτηση της Ιωάννας Συνοδινού στην προσωπική της ιστοσελίδα.. .

«Στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821,η Αμοργός αποτέλεσε έδρα Επαρχείου(1822) και διοικούνταν ως το 1835 από τη Δημογεροντία. Το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το σχολείο της Αμοργού, ίσως το πρώτο στην Ελλάδα και το 1829 παρεδόθη πάλι από τη Μονή, το κτίριο του Γυμνασίου. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….

Αγαθή τύχη που υπήρξα μαθήτρια του Γυμνασίου Αμοργού… Τύχη και ευλογία που μεγάλωσα και ζω στην Αμοργό… Στο μεγάλο νησί των Μικρών Κυκλάδων… Τα νησιά μας έχουν ιστορία, πολιτισμό και παράδοση! Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες μας ,μα πάνω απ’ όλα να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν τον τόπο τους… Έχουμε δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και σε δραστηριότητες που στερηθήκαμε εμείς σαν μαθητές!

Από το πρωί οι καμπάνες στους ιερούς ναούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου ζουν και αναπτύσσουν το πνεύμα τους οι Έλληνες σημαίνουν όρθρο ψυχής, διασκορπίζουν μήνυμα Ευαγγελισμού. Μαζί του, οι επαναστατημένοι αγωνιστές του 1821 μας στέλνουν το εορταστικό μνμ ότι αξίζουμε , ότι δικαιούμαστε,  ότι μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι, όχι με τη σιωπηλή υποταγή, αλλά με τους αγώνες και τις θυσίες μας!

Προχωράμε #mprosta γιατί μπορούμε !

Διεκδικούμε,  γιατί μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο!

#menoume_amorgo #menoume_cyclades

#χρονιαπολλα #ελλαδα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.