Ημέρες … Επανάστασης. Ημέρες μνήμης και η Ιωάννα Συνοδινού, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αμοργού μας θύμισε με ανάρτησή της ότι το πρώτο Γυμνάσιο που κατασκευάστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα ήταν στην Αμοργό … Το 1829 με χρήματα από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και σήμερα λειτουργεί ως ΕΠΑΛ
Πόσοι αλήθεια γνωρίζουμε ότι το 1ο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα ήταν στην Αμοργό; Ακούγεται παράξενο, έτσι δεν είναι; Θα υπέθετε κάποιος ότι ένα τέτοιο κτήριο θα είχε ιδρυθεί στην Αθήνα ή στο Ναύπλιο. Την ιστορική ή την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η στην Πάτρα ή την Τρίπολη εάν μιλάμε για μεγάλες πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Κι όμως, το πρώτο Γυμνάσιο στην ελεύθερη Ελλάδα ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πανέμορφο Αμοργό, στις Ανατολικές Κυκλάδες. Σχεδόν με την απελευθέρωση του κράτους από τον τουρκικό ζυγό… Υπάρχει άλλωστε και η απόδειξη. Στην πόρτα της εισόδου του νυν ΕΠΑΛ στη Χώρα Αμοργού.
Και μας το θύμισε αυτό η σημερινή ανάρτηση της Ιωάννας Συνοδινού, Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Αμοργού με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου, νυν περιφερειάρχη…
Έχοντας διατελέσει η ίδια μαθήτρια του σχολείου άδραξε την ευκαιρία λόγω της επετείου από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και μας θύμισε αυτό το μοναδικό ιστορικό γεγονός… Και βέβαια έρχεται και η επιβεβαίωση της συνύπαρξης Πολιτείας και Εκκλησίας από την πρώτη στιγμή. Γιατί πολύ απλά το σχολείο έγινε πραγματικότητα χάρη στα χρήματα που έδωσε η Ιερά Μονή Χοζοβιώτισσας, το καμάρι της Αμοργού. Και διαχρονικά το θυμίζει η λίθινη επιγραφή, που εντοιχίσθηκε στο παλιό κτήριο και αναφέρει: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….
Ας δούμε την ανάρτηση της Ιωάννας Συνοδινού στην προσωπική της ιστοσελίδα.. .
«Στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821,η Αμοργός αποτέλεσε έδρα Επαρχείου(1822) και διοικούνταν ως το 1835 από τη Δημογεροντία. Το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το σχολείο της Αμοργού, ίσως το πρώτο στην Ελλάδα και το 1829 παρεδόθη πάλι από τη Μονή, το κτίριο του Γυμνασίου. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….
Αγαθή τύχη που υπήρξα μαθήτρια του Γυμνασίου Αμοργού… Τύχη και ευλογία που μεγάλωσα και ζω στην Αμοργό… Στο μεγάλο νησί των Μικρών Κυκλάδων… Τα νησιά μας έχουν ιστορία, πολιτισμό και παράδοση! Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες μας ,μα πάνω απ’ όλα να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν τον τόπο τους… Έχουμε δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και σε δραστηριότητες που στερηθήκαμε εμείς σαν μαθητές!
Από το πρωί οι καμπάνες στους ιερούς ναούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου ζουν και αναπτύσσουν το πνεύμα τους οι Έλληνες σημαίνουν όρθρο ψυχής, διασκορπίζουν μήνυμα Ευαγγελισμού. Μαζί του, οι επαναστατημένοι αγωνιστές του 1821 μας στέλνουν το εορταστικό μνμ ότι αξίζουμε , ότι δικαιούμαστε, ότι μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι, όχι με τη σιωπηλή υποταγή, αλλά με τους αγώνες και τις θυσίες μας!
Προχωράμε #mprosta γιατί μπορούμε !
Διεκδικούμε, γιατί μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο!
#menoume_amorgo #menoume_cyclades
#χρονιαπολλα #ελλαδα