Ψήφισμα διαμαρτυρίας της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αμοργού – Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές όχι μόνο από την υποστελέχωση των σχολείων αλλα και από το δυσπρόσιτο της μορφολογίας του νησιού με αποτέλεσμα να χάνονται μαθήματα
Δεν ειναι η πρώτη φόρα και ενδεχομένως να μην είναι και η τελευταία… Η νησιωτικότητα στη πράξη είναι πολύ δύσκολη έννοια για να γίνει πράξη… Και οι κυβερνώντες αρέσκονται από μακριά να μιλούν με όμορφα λόγια αναφερόμενοι για τους εκπαιδευτικούς που παλεύουν καθημερινά με τα …θηρία ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Να μάθουν τα παιδιά γράμματα και να τα προετοιμάσουν ενόψει του επόμενου βήματος. Πως όμως θα γίνει αυτό, όταν τα σχολεία είναι υποστελεχωμένα; Οταν λόγω καιρικών συνθηκών οι μετακινήσεις είναι δύσκολες; Δεν είναι λίγοι οι γονείς που παίρνουν το δρόμο για την πρωτεύουσα ή τις μεγάλες πόλεις. Για να έχουν τα παιδιά τους ίσα δικαιώματα. Οπως λέει το Σύνταγμα, αλλά συχνά πυκνά όλοι ξεχνάμε όταν καθίσουμε σε υπεύθυνη καρέκλα… Και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού εξέδωσε ψήφισμα όπου αναλύει και παρουσιάζει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Και είμαστε στον Φεβρουάριο…
Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει: “Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, να ζητάμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών, την επαναφορά της διπλής μοριοδότησης των δυσπρόσιτων σχολείων, την αύξηση των απουσιών για τους μαθητές των άγονων και ακριτικών νησιών νησιών, απαιτώντας όσα ορίζει το Σύνταγμα για ισότιμα, δωρεάν Παιδεία καθώς και για σεβασμό της νησιωτικότητας.
Η μη έγκαιρη κάλυψη εκπαιδευτικών θέσεων έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές της Αμοργού, να έχουν χάσει σε αρκετά μαθήματα το πρώτο τετράμηνο εκπαίδευσης. Ενώ, η μη κάλυψη εκπαιδευτικών θέσεων έχει σαν αποτέλεσμα μία μεγάλη μερίδα μαθητών είτε να εγκαταλείπει αναγκαστικά το νησί, προκειμένου να φοιτήσει αλλού, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, είτε να αναγκάζεται να αλλάξει κατεύθυνση και επιστημονικό πεδίο. Στερούνται, επομένως, οι μαθητές μας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην παιδεία, στη μόρφωση και την έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να διεκδικήσουν ισότιμα μια θέση στην Γ’/θμια εκπαίδευση και σε σχολή της αρεσκείας τους.
Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών της Αμοργού και γενικότερα των απομακρυσμένων νησιών παραβιάζονται κατάφορα! Στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση προστίθεται η νέα τροπολογία για τις προσλήψεις– απολύσεις των αναπληρωτών, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του τόπου μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών, ελλείψει μόνιμων διορισμών στα σχολεία μας, καλύπτεται από αναπληρωτές. Μέχρι τώρα, αυτοί επέλεγαν τα σχολεία μας λόγω της διπλής μοριοδότησης, ακόμη και «επιχορηγώντας» τη θητεία τους από την τσέπη τους. Με την άδικη κατάργηση αυτού του «προνομίου», είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν κανέναν απολύτως λόγο, να μπουν σε αυτή το βάσανο, άρα θα επιλέξουν αστικές περιοχές ή μεγαλύτερα νησιά των οποίων τα οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες ζωής είναι ασυγκρίτως καλύτερες.
Η κατάργηση της διπλής μοριοδότησης θα μας πάει στα χρόνια των παππούδων μας, όταν πολλοί γίνονταν εκπαιδευτικοί μετανάστες για να αποφοιτήσουν από την Β’/θμια εκπαίδευση. Απαιτούμε λοιπόν, την επαναφορά της διπλής μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά και τη μη κατάργηση εκείνης, που με κόπο και ιδρώτα κατέγραψαν όσοι υπηρετήσαν μέχρι σήμερα σε αυτά. Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά νομοθετείτε αδιαφορώντας για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, καθώς και για τις ειδικές και ιδιάζουσες περιπτώσεις των σχολείων μας.
Επί παραδείγματι, ο νόμος που είναι τώρα σε διαβούλευση και αφορά τη διεξαγωγή εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα κατά το μήνα Φεβρουάριο, δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τα σχολεία που λειτουργούν ως Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, δηλαδή δύο βαθμίδες σε μία σχολική μονάδα.
Εύλογα αναρωτιόμαστε, πώς θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο Αμοργού την χρονική περίοδο που οι μαθητές των Λυκειακών Τάξεων θα εξετάζονται πανελλαδικώς στη μέση της σχολικής χρονιάς;
Συνεχώς έρχονται στα σχολεία φιρμάνια του υπουργείου παιδείας, που απαιτούν να γίνουν διάφορες καινοτόμες δράσεις άμεσα, χωρίς περιθώρια χρόνου, δίχως καμιά προετοιμασία και κανένα σχεδιασμό. Ουσιαστικά όμως, έτσι και απαξιώνονται οι δράσεις αυτές και διαφαίνεται η όλη προχειρότητα.
Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος για τις απουσίες των μαθητών, δίνει σε όλους το δικαίωμα για 114 αδικαιολόγητες απουσίες, αδιαφορώντας παντελώς για το γεγονός ότι οι μαθητές των απομακρυσμένων νησιών όπως η Αμοργός, είναι εξαρτημένοι καθημερινά από εντελώς τυχαίες συνθήκες όπως αυτές του καιρού, της συγκοινωνίας. Εκ των πραγμάτων εξαναγκάζονται να κάνουν περισσότερες απουσίες, αφού λόγω του δυσπρόσιτου και της έλλειψης νοσοκομειακών και άλλων υποδομών στον τόπο κατοικίας τους, χρειάζεται να μετακινούνται συχνά στα αστικά κέντρα για ιατρικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους. Ζητάμε λοιπόν την αύξηση των απουσιών τουλάχιστον κατά 20 για τους μαθητές των δυσπρόσιτων νησιών, δεδομένου ότι όταν οι συνθήκες είναι άνισες, ο νόμος δεν μας καθιστά ίσους.
Ο σεβασμός και η προστασία της νησιωτικότητας από το Σύνταγμα της Ελλάδας, θεσπίστηκε με γνώμονα την εξομάλυνση των δύσκολων συνθηκών ζωής των νησιωτών, με σκοπό την άρση άδικων και ισοπεδωτικών νομοθετημάτων. Η καθολική εφαρμογή ενός νόμου, χωρίς εξειδίκευση και χωρίς εξαιρέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν σημαίνει ισότητα και ισονομία, αλλά ισοπεδωτική, άνιση και άδικη μεταχείριση των μαθητών της νησιωτικής Ελλάδας. Ως κάτοικοι της Αμοργού αρνούμαστε να ανεχθούμε ως κανονικότητα οτιδήποτε παραβιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών του νησιού.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα τους στην γνώση και την μόρφωση, θεωρώντας ότι η καλύτερη επένδυση για έναν τόπο είναι τα παιδιά του! Απαιτούμε να δοθούν άμεσα λύσεις στα παραπάνω προβλήματά μας, υπερασπιζόμενοι τα στοιχειωδώς αυτονόητα για μπορούμε να κατοικούμε στον τόπο μας”.