Η βραβευμένη ερευνήτρια και πρύτανης του Κολεγίου Επιστημών στο George Mason University, Ακαδημαϊκός Πέγκυ Αγγούρη θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα την 1η Ιουλίου
Τη θέση της αντιπροέδρου στο αμερικανικό πανεπιστήμιο William and Mary αναλαμβάνει η Ελληνίδα ακαδημαϊκός Πέγκυ Αγγούρη. Η βραβευμένη ερευνήτρια και πρύτανης του Κολεγίου Επιστημών στο George Mason University θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα την 1η Ιουλίου. Με έτος ίδρυσης το 1693, το πανεπιστήμιο William and Mary που βρίσκεται στο Ουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια είναι το δεύτερο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις ΗΠΑ, μετά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Στην ανακοίνωση της, η πρόεδρος του William and Mary, Κάθριν Ρόουι, αναφέρει πως «η Δρ. Αγγούρη φέρνει ένα τεράστιο εύρος εμπειριών ως καθηγήτρια, ακαδημαϊκός, ερευνήτρια και διοικητική υπάλληλος. Θα είναι μια εξαιρετική αντιπρόεδρος και την καλωσορίζουμε με ενθουσιασμό στην πανεπιστημιούπολη».
H κ. Αγγούρη έχει διατελέσει διευθύντρια στο Κέντρο Γεωλογικής Παρατήρησης και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου George Mason, το οποίο εξειδικεύεται στην ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση εικόνων. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της πορείας, οι έρευνες της έχουν επιχορηγηθεί με πάνω από 35 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων δωρεών από το National Science Foundation, τη NASA και το National Geospatial Intelligence Agency.
«Είναι τιμή μου που επιλέχθηκα να ηγηθώ του ακαδημαϊκού τμήματος ενός τέτοιου εξαιρετικού ιδρύματος, το οποίο είναι αφοσιωμένο στη διδασκαλία και την έρευνα, και του οποίου το ταλαντούχο εκπαιδευτικό προσωπικό μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη δύναμη των σπουδαστών του. Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέρος της κοινότητας του William & Mary», τόνισε από την πλευρά της η κ. Αγγούρη.
Η Δρ Αγγούρη μιλώντας στον “Εθνικό Κύρηκα” αναφέρθηκε στο φαινόμενο του brain drain, λέγοντας πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται «στην ηθελημένη κατά το πλείστον απροθυμία της χώρας μας να αξιοποιήσει εποικοδομητικά το τεράστιο πνευματικό δυναμικό που παράγει»…. Οπως δήλωσε χαρακτηρστικά ” Το brain drain είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι πρόσφατο γεγονός όπως λανθασμένα έχει ευρέως συζητηθεί. Οφείλεται όχι μόνο στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τελευταία, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος και στην ηθελημένη κατά το πλείστον απροθυμία της χώρας μας να αξιοποιήσει εποικοδομητικά το τεράστιο πνευματικό δυναμικό που παράγει. Ετσι, σαν αποτέλεσμα, η πλειοψηφία όσων έχουν τα προσόντα και τις ευκαιρίες να φύγουν εκτός Ελλάδας το κάνουν χωρίς δισταγμό και τις περισσότερες φορές οι επιτυχίες τους στο εξωτερικό τους δικαιώνουν πλήρως. Αυτό είναι τεράστια απώλεια για την Ελλάδα με επιπτώσεις που έχουν ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια ακόμα”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΑΠΕ – ΜΠΕ