Μπορεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως κάτι λάθος συμβαίνει με βάση την εικόνα που έχουμε από την ανακοίνωση των σημερινών βάσεων όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020… Κι αυτό γιατί δεν γίνεται μόλις το ένα από τα 18 τμήματα να έχει άνω των 10.000 μορίων ως βάση εισαγωγής των υποψηφίων φοιτητών…
Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα “Αλήθεια” της Χίου…. To 42% των πανεπιστημιακών τμημάτων για όσους έδωσαν εξετάσεις με το νέο σύστημα των γενικών λυκείων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους ήταν υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ είναι στο 30%!
Μια πρώτη ματιά στις βάσεις δείχνει πώς το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αφού σε σύνολο 18 τμημάτων μόνο σε ένα από τη δεξαμενή των υποψηφίων των ΓΕΛ, συναντάμε βάση άνω των 10.000 μορίων, και είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο με 10.900 μόρια!
Τη χαμηλότερη βάση τη συναντάμε – επίσης για τους εισαχθέντες από τα ΓΕΛ- στο Μαθηματικών της Σάμου με 3.125 μόρια, όπου ο πρώτος εισαχθέντας σε μόρια συγκέντρωσε 11.875!
Στη Χίο το τμήμα με τη μεγαλύτερη βάση είναι το Ναυτιλίας με 8.000 μόρια, ακολουθούν το Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού με 5.900, το Διοίκησης Επιχειρήσεων με 5.600 και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκηση με 4.925.
Αντίθετα από τους εισαχθέντες των ΕΠΑΛ στα 13 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντοπίζουμε βάσεις κάτω από 10.000 μόρια σε 3 τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι το Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών στη Σάμο με 2.710 μόρια και ακολουθούν τα Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο με 3.635 και Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, επίσης στη Χίο με 6.260!
Πανελλαδικά υπήρξε σημαντική πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.
Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.
Κατά την ίδια, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και , δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.