Συνολικά 961 φοιτητές έφυγαν απ’ όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου λόγω μεταγραφών
Αιτία προβληματισμού αποτελούν τα στοιχεία για τους φοιτητές που διαγράφηκαν από τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εγγράφηκαν σε άλλα ΑΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φοιτητές που έχουν ήδη διαγραφεί από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέρχονται σε 961.
Από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης διαγράφηκαν 104 και από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού 121. «Ουσιαστικά από τα δύο τμήματα που λειτουργούν στη Ρόδο διαγράφηκαν, προκειμένου να εγγραφούν σε άλλα ΑΕΙ 225 σπουδαστές. Στο σύνολο έφυγαν 961 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η εξέλιξη αυτή μας προβληματίζει», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος.
Πιο αναλυτικά, από το τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας διαγράφηκαν 106 σπουδαστές, από το τμήμα Κοινωνιολογίας 58, από το τμήμα Γεωγραφίας 82, από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων 180, από το τμήμα Μαθηματικών 94, από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών 65, από το τμήμα Μαθηματικών – Εισαγωγική Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών 45, από το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων 106, από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 104 και από το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού 121.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο ένας σπουδαστής ήρθε από άλλο ΑΕΙ της χώρας για να φοιτήσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πάντως επεξεργάζεται σχέδιο δραστικής μείωσης των μετεγγραφών με επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στους δικαιούχους όλων των κατηγοριών, αλλά και πλαφόν για τις μετακινήσεις προς τα κεντρικά ιδρύματα. Η επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου θα αφορά τις μετεγγραφές τριτέκνων, πολυτέκνων – που πέρυσι ήσαν ελεύθερες. Για τη διευκόλυνση όμως των οικογενειών μελετώνται και μέτρα, όπως χορήγηση άτοκων δανείων, διεύρυνση φοιτητικών εστιών και δικαιούχων των στεγαστικών επιδομάτων, ώστε να μπορούν οι φοιτητές που εισάγονται σε ιδρύματα μακριά από τον τόπο διαμονής τους να ολοκληρώνουν εκεί τις σπουδές τους. «Οι μετεγγραφές με οικονομικά κριτήρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Εμείς κάνουμε αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουμε στέγη και σίτιση για τους φοιτητές μας. Μέχρι και προχθές προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε τροφή για περισσότερα άτομα», δήλωσε ο κ. Συρόπουλος.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που σιτίζονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, ο κ. Συρόπουλος δήλωσε: «Σύμφωνα με τις διαδικασίες θα έπρεπε να σιτίζουμε 148. Παρέχουμε όμως τροφή σε 161. Σύντομα θα προχωρήσουμε πάλι στη διενέργεια διαγωνισμών για την παροχή στέγης στους φοιτητές που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί γνωρίζουμε πως αρκετές οικογένειες είναι σε δεινή οικονομική θέση».
Πηγή: dimokratiki.gr