Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Νάξου βρέθηκαν την Παρασκευή (20/04) στο Κάστρο της πόλης όπου επισκέφθηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό Μουσείο και ενημερώθηκαν από τον αρχαιολόγο κο Μαυροειδόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της αρχαιολογίας
«Το να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου καταγωγής σου ή της μόνιμης κατοικίας σου είναι υποχρέωση και ποιοτικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ενός ανθρώπου…», «…φανταστείτε τι θα σκεφτεί ένας επισκέπτης όταν σε ρωτήσει να του πεις τι ξέρεις για κάποια αρχαιολογικά μνημεία της πόλης που κατοικείς κι εσύ να μη ξέρεις να του απαντήσεις». Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου κος Στράτος Φουτάκογλου παρότρυνε τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που έγινε από τον αρχαιολόγο κ. Μαυροειδή Μαυροειδόπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών). Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα προηγούμενα χρόνια στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου υπήρχε και διδακτική ώρα που είχε αναφορά στην ιστορία του τόπου, κάτι που σήμερα γίνεται μέσω σεμιναρίων ή πρόγραμμα επισκέψεων σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας…
Οι Νεάτερνταλ
Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 από τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του σχολείου και είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Νεάτερνταλ ΣΤΗ ΝΑΞΟ» που διοργάνωσαν οι αρχαιολόγοι – παλαιοντολόγοι του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδα Νάξου. Να αναφέρουμε εδώ ότι οι ανασκαφές στην Στελίδα έχουν ξεκινήσει από το 2013 και είναι μέσα σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ελλήνων και Καναδών Αρχαιολόγων (σ.σ. το παρών στις εργασίες δίνουν και αρχαιολόγοι από όλο σχεδόν τον κόσμο)
Ο κος Μαυροειδόπουλος εξήγησε ότι τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφτεί μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπου στη Νάξο εδώ και 250.000 χρόνια από σήμερα. Το γεγονός αυτό ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα για την ιστορία του νησιού, που θεωρούσαν ότι η Νάξος πρωτοκατοικήθηκε 7.000 χρόνια από σήμερα, με τα ευρήματα από τη σπηλιά του Ζα και την περιοχή της Γρόττας. Μετά την ομιλία, οι μαθητές παρακολούθησαν ολιγόλεπτα βίντεο, όπου οι ερευνητές –αρχαιολόγοι των ανασκαφών της Στελίδας, ενημέρωναν για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ανασκαφές. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφιών που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο. Μέσα από τις φωτογραφίες, γνώρισαν τον τρόπο που γίνονται οι ανασκαφές, την πορεία μετακίνησης του ανθρώπου ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ και την άφιξη του στη Νάξο.
Και στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο κ. Μαυροειδόπουλος στη συνέχεια ξενάγησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του αυτό το διάστημα και ενώ έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου στα πλαίσια του προγράμματος ενοποίησης των Μουσείων της Χώρας Νάξου. Πρόγραμμα το οποίο θα αναδείξει τον πλούτο του νησιού και κυρίως θα ζωντανέψει εκ νέου μία από τις τελευταίες καστροπόλεις στην Ευρώπη…
Ο αρχαιολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τα εκθέματα του Μουσείου, της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, των Μυκηναϊκών Χρόνων, των Αρχαίων Κλασσικών Χρόνων και των Ρωμαϊκών. Εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο κατασκευής τους, τη χρήση τους και την περίοδο στην οποία δημιουργήθηκαν.
Εκτός όμως από την έκθεση του Νεάτερνταλ της Νάξου και την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι μαθητές επισκέφθηκαν και το Βυζαντινό Μουσείο Νάξου το οποίο στεγάζεται στον Πύργο των Κρίσπι (Γλέζου) στο Κάστρο. Εκεί οι μαθητές περιηγήθηκαν στην έκθεση Βυζαντινής μαρμαρογλυπτικής στις Κυκλάδες, και είδαν από κοντά τον αποτοιχισμένο τρούλο της Παναγίας της Πρωτόθρονος του Χαλκίου, που χρονολογείται τον 11ο αιώνα μ.Χ Περιηγήθηκαν επίσης, στους χώρους του Πύργου και απόλαυσαν τη μοναδική θέα που προσφέρει. Σπουδαίοι χώροι και ευρήματα εξέπληξαν τους μικρούς επισκέπτες που τα αντίκρισαν. Μαζί σε όλα αυτά προστέθηκε μια μικρή περιήγηση στα στενά του Κάστρου όπου δεσπόζουν περίλαμπρα κτίρια με οικόσημα των Ενετών Αρχόντων καθώς επίσης εκκλησίες και μοναστήρια όπως αυτό του Αγίου Αντωνίου της Παδούης που είναι μοναστήρι Καπουκίνων Μοναχών.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι οι μαθητές της Γ’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΠΑΛ Φιλοτίου στα πλαίσια εγκυκλίου του ΥΠΕΘ. Η επίσκεψη αυτή στόχο έχει την αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση των μαθητών για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές τους σε ότι αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση , το αντικείμενο επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων , τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΤΕΙ και ΑΕΙ και τέλος την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του 1ου Γυμνασίου Νάξου