Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική Blog Σελίδα 299

Νάξος – Φιλώτι: Η γιορτή “τση Πληθερής” στο πέρασμα του χρόνου

0

Ένα πανάρχαιο έθιμο είναι η γιορτή της Πληθερής στο Φιλώτι και φαίνεται καθαρά πως έχει την προέλευση της, από ιδιότητες που είχαν προχριστιανικές κοινότητες. Στην Καππαδοκία ο Θεός «Μας» έβοσκε κοπάδια και μοίραζε συνέχεια γάλα, τυρί και κρέας στους φτωχούς. Από παλιές δοξασίες, που ήταν τα απομεινάρια στα διάφορα πανηγύρια, στη Μυτιλήνη κι αλλού σφάζανε μοσχάρια κι άλλα ζώα, τα μαγειρεύανε και μοίραζαν το φαί στον κόσμο.

Κείμενο του Εμμανουήλ Ιακώβου Ψαρρά (*) 

Δεν έχω όμως ακούσει να γίνεται πουθενά, αυτό που γίνεται στη Νάξο, με το μοίρασμα της Πληθερής (την ημέρα της Αναλήψεως) των γαλακτερών της μάντρας, για το πλήθεμα των ζωντανών και της παραγωγής τους. Οι μάντρες με τους βοσκούς, τα κοπάδια με τους πολλούς χρωματισμούς, τα κουδούνια και το βέλασμα από τη μια, η γιορτή της Πληθερής με το μαζωμένο παιδομάνι από την άλλη, όλα αυτά έχουν αφησμένα στην παιδική μου ψυχή αξέχαστες αναμνήσεις.

Την μέρα αυτή όλες οι μάντρες γιορτάζανε, αλλά και το χωριό μας ολόκληρο τη γιόρταζε ξεχωριστά, αφού οι περισσότεροι χωριανοί καταγινότανε με την κτηνοτροφία. Στους 100 οι 70 χωριανοί ήτανε γεωργοποιμένες, οι υπόλοιποι 15 αποκλειστικά μοναχά γεωργοί και οι άλλοι 15 είχανε τ’ άλλα επαγγέλματα (του αγωγιάτη, του εμπορευόμενου, του χτίστη, του σιδερά, του μεροκαματιάρη κλπ.). Γενικά όμως όλοι οι χωριανοί μας και περισσότερο αυτοί που δεν ήτανε βοσκοί είχαν στο σπίτι τους τα οικόσιτα ζωντανά (τα λεγόμενα κριβίτσικα ή μπρουζίνικα) από δυο – τρία μέχρι είκοσι κεφάλια καμιά φορά, όλα εκλεκτής ράτσας. Πολλές φορές τα οικόσιτα ζωντανά του χωριού λέγανε πως ξεπερνούσαν τις 3χιλιάδες.

Την εποχή εκείνη, όταν ο κάθε γεροξωμάχος από γεράματα έδινε παραίτηση από τις σκληρές δουλειές της εξοχής και παρέμενε μόνιμα στο χωριό, κάθε πρωί έβγαζε στη βόσκα (στην κοντινή ράχη) το μικρό κοπαδάκι που του είχε ετοιμασμένο το σπίτι, εφ’ όσον μπορούσε, αργός δεν έπρεπε να κάθεται. Το κτηνοτροφικό εισόδημα γενικά του χωριού μας, από τυρί, κρέας, μαλλί, δέρμα ήταν από τα σπουδαιότερα, που μαζί με τ’ άλλα γεωργικά λαδιού και κρασιού, ήταν η αιτία που κρατούσαν τον κόσμο σε τούτο τον ξερόβραχο απάνω.

Αλλά είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία η κτηνοτροφία, γιατί ο ακτήμονας τις περισσότερες φορές βοσκός, με μια μάντρα κι ένα μιτάτο ξεροτράχαλο, ρίζωνε στην πλαγιά του βουνού και το μεγαλύτερο κοπάδι, αξιοποιούσε τα πιο άγονα μέρη του νησιού μας, κάνοντας τα με τις κοπριές τους πιο καρπερά.

Της Πληθερής την ημέρα γιόρταζαν βοσκοί και μάντρες γι’ αυτό μοιράζανε στον κόσμο το γάλα που αυτή τη μέρα θ’ αρμέγανε για να τους ευχηθεί: «Να χιλιάσουνε τα ζωντανά τους και να πληθαίνουνε τα διάφορά τους». Οι κεφαλομαντρίτες μοιράζανε ακόμα κι όλο το διάφορο της παραμονής, για να ικανοποιήσουνε όλους που πηγαίνανε στη μάντρα, για να τους τιμήσουνε και τους ευχηθούνε. Άμα αυτά τους φαινότανε λίγα, κόβανε αθότυρα μελίχλωρα, για να φάνε με βλασερό (φρέσκο) ψωμί όσοι κι αν ήτανε στη μάντρα τους. Ο Θεός φυλάξει, να φύγει κανένας, τη μέρα αυτή από τη μάντρα, χωρίς να είναι ευχαριστημένος.

Στις μεγάλες μάντρες πηγαίνανε πάντοτε οι περισσότεροι, στις μικρές και κοντινές, οι πιο δικοί και τα μικρά παιδιά. Στις πολύ μακρινές πηγαίνανε λίγοι, αλλά άξιοι, με καβάλα και μεγάλους τόπους, για να φέρουνε πολύ πράγμα, να μοιράσουνε σε δικούς και στη γειτονιά τους. Οι βοσκοί πιστεύανε πως όποιος δοκιμάσει να κάνει καζάντι (κέρδος) το γάλα αυτής της μέρας, δεν ήταν ούτε χριστιανός ούτε άνθρωπος κι αναφέρανε πολλά παλιά περιστατικά, που σαν βάλανε το διάφορο αυτής της μέρας μέσα στο καζάνι (για να το κάνουν τυρί) απάνω στο βράσιμο γινότανε ένα αίμα ολοκόκκινο.

Στα παραθαλάσσια πάλι, το πρωί της μέρας αυτής τρέχανε τα παιδιά κι έφερναν στο σπίτι ή το μιτάτο στις εξοχές, μια πέτρα με μαλούπα από τα ρηχά της θάλασσας και την τρύπωναν στον αποκρέβατο με ρυθμικά ξεφωνητά: «Μέσα πέτρα μαλλιαρή, όξω ψύλλοι και κοριοί». Το γάλα της παραμονής το είχαν πήξει ξινόγαλο (γιαούρτι ξινό, το ξύγαλα) και μαζί με το γάλα της ημέρας εκείνης (το γλυκί γάλα όπως το λέγανε) το μοιράζανε σε δικούς και ξένους, στα ίσια. Ένας βοσκός που έκοβε το μάτι του, εξέταζε τα δοχεία που κρατούσε ο καθένας μας (πήλινα με ανοιχτό στόμα ήταν για το ξινόγαλο και πήλινα με στενό στόμα «τα κουρκουνιδάκια» για το γλυκί γάλα) ανάλογα μ’ αυτά και το πλήθος που περίμενε για να πάρει, κανόνιζαν το μέτρο της διανομής.

Σαν φτάναμε εκεί παρέες- παρέες, οι μιτάτοι κι οι μάντρες ήταν μέσα έξω φρεσκοσαρωμένα και καταβρεγμένα για τη σκόνη, με τις μεγάλες φουντωτές καλλονιές, φερμένες από το βουνό. Οι βοσκοί με τα σκολιανά τους, καθαροί φρεσκοκουρεμένοι και ξυρισμένοι περίμεναν τους ανθρώπου που θα τους τιμούσαν, να πάνε στη μάντρα τους, για να τους ευχηθούν. Αυτό το θεωρούσαν μια εκδήλωση φιλίας κι εκτίμησης, που πάντα είχε την ανταπόδοσή της.

Οι περισσότεροι που πηγαίναμε στις κοντινές μάντρες, ήτανε παιδιά, οι μεγάλοι ήταν λίγοι, γιατί σαν αποφασίζανε να πάνε σε μάντρα, θα πηγαίνανε στα μακρινά μαντροκαθίσα. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω πως περιμέναμε, εμείς τα παιδιά, τη μέρα αυτή, που θα πηγαίναμε στη μάντρα κι ο κόσμος τη λογάριαζε σαν την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Από την παραμονή με τις μανάδες μας κάναμε όλη την ετοιμασία, έπρεπε να βρεθούν κατάλληλα πήλινα και το καλάθι που στερεωμένα θα τα χωρούσε όλα μέσα. Ετοιμάζαμε τα δώρα μας για τους βοσκούς, που συνήθως ήταν σαρδέλες παστές, ένα φλασκί κρασί, καπνό ή τσιγάρα, άσπρα κορόμηλα κ.α.

Ακόμη κανονίζαμε με τα φιλικά παιδιά της γειτονιάς, ποιοι θα πηγαίναμε παρέα, τη μάντρα που θα πηγαίναμε και την ώρα που θα ξεκινούσε για να μη μας φάει η ζέστη. Σαν φτάναμε οι βοσκοί μας καλοδεχότανε, παίρνοντας τα δώρα και τις ευχές μας, μετά μας βάζανε να καθίσουμε σε καθαρό και σκιερό μέρος και λίγο απόμερα, για να μην τους εμποδίζουμε στη δουλειά τους (το άρμεγμα που σε λίγο θα άρχιζε). Σε λίγο θα άρχιζε και η σειρά της διανομής, ένας ένας πήγαινε κοντά, με το καλάθι του, έπαιρνε το μερδικό του, ξαναδίνοντας τις ευχές του, μα το καλάθι το παραλάβαινε ένας βοσκός, για να στερεώσει καλά με χόρτα τα περιεχόμενα δοχεία, για να μην κουνάνε και τα σπάσουμε στο δρόμο.

Τις ίδιες ευχές που δίναμε στο βοσκό, λέγαμε και στο νονό, όταν μετά τη βάφτιση μας μοίραζε τις πενταροδεκάρες: «Να τα χιλιάσεις» όχι βέβαια τα κατσικοπρόβατα, αλλά τα βαφτιστήρια. Όσοι θέλανε μετά το μοίρασμα, κάθιζαν στο τραπέζι που ετοιμάζανε οι βοσκοί για να φάνε γάλα ή ξινόγαλο με μαδημένο ψωμί μέσα, με τα κεράτινα κουτάλια της μάντρας.

Ποτέ δεν έπρεπε να φάμε από τα δώρα που ήταν πηγαιμένα (αυτό μας το έλεγαν πάντα από το σπίτι μας, σαν πηγαίναμε δώρο κάπου) για να μην πάθουμε το μοσκαριλίκι του Χατζηλιά, που πήγε το δώρο του σε ένα σπίτι (σαν υποψήφιος γαμπρός) κι κάθισε και το έφαγε όλο αλλά γι’ αυτό τον διώξανε. Όσοι δεν καθότανε στο τραπέζι, παίρνανε ένα κομμάτι ψωμί κι ένα ντάκο φρέσκο αθότυρο στο χέρι και τρώγονταας το ψωμοτύρι, παίρνανε το δρόμο της επιστροφής για το χωριό, που τους περιμένανε για να πάνε το γάλα.

Οι νοικοκυρές από την παραμονή της Πληθερής, πήγαιναν στο χερόμυλο καμιάς γειτόνισσας κι κόβανε σιτάρι (το χοντρό). Τον έβαζαν κι έβραζε από νωρίς, περιμένοντας το γάλα που θα ερχότανε κατά το μεσημέρι, τότε το έριχναν μέσα λίγο λίγο ανεκατέβοντάς το για ν’ αραιώσει κι έπαιρνε μια βράση ακόμα. Σε λίγο η σούβλη, όπως λέγαμε το καλοβρασμένο κομμένο σιτάρι, ανεκατωμένη με το γάλα (το απαραίτητο έθιμο της Πληθερής) ήταν έτοιμη, με μια βαθειά κουτάλα γέμιζε η νοικοκυρά τα πήλινα σκουτέλια, που ήταν στην αράδα, σα να ήτανε ρυζόγαλο. Αφού κρύωνε, έπηζε κι έκανε κρούστα, ήταν έτοιμο για φάγωμα, απ’ αυτή έπρεπε να φάνε όλοι, για το καλό της μέρας κι άμα καμιά γριά γειτόνισσα ξέραμε πως δεν έκανε σούβλη, της δίναμε το σκουτελικό της, να φάει κι αυτή για να μη βαρυγκομήσει.

Σ’ όλα τα νησιά μας είχανε την ιστορία τους η σούβλη, το αραντό (σούπα με αλεύρι) και η κατσόγρια. Όλοι έπρεπε μα φάνε στο σπίτι τους, την μέρα εκείνη, τη σούβλη της Πληθερής με το γάλα…

 

(*) Κείμενο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα των social media με τίτλο “Παλιό Φιλώτι” και με την ευκαιρία της εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”: Συμπεράσματα από το ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων

0

Eξι προορισμοί, εκατοντάδες μετρήσεις και περισσότερα από 700 ραντεβού στις ειδικότητες που έλαβαν μέρος στην αποστολή, είναι ο απολογισμός της 9ης Εκστρατείας της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”, που από τις 25 έως τις 31 Μαΐου, ταξίδεψε σε έξι απομακρυσμένα νησιά των νοτίων Κυκλάδων για να προσφέρει δωρεάν εξετάσεις, για να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα υγείας και να διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης.

Ασθενείς με διαβήτη που δεν το γνώριζαν

Το ιστιοπλοϊκό της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” έριξε άγκυρα σε Αντίπαρο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Θηρασιά και Σαντορίνη και ανέδειξε για μια ακόμη φορά το κενό στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα απομακρυσμένα νησιά, καθώς βρέθηκαν 5 ασθενείς που είχαν διαβήτη, αλλά δεν το γνώριζαν και δεκάδες περιστατικά αρρύθμιστων ασθενών που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης από τους γιατρούς της ομάδας, με αλλαγή ή έναρξη φαρμακευτικής αγωγής. Κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, αφού οι αρρύθμιστοι και αδιάγνωστοι ασθενείς κινδυνεύουν σημαντικά από τις σοβαρές και απειλητικές επιπλοκές του διαβήτη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι αυτών των μακρινών και απομονωμένων νησιών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να εξεταστούν, αφού στο ερώτημα “κάθε πότε κάνετε εξετάσεις;”, μια πολύ συχνή απάντηση ήταν “όποτε έρχονται γιατροί”. Στα πιο απομακρυσμένα νησιά της αποστολής, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας απαιτεί ένα μακρινό ταξίδι που μπορεί να φτάσει σε διάρκεια τις 8-11 ώρες.

Ιατρικές εξετάσεις και μετρήσεις

Η ομάδα προσέφερε προληπτικές εξετάσεις διαβήτη, σπιρομετρήσεις, οφθαλμολογικές εξετάσεις, ποδολογική φροντίδα και αντιμετώπισε χρόνια και έκτακτα προβλήματα υγείας σε νησιώτες ηλικίας από 3 έως 91 ετών, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλη λαχτάρα και προσμονή στο κάλεσμα της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη”.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα άτομα με διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν τους “δολοφόνους” του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη που καταλήγουν από καρδιαγγειακά συμβάντα ξεπερνά το 70%.

Παράλληλα, ο πνευμονολόγος ενημέρωνε τους καπνιστές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον εμβολιασμό, κυρίως κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης. Στη Φολέγανδρο, νησί στο οποίο υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, η ομάδα επισκέφθηκε και τα σχολεία της Χώρας και της Άνω Μεριάς, κάνοντας μετρήσεις σε μαθητές και δασκάλους, αλλά και ενημερώνοντας τη σχολική κοινότητα για το διαβήτη.

Οι γιατροί της αποστολής

Στην αποστολή έλαβαν μέρος οι, Αντώνης Λέπουρας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General, Δρ Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, ΜD, MSc, PhD, Αντώνης Χαρακίδας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Λένα Βασιλείου, Ποδολόγος – τ. Συνεργάτις Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός και Ευριπίδης Ιωαννίδης, Νοσηλευτής.

Η 9η εκστρατεία της ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη στα απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε με χορηγία των εταιρειών Ascensia, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk Hellas και Pfizer.  Την εκστρατεία υποστήριξαν επίσης η ΜΑΚΒΕΛ και το Μetropolitan General.

 

Πιάτο Ημέρας: Σαλάτα με φακές και πλιγούρι σε καλοκαιρινή διάθεση

0

Καλοκαίρι ε; Η πρόταση μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο” και τα σχόλια είναι από την Μαρίζ Μπίζιου (Κλινική διατροφολόγο) που μας παρουσιάζει μία υπέροχη σαλάτα…

Μόνο 346 Kcal/μερίδα έχει αυτή η χορταστική σαλάτα. Οι φακές είναι το δεύτερο όσπριο με την περισσότερη πρωτεΐνη, μετά τα φασόλια σόγιας. Όταν οι φακές συνδυάζονται με δημητριακά, όπως για παράδειγμα εδώ με το πλιγούρι, τότε η πρωτεΐνη που περιέχουν θεωρείται ισοδύναμη του κρέατος. Γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες (υπολογίζεται ότι καλύπτει το 32% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας).

Χρόνος: 15′ προετοιμασία,  30′ βράσιμο Σύνολο: 45′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με φακές και πλιγούρι, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τη δάφνη και τα σκόρδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  2. Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
  3. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
  4. Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τα σκόρδα με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Παράλληλα, σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό μέχρι να φουσκώσει και να το απορροφήσει.
  7. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το αδειάζουμε στο μπολ με τις φακές.
  8. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Μια μέρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να μουλιάσουμε και να βράσουμε τα όσπρια που μας αρέσουν και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο. Έτσι, θα έχουμε έτοιμο ένα από τα βασικά υλικά των σαλατογευμάτων μας.
  • Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
  •  Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.

Στο ποτήρι μας: Τι καλύτερο για ένα σαλατογεύμα από ένα αφρώδες «κρασί» χωρίς αλκοόλ;

Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

 

Σαντορίνη: Απολαμβάνει τη θέα της Καλντέρας το super model Claudia Schiffer

0

Την Ελλάδα επέλεξε για τις καλοκαιρινές της διακοπές η Claudia Schiffer. To super model βρίσκεται στη Σαντορίνη και απολαμβάνει μαγικές στιγμές με την παρέα της.

Η Claudia Schiffer μοιράστηκε μία σειρά φωτογραφίες από το κυκλαδίτικο νησί. Σε μία από αυτές η ίδια φαίνεται ξαπλωμένη σε μία ξαπλώστρα. Φορώντας ένα μακρύ floral φόρεμα, απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα με τους φίλους της.

«Οικογένεια, φίλοι και καλή θέα» έγραψε στις μαγικές εικόνες που ανάρτησε από τη Σαντορίνη.

H αγάπη που τρέφει το μοντέλο για την Ελλάδα είναι γνωστή, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας για διακοπές.

Πέρυσι το καλοκαίρι γιόρτασε τα γενέθλιά της στο Πόρτο Χέλι και είχε ανεβάσει στον λογαριασμό στο Instagram μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα instyle.gr

 

Σέριφος: Αποθέωση από τους New York Times και η αναφορά στο πλατωνικό ιδεώδες

0

Aν ως Ελληνες βρισκόμαστε κάθε χρόνο σε δίλημμα όσο αφορά την επιλογή προορισμού διακοπών, σκεφτείτε πόσο μπορεί να προβληματίζονται οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας. Σε μια προσπάθεια να κάνει πιο εύκολη την επιλογή κάθε επίδοξου επισκέπτη, η δημοσιογράφος Ντανιέλ Περγκάμεντ των New York Times αποφάσισε να τα βάλει κάτω προσεγγίζοντας το θέμα αφαιρετικά. Προκειμένου να μην πελαγώσει και η ίδια, έβαλε στην εξίσωση όλους εκείνους τους παράγοντες που πολλοί επισκέπτες αναζητούν και τα μαθηματικά μίλησαν. Η Σέριφος είναι το τέλειο ελληνικό νησί.

Το όμορφο κυκλαδονήσι, που έχει καταφέρει μέχρις στιγμής να κρατήσει σαφώς χαμηλότερο προφίλ από τις γειτονικές του νήσους, έχει το ιδανικό μέγεθος. Δεν είναι τεράστιο αλλά, την ίδια στιγμή, διαθέτει και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παραλιών: 70 το σύνολο. Η απουσία αεροδρομίου και, ταυτόχρονα, η συχνή δια θαλάσσης σύνδεση του νησιού με την Αθήνα αλλά και τα γύρω νησιά, ευνοούν το νησί, κρατώντας τα μεγάλα πλήθη μακρυά και προσελκύοντας όσους αναζητούν μια ποιοτική ανάπαυλα.

Προσθέστε στα παραπάνω την γαστρονομία, την πλούσια ιστορία, τη φιλοξενία και το ανεβασμένο επίπεδο των καταλυμμάτων, καθώς και την εγγύτητα με άλλα νησιά για ημερήσιες εκδρομές και voila! Η Σέριφος είναι, σύμφωνα με την Περγκάμεντ, το πλατωνικό ιδεώδες ενός ελληνικού νησιού.

Επισκεπτόμενη το νησί, η αμερικανίδα δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο. Αμφιθεατρικά χτισμένη στον λόφο πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού, η Χώρα του νησιού – τα ασβεστομένα σπίτια, τα ηλιόλουστα καφέ, τα αμέτρητα εκκλησάκια, η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τα χαριτωμένα καφέ και ταβερνάκια – την κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Κρυμμένες πίσω από τους ορεινούς όγκους της Σερίφου κρύβονται αμέτρητες ομορφιές. Γραφικά κολπάκια και φαρδιές αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και φυσική σκιά από τα πανταχού παρόντα αρμυρίκια προσφέρονται για δροσερές βουτιές και χαλάρωση.

Ξεχάστε τις ανέσεις των beach bars. Εδώ, οι οργανωμένες παραλίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Σε αρκετές όμως από αυτές, όπως για παράδειγμα στην Ψιλή Άμμο, μικρά ταβερνάκια στρώνουν τα τραπέζια τους σχεδόν πάνω στην άμμο και σερβίρουν τοπικές λιχουδιές και φρέσκο ψάρι.

Οι πιο όμορφες παραλίες βρίσκονται στο νότιο, δυτικό και ανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ οι μόνες σχετικά οργανωμένες παραλίες – ο Αυλόμονας και τα Λιβαδάκια, απάνεμες όταν πιάνουν τα μελτέμια και σηκώνουν αμμοβολή στις υπόλοιπες – βρίσκονται κοντά στο Λιβάδι (το λιμάνι). Πέρα από τις προσβάσιμες από στεριάς παραλίες, υπάρχουν άλλες τόσες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί μοναχά με σκάφος. Και αυτή είναι ίσως μία από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς εδώ. Αυτό που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε, την απομόνωση και την ηρεμία εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα το βρούμε εκεί – τουλάχιστον ακόμα.

Παρόλο που οι ρυθμοί της μέρας στη Σέριφο είναι νωχελικοί, τα βράδια είναι ιδιαίτερα ζωντανά. Το νησί του Περσέα ή αλλιώς «η σιδηρά κυρία», παρατσούκλι που απέκτησε το νησί λόγω των μεταλλείων, έχει πλέον έντονη βραδινή ζωή για όσους το επιθυμούν. Τα τελευταία χρόνια η Σέριφος έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από μια μερίδα της νεολαίας – όχι της πιτσιρικαρίας – που επιστρέφει ξανά και ξανά. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά και το χαίρονται. Όμως, έχουν ορκιστεί πως δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα να χαθεί από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού τους.

Photo Credit: Φωτ.: Despina Galani/ Unsplash

Με πληροφορίες από τη σελίδα tovima.gr  

 

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Το “αντίο” στον Ελπιδοφόρο από παλιούς και νέους συναδέλφους

0
Πένθος
Πένθος

“…. Ο συνάδελφός μας, που τις τελευταίες μέρες ταλαιπωριόταν με την υγεία του και πηγαινοερχόταν στο νοσοκομείο, χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να διακομισθεί, καθώς δε μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο ίδιο το νοσοκομείο που ο ίδιος καθημερινά προσέφερε τις υπηρεσίες του σε άλλους ασθενείς. Αλλά δυστυχώς, δεν τα κατάφερε…”.

Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για την ανακοίνωση που εξέδωσαν παλιοί και νέοι συνάδελφοι του τραυματιοφορέα Ελπιδοφόρου (σ.σ. Αραπαντώνης), ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ώρες και μάλιστα στη διάρκεια της διακομιδής του από τη Σαντορίνη στο Νοσοκομείο της Νίκαιας…. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση με τίτλο “Οι παλιοί και νυν συνάδελφοι του Ελπιδοφόρου τον αποχαιρετούν, μα δεν τον ξεχνούν! 

“Με αφορμή τον απροσδόκητο χαμό του συναδέλφου τραυματιοφορέα, αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά η δραματική υποστελέχωση  και η εντατικοποίηση της εργασίας στο ΓΝ Θήρας. Προβλήματα που υπήρχαν από την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου και που οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά το διαφημίζουν ως πρότυπο νοσοκομείο – «διαμάντι» του ΕΣΥ.

Ο συνάδελφός μας, που τις τελευταίες μέρες ταλαιπωριόταν με την υγεία του και πηγαινοερχόταν στο νοσοκομείο, χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να διακομισθεί, καθώς δε μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο ίδιο το νοσοκομείο που ο ίδιος καθημερινά προσέφερε τις υπηρεσίες του σε άλλους ασθενείς. Αλλά δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Να αναφερθεί ότι στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί ούτε ένας παθολόγος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος με σύμβαση λίγων μηνών και οι εφημερίες καλύπτονται από αγροτικούς και γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων και έχουν επιστρατευθεί μέχρι και οι οδοντίατροι. Υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι, που εφημερεύουν πρακτικά 15 μέρες το μήνα και καλύπτουν και τα τακτικά χειρουργεία.

Υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής  στη νυχτερινή βάρδια στο ΤΕΠ, μερικές φορές και στην απογευματινή, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και σε ένα νησί που «βουλιάζει» από τουρίστες, 8 μήνες το χρόνο! Οι τραυματιοφορείς ήταν μόνο τέσσερις και κάλυπταν μόνο δύο βάρδιες και εάν είχαν κάποιο βαρύ περιστατικό, αργούσαν να φύγουν από τη βάρδια.

Οι ελλείψεις τραγικές, οι ευθύνες πολλές και υπό αυτές τις συνθήκες, ο χαμός του συναδέλφου μας, αλλά και μία σειρά άλλων αντίστοιχων περιστατικών αποτελούν προδιαγεγραμμένα «εγκλήματα» της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις.

Ο συνάδελφος Ελπιδοφόρος ήταν ένας ήρεμος και ευγενικός άνθρωπος, παράδειγμα εργαζόμενου. Οι συνάδελφοί του, πρών και νυν, θα τιμήσουμε τη μνήμη του συνεχίζοντας με ορμή τον αγώνα για ένα σύστημα που θα χωράει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, σε μία κοινωνία που δε θα μετράει και δε θα θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή για το χρήμα”.

 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου – Ρώμη: Ασημένιος με ρεκόρ ο Καραλής

0

Νέα, πολύ μεγάλη επιτυχία (η 3η) του ελληνικού στίβου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, καθώς ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ο 24χρονος πρωταθλητής πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ 5,87 μ. κατέκτησε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ασυναγώνιστο Αρμάντ Ντουπλάντις (6.10 μ.). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Τούρκος Σάσμα με 5.82 μ.

Ο Καραλής μπήκε στον αγώνα στα 5,50 μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη και στη συνέχεια ανέβηκε χωρίς πρόβλημα στα 5,65 μ. και 5,75 μ., ύψος που σε άλλες συνθήκες θα καθόριζε την έκβαση του αγώνα, ωστόσο σήμερα «νίκησαν» εννέα αθλητές.

Στις προσπάθειες στα 5,82 μ. άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση, καθώς συνολικά πέρασαν πέντε. Ο Καραλής καθάρισε στη συνέχεια και το 5,87 μ. με την πρώτη και «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση στον αγώνα.

Η συνέχεια ήταν ανάμεσα στον Ελληνα και τον Σουηδό ρέκορντμαν, που για πρώτη φορά έμειναν μόνοι στον αγωνιστικό χώρο για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου.

Ο αθλητής του Χάρη Καραλή, αφού έκανε ένα άκυρο στο 5,92 μ. (πανελλήνιο ρεκόρ 5,91 μ.), δοκίμασε μία φορά στα 5,97 μ. και 6,0 2μ. πανηγύρισε στη συνέχεια μαζί με τους προπονητές του και τα μέλη της ομάδας το πρώτο του μετάλλιο στον ανοιχτό.

Στις εξέδρες μαζί με τον Χάρη Καραλή ήταν τόσο ο Πολωνός Μαρσίμ Ζεπάνσκι, που έχει την επίβλεψη του αθλητή στα άλματα, όσο και ο Γιώργος Πομάσκι.

Το επί κοντώ ήταν το τελευταίο αγώνισμα που συνέχιζε να διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης και οι δύο αθλητές τράβηξαν την προσοχή των θεατών που ήταν στην εγκατάσταση.

Ο τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πριν από δύο χρόνια στο Μόναχο είχε μείνει για μία θέση εκτός τελικού, ενώ πέρυσι στη Βουδαπέστη, παρότι ήταν φαβορί για μια καλή παρουσία, δεν κατάφερε να περάσει το αρχικό άλμα στον προκριματικό.

Φέτος, όμως, η χρονιά του αθλητή προμήνυε από τους πρώτες του αγώνες της χρονιάς πως θα είναι εξαιρετική. Ο αθλητής κατέκτησε τον χειμώνα το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κλειστού και έφτασε στη Ρώμη έχοντας κάνει τρεις αγώνες στα 5,72 μ. και στη Ρώμη βελτίωσε το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ, αφού είχε 5,86 μ. από εφέτος.

Ο Καραλής κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο της χώρας μας στο επί κοντώ των Ανδρών μετά το ασημένιο του Χρήστου Παπανικολάου το 1966 στη Βουδαπέστη και έδειξε πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι σταθερά στο βάθρο των νικητών.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας που παραμένουν στη Ρώμη βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο και πανηγύρισαν μαζί με τον Καραλή τη μεγάλη αυτή επιτυχία. Η χώρα μας έκλεισε έτσι τη διοργάνωση με τρία μετάλλια, αφού προηγήθηκαν το χρυσό του Τεντόγλου και το ασημένιο της Στεφανίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καύσωνας: Ρεκόρ στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (43,2 β.), στους 40 β. σε Νάξο (Μέση) και Κέα (λιμάνι)

0

Καύσωνας δεύτερη ημέρα στην 2η φάση για τον Ιούνιο…

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα Τετάρτη (12/06) , με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 42 °C σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας…

Όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας και ήταν ίση με 43.2 βαθμούς Κελσίου. Από κοντά και η Σπάρτη με +43 βαθμούς… Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.1 βαθμοί Κελσίου, ενώ 228 από τους 509 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πως κινήθηκε η θερμοκρασία στις Κυκλάδες; Νάξος (Μέση) και Κέα (λιμάνι) είχαν την τιμητική τους καθότι πέρασαν τους 40 βαθμούς (!!!) ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική σχεδόν σε όλη την Ελλάδα

Με βάση την εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις Κυκλάδες, το θερμόμετρο είχε κολλήσει στους +30 βαθμούς…  Οπως είπαμε και νωρίτερα, σε Νάξο (Μέση) και Κέα (λιμάνι) το …κόκκινο έδειξε 40. Από εκεί και πέρα, από κοντά και ο Δαμαριώνας (Νάξος) με 38 βαθμούς. Μάλιστα, στις 9 το πρωί η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα ήταν στην Μέση με 38 βαθμούς (!!!)

Αντίθετα, στο χαμηλό των Κυκλάδων Πάρος (20) και Ηρακλειά (21)….

Η μεγαλύτερη διαφορά στην θερμοκρασία εντοπίζεται στην Πάρο με 15 βαθμούς (20 χαμηλή – 35 η υψηλή) ενώ η χαμηλότερη σε Απόλλωνα και Κόρωνο ήταν 6 βαθμούς (!!!)

Αυτό που τρομάζει είναι το γεγονός ότι έχοντας συμπληρώσει 12 ημέρες τον Ιούνιο η διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με πέρυσι είναι από 4 έως 6 βαθμούς (!!!)…

Νησί (περιοχή) …….. Χαμηλή Θερμοκρασία ….  Υψηλή Θερμοκρασία 

ΑΜΟΡΓΟΣ 24°C 37°C
ΑΜΟΡΓΟΣ-ΧΩΡΑ 27°C 37°C
ΑΝΑΦΗ 23°C 36°C
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ 25°C 31°C
ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ 26°C 38°C
ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 21°C 33°C
ΙΟΣ 22°C 32°C
ΚΕΑ ΛΙΜΑΝΙ 23°C 40°C
ΚΕΑ-ΤΖΙΑ 23°C 36°C
ΚΟΡΩΝΟΣ ΝΑΞΟΥ 30°C 36°C
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ 23°C 34°C
ΜΕΣΗ ΝΑΞΟΥ 28°C 40°C
ΜΗΛΟΣ 26°C 37°C
ΜΙΚΡΗ ΒΙΓΛΑ ΝΑΞΟΥ 22°C 31°C
ΜΥΚΟΝΟΣ ΛΙΜΑΝΙ 24°C 33°C
ΝΑΞΟΣ 23°C 34°C
ΠΑΡΟΣ 20°C 35°C
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 23°C 34°C
ΣΙΦΝΟΣ 23°C 37°C
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ 24°C 33°C
ΤΗΝΟΣ 23°C 32°C
ΤΗΝΟΣ ΣΤΕΝΗ 28°C 35°C
ΤΗΝΟΣ-ΠΟΡΤΟ 23°C 34°C
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 26°C 36°C

 

Πως θα κυμανθεί η θερμοκρασία αύριο Πέμπτη (13/06) 

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες .

Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Αμοργός: Σε δύσβατα σημεία με χαράδρες το τελευταίο στίγμα του Αμερικανού που αναζητείται εδώ και 48 ώρες

0

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες στην Αμοργό για τον εντοπισμό του 59χρονου συνταξιούχου Αμερικανού αστυνομικού Έρικ Κάλιμπετ ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το στίγμα που έχουν δώσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από τις δύο συσκευές που είχε μαζί του ο 59χρονος περιλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή μέσα στην οποία βρίσκονται χαράδρες και δύσβατα σημεία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η περιοχή θα πρέπει να περπατηθεί προκειμένου να εντοπιστεί ο 59χρονος.

Αυτό που προβληματίζει όσους συμμετέχουν στις έρευνες είναι το γεγονός ότι στις κλήσεις προς τα δύο κινητά τηλέφωνα του συνταξιούχου Αμερικανού δεν υπάρχει απάντηση.

Ποιος τον είδε τελευταίος 

Το τελευταίο άτομο που είδε τον 59χρονο Κάλιμπετ μέσα στο μονοπάτι που πήρε από Αιγιάλη προς Κατάπολα ήταν μια γυναίκα.

Όπως είπε στους αστυνομικούς ο Αμερικανός είχε σταματήσει σε ένα αναψυκτήριο που υπάρχει για να εξυπηρετεί τους περιπατητές.

Κατά τη μαρτυρία της αυτό συνέβη περίπου στις 9 το πρωί, δύο ώρες δηλαδή μετά την αναχώρηση του 59χρονου από την Αιγιάλη, με τον άνδρα να προμηθεύεται νερό και αναψυκτικό από το αναψυκτήριο.

Έκτοτε, όμως, δεν υπάρχει κανείς που να έχει συναντήσει τον Κάλιμπετ ο οποίος ήταν γνωστός στους κατοίκους του νησιού καθώς επισκεπτόταν συχνά την Αμοργό.

Στις έρευνες συμμετέχει ελικόπτερο που πετάει πάνω από τις περιοχές που έδωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς και πυροσβέστες και αστυνομικοί από διπλανά νησιά αλλά και εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν με drone και ένα πλωτό.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

 

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Αντίο και “ευχαριστώ” στον Κώστα Ρουμελιώτη

0

Ηταν λίγο πολύ αναμενόμενο…  Ο Κώστας Ρουμελιώτης αφήνει μετά από δύο χρόνια τη Νάξο καθότι ήρθε σε συμφωνία με τον Γλαύκο Έσπερο και παίρνει το δρόμο για την Πάτρα. Εκεί όπου αναμένεται να αναλάβει εκτός από τη πρώτη ομάδα και όλο το οικοδόμημα των ακαδημιών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia από τη πλευρά του αυτή τη στιγμή είναι σε στάση αναμονής.. Εξετάζει περιπτώσεις, γίνονται συναντήσεις εντός κι εκτός νησιού για τον διάδοχο του Ρουμελιώτη…

Ομως, υπάρχει και το “αντίο”. Με ανακοίνωσή της, η ομάδα της Νάξου ευχαριστεί τον Ρουμελιώτη και όπως σημειώνει ” Κώστα σίγουρα δεν σου λέμε αντίο! Είσαι μέλος της οικογένειας του ΑΠ.Α.Σ και οι οικογενειακοί δεσμοί δεν καταλύονται ποτέ!”

Αναλυτικά 

«Άλλο ένα κεφάλαιο της 5ετούς πια Ιστορίας του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου Terranaxia στις εθνικές κατηγορίες κλείνει!

Το Δ.Σ με λύπη ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του με τον προπονητή Κώστα Ρουμελιώτη!

Ο Κώστας συνέβαλε στην καθιέρωση της ομάδας μας ως μίας από τις πρωταγωνίστριες της Β’ Εθνικής Κατηγορίας, αφού τερμάτισε 2 φορές, με εκείνον στο τιμόνι της, στην τρίτη θέση του ομίλου της!

Η συνεισφορά του υπήρξε τεράστια στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων παικτών αλλά και στη βελτίωση όλων των αθλητών που πέρασαν από την ομάδα, τα δυο τελευταία χρόνια!

Ο Κώστας αποτέλεσε εκτός από μαέστρο στον αγωνιστικό χώρο, φίλο, μέντορα και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες συνομιλητές για όλα τα θέματα, πέρα από αυτά που αφορούσαν την ομάδα!

Κώστα σίγουρα δεν σου λέμε αντίο! Είσαι μέλος της οικογένειας του ΑΠ.Α.Σ και οι οικογενειακοί δεσμοί δεν καταλύονται ποτέ!

Σε ευχαριστούμε για όλα και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια!».