Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 1082

Γαλλία – ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young Chef Award 2023”

0

Θα τριτώσει το καλό; Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο «European Young Chef Award 2023», καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ακόμα μία χρονιά θα δώσει το παρόν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ, ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της κατά τις προηγούμενες έξι ετήσιες διοργανώσεις έχει αποφέρει δύο χρυσά μετάλλια, το 2016 με τον Σταμάτη Μισομικέ στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και την Ειρήνη Γεωργουδιού στη Ρόδο και δύο αργυρά με τον Αντώνη Δημοβασίλη στο Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία και τον Ανδρέα Δερμάτη στο Μίνιο της Πορτογαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών μας.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια συμμετέχει με προσήλωση στον διαγωνισμό τα τελευταία έτη, καθώς αυτός υπηρετεί την στρατηγική της για αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία, που αναμφίβολα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας.

Η φετινή 7η έκδοση του European Young Chef Award διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενείται από την Hauts-de-France, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Lycée hôtelier στην πόλη Le Touquet στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και θα συγκεντρώσει φιναλίστ από  8 ακόμα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, εκτός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Καταλονία, βραβευμένη 2016 (Ισπανία), Κεντρική Δανία 2017 (Δανία), Σλοβενίας 2021, Μινόρκα 2022 (Ισπανία), Trondheim-Trøndelag 2022 (Νορβηγία), Hauts-de-France 2023 (Γαλλία), Saimaa 2024 (Φινλανδία) και Σικελία υποψήφια 2025 (Ιταλία).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στέλνουν τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην αποστολή, που προέκυψε από διαδικασία αξιολόγησης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, σταθερό συνεργάτη της Περιφέρειας στα θέματα της γαστρονομίας και αποτελείται από τον υποψήφιο νέο Σεφ Δημήτρη Μαυρόπουλο από τη Μύκονο, ο οποίος εργάζεται στο εστιατόριο M-eating της Μυκόνου με μεσογειακή και τοπική κουζίνα, και τον μέντορά του Σεφ και ιδιοκτήρη του εστιατορίου, Παναγιώτη Μενάρδου.

Με την συνταγή στην οποία επέλεξαν να διαγωνισθούν, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο τοπικού πανηγυριού με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, επιδιώκεται να αποδοθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος με τη χρήση νεωτεριστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Οι φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες πρόκειται να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και να διαγωνιστούν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2023 τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό πιάτο και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία στην παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής με σύγχρονη, καινοτόμα απόδοση.

Αξιολογούνται από μία κριτική επιτροπή διεθνών σεφ. Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νέων σεφ, η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση των συστατικών κρέατος / ψαριού και λαχανικών στα πιάτα τους.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Σεφ και Ειδικών είναι ο chef Alexandre Gauthier, από το εστιατόριο La Grenouillere στο La Madelaine-sous-Montreuil (βραβευμένο με 2 αστέρια και 1 πράσινο αστέρι από τον Οδηγό Michelin) και επίσημο πρεσβευτή του Hauts-de-France, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2023.

Το πάνελ περιλαμβάνει επίσης τις και τους:

  • Wendy Barrie, Σεφ, διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail, καθώς και επικεφαλής της Slow Food Ark of Taste and Cooks Alliance της Σκωτίας.
  • Amand P. Veranneman, σεφ και ιδιοκτήτη του Auberge Chez Amand στο Gozo, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Μάλτα).
  • Tea Vunić,συνιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Zijavica, στο Mošćenička draga (Kvarner, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 – Κροατία).
  • Pau Sintes, νικητή του European Young Chef Award 2022 και επικεφαλής σεφ στο Cristine Bedfor Boutique Hotel στο Mahon (Menorca, European Region of Gastronomy βραβευμένο 2022 – Ισπανία).
  • Paula Frade, ιδρύτρια και πρόεδρο του OH – Center for Culture and Tradition (Oliveira do Hospital) και ερευνήτρια PHD στην κληρονομιά τροφίμων, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη 2021 – Πορτογαλία).

 

Αναψυκτικά – ΦΠΑ: Επιστρέφουν στο 24%; ανατιμήσεις και χαμένοι οι καταναλωτές

0

Τι γίνεται με το ΦΠΑ; Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουμε αλλαγές, καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, όχι μόνο θα διατηρηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά γίνεται μόνιμο μέτρο με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία ο μειωμένος ΦΠΑ παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024 και από την 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24%.

Το πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά – ροφήματα κλπ) όπου σύμφωνα με πληροφορίες επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (βλ 24% ταπό 13%) από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το αστείο; Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ στην εστίαση.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ και αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media “Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα”.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του 

” Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πώς ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.

Η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για την ΠΟΕΣΕ
Γιάννης Βαγ. Παπαδόπουλος /  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης”

 

Μύκονος: Δωρεά ακίνητης περιουσίας “ανάσα – ζωής” για το Κέντρο Υγείας

0
ky-mukonou

Mετά από τις απαιτούμενες πολύπλοκες, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπεγράφη το συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς εκ διαθήκης Γεωργίου Βαμβακούρη προς το Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Σύμφωνα με την βούληση του θανούντος Γεωργίου Βαμβακούρη, στο περιουσιολόγιο της 2ης ΔΥΠΕ συμπεριλαμβάνονται πλέον, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ. καθώς  και δύο  κτίσματα συνολικής επιφάνειας 310 τ.μ. στην περιοχή Καμαλαύκα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν πλέον στην κυριότητα του Κέντρου Υγείας προς μελλοντική αξιοποίηση.

Τεράστια δωρεά του Γ. Βαμβακούρη στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου

«H παραπάνω μεγαλειώδης επιθυμία-δωρεά του Γιώρη, εκτυλίχθηκε μακριά από φιέστες φιλανθρωπίας και περιοριστικούς όρους. Ήρθε για να καταρρίψει  την γενική αντίληψη ότι η κοινωνία μας είναι παθητική και διαθέτει λίγες αντιστάσεις στον συλλογικό πόνο. Για να εδραιώσει ότι η δύναμη της αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρότατο ρεύμα για τη στήριξη της υγείας  στο νησί μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας, Ντίνα Σαμψούνη, η οποία υπέγραψε το συμβόλαιο αποδοχής ως πληρεξούσια αντίκλητος της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων.

«H μεγάλη αυτή προσθήκη στην κτιριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, δημιουργεί μεγάλη παρακαταθήκη και ώθηση στους οραματικούς στόχους για την δημόσια υγεία του νησιού. Για την χρήση των ακινήτων, βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία, σχεδιασμό και επεξεργασία με την 2η ΔΥΠΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμψούνη η οποία καταλήγοντας αναφέρει:

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τον αδερφό και ανιψιό του αποθανόντος κ. Ζαννή και Μιχάλη Βαμβακούρη, την συμβολαιογράφο κ. Κ. Χαρίτου, την προισταμένη της ΔΟΥ κ. Χ.Κουκουβιτάκη και τον Δ/τη της 2ης ΔΥΠΕ κ.Χ. Ροιλό καθώς και την οικονομική δ/νση της υπηρεσίας.

Τέλος, η πράξη του Γιώρη, προβάλλει το πρόσωπο της Mυκόνου που όλοι χρειαζόμαστε να υφίσταται ως εικόνα και παράδειγμα στη συνείδηση και στη ματιά μας, προκειμένου να εμπεδώσουμε την ήττα της καθημερινής ματαιοδοξίας μας. Να βγούμε από τα σκοτάδια και να αφήσουμε το φως των σπουδαίων αξιών της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να εδραιωθούν στις ψυχές μας. Ο Γιώρης, δεν θα σβήσει ποτέ, γιατί θα είναι πάντα μέσα σε όλους μας, ένα κερί αναμμένο».

 

Σμυριδικό: Προσωρινή απόσυρση του άρθρου 48 και διαβούλευση ζητούν με ψήφισμα οι σμυριδεργάτες

0

Σε συνέχεια της συγκέντρωσης για συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στην Κόρωνο με τη συμμετοχή των σμυριδεργατών και φορέων του νησιού, λάβαμε σήμερα το ψήφισμα επί της τροπολογίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου) και με το πέρας της διαβούλευσης, η συζήτηση σχετικά με την μεταβίβαση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της σμύριδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 

‘Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ψήφισμα, προτείνεται να αποσυρθεί προσωρινά το άρθρο 48 περί “Μεταβίβασης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της Σμύριδας Νάξου” και να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης από 1-1-2024. Για το έτος 2023, ζητείται τα ορυχεία να λειτουργήσουν με ευθύνη του Υπουργείου όπως είχε γίνει παλαιότερα με το άρθρο 104 ή με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο.

ΨΗΦΙΣΜΑ επί της τροπολογίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου (1)

 

Αμοργός: Ο …Φουτάς ταξιδεύει στην Αθήνα

0
Μετά την επιτυχία που σημείωσε το καλοκαίρι η  έκθεση «Ο Φουτάς, μια εικαστική συνομιλία με το αμοργιανό μαντήλι», που παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού, μετακομίζει στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης (Βρυσακίου 17, Πλάκα),  από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου(ώρες Λειτουργίας 12:00-20:00).
 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου19:00-22:00.
Το Σάββατο 25/11 και το Σάββατο 2/12, 11:00-14:00θα πραγματοποιηθούν δύο αυτοτελή εργαστήρια παραδοσιακής αμοργιανής κεντητικής με την Ειρήνη Βεκρή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες , για κράτηση θέσης επικοινωνήστε στο 6976712159
Την Κυριακή 3/12 η έκθεση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση από την επιμελήτρια Ίρις Κρητικού στις 18:00, και θα ακολουθήσει αμοργιανό κέρασμα. Η έκθεση  διοργανώνεται από το Δήμο Αμοργού και τη ΔΗ.Κ.Ε.Α, με την στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφετηρία τις πολυσχιδείς όψεις, την επίπονη εργασία κεντητικής με αντικείμενο μια παράδοση του νησιού που συνεχίζεται ως σήμερα και με πεδίο συνομιλίας τη φόρμα και την ύλη, τα μοτίβα και τους συμβολισμούς του παραδοσιακού αμοργιανού μαντηλιού, του φουτά, σχεδιάστηκε ένας εικαστικός διάλογος μεταξύ παλαιότερης και νεότερης δημιουργίας, με πηγή έμπνευσης το γυναικείο μαντήλι της παραδοσιακής ενδυμασίας της Αμοργού.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού «Η ζωτική σύνδεση του φουτά με την παραδοσιακή αμοργιανή γυναικεία ενδυμασία και την κεντητική παράδοση, με το Αμοργιανό σπίτι και τη γυναικεία υπόσταση αιωρούμενη μεταξύ θεατού και αθέατου, επιτρεπτού και απαγορευμένου, η κατανόηση της επίπονης χειρονακτικής διαδικασίας και η αποτίμηση της ενδοχώρας του μοναχικού γυναικείου χρόνου, η διάσωση ενός πρωτογενούς αλφαβηταρίου συμβόλων και η αποτύπωση της διαχρονίας που διαπνέει τον διάκοσμο και τη χρήση, αποτελούν τους κύριους άξονες αναφοράς και έμπνευσης των συμμετεχόντων εικαστικών από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και από την Αμοργό, που εργαζόμενοι με διαφορετικά μέσα (κεντητική, ύφανση, ζωγραφική, γλυπτική, decoupage, μεταλλοτεχνία, design, ψηφιακά μέσα, εγκατάσταση κ.ά.), σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές, χειροποίητη διαδικασία και πληθώρα υλικών, δημιουργούν πρωτότυπα έργα ιστορικής και ενδυματολογικής αναφοράς με εξέχουσες διαφορετικότητες.»

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε: «Η μνήμη, η τέχνη, η πολιτιστική κληρονομιά. Όλα μαζί είναι το κέντημα που στολίζει το ύφασμα της ιστορικής μας αναφοράς.  Η παράδοση μας ταξιδεύει από την Αμοργό στην Αθήνα καθώς  η ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας και προβολής της λαϊκής μας παράδοσης είναι επιτακτική»

Στην έκθεση συμμετέχουν:  Ειρήνη Βεκρή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Χάρις Γαύρου, Μαρία Γέρουλα, Ειρήνη Γκόνου, Κρίστι Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ειρήνη Ζαΐμη, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Τίνα Καραγεώργη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Σοφία Λαμπροπούλου, Λούλα Λεβέντη, Βαρβάρα Μαλτέζου, Μηνάς Μαυρικάκης, Ποθητή Μεντρινού, Άγαθα Μίγγου, Φραντζέσκα Μπούτση, Αλέκα Μυρίλλα  Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Κλάρα Πουλαντζά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ελένη Σιούστη, Νίκος Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Εύη Φωστιέρη, Νίκος Χιωτίνης.

 

Το πλουσιότερο 1% κάνει εκπομπές αερίων ίσες με τα δύο τρίτα των φτωχότερων

0

Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη εκπέμπει ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίση με αυτή που εκπέμπουν τα δυο τρίτα του φτωχότερου πληθυσμού, ήτοι πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι και πλέον, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

Αν και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι κοινή πρόκληση, κάποιοι ευθύνονται πολύ περισσότερο από άλλους και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το γεγονός, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξ Λόσον, εκ των συγγραφέων του κειμένου που δημοσιοποίησε η οργάνωση κατά της φτώχειας.

«Όσο πλουσιότερος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου», εξήγησε.

«Δεν έχεις ανάγκη τρίτο αυτοκίνητο, τέταρτες διακοπές, ούτε (…) να επενδύεις στη βιομηχανία τσιμέντου».

Η έκθεση, με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%», βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της: το 1% των πλουσιότερων του κόσμου (δηλαδή 77 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, εξαιτίας της κατανάλωσής του.

Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, ή 5,11 δισεκ. ανθρώπους.

Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται κατά χώρα, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη: για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια (128.000 ευρώ), ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.

Στη Γαλλία, σε 10 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων έκανε ετήσιες εκπομπές ίσες με αυτές του 50% των φτωχότερων.

Ακόμα κι αν εξαιρεθούν αυτές που οφείλονται στις επενδύσεις του, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, έχει αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.

«Θεωρούμε πως αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν κλιματική πολιτική που θα είναι προοδευτική, θα προβλέπει δηλαδή πως οι άνθρωποι που κάνουν τις μεγαλύτερες εκπομπές θα καλούνται να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ καλές πολιτικές», έκρινε ο κ. Λόσον.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβληθεί ειδικό τέλος σε όσους παίρνουν πάνω από δέκα πτήσεις τον χρόνο, ή να επιβληθεί φόρος σε επενδύσεις που δεν είναι οικολογικές πολύ υψηλότερος από αυτόν στις πράσινες επενδύσεις, σημείωσε η Όξφαμ.

Πηγή: https://www.amna.gr

 

Μικροπλαστικά σε σύννεφα πάνω από βουνό της Κίνας βρήκαν επιστήμονες

0

Επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμη και σε σύννεφα πάνω από βουνά, τα οποία – μάλιστα – μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τον καιρό!

Τα μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science & Technology Letters».

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροπλαστικών, τα οποία έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, ωστόσο ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα.

Τα παλαιότερα σωματίδια, πιο τραχιά από τα υπόλοιπα, είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.

Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι.

Τα μοντέλα υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.

Τα μικροπλαστικά, θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά, προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων.

Πηγή: https://www.newsit.gr

 

Τυροκόμος – Top 50 2023: Ξεχωρίζει το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά

0

Σε μια Ελλάδα που επιμένει να αναζητά το νέο οικονομικό της μοντέλο, μεταφέροντας βάρος στην πραγματική παραγωγή, ο κλάδος των τυριών προσφέρει ενδιαφέρουσες διεξόδους. Παλιοί, έμπειροι τυροκόμοι αλλά και νέα παιδιά με σπουδαία θεωρητική κατάρτιση και ζήλο για την ενασχόληση με το τυρί, διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα νέο χάρτη για την εγχώρια τυροκομία, η εδραίωση της οποίας σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Οι φετινές αναζητήσεις στον κόσμο της εγχώριας τυροκομίας, έρχονται να διαπιστώσουν την πίστη των επαγγελματιών του κλάδου στην αυθεντική Φέτα. Ακόμα και τυροκομεία, εντός της ζώνης ΠΟΠ, που δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αναφορά στο εμβληματικό ελληνικό τυρί, φέτος έχουν συμπεριλάβει το προϊόν στους κωδικούς τους.

Μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση στην εντοπιότητα εκφράζεται μέσα από ενισχυμένες προσπάθειες επικοινωνίας του ΠΟΠ που έχει κάθε επιμέρους ζώνη γάλακτος της χώρας. Μια επίσης νέα τάση στην τυροκόμηση έχει γεύση… καπνιστή, με αρκετές τυροκομικές μονάδες να φτιάχνουν συνταγές για τους διαρκώς αυξανόμενους θιασώτες των καπνιστών τυριών.

Φυσικά δεν περνά απαρατήρητη και η ενηλικίωση της ζώνης γάλακτος, με όλο και περισσότερες τυροκομικές μονάδες που έχουν για αιχμή την ποιοτική – artisanal παραγωγή τυριών να έρχονται πιο κοντά στον κτηνοτρόφο, να δίνουν παραγωγικές κατευθύνσεις και να βαδίζουν μαζί στα μονοπάτια της προστιθέμενης αξίας.

Η συντακτική ομάδα του Τυροκόμου, πιστή στο ραντεβού της με τον κλάδο της τυροκομίας, παρουσιάζει φέτος μια καλοδουλεμένη λίστα τυριών, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει από όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας.

Και σας παρουσιάζουμε τα τυριά των Κυκλάδων που ξεχώρισαν αρχής γενομένης από το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταράς… 

Με την συνταγή που έρχεται από την προηγούμενη χιλιετία και τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε το Κεφαλοτύρι μας ένα προϊόν με έντονη και πικάντικη γεύση, άριστο μεζέ για την μπύρα το κρασί και τη ρακή σας. Ένα προϊόν που μπορεί να συνοδεύσει κάθε είδους οικογενειακό και εορταστικό τραπέζι ή οποιοδήποτε επαγγελματία που ετοιμάζει μια καλή ποικιλία τυριών. Ένα προϊόν που θα δώσει αξία και γεύση σε κάθε μακαρονάδα και πίτσα. Το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12-μηνης ωρίμανσης παράγεται από Φρέσκο Πλήρες Παστεριωμένο Αγελαδινό Γάλα.

Τυροκομείο Πιτταρά 

“Μια συνταγή µε ρίζες που χάνονται στο χρόνο δίνει ένα τυρί µε έντονη και πικάντικη γεύση που ξεχειλίζει αρώµατα. Ο λόγος για το βραβευµένα στα βραβεία AFFA Κεφαλοτύρι Νάξου 12µηνης ωρίµανσης του Νικόλα Πιτταρά, που παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα από την ιδιόκτητη µονάδα στη Νάξο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κτηνοτροφική µονάδα µονάδα Πιτταρά, που παράγει 3.000 τόνους γάλακτος κατ’ έτος, το 2022 έλαβε πιστοποίηση τόσο για την παραγωγή των προϊόντων της, κρέας και τυροκοµικά, από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές, όσο και για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων της.

Το σύγχρονο τυροκοµείο κοντά στο χωριό Μέλανες είναι άρτια εξοπλισµένο ενώ σε µικρή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 550 βοοειδή για παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Στα οικογενεια­κά κτήµατα καλλιεργούνται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα µε όφελος όχι µόνο την αυτοδυναµία σε τροφή αλλά την εξασφάλιση της ποιότητάς της.

Σηµειώνεται ότι τα τυροκοµικά Πιτταρά, και ιδιαίτερα η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου και η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου 12µηνης ωρίµανσης, έχουν επανειληµµένα -και το 2023- βραβευθεί σε διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας”.

Ιδού η λίστα των 50 κορυφαίων τυριών για το 2023 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr

Ουίσκι Macallan: Πως έφτασε να πωλείται 2,7 εκατ. δολάρια;

0

Ηταν η ωρίμανση, η παλαίωση, η ετικέτα που έκαναν ένα Macallan 1926 το «πιο περιζήτητο σκοτς ουίσκι» στον κόσμο που πουλήθηκε έναντι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία!

Το συγκεκριμένο Macallan ήταν ένα από τα μόλις 40 μπουκάλια που ωρίμασαν για εξήντα χρόνια σε βαρέλια sherry, στο αποστακτήριο της Macallan στο Μόρεϊ της Σκωτίας, κάτι που το καθιστά το παλιότερο βίνταζ Macallan που έχει παρασκευαστεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Αρχικά, ο οίκος δημοπρασιών είχε υπολογίσει την εκτιμώμενη τιμή του ουίσκι μεταξύ 934.274-1.400.000. δολαρίων, ωστόσο το ιλιγγιώδες ποσό των 2.724.967 δολαρίων που προσφέρθηκε για τη φιάλη προκάλεσε «νέο ρεκόρ για οποιοδήποτε μπουκάλι αλκοόλ ή κρασιού έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία», αλλά και, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων του οίκου, το δικό τους σοκ.

Πριν από τη δημοπράτηση, ο επικεφαλής του τμήματος ουίσκι του Sotheby’s, Τζόνι Φόουλ, είχε δηλώσει πως δοκίμασε ένα μικρό δείγμα από το πολύτιμο απόσταγμα.

«Δοκίμασα μια μικρή σταλιά. Είναι πολύ πλούσιο, έχει νότες αποξηραμένων φρούτων όπως θα περίμενε κανείς, πολλών μπαχαρικών και ξύλου», εξήγησε, χαρακτηρίζοντάς το «ασύλληπτο» ουίσκι που «δεν θα πρέπει να καταναλώσει κανείς αψήφιστα».

Μπορεί ένα ουίσκι να πωλείται 2,7 εκατ. δολάρια; Ναι, αν είναι το «πιο περιζήτητο Macallan»-2
Φωτ.: AP Photo/Kin Cheung

 

Από τα 40 μπουκάλια εμφιάλωσης 1986 στο αποστακτήριο Macallan στο Σπέισαϊντ της Σκωτίας, κανένα δεν διατέθηκε προς πώληση. Κάποια από αυτά δόθηκαν ως δώρο σε κορυφαίους πελάτες της Macallan, «μια πολυτέλεια που ενισχύει τη ζήτησή του, όπως αποδεικνύεται από προηγούμενες πωλήσεις» σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο Sotheby’s.

Η φιάλη της δημοπρασίας ήταν μία από τις μόλις 12, την οποία κοσμούσε ετικέτα που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Βαλέριο Αντάμι. Δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία από τις φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της έχει καταναλωθεί.

Πηγή: CNN

Ισπανία: Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ

0

Κλειδωμένα σε ειδικές προθήκες, με αντικλεπτικά και αλυσίδες, είναι τα μπουκάλια του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, καθώς αυξάνεται η τιμή του και παράλληλα οι κλοπές.

Ένα λίτρο εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδού κοστίζει ως και 14,5 ευρώ σε κάποια σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να τοποθετούν αντικλεπτικά στα μπουκάλια.

«Βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κλοπών», δήλωσε στο Reuters, ο Ρουμπέν Ναβάρο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tu Super, που διαθέτει 30 καταστήματα στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Η τιμή του ελαιόλαδου, που πλέον ανέρχεται επισήμως στα 8 ευρώ το λίτρο, έχει αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στον νότο επηρέασε σημαντικά τη σοδειά. Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος κλέβουν ελαιόλαδο για να το πουλήσουν, εξήγησε ο Ναβάρο.

Από τον Σεπτέμβριο η Tu Super δένει με αλυσίδες τα μπουκάλια των πέντε λίτρων και τα κλειδώνει στα ράφια προκειμένου να αποτρέψει τις κλοπές.

«Είναι ένα παράλογο, ακραίο μέτρο, αλλά έχει δουλέψει», εξήγησε ο Ναβάρο.

Αντικλεπτικά

Η Tu Super δεν είναι η μόνη αλυσίδα που αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας: σε κάποια σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά στα μπουκάλια του ενός λίτρου και προκειμένου κάποιος να αγοράσει ελαιόλαδο πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια υπαλλήλου.

Η STC, μια ισπανική εταιρεία που προσφέρει λύσεις για την αντιμετώπιση των κλοπών στα καταστήματα, είδε το καλοκαίρι να αυξάνονται κατά 12 φορές οι παραγγελίες από τα σούπερ μάρκετ μηχανημάτων για την προστασία των μπουκαλιών με ελαιόλαδο, δήλωσε το στέλεχός της Σαλβαδόρ Κανόνες.

Η αστυνομία της Ισπανίας κάνει επίσης λόγο για κλοπές από ελαιοτριβεία, ενώ τον Οκτώβριο συνέλαβε δύο ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή 56 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Συνήθως οι οικογένειες στην Ισπανία αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου για το μαγείρεμα. Αν και οι Ισπανοί είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ελαιόλαδου παγκοσμίως, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν πολύ τις αγορές τους: τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την NielsenIQ.

Ωστόσο οι κλοπές από τα καταστήματα δεν περιορίζονται στο ελαιόλαδο, με τα σούπερ μάρκετ παρατηρούν γενικότερη αύξηση του φαινομένου. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχανιών της Ισπανίας (CEOE) επεσήμανε ότι το 2022 καταγράφηκε αύξηση 30% των κλοπών σε καταστήματα λιανικής, ενώ μέχρι στιγμής το 2023 οι κλοπές έχουν αυξηθεί κατά 12% επιπλέον.

Στην Ισπανία οι κλοπές αντικειμένων αξίας μικρότερης των 400 ευρώ δεν τιμωρούνται, εκτός κι αν το πρόσωπο που τις διέπραξε έχει υποτροπιάσει.

Πηγή: https://www.ot.gr