Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
Αρχική Blog Σελίδα 1055

Τα Κυκλαδίτικα προϊόντα που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine.

0

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο Δ’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες βάσει των προδιαγραφών και κριτηρίων του δικτύου Aegean Cuisine (Aegean Cuisine Recommended Products).

Κατόπιν πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων προς τους παραγωγούς που  ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου Aegean Cuisine, 42 παραγωγοί του νομού απέστειλαν τα προϊόντα τους, τα οποία αξιολογήθηκαν από διευρυμένη, σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο, επιτροπή αξιολόγησης.

Στην οκταμελή επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), Γιάννης Γαβαλάς (Ιδιοκτήτης εστιατορίου Aegean Cuisine, «Αρακλειά»), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γεύσης), Μαριάννα Κομητοπούλου (Food Marketing Specialist), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), ενώ φέτος η επιτροπή διευρύνθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της TÜV Hellas (TÜV Nord) και τεχνολόγου τροφίμων MSc, Γιάννη Κακού και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήταν ο Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής βρισκόταν και η γνωστή σεφ και επιχειρηματίας Ντίνα Νικολάου, η οποία όμως λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών».

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 27 και 28 Νοεμβρίου και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων, προχώρησε στη γευστική δοκιμή των 143 προϊόντων που απέστειλαν 42 παραγωγοί από 10 κυκλαδονήσια (Άνδρο, Αμοργό, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αυγά, βότανα/μπαχαρικά, γλυκό, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδα, μεζέδες, μέλι, μπισκότα, παξιμάδια, ποτά/αποστάγματα, ροφήματα, σάλτσα, τουρσιά/διατηρητέα, τυρί, χυμός, chutney. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.

Από το σύνολο των προϊόντων, 122 νέα προϊόντα εντάσσονται στον τέταρτο κύκλο και έτσι ο αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ανέρχεται πλέον στα 506 από 100 παραγωγούς.

Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα «Aegean Cuisine Recommended» σε όλους, όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε την πλήρη και αναλυτική λίστα των νέων προϊόντων που εντάχθηκαν στο μητρώο Aegean Cuisine, ενώ για να δείτε τη συνολική λίστα όλων των Aegean Cuisine Recommended Products δείτε τους δυο συνδέσμους που ακολουθούν.

AEGEAN CUISINE RECOMMENDED PRODUCTS μονο 2023

AEGEAN CUISINE RECOMMENDED PRODUCTS συνολικά

 

Google: Ολοι έψαξαν την Μύκονο

0

Κάθε χρόνο, η Google δημοσιεύει τα δεδομένα της «Έτος στην Αναζήτηση», μια αναφορά που δείχνει τι έκαναν οι χρήστες στο Google τους τελευταίους 12 μήνες. Έχουμε μια αποκλειστική ματιά στην ενότητα ταξιδιών των δεδομένων – τους προορισμούς που κάνατε το Google περισσότερο φέτος.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τις περισσότερες Google για ταξίδια το 2023. Η λίστα δημοσιοποιήθηκε από το Conde Nast Traveller που ανέφερε: “Από το ασβεστωμένο νησί της Μυκόνου με τα κτίρια σε κυβάκια ζάχαρης η Ελλάδα είναι ο προορισμός που συνεχίζει να δίνει“.

Το “Νησί των Ανέμων” ξεχώρισε πρόσφατα και στη συλλογή του Condé Nast Traveler με τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη το 2024 που είχε επίσης συμπεριλάβει την Πάρο, τη Μήλο και τη Σαντορίνη που, όπως σημείωσε, κυριάρχησαν μαζί με άλλους προορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “με όμορφα γαλανόλευκα σκηνικά, συναρπαστικά παραλιακά κλαμπ και νυχτερινά κέντρα και απαράμιλλα ψώνια”.

Ενημέρωση από το Δήμο Μυκόνου

 

Economist: Στην πρώτη θέση η ελληνική οικονομία και το 2023

0

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist που βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου), η χώρα μας έχει και φέτος τους καλύτερους βαθμούς στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες.

«Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Στο μεταξύ, πολλοί από τους “τεμπέληδες” βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα», αναφέρει ο Economist.

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

«Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά – στην Ελλάδα. Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Πηγή: https://www.amna.gr

 

 

ΓΕ.Λ. Πάρου: Συμμετοχή στη δράση “Εφηβεία και Εξαρτήσεις”

0

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα εξαρτήσεων κατά την περίοδο της εφηβείας, οι μαθητές της Α’ Λυκείου του ΓΕ.Λ. Πάρου συμμετείχαν, ανά τμήμα από 7-15 Δεκεμβρίου, στην ενημερωτική δράση «Εφηβεία και Εξαρτήσεις» από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» και τις ψυχολόγους Κλειώ Κουνδουράκη και Φωτεινή Θεοδωροπούλου.

«Η εφηβεία, ομολογουμένως αποτελεί μια πολύ δύσκολη φάση στην ζωή του ανθρώπου. Οι έφηβοι είναι απρόβλεπτοι, ψάχνουν τα όριά τους, όπως και τα δικά μας.

Μας προσκαλούν με τον τρόπο τους να τους κοιτάξουμε κατάματα αλλά συνάμα μάς προκαλούν να έρθουμε αντιμέτωποι, ως κοινωνία συνολικά και ξεχωριστά ως άτομα, μέσα από τους ρόλους μας (οικογένεια- σχολείο) με τον εαυτό μας και το ιδεολογικό μας εποικοδόμημα.

Οι έφηβοι δοκιμάζουν λοιπόν και δοκιμάζονται με τους δαίμονές τους αλλά και τους δικούς μας. Είναι επιρρεπείς στην επίδραση της παρέας, στα ερεθίσματα που δέχονται και συχνάκις επιζητούν να απενοχοποιήσουν αυτό το φορτίο που κουβαλούν στις μικρές τους πλάτες μέσα από τη χρήση ουσιών, καταφεύγοντας ενίοτε στον απατηλό κόσμο.

Για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα τους είναι πολύ σημαντική η πρόληψη», σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίου Τύπου του ΓΕ.Λ. Πάρου. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα “Φωνή της Πάρου”

Eurostat: Το 8,5% των διαδικτυακών αγγελιών εργασίας αναζήτησε ειδικούς στις ΤΠΕ

0

Τη μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι επαγγελματίες της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις διαδικτυακές αγγελίες πρόσληψης μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2022 και του τρίτου τριμήνου του 2023, καθώς αποτέλεσαν το 8,5% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών.

Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τα νέα πειραματικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τη Εurostat με βάση τις αγγελίες πρόσληψης που ανακτήθηκαν από portal αναζήτησης εργαζομένων στο διαδίκτυο.

Η Σλοβακία (16,5%), η Κύπρος (14,8%), το Λουξεμβούργο (14,7%), η Αυστρία (14,4%), η Πορτογαλία (13,7%) και η Βουλγαρία (13,6%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακών αγγελιών εργασίας που αναζητούσαν ειδικούς ΤΠΕ για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (3,7%), τη Φινλανδία (4,1%), την Κροατία (4,3%), τη Δανία (5,7%) και τη Ρουμανία (6,1%).

Ποιοι είναι οι πιο περιζήτητοι ειδικοί ΤΠΕ στην ΕΕ

Από όλες τις διαδικτυακές αγγελίες εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ στην ΕΕ, που δημοσιεύθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, το 59,1% αφορούσε προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, ακολουθούμενες από τεχνικούς ΤΠΕ και υποστήριξης χρηστών (10,6 %) και επαγγελματίες βάσεων δεδομένων και δικτύων (9,8%). 

Η Ολλανδία (71,4%), η Πολωνία (69,9%) και η Αυστρία (65,7%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά διαδικτυακών αγγελιών εργασίας για προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών μεταξύ όλων των αγγελιών εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Κροατία (36,4%), η Σλοβακία (36,7%) και η Μάλτα (42,9%) κατέγραψαν τη χαμηλότερη ζήτηση για προγραμματιστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών σε όλους τους ειδικούς ΤΠΕ που αναζητήθηκαν στο διαδίκτυο.

Πάνω από το 20% των διαδικτυακών αγγελιών θέσεων εργασίας ΤΠΕ στην Πορτογαλία (27,0%), τη Σλοβακία (23,5%) και τη Μάλτα (20,5%) αφορούσαν τεχνικούς στις λειτουργίες ΤΠΕ και υποστήριξης χρηστών. Αντίθετα, η Πολωνία (4,1%) κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά, με την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία να ακολουθούν πολύ πίσω με 6,3% έκαστη και τη Σλοβενία με 6,4%.

Η πρωτιά της Ελλάδας

Τα ποσοστά των διαδικτυακών αγγελιών εργασίας για επαγγελματίες βάσεων δεδομένων και δικτύων μεταξύ όλης της διαδικτυακής ζήτησης για ειδικούς ΤΠΕ κυμαίνονταν από 18,5% στην Ελλάδα, 15,7% στη Λετονία και 14,2% στη Φινλανδία έως 4,9% στη Σλοβενία, 6,3% στην Ισπανία και 6,6% στη Σουηδία.

Αυτές οι πειραματικές στατιστικές σχετικά με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας για ειδικούς ΤΠΕ σε διαδικτυακές αγγελίες εργασίας εξάγονται με βάση εκατομμύρια διαδικτυακές αγγελίες εργασίας (OJAs) που έχουν αφαιρεθεί από εκατοντάδες πύλες εργασίας στο διαδίκτυο.

Πηγή: https://www.ot.gr

 

ΠΝΑι: Τελετή Ορκωμοσίας σήμερα (18/12) για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

0

Η ώρα της Ορκωμοσίας για τη νέα Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου έφτασε… Με κάθε επισημότητα μάλιστα…

Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου κι άλλων κυβερνητικών στελεχών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στη Σύρο η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» και θα την παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης (βουλευτής Κυκλάδων), ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς (βουλευτής Δωδεκανήσου) καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ θα παραστούν και οι τοπικές Αρχές.

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα έχει λιγότερα μέλη και συγκεκριμένα 45 αντί 51 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η θητεία των οποίων θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα είναι πενταετής. Μάλιστα, έχουμε και το παράδοξο με την ισοπαλία των Μιχάλη Καπίρη και Μιχάλη Σέργη από τη ΠΕ Νάξου της παράταξης “Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο”. Μετά από κοινή απόφαση θα μοιραστούν την θητεία με πρώτο τον Μιχάλη Καπίρη. Η ΠΕ Νάξου έχει τρεις εκπροσώπους, έναν από κάθε μία από τις τρεις πρώτες παρατάξεις..

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί, ο όρκος των νέων περιφερειακών συμβούλων και θα ακολουθήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από τους εξής:

Περιφερειάρχης: Γιώργος Χατζημάρκος

Περιφερειακοί σύμβουλοι:

– Από τον επιτυχόντα συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» (εντός της παρένθεσης αναγράφεται η εκλογική περιφέρεια):

1. Αντωνιάδη Μάρα (Ρόδου)

2. Αποστόλου Σπυρίδων (Μυκόνου)

3. Ασπράκης Απόστολος (Ρόδου)

4. Βρεττού Άννα (Άνδρου)

5. Γιασιράνη Χαρίκλεια (Ροδου)

6. Δαδάος Μάρκος (Σύρου)

7. Δαρζέντας Χαράλαμπος (Θήρας)

8. Δελαπόρτας Ζήσιμος–Βασίλειος (Ρόδου)

9. Δεληγιάννη-Άσπρου Αναστασία (Τήνου)

10. Διακογεωργίου Κάλλιστος (Ρόδου)

11. Ευστρατίου Χρήστος (Ρόδου)

12. Ζαννετίδης Φιλήμων (Ρόδου)

13. Καραμολέγκου Ιουλία (Θήρας)

14. Κλωνάρης Μάριος (Ρόδου)

15. Κρητικός Ιωάννης (Κω)

16. Λεονταρίτης Γεώργιος (Σύρου)

17. Μαργαρίτης Ιωάννης (Νάξου)

18. Μαρτίνος Γεώργιος (Κέας-Κύθνου)

19. Μιχαλάκης Χρήστος (Ρόδου)

20. Μουσέλλης Εμμανουήλ (Καλύμνου)

21. Μπρίγγος Στυλιανός (Μυκόνου)

22. Ναβροζίδης Χαράλαμπος (Κω)

23. Νικολαΐδου Καλλιόπη (Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου)

24. Νικολής Νικόλαος (Ρόδου)

25. Πετρόπουλος Βαζαίος (Πάρου)

26. Σαρίκας Μιχαήλ – Ραφαήλ (Ρόδου)

27. Σβύνου Κωνσταντίνα (Κω)

28. Τσουκαλάς Νικόλαος (Ρόδου)

29. Φωτεινιάς Νικόλαος (Σύρου)

30. Χωριανοπούλου Ελισάβετ (Μήλου)

– Από τον α’ επιλαχόντα συνδυασμό «Νέα εποχή στο Νότιο Αιγαίο» (εντός της παρένθεσης αναγράφεται η εκλογική περιφέρεια):

1. Παπανικόλας Νικηφόρος (Ρόδου) – επικεφαλής του συνδυασμού

2. Ζηρούνης Μικές (Καλύμνου)

3. Καπίρης Μιχαήλ-Νεκτάριος (Νάξου)

4. Κυπραίος Γεώργιος (Ρόδου)

5. Σταθοπούλου Ευτυχία (Κω)

6. Σφυρίου Πρόδρομος (Ρόδου)

7. Χάλαρης Αντώνιος (Θήρας)

– Από τον β’ επιλαχόντα συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» (εντός της παρένθεσης αναγράφεται η εκλογική περιφέρεια)

1. Καραγιάννη Χρυσούλα (Ρόδου) – επικεφαλής του συνδυασμού

2. Βόλος Μιχαήλ (Καλύμνου)

3. Καραγιάννης Δημήτριος (Ρόδου)

4. Κασσιώτη Διονυσία (Κω)

5. Φραγκίσκος Μιχαήλ (Νάξου)

– Από τον γ’ επιλαχόντα συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου» (εντός της παρένθεσης αναγράφεται η εκλογική περιφέρεια):

1. Αγγέλου Ιωάννης (Καλύμνου) – επικεφαλής του συνδυασμού

2. Πότσος Μιχαήλ (Ρόδου)

3. Ροκονίδα Ηλέκτρα (Πάρου)

Φιλώτι – Ολοήμερο Σχολείο: Διήμερο δράσεων με επίκεντρο τα Χριστούγεννα

0

Δράση: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Διοργανωτής: Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου και Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων

Χρόνος: Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου

Τόπος: Σχολείο Φιλωτίου (Προαύλιος Χώρος)

Ωρα δράσης: 10:00 – 13:00

Τι θα δούμε; Τι συμβαίνει; 

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου ❣

Η φαντασία των παιδιών ζωντανεύει και “πλάθει” κόσμους και εικόνες, έλκηθρα, τάρανδοι, ξωτικά, δώρα, περιπέτεια, ζαχαρωτά, όμορφα συναισθήματα ❣

Οφείλουμε να “χτίζουμε ” όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μας❣

Ελάτε να ζήσουμε μαζί τη μαγεία των Χριστουγέννων❣

Και να ξέρετε αν η ελπίδα, η αγάπη, η καλοσύνη ντυθούν με πίστη τότε γίνονται και θαύματα ❣

 

Περσική και ελληνική μουσική εις …σάρκα μία χάρη στο δίδυμο Εύα Μαντά – Idriz Sanie (video)

0

Με ένα ντουέτο, που υμνεί τον έρωτα, μέσα από τον δικό τους έρωτα, κάνουν την δισκογραφική έκπληξη, ο Idriz Sanie με την Εύα Μαντά, ενώνοντας τις φωνές τους, στην δυναμική ποπ-μπαλάντα, με τίτλο, «ΑΝ/Κaash»!

Εκείνος, με Αφγανική καταγωγή και κάτοικος Αυστρίας, με μία λαμπερή καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας κατακτήσει την περσική μουσική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, κάνοντας και το δισκογραφικό του ντεμπούτο στην Ελλάδα, πριν από τρεις μήνες, παρουσιάζοντας το «Κάπου Μόνοι», «παντρεύοντας» την περσική με την ελληνική μουσική, κατάφερε να κερδίσει, την αγάπη και των Ελλήνων, με περισσότερες από 2.000.000 προβολές στο Youtube, και να προκαλέσει, αίσθηση στα ΜΜΕ!

Εκείνη, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, με μία σπουδαία λαϊκή φωνή, με εκπληκτικά γυρίσματα, έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στα μουσικά δρώμενα και live εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, που την έκαναν να ξεχωρίσει!

Η γνωριμία του Idriz Sanie και της Εύας Μαντά, «γέννησε» έναν μεγάλο έρωτα, που με βάση του, την κοινή τους αγάπη για την μουσική, από εδώ και στο εξής, θα τους απολαμβάνουμε σε πολύ όμορφα ντουέτα, αρχής γενομένης, με το «ΑΝ/ Kaash»!

Το «Αν/Kaash», αποτελεί ένα ξεχωριστό «πάντρεμα», της περσικής και της ελληνικής μουσικής, που σε μουσική και στίχους στα περσικά του Idriz Sanie, και σε ελληνικούς στίχους της Εύας Μαντά και του Γιάννη Μαλλιά, και την μοναδική ενορχήστρωση του Ιορδάνη Παύλου, από το πρώτο κιόλας άκουσμά του, σε συνεπαίρνει!

Η Εύα Μαντά και ο Idriz Sanie, πρωταγωνιστούν σε ένα εκρηκτικό βιντεοκλίπ, σε σενάριο του Rohed Khan (διάσημου ηθοποιού του Bollywood και αδερφός του Idriz Sanie), και σε σκηνοθεσία του Niko Ioannidis, που μόλις κυκλοφόρησε, στο επίσημο κανάλι του Αφγανού σταρ, στο Youtube και είναι ότι πιο τρυφερό έχουμε δει !

Δείτε το σχετικό video

 

Ελαιόλαδο: Θα περάσει το φράγμα των 30 ευρώ στο ράφι;

0

Στα 9,364 ευρώ το λίτρο έφτασε η συμφωνία που έκλεισαν παραγωγοί από τη Λακωνία για την πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα ενώ, όπως αναφέρουν νέες εκτιμήσεις, το προϊόν θα καταλήξει να πωλείται κοντά στα 30 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ.

Όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί από τη Λακωνία που έκλεισαν τη συμφωνία, η υψηλή τιμή του προϊόντος δικαιολογείται. Ιταλική εταιρεία αλλά και μεγάλη ελληνική που το συσκευάζει και το εξάγει, ή το διαθέτει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ ήταν οι αγοραστές. Τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ στην τιμή του προϊόντος, με τη συμφωνία να κλείνει, τότε, στα 9,25 ευρώ το λίτρο.

Οι παραγωγοί εκτίμησαν στο Mega ότι, σύντομα, θα σπάσει και το νέο ρεκόρ καθώς, όπως τονίζουν, η ακαρπία αλλά και τα εργατικά χέρια που ακριβαίνουν διαρκώς, αναμένεται να φέρουν και νέες αυξήσεις.

Πλέον, στη Λακωνία πωλείται το ακριβότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενώ, οι συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε Κέρκυρα, Μεσσηνία και Κρήτη, δείχνουν ότι κοντά στις ίδιες τιμές βρίσκονται μία σειρά από νομούς και περιοχές.

Οι μέση τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι, αποδεικνύει την εκτόξευση των τιμών καθώς, δύο χρόνια πριν, ήταν στα 7,70 και άρχισε να ανεβαίνει. Ξεπέρασε τα 8 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, τον περασμένο Ιούλιο τα 9 ευρώ και, λίγες μέρες πριν, έφτασε τα 14,84 ευρώ το λίτρο.

Οι καταναλωτές παραμένουν σταθερά ο μεγάλος χαμένος σε αυτή την ιστορία αφού, εκτός της δυσβάστακτης ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα, καλείται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πηγή newmoney.gr

Aegean Cuisine: Ολοκληρώθηκε και ο Δ’ κύκλος με 122 νέα προϊόντα

0

Με 122 νέα προϊόντα ενισχύεται το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, μετά και την ολοκλήρωση του Δ΄ κύκλου αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στην κατεύθυνση που αναπτύσσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για στήριξη των τοπικών παραγωγών και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από Επιτροπή με έμπειρα πρόσωπα από τον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και έχουν λάβει ήδη το ειδικό σήμα “Aegean Cuisine Recommended”, για όσα εντάχθηκαν στο δίκτυο.

Σήμερα, στο Aegean Cuisine έχει 506 προϊόντα από 102 παραγωγούς, ενώ σημαντική πορεία διαγράφουν και τα εστιατόρια που εντάσσονται σε αυτό.

Με αφορμή τη Δ΄ αξιολόγηση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

  • Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος του δικτύου; Έχετε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

“Το δίκτυο Aegean Cuisine εμφανίζεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι υπεύθυνο για το νησιωτικό νομό. Ο κεντρικός στόχος είναι να έρθουν τα προϊόντα σε επαφή με τους επισκέπτες και τους καταναλωτές καθότι οι Κυκλάδες έχουν μικρής ποσότητας προϊόντα, αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Η θέση του Επιμελητηρίου, – την οποία έχει εκφράσει πολλές φορές όταν γίνονται εκδηλώσεις για τη γαστρονομία – είναι ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών που επιλέγουν κάθε χρόνο την περιοχή μας, αν καταφέρναμε και τους φέρναμε σε επαφή με τα προϊόντα, θα ήταν συνθήκη ικανή, για να απορροφήσουν το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη ώστε να το καταφέρουμε αυτό. Τελευταία όμως, μπορούμε να πούμε πως η προσπάθεια που άρχισε πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή μας από το Επιμελητήριο, παίρνει “σάρκα και οστά” αφού αυτή τη στιγμή, πολύ μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών έχει εμφανιστεί σε τομείς όπως κρασί, τυρί, βότανα, μαρμελάδες, μέλι, προϊόντα για τα οποία υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση από πλευράς οργάνωσης ή τυποποίησης. Έχουμε μία άλλη εμφάνιση των παραγωγών στην περιοχή των Κυκλάδων.”.

  • Σήμερα το δίκτυο από πόσες επιχειρήσεις και πόσους παραγωγούς αποτελείται; Πώς λαμβάνουν το ειδικό σήμα;

“Το δίκτυο αποτελείται πλέον από 190 εστιατόρια και από 102 παραγωγούς. Να πούμε ότι οι παραγωγοί για να πάρουν ένα σήμα, προχωρούν βάσει διαδικασίας που έχουμε θεσπίσει. Ορίζεται μία Επιτροπή στην οποία στέλνουν τα προϊόντα οι παραγωγοί.

Έχουμε κάνει τέσσερις κύκλους σήμανσης των προϊόντων. Πρόσφατα έγινε ο τελευταίος. Έστειλαν 42 παραγωγοί 143 προϊόντα. Είναι νέα προϊόντα γιατί όσα έχουν πάρει το σήμα, το διατηρούν. Ήταν από τα νησιά Άνδρο, Αμοργό, Κέα, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο και Σύρο. Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αυγά, βότανα/μπαχαρικά, γλυκό, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδα, μεζέδες, μέλι, μπισκότα, παξιμάδια, ποτά/αποστάγματα, ροφήματα, σάλτσα, τουρσιά/διατηρητέα, τυρί, χυμός, chutney. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως οι παραγωγοί δίνουν μεγάλη προσοχή και στα προϊόντα που παρασκευάζουν, αλλά και στη συσκευασία τους. Δηλαδή είναι θετικό ότι διακρίνουμε μία στροφή, μία βελτίωση και μία καλυτέρευση στην ποιότητα. Και διαπιστώνεται σε όλα τα νησιά.”.

  • Από ποια μέλη αποτελείται η Επιτροπή που κάνει την αξιολόγηση;

“Στην οκταμελή Επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος γεύσης και οίνου), Γιάννης Γαβαλάς (ιδιοκτήτης εστιατορίου Aegean Cuisine, “Αρακλειά”), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γεύσης), Μαριάννα Κομητοπούλου (food marketing specialist), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γεύσης και οίνου), ενώ φέτος η Επιτροπή διευρύνθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της TÜV Hellas (TÜV Nord) και τεχνολόγου τροφίμων MSc, Γιάννη Κακού και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήμουν εγώ. Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής βρισκόταν και η γνωστή σεφ και επιχειρηματίας Ντίνα Νικολάου, η οποία όμως λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος δεν μπόρεσε να δώσει το “παρών”.”.

  • Πόσα προϊόντα φέρουν σήμερα το σήμα Aegean Cuisine συνολικά στις Κυκλάδες;

Πλέον έχουμε 506 προϊόντα με το σήμα Aegean Cuisine από 102 παραγωγούς. Ένα νούμερο πολύ μεγάλο. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι ποσότητες όλων των προϊόντων δεν είναι μεγάλες. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Γι αυτό ακριβώς, πρέπει να στοχεύσουμε στο να ενισχυθεί το δίκτυο Aegean Cuisine, να γίνει αυτό που δεν μπορέσαμε ως Επιμελητήριο μέχρι τώρα να υλοποιήσουμε. Να κάνουμε μία τεράστια προβολή του σήματος Aegean Cuisine, ώστε να έρθει όλη η προσπάθεια σε γνώση των κατοίκων και των επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται από άλλες χώρες.”.

  • Θα ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο βηματισμό και πλάνο ενεργειών γι αυτόν τον στόχο;

“Είχε προγραμματιστεί το επόμενο βήμα που θα έφερνε σε επαφή τα προϊόντα όλου του νομού αφού τα συγκεντρώναμε σε ένα σημείο στον Πειραιά. Είχε προγραμματιστεί αλλά με τον κορωνοϊό σταμάτησε. Είμαστε σε φάση χρηματοδότησης αυτή την περίοδο. Όμως, παρότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι γι αυτή την προσπάθεια και τον τρόπο που την προσεγγίσαμε, γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε πόρους, έχει κρατηθεί πολύ ψηλά γιατί δεν κατάφερε καμία άλλη περιοχή της χώρας να φτιάξει μία τέτοια αλυσίδα και να έχει αυτά τα αποτελέσματα και να έχει πρότυπα αξιολόγησης. Μην ξεχνάμε ότι τα εστιατόρια περνούν από συνεχή αξιολόγηση. Υπάρχουν χρονιές που είχαμε 60 νέα και 40 που έχασαν το σήμα. Προσπαθούμε να υπάρχουν κάποια κριτήρια ώστε να κρατηθεί η ποιότητα σε ένα υψηλό επίπεδο, όπως το έχουμε επιλέξει βάσει του προτύπου που καθορίστηκε.

Επειδή υπάρχουν σήμερα, πολλά χρηματοδοτικά πλαίσια και υπάρχει και η κυβερνητική δέσμευση, θα προχωρήσουμε να φέρουμε πιο ψηλά το δίκτυο του Aegean Cuisine ως προς την προβολή.

Άλλωστε, η τεράστια προβολή του σήματος Aegean Cuisine έχει να κάνει και με τις αξίες που το σήμα πρεσβεύει. Είναι σημαντικό να προβάλουμε τις αξίες της αυθεντικότητας, της ποιότητας. Ό,τι συνοδεύει την ταυτότητα του Aegean Cuisine για να μπορέσει να εδραιωθεί σαν σήμα.

Να επισημάνω βέβαια – κυρίως ως προς τη διακίνηση των προϊόντων -, πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Για παράδειγμα κάποιο εστιατόριο που θέλει να έχει πέραν του προτύπου πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγόμενων προϊόντων, τα προμηθεύεται μέσω courier με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους και δυσκολιών.”.

  • Δεδομένης της πορεία του δικτύου, η δυναμική τόσων χρόνων αναγνωρίζεται και ενισχύεται; Τι εισπράττετε;

“Έχει αποκτήσει μία δυναμική και φέτος το σύνολο των καταστημάτων Aegean Cuisine και το σύνολο των εστιατορίων δούλεψαν στην τελευταία σεζόν πολύ παραπάνω από τα άλλα. Η ποιότητα και ο τρόπος που λειτουργούν τα καταστήματα Aegean Cuisine οδηγούν να είναι προτεραιότητα για τους επισκέπτες. Η εικόνα που έχουμε από όλα τα νησιά είναι ότι η αλυσίδα πήγε πάρα πολύ καλά τη φετινή σεζόν. Παρότι δεν έχουμε ανταποκριθεί όπως θα θέλαμε ελλείψει πόρων, το σήμα έχει αποκτήσει μία δυναμική και το προτιμούν οι επισκέπτες. Να υπενθυμίσω πως το δίκτυο ως προς τις επιχειρήσεις έχει κατηγορίες (δημιουργική κουζίνα, μεζεδοπωλεία, ψαροταβέρνες, εστιατόριο και παραδοσιακό εστιατόριο)”.

  • Κάνατε λόγο για περιορισμένη παραγωγή. Απαιτείται στήριξη των παραγωγών λόγω δυσκολιών;

“Προφανώς χρειάζεται και κυρίως τώρα που υπάρχουν θέματα μείωσης του γάλακτος σε βασικά νησιά όπως η Νάξος. Έχουμε μείωση της παραγωγής και εδώ μπαίνει στο τραπέζι και η νησιωτικότητα, αφού το κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άρα, παράγοντες που αφορούν το σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας μας, έρχονται να προστεθούν σε όσους είναι στα νησιά με ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικά για να μην έχουμε πτώση των παραγόμενων προϊόντων.

Τέλος είναι σημαντικό πως το Επιμελητήριο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη στήριξη των παραγωγών μέσω σεμιναρίων. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός αγροτών στην περιοχή μας που ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Πρέπει να στηριχθεί. Θέλουμε να προχωρήσουμε και στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στο Επιμελητήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα φανούμε χρήσιμοι σε αυτό το δίκτυο μελών μας.”