Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςβιασμοί γίνονται όχι γιατί η φούστα ήταν κοντή ή τα χείλη βαμμένα...

βιασμοί γίνονται όχι γιατί η φούστα ήταν κοντή ή τα χείλη βαμμένα αλλά γιατί υπάρχουν βιαστές

|

Η Υπατία αναλύει το θέμα των ημερών … Τον βιασμό είτε τον σωματικό είτε τον ψυχολογικό… Και το συμπέρασμα είναι απλό…. Οι βιασμοί υπάρχουν γιατί πολύ απλά υπάρχουν βιαστές…

Περπατούσε ανέμελη…ήταν γύρω στις 10 το βράδυ σε μια από τις πολυσύχναστες πλατείες της πόλης, καλοκαιράκι ήταν, οι άνθρωποι βεγγέριζαν στα μπαλκόνια τους μπορούσε να ακούει και τα τσουγκρίσματα από τα ποτήρια της μπύρας, τα γέλια τους. Στάθηκε σε μια βιτρίνα πριν στρίψει στο στενό για να πάει στο σπίτι της. Σα να της φάνηκε κάποιος να κοντοστάθηκε πιο πέρα αλλά δεν έδωσε σημασία. Πολυσύχναστο ήταν το σημείο αμάξια, κορναρίσματα… Φορούσε ένα λουλουδάτο χαριτωμένο φόρεμα που της είχε πάρει ο αρραβωνιαστικός της από την Αθήνα πριν λίγες μέρες. Δεν ήταν κοντό, κάθε άλλο.

Αφού χάζεψε τη βιτρίνα για λίγο, προχώρησε ανέμελη στο στενό που θα την οδηγούσε στο σπίτι. Άκουγε τις φωνές και τα γέλια των ανθρώπων στα μπαλκόνια άκουγε ακόμη και τις κουβέντες των θαμώνων του καφενείου της γειτονιάς. Ήταν γύρω στα 10-20 μέτρα από το καφενείο που ήταν δίπλα σχεδόν στην πόρτα του σπιτιού της.

Ξαφνικά ένα τεράστιο χέρι έφραξε το στόμα της και κάποιος γεροδεμένος άντρας που μύριζε μπετό και λοιπά οικοδομικά υλικά την είχε αρπάξει από πίσω και την είχε ακινητοποιήσει. Τα έχασε. Ακολούθησε πάλη; Θα σας γελάσω. Κρατούσε ένα πορτοφόλι το οποίο βρέθηκε κάτω δίπλα στο σιδερένιο κολονάκι του δρόμου, μαζί με το κεφάλι της που πέρασε σε απόσταση εκατοστών απ’ αυτό. Έβγαλε φωνή ; Θα σας γελάσω. Δεν πρέπει πάντως γιατί ήταν σα να είχε μουδιάσει ολόκληρη από το σοκ. Βασικά ήταν σαν να μην ήτανε εκεί. Σα να έβλεπε μια σκηνή από ταινία και δεν πρωταγωνιστούσε εκείνη. Δεν ήταν δυνατόν να ήταν εκείνη.

Ο γεροδεμένος άντρας έσκισε το φόρεμα και έβαλε το χέρι του στην κυλόττα της…Επ ; Τι έγινε; Δεν μπορείτε μήπως να ακούσετε παρακάτω;

Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει παρακάτω. Σε εκείνη την ημιλιπόθυμη κατάσταση η γυναίκα αυτή ήταν χαμένη από χέρι. Δεν είχε δύναμη να αντιδράσει δεν είχε φωνή να βγάλει από το λαρύγγι της.  Όμως για καλή της τύχη μια γειτόνισσα που ήταν στο απέναντι μπαλκόνι παρ’ όλο που ήταν  σκοτεινά αντιλήφθηκε την πάλη των δύο. Φώναξε βοήθεια και ο δράστης έφυγε.

Και ερχόμαστε στο μετά. Η κοπέλα έτρεξε σπίτι της κλαίγοντας αφού μάζεψε τα κομμάτια της και το πορτοφόλι που είχε πέσει, γεμάτη οργή πιο πολύ παρά λύπη γι’  αυτό που της συνέβη. Η αστυνομία θα της πει λίγο αργότερα πως δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί με τον τότε νόμο μόνο εάν υπήρχε διείσδυση εθεωρείτο βιασμός αλλιώς μια απλή εξύβριση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσαν να του κάνουν μια σύσταση. Ο μόνος χρήσιμος τελικά φάνηκε ο καφετζής της γειτονιάς που αποκάλυψε πως ήξερε το δράστη, ότι έμενε εκεί κοντά και όντως δούλευε στην οικοδομή.

Αποτέλεσμα : Η κοπέλα μετακόμισε σε ένα άλλο σημείο της πόλης γιατί δεν ένοιωθε πια ασφαλής στο σπίτι της. Ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει.

Και ερχόμαστε τώρα στο πιο μετά. Η κοπέλα που λέτε αυτή που σύμφωνα πάντα με το αστυνομικό τμήμα απλώς εξυβρίστηκε…

  1. Δεν ξαναέβαλε ποτέ φορέματα και όχι μόνο. Έκτοτε οτιδήποτε φέρνει τη θηλυκότητά της στην επιφάνεια αρνείται πεισματικά να το βάλει. Από το ένα φόρεμα μέχρι ένα κραγιόν στα χείλη μέχρι ένα ζευγάρι γόβες. Δεν καταλαβαίνει το γιατί η ίδια, πάντως νοιώθει ασφαλής μόνο με αθλητικά παπούτσια και φόρμες. Ακόμη και μετά από 25 χρόνια ακριβώς!
  2. Δεν κατάφερε ποτέ να ξανακοιμηθεί μόνη. Ποτέ! Υπέφερε από εφιάλτες για τουλάχιστον 15 χρόνια και αν δεν ήταν κάποιος στο σπίτι μα γκόμενος μα αρραβωνιαστικός μα αδερφή μα φίλη είχε ολονυχτία και ξαγρύπνι.
  3. Της ήταν αδύνατον να επιστρέφει βράδυ στο σπίτι και να μην τρέμει από πανικό και αγωνία κοιτώντας δεξιά και αριστερά καχύποπτα.
  4. Συχνά πάθαινε κρίσεις πανικού χωρίς να ξέρει το γιατί. Ακόμη παθαίνει.
  5. Της είναι αδύνατον να δει οποιαδήποτε σκηνή βίας ή βιασμού σε ταινία στην τηλεόραση ακόμη και 20 χρόνια μετά εκτός αν της βάλει κάποιος το μαχαίρι στο λαιμό και πάλι θα τρέμει.
  6. Της είναι αδύνατον να το συζητήσει με μια φίλη της με έναν συγγενή με τον άντρα της με έναν φίλο.
  7. Της είναι αδύνατον να διαχειριστεί το βιασμό της φίλης της της Μαρίας από έναν ταξιτζή σε ένα βουνό στην Αθήνα. Έναν επαναλαμβανόμενο και διαρκή βιασμό που κράτησε μέχρι το επόμενο πρωί. Αυτός είναι και ο λόγος που έκοψε τελικά από τη Μαρία.
  8. Δε αισθάνθηκε ποτέ ηδονή με έναν άντρα στη ζωή της κι ας πήγε με πολλούς έκτοτε κι ας την αγαπούσαν όλοι. Δεν ήξερε το γιατί.
  9. Αισθάνεται μονίμως φόβο και δε θα απαλλαγεί ποτέ απ’ αυτόν.
  10. Η γυναίκα αυτή που δεν εβιάσθη τότε δε θα περπατήσει ποτέ ξανά ανέμελη.

 

Που θέλω να καταλήξω; Ότι ο βιασμός είναι ένα έγκλημα, μια ειδεχθής πράξη που στιγματίζει το θύμα για το υπόλοιπο της ζωής του και μέχρι αυτό να ανασαίνει. Και από το παράδειγμα βλέπετε πως η απόπειρα βιασμού η σεξουαλική παρενόχληση και όλα τα συναφή έχουν εξίσου βαρύτητα και αλλάζουν το ρου της ζωής του θύματος. Θα είναι ένα βρωμερό αποτύπωμα πάνω του που όσο και να το πλύνεις δε φεύγει.

Βιασμός χωρίς βία…ναι υπάρχει κι αυτός. Μια κοπέλα που τα έχασε και δεν έφερε αντίσταση, μια κοπέλα που μέθυσε και δεν είχε τον έλεγχο του εαυτού της, μια κοπέλα που χειραγωγείται συναισθηματικά και ψυχολογικά από έναν δάσκαλο έναν προπονητή ένα πρόσωπο βαρύνουσας σημασίας που εμπιστεύεται και θαυμάζει ή που φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα για κείνη…μια ανήλικη που δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που της συμβαίνει και από τη σαστιμάρα της δεν αντιδρά…όλες αυτές οι περιπτώσεις συνιστούν βιασμό χωρίς βία. Βιασμό όμως μια φορά ή πολλές φορές στο σώμα αλλά διηνεκή και άπειρο στην ψυχή της…

Μια γυναίκα που βιάζεται δε θα το ξεχάσει ποτέ. Αυτό ακριβώς το βίωμα θα γίνει το δεύτερο δέρμα της και αν ποτέ βρει τη δύναμη να το βγάλει από πάνω της το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αγκαλιάσουμε και να ΜΗΝ της δημιουργήσουμε ενοχές. Γιατί πιθανόν να έχει και η ίδια.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι βιασμοί γίνονται όχι γιατί η φούστα ήταν κοντή ή τα χείλη βαμμένα αλλά γιατί υπάρχουν βιαστές. Γι’ αυτό και μόνο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Ακίνητα: Εως το 2026 η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης

Το μπόνους σε ιδιοκτήτες είναι 3.200 ευρώ τον χρόνο για διάστημα πέντε ετών

Ακτοπλόοι: Μειώστε τον ΦΠΑ και φτιάξτε επιτέλους λιμάνια

Ακτοπλόοι: Σταθερά εισιτήρια παρά την πίεση – Ζητούν μείωση ΦΠΑ και λύσεις για λιμάνια και στόλο

Αμοργός – Πρωτομαγιά στα Θολάρια: Το χωριό που γίνεται σαλόνι… και “εξαφανίζει” πόρτες

Μια Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια, γέλια, φαγητό και ένα παράξενο νυχτερινό έθιμο στα σοκάκια της Αμοργού: καρέκλες, τραπέζια και… εξώπορτες αλλάζουν θέση κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Μύκονος: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στο παλαιό λιμάνι

Αναβαθμίζεται ο χώρος του παλαιού λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας – Έκκληση για προσοχή στην κυκλοφορία πεζών και ΑμεΑ.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων