Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήLifestyleΒ. Καρράς: Μπορεί να έφυγε(ς), μα ακόμα είσαι εδώ (video)

Β. Καρράς: Μπορεί να έφυγε(ς), μα ακόμα είσαι εδώ (video)

|

Ο Καρράς ήταν μπροστά από την εποχή του. Δεν ήταν ο καλτ σουξεδιάρης όπως πλασαρίστηκε, δεν ήταν ο ήρωας των απανταχού «παρακμιακών νυχτόβιων» μα κάτι πολύ πιο βαθύ: υπήρξε ο ψυχολόγος, ο ψυχαναλυτής, ο εξομολογητής before it was cool.

Κείμενο: Σωτήρης Μήλιος (sdna.gr)

Ήταν ο πρώτος που απενοχοποίησε την καψούρα και τα επακόλουθα της. Με τα τραγούδια του ήταν ο πρώτος που είπε ότι «It’s OK να μην είσαι ΟΚ».

Πιες, αν θέλεις. Πιες, όσο θέλεις. Γίνε λάσπη, γίνε κομμάτια, κυλήσου στα πατώματα, κοιμήσου με τα ρούχα, αν αυτό χρειάζεσαι. Κάπνισε, μέχρι να ξεχειλίσει το τασάκι, ξενύχτα, κλάψε, πόνα όσο βαστάει η ψυχή σου. Τίποτα, από όλα αυτά δεν είναι ντροπή. Ζήσ΄το. Βγάλ’ το από μέσα σου. Δεν είσαι ο μόνος. Δεν είσαι μόνος.

Μέχρι να εμφανιστεί εκείνος, οι θρυλικές φωνές τραγούδησαν για την φτώχεια, την ξενιτιά, τον ξεριζωμό, όπως ο Στέλιος. Στα τέλη των 60’s και στις αρχές 70’s ο στίχος έγινε πιο πολιτικοποιημένος, τα ζητήματα της εποχής ήταν διαφορετικά.

Ο Γιαννης Πάριος ύμνησε τον έρωτα σαν να ήταν φτερωτός άγγελος, ο Βοσκόπουλος ξέροντας ότι είναι γόης, ο Στράτος το έκανε με ένα πιο μάγκικο ύφος, ο Πανταζής ασχολήθηκε περισσότερα με τα «μωρά στην πίστα».

Ο Καρράς ήταν ο πρώτος που ήρθε και μίλησε για τον αγνό καθημερινό σκληρό αντρικό νταλκά. Για το μεγαλείο, αλλά και την οδυνηρότητα του, την ματαιότητά του.

Ήταν ο πρώτος που έβγαλε τον καθωσπρεπισμό από την έκφραση του, όταν τα μπουζούκια στεγάζονταν σε υπόγεια, αλλά και ημι-ορόφους πολυκατοικίας!

Μετέτρεψε το ουίσκι, σε αγίασμα και τα πιάτα σε μια μορφή εσωτερικής κάθαρσης, συχνά ήταν αδύνατον να τον διακρίνεις χαμένο σε κάστρα από κιβώτια σαμπάνιας.

Οι πίστες από το Αβαντάζ, το Ακρόαμα, τα Δειλινά, την Καλύβα και οι βραδιές μαζί του ήταν ένα μείγμα μιας διονυσιακής τελετής αναμεμειγμένη με το ατόφιο λαϊκό πανηγύρι του χωριού.

Ήταν μία αταξική, απολιτίκ συνάθροιση, μία απενοχοποιημένη ωδή στην καψούρα, που σαν την αρχαία τραγωδία είχε ως στόχο την εσωτερική κάθαρση.

Αυτό το ιδιόμορφο και μοναδικό του γρέζι στο λαιμό, το γρατσούνισμα του βρόγχου του σε κάθε αναπνοή, το παραπονιάρικο ύφος στο μπουζούκι του Χάρη και το βιολί του «Ζήκου» σε έκανε να νιώθεις ότι συμπάσχει μαζί σου, ότι περνάει τα ίδια, είσαι στο σωστό μέρος.

Στον Καρρά δεν πήγαινες για να χορέψεις, να κάνεις καμάκι ή να ξεχάσεις. Πήγαινες για να θυμηθείς. Για να ρίξεις αλάτι στην ανοιχτή πληγή. Πήγαινες για να ταλαιπωρηθείς, να τσαλακωθείς, να υποφέρεις.

Ο Καρράς έβγαλε την καψούρα από την περιθώριο και την έβαλε στα σαλόνια, στα υψηλά γραφεία, στα σχολεία. Την έκανε -ειδικά μετά την κάθοδο του στην Αθήνα- mainstream. Μόδα.

Έγινε ψιθύρισμα στα χείλη ροκάδων, μπήκε στα cd των πιτσιρικάδων, έγινε trendy και viral. Έγινε ο άτυπος πολιούχος των χωρισμένων, των καψούρηδων και των πονεμένων.

Ο αυθεντικός, ο αληθινός Καρράς κρύβεται σε δίσκους («Αλησμόνητες ώρες», «Γιατί να χωριστούμε», «Μη χαθείς», «Απ’ τη Θεσσαλονίκη με αγάπη) που στην εποχή τους ενδέχεται να μην κυκλοφόρησαν καν πανελλαδικά, μα δημιούργησαν ένα σκληρό πυρήνα από πιστούς τον αγάπησαν με θρησκευτική λατρεία και ένθεη μανία.

Σταδιακά, άνοιξε, απλώθηκε, οι συνεργασίες με την Κωνσταντίνα στο «Δηλητήριο» και τους Πυξ-Λαξ στο «Άσ’ την να λέει» ήταν το δικό του εισιτήριο προς την εξωστρέφεια, αλλά και την εξάπλωση του δικού «κηρύγματος», του δικού του τρόπου, ένα βήμα προς την καλλιτεχνική του ωρίμανση χωρίς ποτέ να απαρνηθεί τις ρίζες και την αφετηρία του.

Ο Καρράς υπήρξε αυθεντικός, κιμπάρης, μπεσαλής, λογοτιμήτης -έτσι λένε όσοι τον γνώρισαν από κοντά. Έζησε εκατό ζωές σε μία και επηρέασε εν αγνοία του χιλιάδες, μπορεί και εκατομμύρια κόσμο. Όλο καισε κάποιον από τους στίχους του θα βρει κανείς μία χαμένη αγάπη, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, μία απόρριψη, έναν χωρισμό, έναν καημό, ένα καρδιοχτύπι, μία ανάμνηση του από το παρελθόν.

Κι αυτό τον καθιστά πρακτικά αθάνατο…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)