Ξυλοκερατίδι οικισμός Καταπόλων Αμοργού από το δένδρον Ξυλοκερατιά ή Χαρουπιά το επίσημον όνομα της οποίας είναι Ceratonia siliqua, Κερατονία ή Κερατέα. Ο καρπός της Ξυλοκέρατον ή χαρούπι.
Του Μιχαήλ Στρατουδάκη (#)
Η Νάξος έχει φυτικές «αποικίες» από χαρουπιές. Δεν χρειάζεται να … αποικισθεί. Αφορμή για το σημείωμα αυτό μας έδωσε η αξιέπαινος πρωτοβουλία που παρετηρήθη στην Νάξον προ δεκαημέρου και αποβλέπει σε εκτενή δενδροφύτευση καμένων περιοχών αλλά και άλλων. Θα προτιμήσουν να φυτέψουν γηγενή φυτά και πάνω απ΄όλα χαρουπιές!!! Πολλές χαρουπιές και θα πράξουν άριστα!!! Οι εμπνευστές βραβεύονται με άριστα και παράκληση να συνεχίσουν την φύτεψη χαρουπιάς σε όσον το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις!
Το χαρούπι είναι απολύτως άγνωστον στην αστικήν κοινωνία και σχεδόν άγνωστον στην περιφέρειαν. Όσον για την βρώση του είναι κάτι το ξεχασμένον και μάλλον ταπεινωτικόν! Εκεί καταντήσαμεν! Και όμως πρόκειται για θρεπτικόν καρπόν. Ακόμα εξασφαλίζεται τροφή για τα ζώα.
Στις στρατιωτικές εκστρατείες βρχυχρόνιες ή μακροχρόνιες στην Αρχαίαν Ελλάδα αλλά και μεταγενεστέρως, ήταν από τις προμηθευόμενες τροφές. Παξιμάδι, χαρούπια σε μεγάλες ποσότητες ακολουθούσαν το στράτευμα! Και υπήρχε δυνατότητα παραγωγής άφθονη! Πόσες χιλιάδες στρέμματα σίτου καλλιεργούσαν, πόσες ημέρες ζύμωναν οι γυναίκες για να παραχθεί τόσον παξιμάδι κάτι που συνέβη και στην Επανάσταση του 1821! Η περιοχή Κερατέα του λεκανοπεδίου Αττικής πόσες χιλιάδες χαρουπιές θα είχε;
Στην Πελοπόννησον ο Ιμπραήμ έκαμε δεινές καταστροφές: Έκαψε 60.000 συκιές και 40.000 χαρουπιές! Το κακόν αυτόν δεν ανεπληρώθη! Τώρα αφανίσθηκαν με τις φωτιές και οι υπόλοιπες! Και πρέπει τα καμένα να αναδασωθούν ταχέως και δή με χαρουπιές! Επίσης η φραγκοσυκιά είναι ένα φυτόν θαύμα το οποίον οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει. Οι προοδευτικοί Νάξιοι ας φυτέψουν αρκετές χιλιάδες φραγκοσυκιές! Τα τεράστια οφέλη αναφέρονται στο βιβλίον μας «Τα Φραγκόσυκα»!
Σ’ ολόκληρην την Αττικήν μετά τις πυρκαγιές να φυτευθούν χαρουπιές αλλά και στα λοιπά μέρη της Ελλάδος! Το Ξυλοκερατίδι Αμοργού ας κάμει εκτεταμένη φυτικήν αποικιακήν εκστρατείαν…..
Είναι καιρός να επαναφέρομεν όσον περισσότερα δάση κάψαμεν με τις πυρκαγιές. Να αναδασωθούν όλα! Και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς! Η έλλειψη δασών και γενικώς πρασίνου δεν ελκύει όμβρους! Και αυτό δεν αρέσει στους Ναξίους. Θέλουν το αντίθετον. Την πρόκληση βροχής και την προστασίαν του περιβάλλοντος. Θα τους μιμηθούν οι ανεύθυνοι του Κράτους;;;
(#) Μιχάλης Στρατουδάκης
Ο Μιχαήλ Στρατουδάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας ασχολήθηκε με θέματα Τοπικής Αυτοδιοκήσεως επί 40 χρόνια, με κριτικές έργων, με πολιτικές αρθρογραφίες και με εκδόσεις πολλών εφημερίδων. Γεννήθηκε το 1940. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Η ελληνική οικονομία” όπου προτείνει τρόπους εξόδου από την κρίση προτού αυτή γιγαντωθεί, το “Λαογραδικόν Λεξικόν της Αμοργού” και ετοιμάζει και άλλα. Η μελέτη για τα φραγκόσυκα είναι πολύχρονη πείρα και προσφορά στο φυτό του μέλλοντος, ώστε να το αγαπήσουν όλοι οι Έλληνες.