Ο Αλέκος Αρβανιτάς ακολουθεί τα βήματα του βρετανού πολιτικού Enoch Powell που έλεγε «Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα” και αναλύει όσα άκουσε στη ΔΕΘ πριν από μερικές ημέρες
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είθισται να είναι αφιερωμένο στη ΔΕΘ. Εκεί οι αρχηγοί των κομμάτων αναλύουν το πρόγραμμά τους, καταθέτουν τις προτάσεις τους, με λίγα λόγια προσδιορίζουν το μέλλον του τόπου. Αυτό, βεβαίως, αφορά κυρίως τον πρωθυπουργό της χώρας. Η οικονομία βρέθηκε προσφάτως στο επίκεντρο της τοποθέτησής του, χωρίς να λείπουν τα τρέχοντα ασφαλώς ζητήματα: υγειονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, εκπαιδευτικό, εθνικά θέματα, κοινωνικά, ό,τι τέλος πάντων κυριαρχεί στην επικαιρότητα της στιγμής. Βεβαίως, ο κύριος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι το «τσουνάμι» αυξήσεων θα έχει επιπτώσεις στην «υψηλή δημοφιλία» του, την οποία εμφανίζουν δεδομένη οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τα τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι, μας προσέφερε δωρεάν σερφάρισμα στο Διαδίκτυο 50 GB, την ίδια στιγμή που τα προνόμια, μέσω επιδοτήσεων, στο κεφάλαιο καλά κρατούν. Για να μην ξεχνιόμαστε, από τη Δευτέρα άρχισε το… πογκρόμ κατά ανεμβολίαστων συμπολιτών μας. Αποκλεισμοί από χώρους εστίασης, διασκέδασης, συναυλιών, γηπέδων. Το κυριότερο, ωστόσο, αφορά εκείνους οι οποίοι απειλούνται με απόλυση, αν και εφόσον δεν συμμορφωθούν προς τας… υποδείξεις. Η Ελλάδα είναι η σκληρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων πολιτών της. Απίστευτο για τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αλλά πέρα ως πέρα αληθινό! Επιπλέον, θα διαπιστώσετε τις καινοτόμες κυβερνητικές παρεμβάσεις στους τομείς της εργασίας και της παιδείας… Για άλλη μία φορά δεν μας εκπλήσσει τίποτα, στην εποχή της αριστείας και της κανονικότητας.
* ΔΕΘ (1): Ας αρχίσουμε με τα του οίκου μας. Όταν ο πρωθυπουργός μιλάει στη ΔΕΘ, προφανώς και είναι έτοιμος να δεχτεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Είτε συμπαθεί το Μέσο που έχει απέναντί του είτε όχι, υποχρεούται να του δώσει βήμα, να ακούσει την ερώτησή του -όσο σκληρή και άδικη κι αν είναι- να απαντήσει σ’ αυτή με νηφαλιότητα και σεβασμό στην εργασία των επαγγελματιών. Το επιτελείο του πρωθυπουργού, ασφαλώς εις γνώσιν του κυρίου Μητσοτάκη, από τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε, απέκλεισε τα Μέσα εκείνα που του ασκούν κριτική. Μόνο η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «ΑΥΓΗ» και το News24/7 είχαν το προνόμιο να του υποβάλουν την ερώτησή τους. Και αυτές λίγο πριν από το τέλος, μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνέντευξης, όταν ο πολύς κόσμος είχε σταματήσει να παρακολουθεί. Ελπίζουμε η λαλίστατη ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση για τις καταγγελίες που ακολουθούν από Μέσα και συναδέλφους, ώστε να αντιληφθεί κάποτε η κυβέρνηση ότι οι δημοσιογράφοι ασκούν λειτούργημα. Δεν τους θυμόμαστε μόνο όταν μας… σπατουλάρουν, αλλά τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους και να μεταφέρουν τις ανησυχίες των πολιτών προς την εξουσία, καθώς αυτές αφορούν την καθημερινότητά τους…
* ΔΕΘ (2): Η εφημερίδα «δημοκρατία», δεξιών απόψεων, αποκλείστηκε από τη διαδικασία των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό. Έτσι, στο κύριο άρθρο της αναφέρει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός ‘‘θερμοκηπίου’’. Δεν αντέχει ούτε μια δύσκολη ερώτηση. Λειτουργεί μόνο σε απόλυτα ελεγχόμενο και ‘‘στεγανό περιβάλλον’’. Οποιαδήποτε χαραμάδα ελευθερίας μπορεί να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και να ρηγματώσει περαιτέρω το προφίλ που του έχουν φιλοτεχνήσει -πάντα με το αζημίωτο- οι επιχειρήσεις κατασκευής εντυπώσεων, που παρουσιάζονται ως ‘‘μέσα ενημέρωσης’’… Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έδωσε το λόγο στη ‘‘δημοκρατία’’, διότι η εφημερίδα μας δεν ακολουθεί το δρόμο του… autocue, αλλά της συστηματικής και επίμονης αναζήτησης της αλήθειας. Κάνουμε δημοσιογραφία, όχι δημόσιες σχέσεις»… Τις ίδιες πάνω-κάτω ανακοινώσεις-καταγγελίες είχαμε από την «Εφημερίδα των Συντακτών, το «Documento», το site ieidiseis. Απλώς, καλό είναι στην κυβέρνηση να έχουν υπ’ όψιν τους αυτό που έλεγε ο Βρετανός πολιτικός, Enoch Powell: «Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα»…
* Τελικά, εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχονται οι κυβερνώντες, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους, και σου υπενθυμίζουν ότι το ιδεολογικό οπλοστάσιό τους είναι ατελείωτο. Λίαν προσφάτως, η κυβέρνηση επέτρεψε την απασχόληση 16χρονων παιδιών, σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μιλάμε για παιδιά τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει καθημερινά το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού, ειδικά στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αυτά τα πλάσματα αποτελούν φθηνή εργασία και ξεκάθαρα δώρο στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Γιατί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης δύο πράγματα. Πρώτον, θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και δεύτερον, θα συμπιεστούν οι μισθοί των επαγγελματιών του χώρου, καθώς εμφανίζεται ένας εφεδρικός στρατός, πρόθυμος να εργαστεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πέρα όμως από τον οικονομικό αντίκτυπο, αυτό το τριτοκοσμικό γεγονός καταλύει κάθε έννοια ανθρωπιάς. Το κράτος οφείλει να προστατεύει τα παιδιά αντί να τα εκθέτει. Η θέση των 16χρονων συνανθρώπων μας βρίσκεται στα θρανία. Εκεί θα μάθουν γράμματα ή μια τέχνη, προκειμένου να βγουν στη βιοπάλη με εφόδια. Γιατί η ζωή τους έχει πολλή ανηφόρα μπροστά και προφανώς τώρα γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
* Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μιλώντας για την εργασία ανηλίκων που ζουν σε κρατικές δομές (ορφανά, εγκαταλελειμμένα κ.ά.), είπε τα εξής… ενδιαφέροντα: «Θεωρώ ότι τα παιδιά που βρέθηκαν σε δομές πρέπει να βρουν ένα βήμα επανένταξης. Πρέπει αυτά τα παιδιά να πάρουν μια γεύση, μια μυρωδιά»! Δεν το προχώρησε όμως παρακάτω. Το σωστό θα ήταν να συμπληρώσει ότι αυτή η νομοθετική παρέμβαση τους δίνει ευκαιρίες. Και ποιος ξέρει, ίσως αύριο-μεθαύριο να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες και στα Ελληνόπουλα. Γιατί όχι; Για θρανία και κοινωνική μέριμνα του κράτους απέναντι στους ανηλίκους ούτε λόγος. Αν δεν το καταλάβατε, βρε απάνθρωποι, μιλάμε για παιδιά. Δεν έχει καμιά σημασία αν αυτά δεν είναι Ελληνόπουλα. Είναι, όμως, παιδιά. Γκέγκε; Το καταλάβατε ή να σας το παίξω και στο πιάνο;
* Α, δεν θα μπορούσε να λείψει η κυρία Κεραμέως από την επικαιρότητα. Η υπουργός Παιδείας φροντίζει καθημερινά για τα παιδιά μας. Όσοι μαθητές, είτε απέτυχαν στις φετινές εξετάσεις είτε δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σχολή που πέτυχαν, έχουν ασφαλώς το δικαίωμα να δοκιμάσουν ξανά. Αυτό δα έλειπε. Οι υποψήφιοι όμως των Θεωρητικών Σπουδών θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογία καταργήθηκε και επανήλθε εκείνο των Λατινικών, το οποίο είχαν καταργήσει οι προηγούμενοι. Αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται για όσους προσπαθήσουν ξανά, καθώς Λατινικά στο σχολείο δεν διδάχτηκαν! Δηλαδή, καλούνται να εξεταστούν σε αδίδακτο μάθημα, σε άγνωστη για τους ίδιους ύλη! Έχουν να προτείνουν κάτι οι εγκέφαλοι του υπουργείου Παιδείας ή αυτά είναι ψιλά γράμματα; Εκτός και αν η λύση είναι γνωστή. Φροντιστήριο και έχει ο Θεός…
* Με αφορμή τις αναστολές εργασίας, την απειλή απολύσεων αλλά και τη δημιουργία κλίματος ενάντια στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, η κυβέρνηση προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες εισόδους ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας των τελευταίων δεκαετιών. Με τροπολογία που πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό για τη μετανάστευση, στα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να μπουν ιδιώτες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί από εργολαβικές εταιρίες, ιδιωτικά ασθενοφόρα με εργολαβικά πληρώματα, εργολαβικά μικροβιολογικά κέντρα και άλλα τέτοια… όμορφα. Αυτά τα μέτρα δεν σκοπεύουν στην αντιμετώπιση της προσωρινής κατάστασης. Στοχεύουν να γίνουν μόνιμα και συμβαδίζουν με τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις και κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων. Άλλωστε, με πρόσχημα την πανδημία, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη ΣΔΙΤ για παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη ΔΕΘ, υπήρξε αρκούντως αποκαλυπτικός: «Το ΕΣΥ είναι εθνικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικά κρατικό»! Όπως καταλαβαίνετε, τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα. Εκεί, λοιπόν, που οι υγειονομικοί ήταν οι ήρωές μας, τώρα έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίους τράγους. Το πρόσχημα είναι το 6%-7% αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δομές υγείας, σύμφωνα μες τα στοιχεία της ΠΟΕΔΥΝ. Η ουσία βεβαίως όλου αυτού του πανικού είναι το ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ και η παράδοσή του στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόσο απλά και καθαρά. Τα υπόλοιπα είναι να ’χαμε να ’λέγαμε…
* Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι γνωστό πως ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Σε ιστοσελίδα δικής του επιρροής (σ.σ. στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι δεν του ανήκει) ανέβηκαν τα ονόματα τμήματος νηπίων, στο Δήμο Αθήνας. Εκεί ο συγκεκριμένος κύριος παρατήρησε ότι από τα 20 νήπια μόλις τα δύο είχαν ελληνικά ονόματα! Το μήνυμα σαφές. Μετά το χαμό που ακολούθησε, βεβαίως, ο κύριος βουλευτής μάζεψε τα μπογαλάκια του, είπε ένα «συγγνώμη, λάθος» και καθάρισε. Αλλά προς τι η απορία; Μπογδάνος είναι αυτός και… μπογδανιές κάνει. Απλώς οι φιλελεύθεροι δικαιωματιστές, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, σφυρίζουν κλέφτικα και δεν πήραν χαμπάρι για το έγκλημα. Αλλά θα μου πείτε, «σάμπως ο τύπος είναι ο μόνος στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο οποίος είναι οπαδός του δόγματος «Ελλάς, Ελλήνων, χριστιανών»; Ο κύριος Άδωνις, πάντως, τον κάλυψε απολύτως, λέγοντας: «Σιγά μην τον σταυρώσουμε κιόλας»! Απλώς, αυτό το αστροπελέκι έλαβε 25.148 ψήφους στην Α’ Αθήνας. Και να ξέρετε ότι τα… ψηφαλάκια μετράνε περισσότερο τη σήμερον ημέρα από τα ονόματα 20 νηπίων, τα 18 εκ των οποίων δεν προέρχονται καν από Έλληνες γονείς… Σας τα εξηγώ ωραία;
Όταν ο κ. Χατζηδάκης, το πάλαι ποτέ, μάς εξηγούσε ότι η πώληση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και κατά συνέπεια φτηνότερο ρεύμα στον καταναλωτή, προφανώς, θεωρούσε ότι μιλούσε σε πολίτες άλλης χώρας, μάλλον τριτοκοσμικής. Η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ, η οποία, παρεμπιπτόντως, έγινε μεγάλη με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, δυστυχώς, λειτουργεί -εντός του καπιταλισμού- υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των μεγάλων καταναλωτών, δηλαδή των επιχειρηματιών. Για τους μισθοσυντήρητους, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Άμα πρέπει να πληρώσουν, θα πληρώσουν! Για το καλό της εθνικής οικονομίας, βεβαίως-βεβαίως. Χρειάζεται, ωστόσο, να θυμόμαστε αυτό που έλεγε ο Γερμανός καγκελάριος, Ότο φον Μπίσμαρκ: «Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Καλή μας εβδομάδα…