Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΣύρος - Μ. Ραουζαίος: "Ο Βαμβακάρης ζει μέσα από το μύθο που...

Σύρος – Μ. Ραουζαίος: “Ο Βαμβακάρης ζει μέσα από το μύθο που δημιούργησε με το έργο του”

|

Πριν έξι ημέρες έκλεισαν, 53 χρόνια από τότε που είπε το τελευταίο αντίο στον επίγειο τούτο κόσμο, διότι ΖΕΙ και θα ΖΕΙ ΑΙΩΝΙΑ μέσα από το μέγιστο μύθο που δημιούργησε, του έργο του και της ζωής του!!!! Μάρκος Βαμβακάρης: 08/02/1972 – 08/02/2025 “Λες και μάγια μου’ χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά!!!!” 53 χρόνια από την αναχώρηση του “συμπαντάρχη” κατά τον Giorgis Christofilakis .

Του Πέτρου Μ. Ραουζαίου (*)

Τιμή και Υπερηφάνεια μου όπου υπηρετώ ως Κοινοτάρχης (Ανω Σύρος) τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγάπησε και πολύ τραγούδησε και τον έκανε ξακουστό στα πέρατα του κόσμου!!!!

Ακολουθεί ένα μικρό βιογραφικό για τον Μάρκο Βαμβακάρη

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905, στον συνοικισμό Σκαλί της Σύρου, από καθολικούς γονείς, που ήταν φτωχοί αγρότες (Δομένικος και Ελπίδα) Το 1917 εγκαταλείπει τη Σύρο και πάει στον Πειραιά για μια καλύτερη ζωή. Ξεκινάει να κάνει ότι δουλειά βρίσκει. Φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, εργάτης στους γαιάνθρακες, σε μπακάλικο, σε μανάβικο, λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια.. Συχνάζει στους τεκέδες, όπου τα 1924 ακούει για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι.

Εντυπωσιάζεται και μέσα σε ελάχιστους μήνες γίνεται ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Από τότε μπουζούκι και τραγούδι μπαίνουν οριστικά στη ζωή του… Απ’ το 1927 ως το 1933 έχει γράψει πάνω από 50 τραγούδια και γραμμοφωνεί και στην Odeon τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι στην Ελλάδα… Λίγο μετά φεύγει για τη Σύρο, σ’ ένα μαγαζί της παραλίας.

Αφηγείται ο ίδιος για το διασημότερο τραγούδι του: «Το 1935 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη, και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, σχεδόν είκοσι χρόνια αφ’ ότου έφυγα από το νησί. Πρωτόπαιξα, λοιπόν, σ’ ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί κι έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι…

Μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν… Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα:

Μία φούντωση, μια φλόγα / έχω μέσα στην καρδιά

Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει / Φραγκοσυριανή γλυκιά…

Ούτε και ξέρω πώς την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι ‘ αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή».

vamvakaris_lifo_-1-Την εποχή λίγο πριν τον Β’Π.Π. τα τραγούδια του βγαίνουν σε δίσκους και ο Μάρκος γίνεται περιζήτητος. Περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και σε πολλές ακόμα πόλεις. Ήταν τόσο δημοφιλής που στη μια από τις τρεις φορές που πάει τη Θεσσαλονίκη να δώσει συναυλία μαζεύεται για να τον ακούσει 50.000 κόσμος, στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Ασύλληπτος αριθμός για εκείνη την εποχή…

Στην Αθήνα αρχίζει εμφανίσεις στον Βοτανικό, μαζί με τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Κώστα Καρίπη και τον Στέλιο Κερομύτη. Με την έναρξη του πολέμου όμως, ο Βοτανικός κλείνει και ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Στην αρχή της κατοχής παντρεύεται με ορθόδοξο γάμο τη δεύτερη σύζυγό του, τη Βαγγελιώ. Για το γάμο αυτό, τον αφορίζει η καθολική εκκλησία και μόλις στα 1966 του δόθηκε και πάλι η κοινωνία των Καθολικών.

Μετά τον πόλεμο, αρχίζει να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρίες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Όμως, στα 1954, αρρωσταίνει…. Η παραμορφωτική αρθρίτιδα, που τον χτυπά του παραμορφώνει τα δάχτυλα. Δεν μπορούσε να παίξει πλέον με δεξιοτεχνία μπουζούκι Τα μαγαζιά και οι εταιρίες του γύρισαν την πλάτη, καθώς το ρεμπέτικο είχε αρχίσει να δίνει τη θέση του στο λαϊκό τραγούδι….

Ο Μάρκος περνάει στο περιθώριο.

Για να τα βγάλει πέρα και να καταφέρει να ζήσει τη γυναίκα και τους τρεις γιους του, κατέφυγε σε χωριά της επαρχίας. Εκεί, το ακροατήριο δεν ήταν τόσο αυστηρό και διψούσε για ζωντανές εμφανίσεις γνωστών ονομάτων. Η αμοιβή του δεν ήταν σε χρήματα, αλλά σε είδη πρώτης ανάγκης. οι ντόπιοι έδιναν κότες, αυγά, φακές, φασόλια και ότι άλλο καλλιεργούσαν, για να ακούσουν ζωντανά τον Βαμβακάρη. Έτσι, καταφέρνει για λίγο καιρό να εξασφαλίσει τα προς το ζην, για την οικογένειά του.

Στα 1955, τα πράγματα χειροτερεύουν και ο Μάρκος με τον γιο του Στέλιο, φεύγουν για τη Σύρο. Οι Συριανοί, τον αγαπούσαν. Οι εμφανίσεις του στην ταβέρνα του Λιλή, γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Οι θαυμαστές του στριμώχνονταν ο ένας πάνω στον άλλο, για να τον ακούσουν να ερμηνεύει τη διάσημη Φραγκοσυριανή, που έκανε τα τοπωνύμια του νησιού γνωστά σε όλη τη χώρα. (Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά, Nτελαγκράτσια, Αληθινή, Πατέλι, Nιχώρι, Πισκοπιό)

Ο Βαμβακάρης, κατάφερε να συγκεντρώσει λίγα χρήματα, περίπου ένα χρόνο μετά όμως μην αντέχοντας να ζει μακριά απ’την οικογένεια του, επιστέφει με τον γιο του στον Πειραιά…. Η ζωή στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολη. Ο κόσμος υπέφερε απ’τη φτώχεια. Το ίδιο και ο Βαμβακάρης, που δεν είχε δουλειά και όλοι τον είχαν ξεχάσει. Έτσι αναγκάζεται να βγάλει μέχρι και τη «σφουγγάρα». («Σφουγγάρα» έλεγαν οι μουσικοί, το πιατάκι που έβγαζαν στις ταβέρνες, για να ρίξουν κέρματα οι θαμώνες.) Στην περίπτωση του Βαμβακάρη, το πιατάκι το κρατούσε ο πεντάχρονος τότε γιος του. Ο ίδιος ο μεγάλος ρεμπέτης, δεν άντεχε αυτόν τον εξευτελισμό. Δεν είχε όμως άλλη λύση. Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, να αποφύγει τη «ζητιανιά»….

Τα πικρά χρόνια του Μάρκου Βαμβακάρη τελειώνουν αναπάντεχα το 1959, όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μ’ ένα ποδήλατο πάει στο σπίτι του, στην Κοκκινιά, απεσταλμένος του Τσιτσάνη, που ήταν εκείνη την περίοδο καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Κολούμπια. «Μάρκο, αδελφέ», του λέει ο Σερ, «θα γυρίσουμε σε δίσκους τα παλιά σου τραγούδια κι ό,τι καινούργιο μας φτιάξεις». Από τότε αρχίζει μια καινούργια περίοδος δημιουργίας για τον Μάρκο, που κρατάει δώδεκα χρόνια. Δηλαδή μέχρι τον θάνατό του το ’72… Παλιά και νέα τραγούδια του Μάρκου τραγούδησαν τότε οι Μπιθικώτσης, Γκρέυ, Λύδα, Πάνου, Διονυσίου, Ζαμπέτας, Μοσχολιού και πολλοί άλλοι.

Στις 8 Φλεβάρη 1972 πεθαίνει ο Μάρκος Βαμβακάρης Όπως έχει πει και ο Σταύρος Ξαρχάκος: «ο Μάρκος ανήκει στο Γένος, όχι στο Έθνος»

ΥΓ. Η “Φραγκοσυριανή” γραμμοφωνήθηκε στα 1935 και όχι στα 1932, όπως λανθασμένα αναφέρει το βίντεο στο youtube. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν 25 χρόνια μέχρις ότου στα 1960, να ξανατραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, την “Φραγκοσυριανή” και να την κάνει πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο

(*) Ο Πέτρος Μ. Ραουζαίος είναι πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

Στοίχημα – Champions League: Ποντάρισμα στην Μπαρτσελόνα που θέλει τη κούπα για πρώτη φορά από το 2015

Ίντερ - Μπαρτσελόνα: Το μυαλό της στο τρεμπλ και στο 2.27! - Ποια είναι η πρόταση

«Παιχνίδια στο Πέρασμα του Χρόνου»: Μια συγκινητική συνάντηση γενεών στην Αμοργό

Μαθητές και παππούδες από τις Μικρές Κυκλάδες συναντήθηκαν σε μια δράση που τίμησε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανανέωσε το ραντεβού για το μέλλον.

Αίγινα και Νάξος στους νικητές του Πάσχα 2025 – Οι τάσεις στα ακτοπλοϊκά ταξίδια

Από τις Κυκλάδες έως τα Επτάνησα, οι ταξιδιώτες φέτος επέλεξαν αυθεντικές πασχαλινές εμπειρίες, με τη Νάξο να ανεβαίνει θεαματικά στη λίστα των αγαπημένων νησιών των Ευρωπαίων.

Μικρά ήπια φράγματα στην Ορεινή Νάξο: Το παρελθόν δείχνει τη βιώσιμη λύση για το μέλλον του νερού

Έργα μικρής κλίμακας, εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες τη δύναμή τους στη διαχείριση του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα της Νάξου απέναντι στην κλιματική κρίση.

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Πώς προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών – Τι γίνεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θήρας και «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», ξεκινά η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης στην Οία – Στόχος η αποσυμφόρηση και η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας

Νάξος – “Για το Μάθημα της Ιστορίας”: Όταν το σώμα θυμάται, και η σκηνή αφηγείται

Μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει γυναικείες μορφές της Ιστορίας και μετατρέπει τη μνήμη σε ζωντανή πράξη – Στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Πρόταση Ημέρας: “Κινέζικα” κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο με σόγια και μέλι

Με την αρωγή του Γαστρονόμου η Τρίτη περιλαμβάνει στο πιάτο μας κοτόπουλο στο φούρνο. Με τι συνοδεύεται;

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου