Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΣτ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

|

Με αφορμή την επικείμενη απομάκρυνση του ιστορικού περιπτέρου από την κεντρική πλατεία της Χώρας Νάξου και τη σχετική δημόσια τοποθέτηση του Μανώλη Βιλλαντώνη, ο Στράτος Φουτάκογλου δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός.

Ξεδιπλώνει τις μνήμες του από μια εποχή που το μικρό αυτό περίπτερο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα, αποτέλεσε καταφύγιο, σημείο συνάντησης, ανθρώπινη παρουσία.

Μέσα από προσωπικές ιστορίες, εικόνες και αναφορές σε οικογένειες και πρόσωπα που σημάδεψαν τη λειτουργία του, το κείμενο δεν είναι απλώς μια αναδρομή – είναι μια έκκληση να διαφυλαχθεί κάτι από την ψυχή του τόπου.

Γιατί κάποιες αλλαγές, όσο νόμιμες κι αν είναι, πληγώνουν βαθιά. Κι όταν φεύγει ένα περίπτερο (σ.σ. η φωτογραφία με το περίπτερο είναι της Lisa Cornelius), δεν φεύγει μόνο μια κατασκευή, αλλά και ένα μικρό κομμάτι της ζωής της Χώρας.

Οπως σημειώνει δε στο κείμενό του ο κος Φουτάκογλου ” Εμείς εδώ στη Χώρα είναι δύσκολο να συμβιβαστουμε με την ιδέα ότι έφτασε το τέλος μιας εποχής που δεν είναι εύκολο να αποχωριστούμε…😪 🙏Σαν ελάχιστη παραχώρηση προς την οικογένεια Βιλλαντώνη ας επιτραπεί να λειτουργήσει τουλάχιστον και αυτό το καλοκαίρι. Θα εξετάσω κάθε δυνατή περίπτωση συζητώντας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες”.

Αναλυτικά, η τοποθέτησή του μέσω των social media 

“Ένα περίπτερο, μια ιστορία, μια ολόκληρη ζωή.!!

💫Με αφορμή την απόφαση απομάκρυνσης του περιπτέρου της κεντρικής πλατείας της Χώρας και σχετική ανάρτηση του Μανώλη Βιλλαντώνη παρακινουμαι να γράψω λίγες από τις σκέψεις μου.

🗯Με αυτό το περίπτερο που είχε δοθεί μαζί με άλλα, σε ανάπηρους πολέμου, μεγάλωσαν γενιές και γενιές Χωραιτων. Το περίπτερο αυτό που η αρχική του θέση ήταν λίγο πιο πάνω όπως δείχνει η παλιά φωτογραφία, μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο και το πρώτο μαγαζί του Δημήτρη Προμπονά στο κτίριο της οικογένειας Ξενάκη.

Αργότερα μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη θέση που είναι σήμερα, κάτι που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 50 όταν ξεκίνησε να οικοδομειται η τετραοροφη πολυκατοικία στο ισόγειο της οποίας βρισκονταν για πολλά χρόνια το κατάστημα του Ανδρέα Ξενάκη και το κατάστημα υποδημάτων “Αθηναϊκής Σικ” των αδελφών Πιταρρακη. Στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο του ίδιου κτιρίου στεγαστηκαν για πολλά χρόνια το Δημόσιο Ταμείου Νάξου και η Εφορία.

Στον πρώτο όροφο για μερικές δεκαετίες επίσης στεγαστηκε το Δημαρχείο Νάξου. Το περίπτερο ήταν του Βασίλη Δημ. Κωστόπουλου και τα πρώτα χρόνια το δούλεψε ο ίδιος και τα παιδιά του. Ο μεγαλύτερος γιος του Δημήτρης που βοηθούσε τον πατέρα του τόσο στο περίπτερο όσο και στο εμπόριο ζώων που έκαναν (τσαμπάσηδες), άνοιξε μετέπειτα το γνωστό καφενείο ουζερί που σήμερα λειτουργεί από τον Πέτρο Λάσκαρη.

💬Στο περίπτερο αυτό θυμάμαι, στη δεκαετία του 60 που ήμουν μαθητής του Δημοτικού, λειτούργησε το πρώτο Προ-ποτζίδικο της Νάξου με τον αειμνηστο Νίκο Κάρλοβιτς (Σκατζή). Εκεί δοκίμασα κι εγώ για πρώτη φορά την τύχη μου στο δημοφιλές παιχνίδι, παίζοντας δυο στήλες με δύο δραχμές και πήρα το απόκομμα για να παρακολουθήσω την Κυριακή με περισσότερο ενδιαφέρον την ραδιοφωνική μετάδοση των ποδοσφαιρικων αγώνων της Κυριακής.

Πολλές φορές με έστελνε εκεί ο θείος μου Γιάννης ο τσαγκαρης να παίξω και τα δικά του αφού πρώτα μου ζητούσε να του πω τα προγνωστικά μου για δυο στήλες.

🏠Πέρασαν τα χρόνια και το περίπτερο συνέχισε να κάνει παρέα στους Χωραΐτες και τιυς επισκέπτες, Χειμώνα-Καλοκαίρι. Οπως λέει και ο Μανώλης Βιλαντώνης , σε όσους έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία ή παρακολουθούσαν εκδηλώσεις στην πλατεία ηταν το αποκούμπι τους…. Το χειμώνα ειδικά για εμάς τους μονιμους κατοίκους ήταν μια παρηγοριά γιατί πάντα βρίσκαμε τους προσχαρους ανθρώπους που ήταν ιδιοκτήτες του, τα τελευταία χρόνια και εννοώ βέβαια την οικογένεια του Βασίλη Βιλλαντώνη και των παιδιών του που τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι έχουμε αγαπήσει σαν δικά μας παιδιά. Ακόμα και τις ώρες που δεν κυκλοφορούσε κάνεις και δεν κουνούσε φύλλο όπως λέμε.., εκεί θα βρίσκαμε έναν άνθρωπο να πούμε μια καλησπέρα. Ήταν και είναι μια παρηγοριά.

Αυτά όλα βέβαια που γράφω έγιναν αιτία να υπογράψουν δεκάδες Ναξιωτες, υπέρ της παραμονής του περιπτέρου στη συγκεκριμένη θέση και στη συγκεκριμένη οικογένεια.

🏚Το νομικό καθεστώς με τα περίπτερα άλλαξε …., μα η ψυχή μας δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί αυτή την αλλαγή.

Ξέρουμε ότι πολλές φορές ο νόμος είναι αναλγητος όπως ανάλγητη γίνεται και η εξουσία.
Τώρα η συμπαθής και ταλαιπωρημενη οικογένεια του Βασίλακα πιέζετε να φύγει από εκεί και να μεταφερθεί στις εργατικές κατοικίες.

Εμείς εδώ στη Χώρα είναι δύσκολο να συμβιβαστουμε με την ιδέα ότι έφτασε το τέλος μιας εποχής που δεν είναι εύκολο να αποχωριστούμε…😪

🙏Σαν ελάχιστη παραχώρηση προς την οικογένεια Βιλλαντώνη ας επιτραπεί να λειτουργήσει τουλάχιστον και αυτό το καλοκαίρι. Θα εξετάσω κάθε δυνατή περίπτωση συζητώντας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες”.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Ευρωπαϊκό μητρώο απειλεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ισπανία

Φόβοι για απώλεια έως 70% των καταλυμάτων από τις πλατφόρμες και εκτιμώμενη ζημιά 13,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2025

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τον “χάρτη” της Τουρκίας στην UNESCO

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Άγκυρας που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Σχοινούσα: Η θάλασσα ανήκει σε όλους – Ράμπα SEA TRAC από τη Bayer Ελλάς και την Ομάδα Αιγαίου

Μια ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο του 31ου Διάπλου του Αιγαίου – Συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου για τις απομακρυσμένες περιοχές

Νάξος: Φουτάκογλου & Περράκη, επανέρχονται με καίρια θέματα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΚ Νάξου

Παρέμβαση των συμβούλων στη Δ.Κ. Νάξου της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” για αφαλατώσεις, τιμολόγια νερού, αισθητική της Χώρας και ασφάλεια ερειπωμένων κτιρίων

Κέα – Πολιτιστικό πρόγραμμα: Το νησί γιορτάζει όλο το καλοκαίρι

Από τον Κλήδονα και τα πανηγύρια, μέχρι το παραμύθι, τη μουσική και την ιστορία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κέας

Θάλασσα, πολυτέλεια, οικογένεια, περιπέτεια ή εξωτερικό; 10 προορισμοί για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Οι προορισμοί που αξίζουν τις μέρες και τις νύχτες σου από Αιγαίο μέχρι Ατλαντικό. Οδηγός για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος