Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΑπόψεις"Συνταγές Γονεϊκότητας":​ Η μάστιγα της παιδικής ανατροφής

“Συνταγές Γονεϊκότητας”:​ Η μάστιγα της παιδικής ανατροφής

|

  • “Γιαννάκη, έλα να φας τα κεράσια σου, ο γιατρός είπε ότι πρέπει να τρως φρούτα”
    –  “Έλεος με αυτούς τους γιατρούς! Όλο με εμένα ασχολούνται!”
    Γιαννάκης, 6 ετών

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών συνιστά μία πολύπλευρη διαδικασία που συνεχώς δοκιμάζεται και εξελίσσεται, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Γράφει η Μαρία Πολυκρέτη (#)

Οι προκλήσεις της γονεϊκότητας αφορούν όχι μόνο τις καθημερινές ρουτίνες και τα νέα αναπτυξιακά ορόσημα των παιδιών, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά που επιλέγουν να εμφυσήσουν οι γονείς στην ηθική ανάπτυξη των παιδιών τους, συναντώντας συχνά διλήμματα μέσα σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει.

Ερωτήματα που αφορούν τις καθημερινές ρουτίνες γονέα – παιδιού (π.χ διάρκεια θηλασμού, συγκοίμιση), ή τις πιο κομβικές συνήθειες για την ανεξαρτηροποίησή τους (π.χ συμμετοχή του γονέα στη μελέτη του παιδιού, απόκτηση smartphone) μέχρι και συμβουλές για το πώς να αγκαλιάζουν ή να ονομάζουν τα παιδιά, οδηγούν τους γονείς στην όλο και συχνότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς επιλέγουν influencers και δημιουργούς περιεχομένου που μιλούν για γονεϊκές στρατηγικές και συμβουλές που θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς γονείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς γίνονται πιο ενεργητικοί χρήστες θέτωντας ερωτήματα και δημοσιεύοντας προσωπικές παρατηρήσεις και ανακαλύψεις για τον γονεϊκό τους ρόλο.

Μελέτες δείχνουν ότι η παθητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς σχετίζεται αρνητικά με την αίσθηση αυτεπάρκειάς τους και την κριτική τους ικανότητα πάνω στην επιρροή των influencers, με αποτέλεσμα να μην κατανοούν πάντοτε με σαφήνεια τους στόχους μίας δημοσίευσης (π.χ εμπορικοί) ή την ακαταλληλότητα μίας πληροφορίας για την λήψη μίας απόφασης που αφορά το παιδί τους. Από την άλλη πλευρά, η ενεργητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η προσεκτική παρακολούθηση των influencers και η δικτύωση των γονέων με συγκεκριμένες ομάδες (π.χ μονογονεϊκές οικογένειες), όπου μπορούν να μοιραστούν πληροφοριές σε ένα πλαίσιο κριτικής σκέψης και αλληλοενδυνάμωσης σχετίζεται θετικά με την σκωπτική στάση των γονέων προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την πιο αποτελεσματική τους μεσολάβηση στην στάση των έφηβων παιδιών τους αργότερα προς τους influencers και τα καταναλωτικά πρότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σίγουρα, η εκλαϊκευση της γνώσης, συνεισφέρει σημαντικά στο να μετατραπούν οι εμπειρικά τεκμηριωμένες θεωρίες σε απτές γνώσεις που μπορούν να διαφωτίσουν ή να προβληματίσουν εποικοδομητικά έναν γονέα όταν επιθυμεί να βελτιώσει μία πτυχή του σχετίζεσθαι με το παιδί του, ή να κατανοήσει καλύτερα την ανάπτυξή του. Όμως, καθώς διανύουμε την εποχή της εικόνας και της υπεραπλούστευσης, που η «δημιουργία περιεχομένου» συχνά αποσκοπεί περισσότερο στην πρόκληση εντυπώσεων και την δημιουργία μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων, έναντι της πρόκλησης εποικοδομητικών ερωτημάτων και προβληματισμών, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από έναν γονέα για το πώς προβληματίζεται, ποιες είναι οι πηγές ενημέρωσης και ποιος είναι ο σκοπός του περιεχομένου που τελικά διαμορφώνει τις προσδοκίες του για την ανατροφή του παιδιού του.

Το ευρέως διαδεδομένο περιεχόμενο για την τάδε «σωστή γονεϊκότητα», δυστυχώς, δεν είναι και ευρέως τεκμηριωμένο ότι θα ταιριάζει στη δείνα συμπεριφορά ενός παιδιού, ή στον χαρακτήρα ενός γονέα. Αντιθέτως, μπορεί να αποσκοπεί στην υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών που οδηγούν σε καταναλωτικά πρότυπα γονεϊκότητας, ενώ η ευαλωτότητα των γονέων στις διεργασίες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελέσει οιωνό, για την μετέπειτα επιρρέπεια των παιδιών τους σε αυτά.

Επιπλέον, η συνεχής κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών των παιδιών (π.χ προσωπικές φωτογραφίες, κατακτήσεις, επιτυχίες, εμφανίσεις) από τους γονείς τους, κατά κάποιον τρόπο δημιουργεί ένα σύννεφο συζητήσεων μεταξύ ενηλίκων, χωρίς στην πραγματικότητα τα παιδιά να έχουν λόγο σε αυτό. Η αντικειμενοποίηση της παιδικής ηλικίας τόσο από χιλιάδες «δημιουργούς περιεχομένου» όσο και από τους ίδιους τους γονείς, σχετίζεται θετικά με την αυξανόμενη ροπή των εφήβων να δημοσιεύουν ιδιωτικό περιεχόμενο, πολύ νωρίτερα από την ηλικία που θα μπορούσαν να κρίνουν εάν είναι κατάλληλη η χρήση του στο ψηφιακό χωριό. Ακόμη, η κοινοποίηση πολλών γονεϊκών threads για την «μη αποδεκτή» συμπεριφορά ενός παιδιού, ενός συμμαθητή ή ακόμη και ενός/μίας εκπαιδευτικού, συχνά εγείρουν συζητήσεις από αγνώστους που έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο και εκφέρουν άποψη για τις εκφάνσεις της ζωής ενός παιδιού, καθιστώντας το υπόλογο σε μία «σιωπηλή» κοινή γνώμη που ενσωματώνεται μέσω του διαδικτυακού ιστού, στην καθημερινή οικογενειακή ζωή.

Το γρήγορο και εύπεπτο ψηφιακό ή τηλεοπτικό περιεχόμενο που αναφέρεται στην παιδική ηλικία και την γονεϊκότητα αποτελεί έναν ακόμη μεσολαβητικό παράγοντα που μπορεί να επισκιάσει την ανάπτυξη μίας αυθεντικής γονεϊκής σχέσης με το παιδί, ενώ μπορεί να στρεβλώσει τόσο την αίσθηση αυτεπάρκειας του γονέα, όσο και την κριτική του ικανότητα για να έχει επιδραστικό ρόλο στην ψηφιακή συμπεριφορά του παιδιού του αργότερα. Ακόμη οι διαφημίσεις, που αναπαράγουν στερεότυπες πεποιθήσεις για την ιδανική οικογενειακή ζωή, ή για το «ιδανικό» παιδί, εγκλωβίζουν τις γονεϊκές αναπαραστάσεις σε «κονσερβοποιημένες πεποιθήσεις» για την κανονικοποίηση της παιδικής ηλικίας, στερώντας με έναν σιωπηλό τρόπο την προσδοκία για κάτι μη αναμενόμενο, μη γραμμικό.

Εν κατακλείδι, οι γονείς δεν μπορούν να περιορίζονται σε στερεότυπα ή άκριτες οδηγίες. Η ανάγκη για κριτική σκέψη και ενημέρωση από έγκυρες πηγές είναι ουσιαστική για την διαμόρφωση μιας αυθεντικής σχέσης με το παιδί, ενώ είναι κρίσιμο οι γονείς να εξετάζουν το πολιτισμικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, ώστε να διαμορφώσουν αξίες και ιδανικά που θα μεταδώσουν στην επόμενη γενιά. Η συμβουλευτική γονέων, από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές μπορεί να συνεισφέρει στην ανάγκη των γονέων για έναν ασφαλή χώρο, όπου θα εκφράσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις για την γονεϊκότητα και θα αναστοχαστούν πάνω στις πρακτικές αλλά και τις προσδοκίες τους για την αναδυόμενη προσωπικότητα του παιδιού τους, δίχως να επαναλαμβάνει ή να διαιωνίζει τα τραύματα της δικής του παιδικής ηλικίας, ή τα δευτερεύοντα συμφέροντα μίας προωθητικής διαφήμισης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

# Lin, M. H., Vijayalakshmi, A., & Laczniak, R. (2019). Toward an understanding of parental views and actions on social media influencers targeted at adolescents: The roles of parents’ social media  use and empowerment. Frontiers in Psychology10, 2664.

# Η Πολυκρέτη Μαρία (σ.σ. με καταγωγή από τη Νάξο) είναι Ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια,  απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου (BSc) και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (MSc), με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εξειδικευμένη στην παιδοψυχολογία, την θεραπεία του τραύματος και την αφηγηματική ψυχοθεραπεία. Εδρεύει στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ είναι μέλος διεπιστημονικών ομάδων και φορέων ως εξωτερική συνεργάτιδα ψυχοθεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θαλάσσια Πάρκα: θεσμοθέτηση εντός 2025 σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και ίσως Αμοργό

Θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων εντός 2025 - Σε ποια νησιά των Κυκλάδων

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Δράσεις πρόληψης για τα κουνούπια

Γενικά Προληπτικά Μέτρα για την Αποτροπή Ανάπτυξης Κουνουπιών στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις που …τρομάζουν ζητάει στα τέλη για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι είναι οι λόγοι αυτών των αιτημάτων

Δημοτική Επιτροπή: Στο τραπέζι (24/01) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης στην Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα συνεδριάσει για 2η φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Βουλή των Ελλήνων: Με 247 “ναι” ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέος πρόεδρος

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής - Ποιοι τον ψήφισαν

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη