Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψεις"Συνταγές Γονεϊκότητας":​ Η μάστιγα της παιδικής ανατροφής

“Συνταγές Γονεϊκότητας”:​ Η μάστιγα της παιδικής ανατροφής

|

  • “Γιαννάκη, έλα να φας τα κεράσια σου, ο γιατρός είπε ότι πρέπει να τρως φρούτα”
    –  “Έλεος με αυτούς τους γιατρούς! Όλο με εμένα ασχολούνται!”
    Γιαννάκης, 6 ετών

Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών συνιστά μία πολύπλευρη διαδικασία που συνεχώς δοκιμάζεται και εξελίσσεται, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Γράφει η Μαρία Πολυκρέτη (#)

Οι προκλήσεις της γονεϊκότητας αφορούν όχι μόνο τις καθημερινές ρουτίνες και τα νέα αναπτυξιακά ορόσημα των παιδιών, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά που επιλέγουν να εμφυσήσουν οι γονείς στην ηθική ανάπτυξη των παιδιών τους, συναντώντας συχνά διλήμματα μέσα σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει.

Ερωτήματα που αφορούν τις καθημερινές ρουτίνες γονέα – παιδιού (π.χ διάρκεια θηλασμού, συγκοίμιση), ή τις πιο κομβικές συνήθειες για την ανεξαρτηροποίησή τους (π.χ συμμετοχή του γονέα στη μελέτη του παιδιού, απόκτηση smartphone) μέχρι και συμβουλές για το πώς να αγκαλιάζουν ή να ονομάζουν τα παιδιά, οδηγούν τους γονείς στην όλο και συχνότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς επιλέγουν influencers και δημιουργούς περιεχομένου που μιλούν για γονεϊκές στρατηγικές και συμβουλές που θα τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς γονείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς γίνονται πιο ενεργητικοί χρήστες θέτωντας ερωτήματα και δημοσιεύοντας προσωπικές παρατηρήσεις και ανακαλύψεις για τον γονεϊκό τους ρόλο.

Μελέτες δείχνουν ότι η παθητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γονείς σχετίζεται αρνητικά με την αίσθηση αυτεπάρκειάς τους και την κριτική τους ικανότητα πάνω στην επιρροή των influencers, με αποτέλεσμα να μην κατανοούν πάντοτε με σαφήνεια τους στόχους μίας δημοσίευσης (π.χ εμπορικοί) ή την ακαταλληλότητα μίας πληροφορίας για την λήψη μίας απόφασης που αφορά το παιδί τους. Από την άλλη πλευρά, η ενεργητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η προσεκτική παρακολούθηση των influencers και η δικτύωση των γονέων με συγκεκριμένες ομάδες (π.χ μονογονεϊκές οικογένειες), όπου μπορούν να μοιραστούν πληροφοριές σε ένα πλαίσιο κριτικής σκέψης και αλληλοενδυνάμωσης σχετίζεται θετικά με την σκωπτική στάση των γονέων προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την πιο αποτελεσματική τους μεσολάβηση στην στάση των έφηβων παιδιών τους αργότερα προς τους influencers και τα καταναλωτικά πρότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σίγουρα, η εκλαϊκευση της γνώσης, συνεισφέρει σημαντικά στο να μετατραπούν οι εμπειρικά τεκμηριωμένες θεωρίες σε απτές γνώσεις που μπορούν να διαφωτίσουν ή να προβληματίσουν εποικοδομητικά έναν γονέα όταν επιθυμεί να βελτιώσει μία πτυχή του σχετίζεσθαι με το παιδί του, ή να κατανοήσει καλύτερα την ανάπτυξή του. Όμως, καθώς διανύουμε την εποχή της εικόνας και της υπεραπλούστευσης, που η «δημιουργία περιεχομένου» συχνά αποσκοπεί περισσότερο στην πρόκληση εντυπώσεων και την δημιουργία μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων, έναντι της πρόκλησης εποικοδομητικών ερωτημάτων και προβληματισμών, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από έναν γονέα για το πώς προβληματίζεται, ποιες είναι οι πηγές ενημέρωσης και ποιος είναι ο σκοπός του περιεχομένου που τελικά διαμορφώνει τις προσδοκίες του για την ανατροφή του παιδιού του.

Το ευρέως διαδεδομένο περιεχόμενο για την τάδε «σωστή γονεϊκότητα», δυστυχώς, δεν είναι και ευρέως τεκμηριωμένο ότι θα ταιριάζει στη δείνα συμπεριφορά ενός παιδιού, ή στον χαρακτήρα ενός γονέα. Αντιθέτως, μπορεί να αποσκοπεί στην υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών που οδηγούν σε καταναλωτικά πρότυπα γονεϊκότητας, ενώ η ευαλωτότητα των γονέων στις διεργασίες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελέσει οιωνό, για την μετέπειτα επιρρέπεια των παιδιών τους σε αυτά.

Επιπλέον, η συνεχής κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών των παιδιών (π.χ προσωπικές φωτογραφίες, κατακτήσεις, επιτυχίες, εμφανίσεις) από τους γονείς τους, κατά κάποιον τρόπο δημιουργεί ένα σύννεφο συζητήσεων μεταξύ ενηλίκων, χωρίς στην πραγματικότητα τα παιδιά να έχουν λόγο σε αυτό. Η αντικειμενοποίηση της παιδικής ηλικίας τόσο από χιλιάδες «δημιουργούς περιεχομένου» όσο και από τους ίδιους τους γονείς, σχετίζεται θετικά με την αυξανόμενη ροπή των εφήβων να δημοσιεύουν ιδιωτικό περιεχόμενο, πολύ νωρίτερα από την ηλικία που θα μπορούσαν να κρίνουν εάν είναι κατάλληλη η χρήση του στο ψηφιακό χωριό. Ακόμη, η κοινοποίηση πολλών γονεϊκών threads για την «μη αποδεκτή» συμπεριφορά ενός παιδιού, ενός συμμαθητή ή ακόμη και ενός/μίας εκπαιδευτικού, συχνά εγείρουν συζητήσεις από αγνώστους που έχουν πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο και εκφέρουν άποψη για τις εκφάνσεις της ζωής ενός παιδιού, καθιστώντας το υπόλογο σε μία «σιωπηλή» κοινή γνώμη που ενσωματώνεται μέσω του διαδικτυακού ιστού, στην καθημερινή οικογενειακή ζωή.

Το γρήγορο και εύπεπτο ψηφιακό ή τηλεοπτικό περιεχόμενο που αναφέρεται στην παιδική ηλικία και την γονεϊκότητα αποτελεί έναν ακόμη μεσολαβητικό παράγοντα που μπορεί να επισκιάσει την ανάπτυξη μίας αυθεντικής γονεϊκής σχέσης με το παιδί, ενώ μπορεί να στρεβλώσει τόσο την αίσθηση αυτεπάρκειας του γονέα, όσο και την κριτική του ικανότητα για να έχει επιδραστικό ρόλο στην ψηφιακή συμπεριφορά του παιδιού του αργότερα. Ακόμη οι διαφημίσεις, που αναπαράγουν στερεότυπες πεποιθήσεις για την ιδανική οικογενειακή ζωή, ή για το «ιδανικό» παιδί, εγκλωβίζουν τις γονεϊκές αναπαραστάσεις σε «κονσερβοποιημένες πεποιθήσεις» για την κανονικοποίηση της παιδικής ηλικίας, στερώντας με έναν σιωπηλό τρόπο την προσδοκία για κάτι μη αναμενόμενο, μη γραμμικό.

Εν κατακλείδι, οι γονείς δεν μπορούν να περιορίζονται σε στερεότυπα ή άκριτες οδηγίες. Η ανάγκη για κριτική σκέψη και ενημέρωση από έγκυρες πηγές είναι ουσιαστική για την διαμόρφωση μιας αυθεντικής σχέσης με το παιδί, ενώ είναι κρίσιμο οι γονείς να εξετάζουν το πολιτισμικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, ώστε να διαμορφώσουν αξίες και ιδανικά που θα μεταδώσουν στην επόμενη γενιά. Η συμβουλευτική γονέων, από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές μπορεί να συνεισφέρει στην ανάγκη των γονέων για έναν ασφαλή χώρο, όπου θα εκφράσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις για την γονεϊκότητα και θα αναστοχαστούν πάνω στις πρακτικές αλλά και τις προσδοκίες τους για την αναδυόμενη προσωπικότητα του παιδιού τους, δίχως να επαναλαμβάνει ή να διαιωνίζει τα τραύματα της δικής του παιδικής ηλικίας, ή τα δευτερεύοντα συμφέροντα μίας προωθητικής διαφήμισης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

# Lin, M. H., Vijayalakshmi, A., & Laczniak, R. (2019). Toward an understanding of parental views and actions on social media influencers targeted at adolescents: The roles of parents’ social media  use and empowerment. Frontiers in Psychology10, 2664.

# Η Πολυκρέτη Μαρία (σ.σ. με καταγωγή από τη Νάξο) είναι Ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια,  απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου (BSc) και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (MSc), με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εξειδικευμένη στην παιδοψυχολογία, την θεραπεία του τραύματος και την αφηγηματική ψυχοθεραπεία. Εδρεύει στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ είναι μέλος διεπιστημονικών ομάδων και φορέων ως εξωτερική συνεργάτιδα ψυχοθεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Κουφονήσια – Γιορτή του Ψαρρά: Μια βραδιά γεμάτη άρωμα θάλασσας και παράδοσης

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 το νησί τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με ένα μεγάλο πανηγύρι γιορτής, μουσικής και πολιτισμού

Οι «φυγάδες» της Νάξου: Όταν ο πολιτισμός του νησιού ταξιδεύει μακριά

Από τους Δελφούς έως την Ολυμπία και από τη Δήλο έως τον Ορχομενό, η Νάξος ζει μέσα από τα μνημεία της που κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Κέα στα βρετανικά φώτα: Το «μυστικό νησί» των Κυκλάδων που μαγεύει χωρίς τα πλήθη

Η εφημερίδα Express αποθεώνει την Τζια ως τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό – κυκλαδίτικη ομορφιά, αυθεντικότητα και ησυχία, μόλις μια ανάσα από την Αθήνα

Τουρισμός στα ύψη, γιατροί σε κρίση: Η μεγάλη αντίφαση της νησιωτικής Ελλάδας

Ρεκόρ αφίξεων σε Κω, Ανάφη, Ψέριμο – Την ίδια ώρα, οι δομές υγείας στενάζουν από υποστελέχωση λόγω έλλειψης στέγης και πολιτικής βούλησης

ΕΠΣ Κυκλάδων: Μεγάλος τελικός Κυπέλλου στην Πάρο, Θύελλα Καμαρίου vs Ελλάς Σύρου

Δύο πρωταθλήτριες, ένα τρόπαιο και πολλές προσδοκίες – Σάββατο 10 Μαΐου, ώρα 19:30 στο γήπεδο Παροικιάς

Ελ. Βενιζέλος: Για πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Λος Αντζελες

Η νορβηγική αεροπορική Norse Atlantic συνδέει για πρώτη φορά το «Ελ. Βενιζέλος» με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα