Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΠροεκλογικές σκέψεις, ενός «Απολλωνιατο-Κωμιακίτη»

Προεκλογικές σκέψεις, ενός «Απολλωνιατο-Κωμιακίτη»

|

«Μικρή Κάλπη» ο Απόλλωνας Νάξου, η Κωμιακή, η Μέση και το Σκαδό μαζί. Πόσοι να ψηφίζουμε εκεί; Στην πραγματικότητα, λιγότεροι από επτακόσιοι. Άντε όμως, τα καλοκαίρια γινόμαστε μερικές χιλιάδες με τους τουρίστες και τις παρέες τις περαστικές από τα χωριά μας.

Και γιατί όχι; Μεγάλη και ωραία Παραλία (όταν είναι καθαρή) έχουμε στον Απόλλωνα, Αρχαίο Μόλο και Αρχαίο Λατομείο έχουμε, υπερμεγέθη Κούρο του Διόνυσου και Κάστρο του Καλόγερου έχουμε. Έχουμε και Μυκηναϊκό Τάφο, και επισκέψιμο Νερόμυλο και Λαογραφικό Μουσείο (στην Κωμιακή), και τα Πανηγύρια μας και τα Έθιμά μας στα χωριά μας …όλα τα έχουμε.

Μας υπολογίζουν όμως οι τοπικοί Άρχοντες; Μας φέρονται σωστά, δημοκρατικά και ισοπολιτειακά, όπως φέρονται σε άλλους πολίτες της Νάξου; Δυστυχώς όχι: Πάνω από είκοσι τέσσερα (24) χρόνια, (από την άνοιξη του 1999), έχω δει να αλλάζουν τόσοι Δημαρχαίοι και τόσοι υψηλόβαθμοι διοικητικοί και υπηρεσιακοί Παράγοντες, χωρίς καμία αλλαγή στο μείζον πρόβλημα της ρύπανσης και μόλυνσης των νερών μας και των χειμάρρων μας με λύματα, αφρούς, και βρωμιές, γιατί …δε μας υπολογίζουν.

Είκοσι τέσσερα (24) ολόκληρα χρόνια, αγωνιζόμαστε, μαζί με λίγους ακόμα φίλους και συνοδοιπόρους για το γνωστό θέμα του ΒΙΟ.ΚΑ.. Από αυτά, τα δεκαέξι (16) χρόνια, αγωνιζόμαστε και μέσα στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Οι αρμόδιοι δεν βαρέθηκαν, ούτε ντρέπονται, γιατί δε μας υπολογίζουν!!! Δεκαέξι χρόνια τα ίδια ψέματα. Αλλάζουν οι νόμοι (ενίοτε και καθ΄ ομολογία του Δήμου, φωτογραφικά), αλλάζουν οι Κυβερνήσεις, οι τοπικοί άρχοντες, αλλά αυτός ο ΒΙΟ.ΚΑ.,παραμένειτο ίδιο παράνομος και προβληματικός:

• Αγωγός υποθαλάσσιος στον ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα ΔΕΝ υπάρχει.
• Φρεάτιο εσχάρωσης και εξάμμωσης δεν υπάρχει.
• Λιποσυλλέκτης δεν υπάρχει και δεν μπορεί και να κατασκευαστεί όπως έχουν ομολογήσει οι αρμόδιοι.
• Δεξαμενή συγκέντρωσης και ξήρανσης λυματολάσπης δεν υπάρχει και δεν μπορεί να κατασκευαστεί λόγω έλλειψης χώρου.
• Η θάλασσα κάθε χειμώνα εισβάλλει μέσα στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. – όντας χτισμένος σε μπαζωμένο τμήμα της- καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του.

Τα υγρά απόβλητά του (λύματα), εκβάλλουν στη θάλασσα επιφανειακά στην ακτή, στην άκρη του βράχου της Καυκάρας. Εκεί που κάποιοι ψαρεύουν με καλάμια, πετονιές ή και δίχτυα -αν είναι νύχτα. Εκεί που πολλές μέρες, όταν δεν έχει κύμα κολυμπούν τουρίστες και κάνουν βουτιές ακόμα και τα ίδια τα παιδιά μας!!! Εκεί γεμίζει με αφρούς που όχι μόνο δε διαλύονται, αλλά μεταφέρονται και σε όλη τη γύρω περιοχή (στεριά & θάλασσα). Διασκορπίζονται και ταξιδεύουν με τα κύματα και τον άνεμο (κυρίως τον συνήθη των μελτεμιών πάνω από 4 μποφόρ). Τρώμε δηλαδή και κολυμπάμε ανάμεσα στα λύματά μας γιατί δε μας υπολογίζουν…

Πολλές φορές έχει γραφτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ότι, στην Καυκάρα και σε περιοχή ακτίνας τουλάχιστον 200 μέτρων γύρω από αυτήν, πρέπει να απαγορευτεί το κολύμπι, αντί να απαγορευτεί η λειτουργία του προβληματικού και παράνομου ΒΙΟ.ΚΑ.. Τόσο λίγο μας υπολογίζουν.

Έχουν περάσει 11 χρόνια, από το φθινόπωρο του 2012, που έγινε αμετάκλητο το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης του επιφανειακού (επί του βράχου της Καυκάρας) αγωγού εκβολής του ΒΙΟ.ΚΑ. και οι αρμόδιοι που θα ψηφίσουμε την Κυριακή,συνεχίζουν και πιέζουν (και μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει) να μην κατεδαφιστεί ο αγωγός, γιατί θα αναγκαστούν να ξοδέψουν χρήματα για νέο ΒΙΟ.ΚΑ. σε μία περιοχή με λίγες ψήφους. Γιατί δε μας υπολογίζουν…

Ενώ έχει βεβαιωθεί αρμοδίως ότι, ο ΒΙΟ.ΚΑ. έχει βασικές ελλείψεις που δεν μπορούν να συμπληρωθούν (εσχάρωση-εξάμμωση, λιποσυλλογή, δεξαμενή ξήρανσης λυματολάσπης, κ.λπ.), είναι εξ αρχής παράνομος και πρέπει να πάει αλλού, μακριά από οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, μένει και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στο ίδιο σημείο γιατί… δε μας υπολογίζουν.

Πάνω από είκοσι ποινικές υποθέσεις, έφτασαν στα δικαστήρια από περιστατικά ρύπανσης του ΒΙΟ.ΚΑ. Κι όμως…μόνον ΔΥΟ καταδίκες! Απ’ αυτές μόνον ΜΙΑ τελεσίδικη! Οι υπόλοιπες είτε ήταν αθωώσεις, λόγω «αμφιβολιών», ή λόγω έλλειψης “δόλου” ή άλλων νομικών θεμάτων, είτε αρχειοθετήθηκαν λόγω του πορίσματος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) που εκδόθηκε το 2021. Γιατί; Γιατί δε διαμαρτύρονται πολλοί για αυτή την κατάντια και έτσι …δε μας υπολογίζουν.

Κολυμπάμε στα λύματά μας. Μας γράφουν ψέματα όλοι (Δήμος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, κ.λπ.) ότι υπάρχει τάχα υποθαλάσσιος αγωγός μεγάλου μήκους, 250 μέτρων προς τα βόρεια (περιοχή Άρμενο), ο οποίος δήθεν ξεκινάει από την υπάρχουσα, επιφανειακή εκβολή του βράχου της Καυκάρας. Τα ίδια ψέματα φαίνεται να είπαν και στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που ήρθε να πάρει δείγματα θαλασσινού νερού για αναλύσεις πιστεύοντας ότι υπάρχει ο υποθαλάσσιος αγωγός!!! Η Δημοτική Αρχή δηλαδή, βεβαίωσε ψευδώς ότι υπάρχει υποθαλάσσιος αγωγός γιατί…δε θέλουν να μας υπολογίσουν.

Σε χρονικό διάστημα δύο ετών περίπου (Σεπτέμβριος 2019 – Αύγουστος 2021) και με Covid 19, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., πήρε τέσσερεις φορές δείγματα, από 5 σημεία:

(α) από τρία σημεία της περιοχής που τάχα υπήρχε ο υποθαλάσσιος αγωγός,

(β) από ένα σημείο ανοιχτά στο πέλαγος προς την Ικαρία

και (γ) από ένα σημείο στο μέσο περίπου της κολυμβητικής περιοχής.

Όπως ήταν προφανές μόνον ένα από τα είκοσι αυτά δείγματα που εξετάσθηκαν συνολικά στα δύο περίπου χρόνια της έρευνας, αυτό που λήφθηκε από το μέσο περίπου της κολυμβητικής περιοχής, έδειξε ότι «…το θαλασσινό νερό ήταν εμπλουτισμένο σε απορρυπαντικά ή άλλες τασιενεργές ουσίες… Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα αφρισμού…». Και να σκεφτείτε ότι το δείγμα αυτό το πήραν στις 07-07-2020, με νηνεμία και μπονάτσα στην περιοχή, εν μέσω Covid 19, μόλις έξι ημέρες αφού η κυβέρνηση είχε ανοίξει τον Τουρισμό (δηλ. στον μακρινό Απόλλωνα δεν υπήρχε τουρίστας…).

Φανταστείτε αν υπήρχε και κόσμος στο χωριό τι θα βρίσκανε.

Ακόμα και αυτό όμως το δείγμα αγνοήθηκε στο συμπέρασμα της έρευνας,το οποίο κατέληξε στο ότι, «…τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού δεν τροφοδοτούσαν τη θαλάσσια περιοχή με οργανική ύλη, δηλαδή δεν υπήρχαν απόβλητα από αστικά λύματα στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής…». Πόσο θλιβερό ψέμα… Πόσο παράνομο… Πλήρωσε ο ρυπαίνων Δήμος πλέον των 20.000 € σε επιστήμονες – μελετητές, για να του πουν αν όντως ο Δήμος (μέσω του ΒΙΟ.ΚΑ.) ρυπαίνει!

Και αυτοί –εντελώς συμπτωματικά- έγραψαν ότι επί δύο χρόνια, ένας ολόκληρος ΒΙΟ.ΚΑ. δεν έβγαζε ΚΑΘΟΛΟΥ λύματα στη θάλασσα του Απόλλωνα! Ούτε καν επεξεργασμένα! Άρα δε ρυπαίνει! Πόση πονηριά και πόση κοροϊδία πια;

Αλήθεια, όταν πριν την 4η (τελευταία) δειγματοληψία της 14ης Μάιου 2021, είχαν πληροφορηθεί τηλεφωνικά και με mail από εμένα τον ίδιο,ότι ο ΒΙΟ.ΚΑ. εκβάλει επιφανειακά στη βραχώδη ακτή της Καυκάρας, και όχι στο Άρμενο (250μ. βόρεια της πραγματικής εκβολής) που πηγαίνανε και παίρνανε τα δείγματα, γιατί δεν ξανακάνανε μετρήσεις επιλέγοντας αντιπροσωπευτικά σημεία δειγματοληψίας;

Γιατί δεν τους προβλημάτισε άραγε το γεγονός ότι δε βρήκαν πουθενά οργανικό φορτίο (δηλ. επεξεργασμένα λύματα) ενώ ήξεραν ότι κάπου θα έπρεπε να βρουν, αφού εκεί εκβάλει ολόκληρος ΒΙΟ.ΚΑ.; Μήπως γιατί …δε μας υπολογίζουν;

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, οι καλοπληρωμένοι εξωτερικοί συνεργάτες, εργολάβοι και υπεργολάβοι μελετητές των απ΄ ευθείας αναθέσεων του Δήμου, με την αγαστή συνοδοιπορία των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως της κοινής λογικής, της επιστήμης και του νόμου,κατ΄ επιλογή είτε επιθυμία των διοικούντων το Δήμο και την Περιφέρεια, αλλά και με την αμέριστη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του κεντρικού Κράτους, αποφάσισαν και όρισαν αυθαίρετα ότι, ο υφιστάμενος παράνομος ΒΙΟ.ΚΑ του Απόλλωνα, είναι εκτός του ορίου του οικισμού και εκτός του ορίου κατοικημένης περιοχής, επειδή αποδεδειγμένα κατασκευάστηκε εντός θαλάσσης, επειδή είναι βολικό μία οχλούσα εγκατάσταση να βρίσκεται (έστω τυπικά) εκτός οικισμού και όλα αυτά, επειδή …δε μας υπολογίζουν.

Δε μας υπολογίζουν, όχι μόνο γιατί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΒΙΟ.ΚΑ. ανάμεσα στα σπίτια και να εκβάλει δίπλα στην κεντρική πλαζ.

Δε μας υπολογίζουν και γιατί προκειμένου να «θέσουν» εκτός του οικισμού τον ΒΙΟ.ΚΑ., ώστε τυπικά να επιτρέπεται η (παράνομη και προβληματική) λειτουργία του, δε λογαριάζουν ότι εκτός οικισμού τίθεται αυτομάτως:

• και ο δρόμος ανατολικά του ΒΙΟ.ΚΑ.,
• και η πλατεία νοτίως του ΒΙΟ.ΚΑ. με το δρόμο δυτικά της πλατείας,
• καθώς και ο βόρειος παραλιακός δρόμος της περιοχής «Καυκάρα».

Όλα τα παραπάνω, -σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες- είναι κατασκευασμένα εντός θαλάσσης και εντός αιγιαλού, όπως άλλωστε είναι και ο ΒΙΟ.ΚΑ..

Κάπως έτσι, και εξαιτίας της μανίας του Δήμου, να μη δαπανήσει χρήματα για νέο λειτουργικό ΒΙΟ.ΚΑ. σε άλλη θέση, μακριά από κατοικημένη περιοχή, τα παραλιακά ακίνητα του Απόλλωνα σήμερα αποτελούν το όριο του οικισμού και ο δρόμος που έχουν μπροστά τους (προς τη θάλασσα), δηλαδή η μοναδική πρόσβαση που έχουν, είναι εκτός οικισμού (!!!) και εκτός κατοικημένης περιοχής, γιατί …δε μας υπολογίζουν.

Σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται ακόμη και σήμερα, χρόνος, ανθρώπινες δυνάμεις και πολύ χρήμα. Έχουν δαπανηθεί τόσα εκατομμύρια και έχουν περάσει τόσα χρόνια που – αν μας υπολόγιζαν- θα είχε κατασκευαστεί σε άλλη σωστή και νόμιμη θέση νέος ΒΙΟ.ΚΑ, με τρόπο σωστό, με αγωγούς, με άλλους τρόπους επεξεργασίας και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, που πιθανόν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τα άλλα δύο ή τρία κοντινά χωριά της περιοχής. Αλλά δε μας υπολογίζουν.

Δε μας υπολογίζουν γιατί είναι μικρή κάλπη ο Απόλλωνας μαζί με τα τρία κοντινά του «μικρά» πλέον και πολιτικά «αδύναμα» χωριά. Πόσα χρήματα να ρίξεις για μερικές εκατοντάδες σταυρούς;

Σιγά μη βγάζει και δήμαρχο ο Απόλλωνας και η γύρω περιοχή. Από το 2006 και μετά δεν έχει εκλεγεί ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος μόνιμος κάτοικος βορείως της Απειράνθου!!!

Αυτές και άλλες παρόμοιες σκέψεις κάνω κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές και αγανακτώ που οι περισσότεροι υποψήφιοι εμπαίζουν τους συγχωριανούς μου με ωραία λόγια και υποσχέσεις, απαξιώνοντας την ίδια στιγμή τα χωριά μας. Απογοητεύομαι που οι συγχωριανοί μου, αρνούνται να καταλάβουν πως αν δεν ελέγχουν σε καθημερινή βάση αυτούς που εξέλεγξαν, οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να μην τους υπολογίζουν.

Και κάπως έτσι θυμάμαι αυτό που λέγεται ότι είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: “ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ”

05 – 10 – 2023

Νίκος Αντ. Λεβογιάννης / Δημότης Κοινότητας Κορωνίδας Νάξου 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά