Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΠού οφείλεται η αύξηση της σχολικής βίας, τρόποι αντιμετώπισης

Πού οφείλεται η αύξηση της σχολικής βίας, τρόποι αντιμετώπισης

|

Η πρόληψη και η συνεργασία ανάμεσα σε γονείς και μαθητές είναι οι πιο σημαντικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Της Στέλλας Ζαχαράτου (*)

Τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να ακούσουν πράγματα που δεν τους αρέσουν. Αν τα παιδιά εμπλακούν σε συγκρούσεις, μπορεί να δυσκολευτούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο 8μηνο του 2023 καταγράφηκαν 4.875 περιστατικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος έφτασαν τα 7.180. Επιπλέον, οι συλλήψεις ανηλίκων για σωματικές βλάβες διπλασιάστηκαν, από 383 το 2023 σε 666 το 2024.

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας που περιλαμβάνουν όλο και πιο μικρές ηλικίες, κυρίως στην αρχή της εφηβείας. Η κα. Ζαχαράτου επισημαίνει τη σημασία της οικογένειας και αναλύει τους λόγους πίσω από την αύξηση αυτών των περιστατικών, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς, είτε το παιδί είναι θύμα είτε θύτης.

Η αιτία του προβλήματος δεν είναι απλή και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως τα ατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και κοινωνικά ζητήματα που το επηρεάζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά που εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα που έχουν μείνει αδιάγνωστα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δυσλειτουργικές σχέσεις με τους γονείς, όπως η έλλειψη διαλόγου και η απομάκρυνση, είναι συχνά κοινός παράγοντας.

Συμπεριφορές που μπορεί να δείχνουν παραβατικότητα, όπως η απείθεια και οι επιθετικές αντιδράσεις, είναι ενδείξεις που οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν. Αυτές οι συμπεριφορές δεν εξαφανίζονται με την ηλικία, όπως συχνά νομίζουν.

Πολλά παιδιά ηλικίας 13-15 ετών δεν ενημερώνουν τους γονείς τους για το πού βρίσκονται και με ποιους συναναστρέφονται. Ο γονέας θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρήσει την επικοινωνία και όχι να ελέγχει το παιδί. Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές, όπου οι γονείς πρέπει να προσαρμόσουν τη σχέση τους με το παιδί τους.

Η συνεργασία μεταξύ γονέων και σχολείου είναι κρίσιμη. Οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς και να σέβονται τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Η δημιουργία αξιών, όπως ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση, είναι κοινός στόχος. Οι γονείς πρέπει να είναι εκεί για να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στην κατανόηση των ορίων τους.

Εάν παρατηρηθούν δυσκολίες, είναι σημαντικό να ζητηθεί βοήθεια πριν είναι αργά. Τα παιδιά που εκφοβίζουν ή παραβατούν νιώθουν ανίκητα και συχνά δεν συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Διαδικασίες για το θύμα και τον θύτη

Για το θύμα:

Όταν ένα παιδί είναι θύμα bullying, οι γονείς πρέπει να το ακούσουν προσεκτικά και να το διαβεβαιώσουν ότι δεν φταίει. Ακολούθως, θα πρέπει να αναλάβουν δράση, μιλώντας με δασκάλους ή ακόμη και με την αστυνομία. Είναι σημαντικό να αποφεύγουν την κριτική για την αντίδραση του παιδιού και να εξετάσουν την κοινωνική του ζωή.

Για τον θύτη:

Όταν οι γονείς ενημερώνονται για παραβατική συμπεριφορά του παιδιού τους, πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να εξηγήσουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Θα πρέπει να εξετάσουν τις αιτίες της συμπεριφοράς και να διερευνήσουν τυχόν ψυχικά προβλήματα ή δυσλειτουργίες στη σχέση με την οικογένεια.

Η οικογένεια μπορεί να χρειάζεται βοήθεια και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται η παραπομπή σε ψυχολόγο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με επαγγελματική στήριξη.

(*) Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)

Αρχική

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.