Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΠΑΣΟΚ - Εκλογές: Πολιτική ωριμότητα και μήνυμα επανεκλογής Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Πολιτική ωριμότητα και μήνυμα επανεκλογής Ανδρουλάκη

|

Η άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του Α γύρου για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το 2024 είναι το 1ο βήμα για την επανεκλογή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί μία θριαμβευτική επιστροφή και επιβεβαίωση της δύναμης του κόμματος.

Γράφει ο ΠΑΣΟΚΟΣ 

Με τη συμμετοχή των 300.000 πολιτών στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι η δημοκρατική του παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη και ότι η ανασυγκρότηση και η επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο δεν ήταν μία παροδική συγκυρία, αλλά μία σταθερή πορεία προς τα εμπρός.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε την ενεργοποίηση και τη δυναμική επιστροφή της βάσης του κόμματος. Η συμμετοχή 300.000 πολιτών, αν και οριακά αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2021, είναι ενδεικτική του έντονου ενδιαφέροντος για την ηγεσία του κόμματος. Αυτό το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι το 2021 οι εκλογές διεξήχθησαν υπό τη συναισθηματική φόρτιση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά και με την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η φετινή εκλογική διαδικασία, χωρίς αυτά τα στοιχεία που ενίσχυσαν τότε τη συμμετοχή, απέδειξε πως οι πολίτες στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αναγνωρίζουν τη σημασία της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρουλάκης κατάφερε να επιβεβαιώσει την πρωτιά του με μεγάλη διαφορά, παρά τις φωνές αμφισβήτησης που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό δείχνει πως το κόμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για σταθερότητα και ενότητα, καθώς και την αναγκαιότητα να προχωρήσει χωρίς εσωτερικές τριβές.

Η δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη επικυρώθηκε, και οι όποιες αμφιβολίες διαλύθηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας, που τελικά κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση, δίνει μάχη επιβίωσης.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μία οριακή μάχη ανάμεσα στον Δούκα, τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, με τον Δούκα να κερδίζει στο “νήμα”. Ωστόσο, η απόδοσή του στην Αττική και στον δήμο όπου ηγείται, καθώς και η ήττα του από την Άννα Διαμαντοπούλου σε καίριες περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν ένα σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον ίδιο. Το τσαλάκωμα της πολιτικής του εικόνας ενδέχεται να αποδειχθεί μη αναστρέψιμο.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές, πέρα από το αυξημένο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, αποτελεί επίσης μία ένδειξη της γενικότερης ανόδου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις.

Το γεγονός ότι το κόμμα εμφανίζεται να αγγίζει το 17% αποτελεί δέσμευση για τη νέα ηγεσία να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά και να μην επιτρέψει την επιστροφή σε χαμηλότερες επιδόσεις. Η αυξημένη συμμετοχή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που δημιουργεί ευθύνη για τη νέα ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι έχει μία στέρεη και λειτουργική δημοκρατική παράδοση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, με ελάχιστα προβλήματα. Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μία αριστοτεχνικά οργανωμένη διαδικασία, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες ήρθαν στις 950 κάλπες χωρίς να αντιμετωπίσουν μεγάλες αναμονές, και οι ουρές ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με το 2021. Η ηλεκτρονική υποδομή λειτούργησε αποτελεσματικά, με ελάχιστες διακοπές, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων διεξήχθη χωρίς αμφισβητήσεις.

Ο Παύλος Γερουλάνος έδειξε πολιτικό πολιτισμό, αποδεχόμενος αμέσως το αποτέλεσμα και αναγνωρίζοντας την ήττα του χωρίς να καταφύγει σε μικρότητες όπως ενστάσεις ή αιτήματα για επανακαταμέτρηση. Η στάση αυτή αποτελεί μάθημα δημοκρατικού ήθους και πολιτικής.

Με την επικείμενη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ καλείται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να εκμεταλλευτεί τη δημοσκοπική του δυναμική. Η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να είναι προσεκτική να μην αγνοήσει το μήνυμα της βάσης και να διασφαλίσει ότι το κόμμα δεν θα επιστρέψει σε χαμηλότερα ποσοστά.

Το 17% που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο για το κόμμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη μεγαλύτερη άνοδο αν διατηρηθεί η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έχει μπροστά του την πρόκληση να μετατρέψει αυτή τη δυναμική σε εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πολιτικό χάρτη, αποτελώντας τη γέφυρα ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αποφεύγοντας ακραίες επιλογές και διατηρώντας τον μετριοπαθή, αλλά αποφασιστικό χαρακτήρα του.

Η ενίσχυση του πολιτικού λόγου του κόμματος και η προσήλωση σε μία ατζέντα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών είναι τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Ν. Ανδρουλάκης. Η ηγεσία του μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μία νέα εποχή ακμής, αρκεί να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές και στη διαφάνεια που χαρακτηρίζουν το κόμμα.

Η επικειμένη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΑΝΛ για το 2024, όπως στο Νότιο Αιγαίο και την Ορεινή Νάξο (Κάλπη Φιλωτίου) αποτελεί μία ξεκάθαρη νίκη της δημοκρατικής διαδικασίας και της πολιτικής ωριμότητας του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξε ότι όχι μόνο έχει επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και ότι είναι έτοιμο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η συμμετοχή των 300.000 πολιτών είναι μία ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει μπροστά του την πρόκληση να οδηγήσει το κόμμα σε νέες επιτυχίες.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.