«Έχουμε Πάπα!» Εντός 24 ωρών από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής και στην 4η ψηφοφορία, χωρίς ο ίδιος να θεωρείται από τους επικρατέστερους πριν την έναρξη του Κονκλάβιου. Όπως, άλλωστε και ο Χόρχε Μπεργκόλιο, ο οποίος δεν ήταν από τα φαβορί το 2013. Πάντως η πρώτη εντύπωση, για τον πολύ κόσμο, που τον είδε και τον άκουσε, μετά την εκλογή του, χαιρετώντας τους δεκάδες χιλιάδες πιστών, ήταν θετική.
Θυμίζω τη μικρή αναφορά που είχα κάνει στο πρόσωπό του, τον Ιούλιο 2023, όταν επελέγη για Καρδινάλιος (στο ίδιο Κονσιστόριο έγιναν Καρδινάλιοι και οι Επικεφαλής των Συνόδων για τη Διδασκαλία της Πίστης Victor Fernandez και Ανατολικών Εκκλησιών Claudio Cugerotti και ο Λατίνος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa).
Robert Francis Prevost, 68 ετών (τότε), από Σικάγο, Αυγουστινιανός ιερομόναχος, πρώην ιεραπόστολος και Επίσκοπος στο Περού και Γενικός Ηγούμενος του Τάγματός του για 2 θητείες (2001-13), από το 2023 στη Σύνοδο για τον Ορισμό των Επισκόπων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τον (ξανα)έστειλε, μετά τη 12ετή θητεία του ως Ανώτατο Υπεύθυνο των Αυγουστινιανών, στο Περού, όπου ήδη είχε υπηρετήσει ως ιεραπόστολος για 13 χρόνια, ως Επίσκοπο πλέον (2015-23). Στη συνέχεια τον κάλεσε στη Ρώμη, για να εισηγείται τον ορισμό Επισκόπων ανά τον κόσμο. Έχει σπουδάσει σε ΗΠΑ, Ιταλία και Περού, μιλά 5 γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά) και καταλαβαίνει λατινικά και γερμανικά. Έχει ρίζες, γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές και υπηκοότητες ΗΠΑ και Περού. Επομένως έχει τις σπουδές, τη διοικητική πείρα και την παγκόσμια άποψη για την Εκκλησία (ως Γενικός Ηγούμενος γύρισε όλο τον κόσμο και ως Υπεύθυνος για την Επιλογή Επισκόπων, την τελευταία διετία, πληροφορήθηκε τι συμβαίνει, αυτή την εποχή, σε δεκάδες χώρες) που απαιτεί η θέση του. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος Πάπας που προέρχεται από μοναχικό Τάγμα.
Επέλεξε, μετά από 122 χρόνια, το ιστορικό όνομα Λέων. Αναλογιζόμενοι ότι ο τελευταίος Πάπας Λέων ΙΓ (1878 – 1903) ήταν θεμελιωτής της σύγχρονης κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας, με την εγκύκλιο «Rerum Novarum», που περιέγραψε τα δικαιώματα των εργαζομένων για δίκαιο μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σχηματισμό εργατικών συνδικάτων, μάλλον πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι: Σε μια εποχή αβεβαιότητας, μια νηφάλια φωνή, θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τις ελπίδες των πολλών και αδυνάτων αυτού του πλανήτη και ένας ικανός ποιμένας θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Εκκλησίας και των ανθρώπων καλής θελήσεως, όπου γης…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”