H Υπατία κατά-πιάνεται με αριθμούς.. Αφήνει τα άστρα και πιάνει τους αριθμούς και τη σημασία τους… Αλλά έχει παράπονο… Από ποια ανακάλυψη μας στέρησε αυτός ο ανόητος στρατιώτης άραγε…ε αυτά παθαίνεις όταν δίνεις το σπαθί σε αμόρφωτους!
Αγαπημένο μου π…ατέρμονο και ατελεύτητο εις τους αιώνες των αιώνων. Άρρητο και απερίγραπτο το κάλλος σου. Ατελείωτο και ακατάπαυστο εις το διηνεκές. Αν εξαιρέσουμε το πεπερασμένο της, η ζωή η ίδια σαν το π είναι. Κυλάει ατέρμονα… ξετυλίγει τα δεκαδικά της σαν τη μεταξωτή κορδέλα στον αέρα και ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο δεκαδικό της ψηφίο. Απρόβλεπτη σαν το π…
Μπορεί ένα αριθμός να λατρευτεί ; Πάρτε τους πυθαγόρειους… κάποτε λάτρευαν τους αριθμούς. Και μέσα τους έβλεπαν το Θεό. Ή το Θεό σ ‘ αυτούς. Ο Θεός αεί γεωμετρεί! Και δεν γνώριζα πως όταν ο Ρωμαίος στρατιώτης σκότωνε εν αγνοία του τον Αρχιμήδη εκείνος μελετούσε το π χαράσσοντας κύκλους και εγγεγραμμένα πολύγωνα στην άμμο των Συρακουσών. Από ποια ανακάλυψη μας στέρησε αυτός ο ανόητος στρατιώτης άραγε…ε αυτά παθαίνεις όταν δίνεις το σπαθί σε αμόρφωτους!
Μπορεί ένας αριθμός να κρύβει πόνο; Πάρτε το ρίζα 2. Άλλος ατελεύτητος ατέρμονος απρόβλεπτος και απέριττος αριθμός. Με ίντριγκες δολοφονίες και πάθη γύρω το μυστήριο της ανακάλυψής του. Αλήθεια! Χώρια τα ψυχολογικά που πάθανε σίγουρα οι Πυθαγόρειοιμόλις τον ανακάλυψαν. Σκότωσαν τον Ίππασο και συγκάλεσαν έκτακτο συμβούλιο. Μια ομαδική ψυχοθεραπεία θα τη χρειάστηκαν τότε. Ο Θεός τους, τους έδειχνε πια ένα άλλο πρόσωπο. Δεν ήταν μόνο συμμετρία και αρμονία και χάρη. Είχε πια και κάτι το σκοτεινό μαζί. Μα το Πυθαγόρειο, το ίδιο τους το θεώρημά ήταν εκεί, όμορφο και λιτό…το θεώρημα των λαών…όλοι οι λαοί αργά ή γρήγορα θα έπεφταν πάνω του…από τις λασπερές όχθες του Νείλου μέχρι τις κινέζικες παγόδες… το τετράγωνο της υποτείνουσας… ήταν εκεί λοιπόν και διατράνωνε αυτό το σκοτεινό και μυστήριο που δεν μπορούσαν να δεχτούν!
Μπορεί ένας αριθμός να είναι τόσο σπουδαίος… που να καθορίσει την Ανάλυση, τα σύγχρονα Μαθηματικά δηλ.γιατί κάποια στιγμή πάψαμε να γεωμετρούμε; Πάρτε το e …μια επανάσταση από μόνο του, 18ος αιώνας. Αριθμός του Euler αλλιώς για τους λάτρεις της ελληνικοποίησης των ονομάτων, ευληριανός.
Μπορεί ένας αριθμός να είναι μυστήριος; Πάρτε το φ . Πολύ μυστήριο όμως το αρχαίο φ! Θα τον βρείτε στον Φειδία στη Μόνα Λίζα στον Ντα Βίντσι στο σώμα σας στα λουλούδια σας, στη φωτογραφική σας μηχανή σε μια αγιογραφία σε ένα οικοδόμημα….
Επαναστατικοί και μυστήριοι αριθμοί… Άλλοτε υπερβατικοί άλλοτε αλγεβρικοί μα πάντοτε παράδοξοι και άρρητοι. Και πάνω απ’ όλα πραγματικοί! Γιατί υπάρχουν στη φύση!
Της αρρήτου δόξης Του…έπιασα μια μέρα τον παπά να λέει στην εκκλησία. Άρρητος : ο απερίγραπτος, αυτός που δεν τελειώνει, αυτός που δεν μπορεί να περιγραφεί να συλληφθεί στην ολότητά του…αυτός που δεν μπορεί να ειπωθεί καν… από τον παρακείμενο του ρήματος λέγω, το είρηκα, και το α το στερητικό.
π και ρίζα 2 και φ και e και όσοι άλλοι δε γνωρίζουμε ακόμη…χρόνια σας πολλά! Να χαίρεστε τα άπειρα και μη περιοδικά δεκαδικά σας ψηφία. Εσείς τουλάχιστον έχετε μια αλήθεια. Τρομακτική μεν αλλά αλήθεια…αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη. Ακόμη και να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο εσείς θα υπάρχετε και θα σκουντουφλάμε συνεχώς πάνω σας. Και όσους Ίππασους και να σκοτώσουμε δε θα μπορέσουμε ποτέ να αποσιωπήσουμε την ύπαρξη σας! Μια μέρα θα λάμψετε στην άμμο στον πάπυρο στο χαρτί στο πληκτρολόγιο και σε άλλους πλανήτες ακόμη…
Παγκόσμια ημέρα του π χτες…
Μέχρι σήμερα έχουν υπολογιστεί μερικές δεκάδες τρισεκατομμύρια δεκαδικά του ψηφία.
Υπατία