Ο Αλέκος Αρβανιτάς είναι θυμωμένος.. Και δεν το κρύβει.. Η υποχρεωτικότητα σε πρώτο πλάνο αλλά και άλλα μικρά ή μεγάλα που συμβαίνουν στην χώρα μας…
Η δημοκρατία, θεωρητικώς, τουλάχιστον, αποτελεί συστατικό στοιχείο για την πρόοδο και την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Χωρίς αυτήν δεν προχωρά η ζωή. Ξέρετε, όμως, πολλούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν την πιστεύουν; Ακόμη και οι μεγαλύτερες δικτατορίες τονίζουν πως ό,τι κάνουν γίνεται για το καλό μας. Και κυρίως ό,τι αποφασίζουν και επιβάλλουν είναι απολύτως εναρμονισμένο με το πλαίσιο των δημοκρατικών αξιών. Για να πετύχει, ωστόσο, η συνταγή, χρειάζονται και τα κατάλληλα υλικά. Τα ΜΜΕ βάζουν λοιπόν πλάτη -με το αζημίωτο πάντα- ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις. Αν υπάρξει και καταρχήν πολιτική συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, τότε τόσο το καλύτερο. Τα δικαιώματα, άλλωστε, της μειοψηφίας μπορούν να κατακρεουργηθούν. Ο Αμερικανός εκδότης, Λάρι Φλιντ, έλεγε: «Ο κανόνας της πλειοψηφίας ισχύει μόνο αν παίρνεις υπόψη σου τα ατομικά δικαιώματα. Γιατί δεν μπορείς να βάλεις πέντε λύκους και ένα πρόβατο να ψηφίσουν τι θα φάνε για δείπνο»…
* Ο κύριος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση, στα Γιάννενα, η οποία αφορούσε το μέλλον των νέων ανθρώπων. Στο πάνελ παρευρισκόταν και ο 25χρονος Παύλος. Ο συγκεκριμένος νεαρός επέστρεψε από τις ΗΠΑ και εργάζεται, πλέον, ως διευθυντικό στέλεχος, στην εταιρία ΒΙΚΟΣ-Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων. Ο Παύλος, λοιπόν, ανέφερε πως είναι εδώ, γιατί στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος της… καρδιάς του. Δεν το είπε έτσι ακριβώς, αλλά σαφώς το υπονόησε. Ο πρωθυπουργός μας ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, λέγοντας πως ο Παύλος γύρισε πίσω, για να μη χάσει το τρένο μιας χώρας η οποία διαρκώς αναπτύσσεται! Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι ο 25χρονος νεαρός ονομάζεται Σεπετάς και είναι γιος του Πέτρου Σεπετά και της Μαρίας Θεοχάρη, ιδρυτών της εταιρίας ΒΙΚΟΣ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ήρθε στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει θέση μάνατζερ στην επιχείρηση του μπαμπά του! Αχ, πονηρούληδες. Ε, πονηρούληδες. Ατιμούληδες. Παλιόπαιδα. Ντροπή, βρε, λίγο ντροπή. Μας βλέπουν…
* Η Φώφη Γεννηματά δεν συμπλήρωσε καλά-καλά 40 ημέρες από τον θάνατό της, αλλά εξακολουθεί να δέχεται χτυπήματα από την «κάτι σαν δημοσιογραφία». Ο κύριος Στέφανος Κασιμάτης, βαρύ πυροβολικό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», έγραψε στη στήλη του: «Με το θάνατό της, η μακαρίτισσα Φώφη πρόσφερε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από όσα είχε προσφέρει με τη ζωή της»… Κριτική, βεβαίως, μπορεί να ασκηθεί στον οποιονδήποτε, αρκεί να μην ξεπερνιούνται τα όρια. Τα ανθρώπινα όρια. Ο «δημοσιογράφος» έγραψε ό,τι έγραψε. «ΤΑ ΝΕΑ», όμως; Μια ιστορική εφημερίδα, στην οποία διετέλεσαν επικεφαλής άνθρωποι οι οποίοι κόσμησαν το επάγγελμα, με τελευταίο τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη; Σημεία των καιρών ή αλλιώς «δημοσιογραφία» του 21ου αιώνα. Κατάπτυστη, απάνθρωπη και κυρίως τυχοδιωκτική… Ευτυχώς που δεν ισχύει για όλους, γιατί τότε τη βάψαμε, όχι τόσο ως επαγγελματίες αλλά πρωτίστως ως πολίτες…
* Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τους διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους. Ο μόνος που επέλεξε να μη συμμετάσχει ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ των παρόντων και ο Αντρέας Λοβέρδος. Πρέπει, ωστόσο, να είναι ο μοναδικός υποψήφιος αρχηγός, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έπαιρνε από τη Novartis! Επίσης, ως υπουργός κρέμασε στα… μανταλάκια τις οροθετικές γυναίκες… Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, σάμπως είναι το μόνο παράδοξο στην ελληνική κοινωνία; Όταν μίλησε για τα εθνικά θέματα, εκείνο που θυμήθηκε, πάντως, να επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας από τους συνυποψηφίους του να πάρουν καθαρή θέση. Έτσι, μας κατέστησε σαφές ότι εντός του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου υπάρχει ένας μικρός Βελόπουλος έτοιμος για όλα! Μόλις, όμως, η συζήτηση έφτασε στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, τότε ο κυρ Αντρέας εμφανίστηκε λάβρος, άσκησε σκληρή, αδυσώπητη κριτική, χαρακτηρίζοντάς την «άτολμη» και «απρόθυμη»! Ναι, αυτά είπε ο… αφιλότιμος. Αυτά ακριβώς βρήκε να της προσάψει. Πώς τους πετσόκοψες έτσι, βρε άνθρωπε; Πώς;
* Όταν ο κύριος Μητσοτάκης ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, δήλωσε με στόμφο: «Σε ό,τι αφορά στους διοικητές των νοσοκομείων, δεν θα ανεχθώ να αναλάβουν θέσεις πολιτευτές οι οποίοι απέτυχαν να εκλεγούν»! Θα θυμάστε ότι με την περίπτωση του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας, και όχι μόνο, η παραπάνω δήλωση ουδέποτε τηρήθηκε. Ώσπου ενημερωθήκαμε ότι μια κυρία, φίλη της κυβερνήσεως, βεβαίως-βεβαίως, ονόματι Ανεζινιώ Σταμούλη, ιδιοκτήτρια του «Λουκουμαδόσπιτου», στη Σάμο, ανέλαβε αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Ικαρίας! Η ίδια φρόντισε, πάντως, να απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον τοπικό βουλευτή, Χριστόδουλο Στεφανάδη! Το βιογραφικό της; Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά σύμφωνα με την ίδια έχει σπουδάσει Ελληνικό Πολιτισμό, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και επιπλέον διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Πολιτιστική Πολιτική Ανάπτυξη, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου! Προς τι, λοιπόν, οι διαμαρτυρίες; Η κυβέρνηση απευθύνθηκε σε ανθρώπους της αγοράς και συγκεκριμένα της εστίασης. Η κυρία, έχοντας εντρυφήσει στην παραγωγή λουκουμάδων, το σίγουρο είναι ότι θα γλυκάνει ασθενείς, υγειονομικούς και όλους τους Ικαριώτες με τις γνώσεις της. Καινοτομία και πρωτοτυπία, έτσι; Όχι αστεία.
* Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους είναι πάνω από 60 ετών, αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα! Αυτά ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, ύστερα από ώριμη σκέψη. Νομίζω, όμως, ότι δεν υπήρξε πολύ αυστηρός. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προτείνει κατάσχεση όλης της σύνταξης, με αντίστοιχη δήμευση της περιουσίας των δικαιούχων. Και, ασφαλώς, όσοι πιστοί προσέλθουν, προκειμένου να εμβολιαστούν, να επιβραβεύονται, δίνοντάς τους, εννοείται δωρεάν, το βιβλίο του Αδόλφου -ένας είναι ο Αδόλφος- «Ο αγών μου»… Εδώ, πάντως, γίνεται ολοφάνερο ότι έχουμε δημοκρατία, δεν είναι παίξε-γέλασε!
* Η Αριστερά, να ξέρετε, πάντως, πετάει χαρταετό. Στο σύνολό της και δυστυχώς όλη. «Επαναστάτης» γιατρός, ο οποίος έχει εντρυφήσει στις… αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, το μόνο που βρήκε να πει για το 100άρι ήταν η διαφωνία του με το οριζόντιο μέτρο. «Άλλο να πληρώνει 100 ευρώ ο συνταξιούχος των 500 και άλλο ο συνταξιούχος των 2.000. Γι’ αυτό το μέτρο είναι ταξικό»! Βεβαίως, το συνέχισε, λέγοντας: «Θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό που ήδη υπάρχει στη Γαλλία. Πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για παράδειγμα, όποιος δεν το έχει, δεν μπαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς»! Ακόμη, για την ώρα, τουλάχιστον, αυτοί οι… μαρξιστές δεν έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας νέα Σπιναλόγκα, που θα ξορκίσει τα κακά πνεύματα. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πού θα βρισκόμασταν, αν οι άνθρωποι είχαν εξουσία και μας κυβερνούσαν. Η απάντηση είναι εύκολη, για να μην πω πολύ εύκολη…
* Ο πρωθυπουργός μας δήλωσε: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη θνησιμότητα σ’ αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη»! Πώς το λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα; 1+1 δεν κάνει πάντα 2. Μπορεί και 1, μπορεί και 3! Γιατί τα Μαθηματικά, όπως και η επιστήμη της Λογικής, είναι σύνθετα πράγματα, τα οποία κατέχουν άριστα, οι άριστοι των αρίστων. Εντάξει; Σιωπή τώρα…
* «Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτήν τη στιγμή τα όριά της. Από ένα σημείο και πέρα, χτυπάμε σε έναν τοίχο αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους, τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να διαπεράσουμε. Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό»… Ποιος δήλωσε τα παραπάνω; Μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο MEGA, στις 3 Νοεμβρίου 2021. Δηλαδή, πέρασε μόλις ένας μήνας και βιώσαμε την πρωθυπουργική κωλοτούμπα. Τώρα, θα με ρωτήσετε, προς τι η έκπληξη; Πρωθυπουργός είναι και ισχύει το «Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω»! Μήπως είναι ο μοναδικός; Σάμπως είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που άλλα μας λένε τη μια μέρα και εντελώς άλλα κάνουν την άλλη μέρα; Συνέπεια λόγων και έργων της κυβερνήσεως. Και, κυρίως, μακριά από λαϊκισμούς ένα πράγμα. Μακριά…
* «Αν τα 100 ευρώ κάθε μήνα παρακρατούνται από τη σύνταξη, είναι πολύ εύκολο άμεσα να πιεστεί ο συνταξιούχος»! Αυτά τα… ωραία δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κύριος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Αν δεν τον θυμάστε, είναι ο κύριος ο οποίος εισέπραξε κάποιες κλοτσιές σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα. Φαίνεται πάντως ότι δεν ήταν αρκετές, προκειμένου να συνετιστεί, γιατί εμείς οι Θεσσαλοί είμαστε ευγενείς και φιλότιμοι άνθρωποι, άλλα βάστα μη μας πατήσεις το κάλλο. Τότε την έβαψες, κύριε καθηγητά, και οι απόψεις σου γίνονται πιο… στρογγυλές και προσεκτικές. Μην πω πιο ανθρώπινες…
* Ο κύριος Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του OPEN. Σε παρέμβαση γιατρού, η οποία ζήτησε να διενεργηθούν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών, ο κύριος Άδωνις υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός: «Θυμάστε μία φορά να έχει βγει ένας γιατρός του ΕΣΥ και να πει ‘‘δεν θέλουμε προσλήψεις;’’. Εγώ δεν θυμάμαι καμιά. Αυτό θυμίζει την ιστορία με τον λύκο και τα πρόβατα. Όταν το λες συνέχεια, δεν σε πιστεύουν, μόλις το χρειάζεσαι. Για να το κλείσουμε, το μήνυμα εδώ είναι ‘‘κάντε το εμβόλιο, για να μην πηγαίνετε στο νοσοκομείο’’»! Για να καταλήξει: «Αν ήρθατε να κάνετε ιδεολογική κατήχηση, δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Τα ιδεολογικά σας να τα λύσετε στα συνδικαλιστικά σας, όχι όταν μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα, όπως η πανδημία. Κομμουνισμό στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε θα έχουμε ποτέ. Ηρεμήστε»! Τελικά, οι άνθρωποι που τα λένε σταράτα, ξεχωρίζουν στη σημερινή νερόβραστη εποχή μας. Και ο αντιπρόεδρος της εθνικής μας κυβερνήσεως μιλάει με το χέρι στην καρδιά. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον συνάνθρωπό του και προσπαθεί να μην ανεβάσει το κόστος των δημοσίων δαπανών. Γιατί αυτές τις πληρώνουμε όλοι μας, Κυρίως, όμως, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Για μας φροντίζει, βρε κουτά, για μας. Εντάξει;
Προφανώς και ως κοινωνία έχουμε θέματα. Μόνο θέματα; Και κάτι παραπάνω. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά και η κάθε μορφής δημοκρατία, θεωρείται πετυχημένη, όταν μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα της μειοψηφίας, των λίγων. Και μάλιστα όταν αυτοί οι λίγοι είναι κάμποσοι -και δεν κάμπτονται ούτε από εκβιασμούς ούτε από αναστολές εργασίας-, ε, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ο Αμερικανός συγγραφέας, Τσαρλς Μπουκόφσκι, επέμενε να μας εξηγεί: «Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάνεις τον καιρό σου ψηφίζοντας»! Καλή μας εβδομάδα…