Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςNaxosPress: Συμμετοχή στην σημερινή (12/06) πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων

NaxosPress: Συμμετοχή στην σημερινή (12/06) πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων

|

Το NaxosPress συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), από τις 5 το πρωί της Πέμπτης 12 Ιουνίου έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2025.

Η απεργία καλύπτει όλες και όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, με κύρια αιτήματα:

  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

  • Αξιοπρεπείς μισθοί και όροι εργασίας

  • Θεσμική και οικονομική προστασία

  • Δεσμευτικοί κανόνες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

  • Στήριξη του έντυπου Τύπου και διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ) καταγγέλλουν την εμμονή των εργοδοτών στη διατήρηση ατομικών συμβάσεων, την απαξίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εκκωφαντική αδιαφορία απέναντι στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η απεργία αποτελεί κραυγή αγωνίας αλλά και διεκδίκησης για το αυτονόητο: δίκαιες αμοιβές, θεσμικά κατοχυρωμένες συνθήκες εργασίας, και ένα μέλλον για τη δημοσιογραφία που υπηρετεί την κοινωνία.

Το NaxosPress, με σεβασμό στην αποστολή της ενημέρωσης και στην ανάγκη υπεράσπισης του επαγγέλματος, συμμετέχει ενεργά σε αυτή την κινητοποίηση. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των συναδέλφων μας και καλούμε τις αρμόδιες αρχές και εργοδοτικές ενώσεις να ακούσουν τη φωνή του κλάδου και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στη δημοσιογραφική εργασία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 

“Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα του κλάδου από τη μαζική συμμετοχή του στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, συναποφασίσαμε την πραγματοποίηση δύο επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, η πρώτη την προσεχή Πέμπτη, 5 Ιουνίου και η δεύτερη την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις καλύπτουν όλες και όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ως εξής: από τις 5 πρωί της Πέμπτης, 12 Ιουνίου μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, 13 Ιουνίου 2025.

Οι εργοδοτικές Ενώσεις, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αδιαλλαξίας, χωρίς καν να επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, αδιαφορούν για την ακρίβεια που απομειώνει καθημερινά την πραγματική αξία των ονομαστικών μισθών, απορρίπτουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εμμένουν στο πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που διαρκεί τα τελευταία 17 χρόνια και συνεχίζουν την ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναπαράγει τεράστιες μισθολογικές ανισότητες.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) σε όλες τις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΑ συνεχίζουν να απορρίπτουν την αυτονόητη διεκδίκηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Άνευ ουσίας αποδεικνύονται και οι συναντήσεις με την Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, ενώ καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί με τον εργοδοτικό φορέα των Ημερήσιων Εφημερίδων της Περιφέρειας. Χαρακτηριστική είναι και η απουσία απάντησης από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στο αίτημα της ΕΣΗΕΑ να προσέλθει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η αδιαφορία των εργοδοτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πλέον εύρωστοι, οικονομικά, παράγοντες της χώρας είναι εκκωφαντική. Πολλώ δε μάλλον όταν επικαλούνται τα χρονικά περιθώρια έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο “οδικός χάρτης” για την κάλυψη του 80% των μισθωτών της χώρας

Διεκδικούμε:

  1. Ουσιαστικές και γόνιμες συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο να μπει ένα τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας
  2. Εισαγωγικό μισθό 1.250 ευρώ σε όλα τα ΜΜΕ
  3. Αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  4. Κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (+25% και ρεπό για το Σάββατο και 100% για την Κυριακή) και αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας
  5. Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές
  6. Ενσωμάτωση των θεσμικών μας αιτημάτων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Ενσωμάτωση των Αρχών Δεοντολογίας στις συμβάσεις – Συμφωνία για anti-Slapps ρυθμίσεις
  7. Δεσμευτικοί κανόνες για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ενημέρωση
  8. Δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στον έντυπο Τύπο, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες
  9. Έκτακτη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατ’ αναλογία με τα δημόσια ΜΜΕ
  10. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας σε είδη διατροφής, στην ενέργεια, τα ενοίκιαΆρση των περιορισμών για την μονομερή προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίαςΜέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας – φρένο στην υπερσυγκέντρωση του Τύπου και διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

    Άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Η ΣΣΕ στα ΜΜΕ του Δημοσίου και η ΚΥΑ για τις αποδοχές των δημοσιογράφων, ως ένα βαθμό, στήριξαν τους συναδέλφους την περίοδο της κρίσης. Σήμερα επιβάλλεται η αύξηση, με εισαγωγικό μισθό πρώτης διετίας, στα 1.250 ευρώ, ώστε να συμπαρασύρει και τα υπάρχοντα κλιμάκια – Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα δημόσια ΜΜΕ και της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους – να μπει τέλος στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο δημόσιο.

     

    Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις να εγκαταλείψουν την ακραία αδιαλλαξία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ευδοκιμήσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον δημοσιογραφικό κλάδο με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα καλύπτουν όλο τον κλάδο.

    Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην Αθήνα να συμμετάσχουν μαζικά στις 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις και να είναι παρούσες και παρόντες στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 5/6/25, στις 11.00 πμ μπροστά από την ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στην Αθήνα”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γερμανία – Σλοβενία: Διπλασιάζει ο Λούκα… Λουκ!

Η «μάχη» των προημιτελικών στο Eurobasket 2025 με το βλέμμα στραμμένο στον Σλοβένο σούπερ σταρ – η Γερμανία παραμένει φαβορί για το χρυσό.

Βράβευση των νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η εκδήλωση-θεσμός πραγματοποιείται για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της νέας γενιάς

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Γιάννης Βρούτσης: «Η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στο μπάσκετ – Διεκδικούμε το Final Four της Euroleague»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού μίλησε για την πρόκριση της Εθνικής στα ημιτελικά του Eurobasket και για τη μεγάλη προσπάθεια να φιλοξενήσει η Αθήνα το Final Four.

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.