Το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο στη Νάξο μοιάζει με όνειρο απατηλό… Υποσχέσεις πάντα πριν τις εκλογές και στη συνέχεια; Τα παιδιά στο κρύο, στη βροχή και μάχη στα γραφεία για τις ώρες προπόνησης στο μοναδικό κλειστό.. Είναι όμως η λύση;
Κλειστό γυμναστήριο στη Νάξο…
Κάτι σαν τα πάλαι ποτέ σύντομα ανέκδοτα που ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια και έχουν σχέση με τον “Τοτό”….
Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια, από την εποχή που είχε έρθει στην Νάξο, ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Είχε ανακοινώσει γεμάτος χαμόγελα ότι σε Νάξο και Πάρο θα γίνουν κλειστές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι μαθητές…
Λεφτά βλέπετε υπήρχαν τότε. Οι Παριανοί έστω και με μικρή καθυστέρηση ολοκλήρωσαν το κλειστό γήπεδο. Εμείς στη Νάξο ακόμη ψάχνουμε που είναι η περίφημη μελέτη…
Μία μελέτη που έρχεται στην επικαιρότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κυρίως λίγο πριν τις εκλογές ή λίγο μετά…
Και πάντα υπάρχει μία καλή δικαιολογία γιατί δεν προχωρεί στην υλοποίησή της… Οι κυριότερες και πιο .. πιστευτές; Επικαιροποίηση περιβαλλοντικών μελετών, ή απουσία χρηματοδότησης.
Άλλωστε για να φτιάξεις ένα κλειστό γυμναστήριο με ίδιους πόρους τα 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο νερό τα χρειάζεσαι…
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμη άρθρο ή καλύτερα κραυγή αγωνίας για την ανάγκη ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου.
Με πέντε σωματεία (Απόλλων Νάξου, ΑΠΑΣ τα Φανάρια, Πανναξιακός ΑΟΝ, Πανναξιακός ΑΟΚ και ΑΟ Φιλωτίου) που δραστηριοποιούνται σε ένα γήπεδο, με τρεις ομάδες σε εθνικό επίπεδο, το δεύτερο γυμναστήριο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη..
Κι όμως, από το Δήμο συνεχίζεται η ίδια τακτική. Στου κουφού τη πόρτα βάρα όσο θέλεις..
Σε σχόλια που έγιναν από ανθρώπους που εμπλέκονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται ότι η περίφημη μελέτη για 2ο κλειστό όχι μόνο υπάρχει. Όχι μόνο είναι επικαιροποιημένη, όχι μόνο έχει ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά είναι πιο ώριμη από ποτέ για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Αλήθεια ή όχι; Αυτό το ξέρουν οι αρμόδιοι. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει αναφορά από άνθρωπο που γνωρίζει ότι η μελέτη είναι πανέτοιμη. Οπότε; Γιατί δεν κινεί ο Δήμας τη διαδικασία για να υλοποιηθεί;
Το ίδιο ισχύει και για το περίφημο 8χ8 το γήπεδο ποδοσφαίρου που έχει υποσχεθεί η δημοτική αρχή (σ.σ. και η προηγούμενη) στο χώρο ανάμεσα στο ανοιχτό και το κλειστό γυμναστήριο στο ΔΑΚ Νάξου ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των ωρών προπόνησης στο Στάδιο της Νάξου…
Υποσχέσεις, υποσχέσεις και μετά; Τίποτα…
Πόσο αναγκαίο είναι ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο; Να πούμε βέβαια ότι το πρώτο που έχουμε, χρειάζεται γενικό λίφτινγκ και δη ουσίας. Οχι μπαλώματα όπως γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με επιπλέον δύο αποδυτήρια, καλύτερους χώρους για τους θεατές, αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων…
Όσο για το πόσο αναγκαίο είναι το 2ο κλειστό γυμναστήριο;
Ουσιαστικά δεν είναι. Γιατί είναι κοστοβόρο και κυρίως εάν γίνει στο Φιλώτι, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που θα λύσει.
Και το ξεκαθαρίζω…: Γίνεται “αύριο” το κλειστό στο Φιλώτι.
Ποιες ομάδες πρέπει να προπονούνται και να αγωνίζονται; Τα παιδιά του Φιλωτίου στο βόλεϊ, έτσι δεν είναι; Μα τα περισσότερα είναι από τη πόλη της Νάξου και τα γύρω χωριά. Θα έχουμε δηλαδή πρόβλημα μετακίνησης όπως είναι και τώρα… Έτσι δεν είναι;
Ποιοι άλλοι – θεωρητικά – θα αγωνίζονται; Η ομάδα μπάσκετ του ΑΠΑΣ τα Φανάρια… Μα όλοι είναι στην πόλη της Νάξου. Πως θα μετακινούνται εκεί; Θα πάνε ή θα πουν “εμείς δεν πάμε εκεί γιατί είναι μακριά”; Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα υποδομών τους…
Ουσιαστικά καλούμαστε να φτιάξουμε ένα κλειστό στην Ορεινή Νάξο (βλ Φιλώτι) και θα το έχουμε για να το βλέπουμε;
Μήπως θα πρέπει να δούμε πρώτα ποιοι θα το χρησιμοποιούν, η χρησιμότητά του και μετά να το φτιάξουμε; Γιατί είπαμε έχει κι ένα κόστος…
Η ουσιαστικά πρόταση είναι απλή και εύκολα υλοποιήσιμη. Αρκεί να υπάρχει η θέληση από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Το χέρι στο τραπέζι και … “Θέλετε υποδομές; Αποδείξτε μου ότι τις έχετε ανάγκη. Κάντε μόνοι σας έναν σωστό προγραμματισμό και θα φτιάξουμε γήπεδα”... Αυτό θα πρέπει να ειπωθεί στα σωματεία και σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Να γίνει προγραμματισμός…
Άλλωστε μία δημοτική Αρχή δεν είναι υποχρεωμένη να φτιάχνει γήπεδο σε κάθε σωματείο που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό ή, να αναπτύξει υποδομές…
Θέλετε γήπεδα;
Η πιο απλή και ουσιαστική λύση είναι: Εχοντας ως βάση τον σχολικό αθλητισμό, να δημιουργήσει τρεις κλειστούς χώρους (τύπου μπαλόνι) εντός σχολικών χώρων:
Το πρώτο στο χώρο που βρίσκεται το 1ο-2ο Γυμνάσιο Νάξου. Απαραίτητο για να αποφορτιστούν τα παιδιά στα σχολεία αλλά και για τα τμήματα υποδομών για τις ομάδες της πεδινής Νάξου.
Και δύο στην Ορεινή Νάξο. Δύο μικρα κλειστά γυμανστήρια. Που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες προπόνησης τόσο των μαθητών όσο και των τημάτων υποδομών..
Το πρώτο στο Γυμνάσιο – Λύκειο Τραγαίας (σε όμορη δημοτική έκταση)
Και το δεύτερο στο ΕΠΑΛ Νάξου (Φιλώτι)
Το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 900.000,00 και όλοι θα είναι χαρούμενοι… Θα προπονουνται τα τμήματα υποδομών και οι επίσημοι αγώνες θα γίνονται ,μόνο στο αναβαθμισμένο κλειστό γυμναστήριο.
Τέσσερις χώροι κλειστοί για προπόνηση και αγώνες όταν σήμερα έχουμε έναν.
Τέσσερις χώροι κλειστοί όταν το ζητούμενο είναι ένα δεύτερο κλειστό.
Έχει όμως τα … για να το κάνει;
Αυτή είναι η ερώτηση… Και στην απάντηση θα δούμε ποιοι πραγματικά θέλουν αθλητικές υποδομές και ποιοι απλά μιλάνε για να μιλάνε.