Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος - Φιλώτι: Η θεομηνία που προκάλεσε τη κατασκευή της Παναγιάς Φιλωτίτισσας

Νάξος – Φιλώτι: Η θεομηνία που προκάλεσε τη κατασκευή της Παναγιάς Φιλωτίτισσας

|

Παναγία η Φιλωτίτισσα. Μία εκκλησία πανέμορφη που φέρνει μνήμες. Μέσα από τη σελίδα του καθηγητή Αντώνη Τζιώτη κάνουμε ταξίδι στο χρόνο… Τι σχέση έχει η σημερινή θεομηνία με εκείνη την εποχή που έδωσε την ώθηση για τη δημιουργία της εκκλησίας;

Ας δούμε την ανάρτηση 

23 Απριλίου σήμερα, κατά το ημερολόγιο εορτή του Αγίου Γεωργίου, η οποία όμως μεταφέρεται στην Δευτέρα του Πάσχα.

23 Απριλίου 2024 σήμερα, κι ένας άγριος νοτιάς έχει ξεσπάσει με λυσσώδη μανία, “παίρνοντας πέτρες”! Όλα τούτα μάς παραπέμπουν συνειρμικά στην γνωστή ιστορική παράδοση για το κτίσιμο της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας: ” Κατά το μεσημέρι της ημέρας του Αγίου Γεωργίου του 1690, στην αγροτική περιοχή του Κάλαντού Νάξου, ξέσπασε μια ξαφνική θεομηνία.Γύρισε ένας άγριος νοτιάς με χαλάζι και ψιλή βροχή που ξερίζωσε τα δένδρα και κατέστρεφε τα σπαρτά…”

Η συνέχεια της παράδοσης είναι γνωστή στους πολλούς.Μια σύντομη απόδοση: Οι βοσκοί της περιοχής προστρέχοντας ομόθυμα επιχειρούν να διασώσουν τους ναυαγούς ενός τουρκικού πλεούμενου που τσακίστηκε στα βράχια της εκεί παραλίας . Ανάμεσά τους κι ένα Τουρκόπουλο, ο Χουσεΐν, περίπου δώδεκα χρόνων, τον οποίο εντάσσει στην ήδη πολυμελή οικογένειά του ο βοσκός Στέφανος Ψαρράς- Λούμπας, ο οποίος ήταν και ψάλτης στην μικρή τότε εκκλησία του Φιλωτιού.

Στους ενδοιασμούς της γυναίκας του για τις πρόσθετες οικογενειακές δυσκολίες, ο Λούμπας απαντούσε με το παροιμιώδες “Κάμε το καλό και ρίχτο στο γιαλό “! Ο Χουσεΐν, που στο μεταξύ είχε βαπτιστεί, ονομασθείς Γεώργιος, επειδή σώθηκε την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, έγινε έφηβος,αλλά αναζητούμενος από την πλούσια κωνσταντινουπολίτικη οικογένειά του, εντοπίζεται και φεύγει για την Πόλη, όπου τον περίμεναν πλούτη και αξιώματα.

Κλαυθμός και οδυρμός στην οικογένεια του Λούμπα, θλίψη απερίγραπτη σ’όλο το χωριό.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Λούμπας, εξακολουθώντας να αγωνίζεται για νέα, μεγάλη εκκλησιά, ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τον τοπικό φεουδάρχη Μπαρότση. Αυτός, με την έγκριση του Τούρκου βοεβόδα, πέτυχε να στείλει τον Λούμπα σιδηροδέσμιο στην Πόλη για να δικαστεί. Εκεί, ο γέρο Λούμπας περίμενε, επί μέρες φυλακισμένος σε άθλιες φυλακές, σίγουρος για την καταδίκη του.

Όταν, όμως, ήλθε η ώρα και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, ο πολυτελώς ντυμένος δικαστής του τον αθώωσε! Μεγάλη και ευχάριστη η έκπληξη του Λούμπα!

Ακόμη όμως πιο ευχάριστη η συγκλονιστική στιγμή, κατά την οποία τον πλησίασε ο δικαστής και του είπε: ” Πατέρα , δεν με γνωρίζεις; Είμαι ο Γιώργης σου!” και ,ως επωδό , του συμπλήρωσε: “Κάμε το καλό και ρίχτο στο γιαλό”! Εδώ έχουμε μια από τις συγκλονιστικότερες “αναγνωρίσεις” της ελληνικής ιστορικής παραδοσιακής περιουσίας!

Ο περιχαρής γερό Λούμπας, με την αρωγή του Χουσεΐν, του “γιου” του, με χρήματα πολλά και με ειδικό φιρμάνι, γύρισε πίσω στο νησί τροπαιούχος και δικαιωμένος! Οι Φιλωτίτες, που στο μεταξύ είχαν πληροφορηθεί την άφιξη του Λούμπα στο λιμάνι και το ανέβασμα του προς το χωριό, κατέβηκαν ως την Ποδάρα τσ’ ελιάς και τον υποδέχθηκαν με τσαμπουνοτούμπακα, τραγούδια και χορούς!

Να, λοιπόν γιατί σήμερα, 23 Απριλίου, ημέρα του Αγίου Γεωργίου, με άγριο λυσσώδη νοτιά, ο νους ταξιδεύει νοερά και ευγνωμόνως πίσω, σε εποχές που οι ευκλεείς πράξεις των προγόνων μας έχουν καταστεί ιερές μνήμες!

(Ο πίνακας είναι έργο του αείμνηστου Ηλία Λιαούρη, εμπνευσμένος από το “Ναυάγιο του Καλαντού και την διάσωση του Χουσεΐν)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.