Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος - Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η "Πηγή της Καμίνου";

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

|

Πη(γ)ή τσης Κάμινος. Στο δρόμο προς τον Καλαντό. Στο Νότιο κομμάτι της Νάξου.… Πριν από αρκετά χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2019, ο αγαπημένος Ψαρροστέφανος – προσωπικότητα με μεγάλη γνώση γύρω από θέματα λαογραφίας και ιστορίας της ορεινής Νάξου –είχε κάνει αναφορά για την ενεργοποίηση μετά από χρόνια της Πηγής στην Κάμινο…. Οι βροχοπτώσεις τότε είχαν λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε ο υδροφόρος ορίζοντας να πάρει … εμπρός.

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, ένα ένα σημαντικό πρόσωπο της τοπικής, κοινωνίας, ο Αντώνης Τζιώτης, περιγράφει με λογοτεχνικό τρόπο, την εκ νέου ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πηγής που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Φιλωτίου,

Μας ταξιδεύει παράλληλα στο χρόνο με αναφορά στην ιστορία της πηγής, την χρησιμότητά της και σημειώνει “ . Η Πηγή της Καμίνου, ως κτίσμα τοπικής ιστορικής μνήμης και ως δημιούργημα λαϊκής αισθητικής ευαισθησίας,”κουβαλεί ασφαλώς ένα λαμπρό δροσοφόρο παρελθόν αλλά και της πρέπει ένα εξίσου ευοίωνο μέλλον”.  Τονίζει δε ότι πρέπει να σωθεί λόγω εγκατάλειψης και αυτό να γίνει σήμερα, όχι αύριο…

Νάξος – Φιλώτι: Ενεργοποιήθηκε και πάλι η Πη(γ)ή τσης Καμίνου (!!!)

Αναλυτικά, η ανάρτησή του μέσα από τα social media 

Η Πηγή της Καμίνου συνιστά ένα από τα πιο εντυπωσιακά λαϊκά αρχιτεκτονικά μνημεία της Νάξου και συγχρόνως μια πηγή διαρκούς συγκίνησης,  καθόσον υπήρξε μακροχρόνιο δροσερό  στέκι των ξωμάχων της φιλωτίτικης αγροτοποιμενικής ζωής.

 Η εν λόγω  πηγή ξεδίψασε με το νερό της  και δρόσισε υπό τον πλάτανό της, γενεές επί γενεών  αγωνιστές της ακρωτηριανής υπαίθρου, οι οποίοι διερχόμενοι με τα φορτωμένα γαδουρομούλαρά των, σταματούσαν για ένα διάλειμμα παραδεισένιας τέρψης!

Η Κάμινος πάντοτε έστεκε εστία δροσερής ελπίδας στα διψασμένα κοπάδια, στηρίζοντας  έτσι την ποιμενική αντοχή και συνέχεια στα μακρινά εκείνα βοσκοτόπια, κατά τα πέτρινα χρόνια της σκληρής πάλης για τον επιούσιο.

Για λόγους λοιπόν συναισθηματικής ευαισσθησίας και ιστορικής ευθύνης, επιβάλλεται να αγκαλιάσουμε την ύπαρξη του μνημείου αυτού με την αγάπη μας.

Να καταβάλλουμε δηλαδή, όσον τάχιστα, τις σωστικές εκείνες προσπάθειες,  οι οποίες θα το κρατήσουν υπερήφανα όρθιο και αλώβητο από τις φθορές του πανδαμάτορος χρόνου.

Η Πηγή της Καμίνου φέρει σήμερα έντονα τα ίχνη της πολύχρονης ηλικιακής της κόπωσης.

Έχει ανάγκη άμεσης σωστικής στήριξης.  “Σήμερα, όχι αύριο”!

Η έκκληση σωτηρίας απευθύνεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά την Αρχαιολογία ( Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ), εάν το μνημείο κτίστηκε μετά το 1830, έχει δικαίωμα να επιληφθεί η τοπική κοινωνία, διά των διοικητικών συλλογικών οργάνων της. Κατά το παράλληλο της  “δίδυμης”Πηγής του Μερσινού, στα δαμαριωνίτικα ( Πηγή του Παπαρρηγόπουλου), η οποία έκτίσθη ευθύς μετά το 1830, μπορούμε να δεχθούμε ως νόμιμη την σωστική επέμβαση της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας.

Επειδή ο γεροπλάτανος της Πηγής δεν υπάρχει πια, εμεριμνήσαμε , προ τριών ετών, και εφυτεύσαμε δύο πλατάνια, βορείως και νοτίως της Πηγής, και σε απόσταση ασφαλείας απ’ αυτήν.

Από την στιγμή λοιπόν που στερεωθεί η Πηγή και ευπρεπισθεί ο περιβάλλων χώρος της, με ξερολιθικές μαστορικες δημιουργίες, θα έχουμε οδηγηθεί σ’ένα ηθικώς επιβαλλόμενο σωτήριο αποτέλεσμα: Ο όλος χώρος θα συνθέτει ένα σύνολο λεπτής συναισθηματικής συγκίνησης,  ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, καθόσον θα προσφέρεται για μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις ( μουσικές, ποιητικές, χορευτικές κλπ) και αναζωογονητικές οδοιπορικές  τέρψεις, σώματος και ψυχής!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηφαίστεια 2025: Μεταφορά για Κυριακή 21/9 — αλλαγές και στις συναυλίες Παπαδημητρίου & Κατσούρη

Λόγω κακοκαιρίας, η εικονική αναπαράσταση και το Drone Show μεταφέρονται για Κυριακή μετά τη δύση· νέες ώρες για τις συναυλίες σε Santo Wines και Μητρόπολη.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής (23/09) με επίκεντρο ύδρευση, κανονιστικές & προϋπολογισμός

Στην αίθουσα του Δ.Σ. η Δημοτική Επιτροπή συζητά προμήθεια πόσιμου νερού αφαλάτωσης (≥1.600 κ.μ./ημ.), ανακλήσεις αποφάσεων για οχλούσες δραστηριότητες, δωρεές & αναμορφώσεις προϋπολογισμού.

Knossos Palace: Δεν προσέγγισε Μήλο λόγω έκτακτου απαγορευτικού — προτεραιότητα η ασφάλεια

Ένταση στο πλοίο όταν ανακοινώθηκε η τροποποίηση του δρομολογίου· παροχές & καμπίνες για τους 175 επιβάτες της Μήλου — επίσπευση πορείας λόγω περιστατικού υγείας ανηλίκου.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

Μήλος: Τρία πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι λόγω δυσμενών καιρικών

Τις πρώτες πρωινές ώρες η Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε για αδυναμία ασφαλούς κατάπλου· εκατοντάδες επιβάτες επηρεάστηκαν — προώθηση με μέριμνα των εταιρειών.

ΠΝΟ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε ομόφωνα συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ (00:01–24:00), με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο και την αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας.

ΠΝΑΙ: Ζητείται άμεση καθολική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο χαιρετίζει την επαναφορά -30% σε 19 νησιά και απαιτεί ισονομία για Κυκλάδες και Ρόδο· συνεδρίαση-μαραθώνιος με υπουργούς, βουλευτές και δημάρχους.

Πώς να Συνδυάσετε Κάλτσες με Σχέδια για Κάθε Περίσταση: Ένας Οδηγός για Διασκεδαστικά Υποδήματα

Για όσες απολαμβάνουν μια χαλαρή και μοντέρνα διάθεση, ο συνδυασμός τζιν με γυναικείες κάλτσες με σχέδια προσθέτει μια δόση πρωτοτυπίας χωρίς να υπερφορτώνει το σύνολο.

Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο στο Naxos Medical — Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου με τον Γ. Σφυροέρα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και αγγειοχειρουργός Γεώργιος Σφυροέρας θα δέχεται κατόπιν ραντεβού για αρτηριακές & φλεβικές παθήσεις.

Ίος: Ο «ΟΜΗΡΟΣ» τιμά την Πολεμική Αεροπορία — Βράβευση της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

Τελετή αναγνώρισης για την προσφορά σε αεροπυρόσβεση, έρευνα–διάσωση και αεροδιακομιδές — Κυριακή 21/09/2025, 12:00, αίθουσα «Παπαπέτρου».

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ