Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝ. Μαρτάκης: "Η αλήθεια είναι ότι ο "ξερολισμός" περισσεύει στη χώρα μας"

Ν. Μαρτάκης: “Η αλήθεια είναι ότι ο “ξερολισμός” περισσεύει στη χώρα μας”

|

Διανύουμε μια εποχή έντονου προβληματισμού σε ότι αφορά τον τουρισμό στην Ελλάδα. Κάποιοι ανησυχούν για την υπερφόρτωση του προορισμού τους εκπέμποντας μηνύματα του τύπου “γεμίσαμε, δεν αντέχουμε άλλους” και κάποιοι άλλοι εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι κάτι θα “εισπράξουν” από το γενικότερο θετικό κλίμα, παραμένοντας άπραγοι.

Κείμενο: Νότης Μαρτάκης (*)

Το σημερινό μου σημείωμα έχει σκοπό να αφυπνίσει και τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να θεωρεί ότι “έχει τους τουρίστες στο τσεπάκι του”.

Αρκεί να κοιτάξουμε λίγο πέρα από το προφανές για να αντιληφθούμε ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα με ελλειπή παραγωγική βάση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Και όπως κάνει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μαζί με τις προσελεύσεις των επισκεπτών πρέπει να μεριμνήσει για την ασφαλή και απρόσκοπτη υποδοχή και φιλοξενία τους.

Αυτό σημαίνει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να συμβιώνουν ομαλά και να μη φτάσουμε στο φαινόμενο της Ισπανίας που κυνηγάνε τους τουρίστες με τα νεροπίστολα για να τους διώξουν.

Και μπορεί οι Ισπανοί να έχουν αυτή την πολυτέλεια, εμείς οφείλουμε να κοιτάξουμε τον περίγυρό μας, που αρχίζει να γεμίζει από ανταγωνιστικούς “παίκτες”, όπως η Αίγυπτος, η Κροατία , ακόμα και η Αλβανία.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Αίγυπτος στοχεύει μεσοπρόθεσμα να φτάσει τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες, η Κροατία έφτασε το 2023 τα 20,6 εκατομμύρια, ενώ η Αλβανία έκανε “ηχηρή” την παρουσία της στις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια.

Και ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονται και πάλι να επανακάψουν στην Αίγυπτο που διεκδικεί σημαντικό μερίδιο και από άλλους ταξιδιώτες χάρη σε μια μεγάλη εκστρατεία μάρκετινγκ παράλληλα με νέες επενδύσεις στις υποδομές και στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να επιλέγουν την Κροατία, με την πλειονότητα των τουριστών να προέρχεται από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Την ίδια στιγμή το βλέμμα των διεθνών αγορών είναι στραμένο στην Αλβανία, που το 2023 κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, καταγράφοντας αύξηση 56%, σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Βίκης Βαμιεδάκη στο news247.gr, “τα τελευταία χρόνια, αθόρυβα και ήρεμα η χώρα της Αλβανίας, ξεκίνησε να αναπτύσσει τον τουριστικό της τομέα οργανωμένα και συντεταγμένα. Μακριά από τον κόσμο για σχεδόν 50 χρόνια, η Αλβανία εργάζεται σκληρά για την εικόνα της, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρισμό. Και το καταφέρνει”.

Η γειτονική μας χώρα έφτασε μάλιστα να προσελκύει ακόμα και Έλληνες επισκέπτες χάρη στις προσιτές τιμές αλλά και στην εγγύτητα με τη βόρεια Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω παρατίθενται ως τροφή για σκέψη όσων εδώ στην Ελλάδα φροντίζουν με τον τρόπο τους να εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα, αναδεικνύοντας με τη βοήθεια και κάποιων Μέσων Ενημέρωσης κάθε τι στραβό που συμβαίνει στον τόπο τους.

Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν και άλλοι που, αντί να δούνε σοβαρά το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, εστιάζουν σε ενέργειες εσωτερικής κατανάλωσης χωρίς σκέψη, ουσία και προοπτική.

Η αλήθεια είναι ότι ο “ξερολισμός” περισσεύει στη χώρα μας. Και σε κάποιες περιπτώσεις “αγγίζει” και κάποιους που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης σε τοπικό επίπεδο, αγνοώντας προφανώς ότι οι κίνδυνοι από τη γειτονιά μας καραδοκούν.

(#) Ο Νότης Μαρτάκης είναι Πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλών για τον τουρισμό MTC Group 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Αμοργός: Δεμένος στα Κατάπολα ο “Σκοπελίτης” λόγω καιρικών συνθηκών

Ανεκτέλεστο το σημερινό (22/02) δρομολόγιο του Express Skopelitis λόγω καιρικών συνθηκών - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Πρόταση ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει “κέικ λεμονιού με κραμπλ αμυγδάλου-πετιμεζιού”

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού που συνδυάζεται με ένα τραγανό αμυγδαλένιο μείγμα και αποκτά και ελαφρά φρουτώδη νοστιμιά από το πετιμέζι που περιέχει

Τρίποδες: Αποκριάτικος χορός με Μελεμένη – Χανιώτη

Σάββατο Βράδυ και έξοδος στις Τρίποδες. Ποιος ο λόγος;

Κυκλάδες: Στη Σύρο θα βρεθούν αύριο Χατζηδάκης και Βρούτσης

Η κοπή της πίτας από την ΔΕΕΠ Κυκλάδων και ΔΗΜΤΟ Σύρου φέρνει στη Σύρο τους Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση

Εκτακτο – Νάξος: Διακοπή ρεύματος σε περιοχή της πόλης

Λόγω προβλήματος στον πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Γυμνάσιο της Νάξου, υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Blue Star Ferries: Παράταση στη γραμμή της Παροναξίας για το “Blue Star 1” (video)

Παράταση ακινησίας του "Blue Star Delos" – Παραμένει μέχρι 9/3 στη γραμμή των Κυκλάδων το "Blue Star 1" (video)

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ