Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝ. Μαρτάκης: Η Αλβανία κερδίζει συνεχώς πόντους στη διεθνή αγορά, ποιοι είναι...

Ν. Μαρτάκης: Η Αλβανία κερδίζει συνεχώς πόντους στη διεθνή αγορά, ποιοι είναι οι λόγοι

|

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο σπεσιαλίστας τουρ οπερέιτορ για Ελλάδα και Κύπρο (μέχρι τώρα) Olympic Holidays ανακοίνωσε ότι προσθέτει αυτό το καλοκαίρι την Αλβανία στο πρόγραμμά του.  Την περιγράφει ως προορισμό «αξιοσημείωτα απαλλαγμένο από τον μαζικό τουρισμό παρά το εκπληκτικό τοπίο του» και «ελκυστικά προσιτό για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Αρθρο του Νότη Μαρτάκη (*)

martakis.jpgΜε λίγα λόγια απαντά έμμεσα σε όσα εμείς οι ίδιοι στην Ελλάδα φροντίσαμε να «διαφημίσουμε» περί δήθεν υπερτουρισμού και της περί «φέρουσας ικανότητας» φράσης, που άνοιξε ορέξεις σε κάποιους που βρήκαν την ευκαιρία να «πουλάνε μελέτες».

Η Αλβανία, όπως επισημαίνει ο βρετανικός οργανισμός, είναι γνωστή για την ακτογραμμή της, την κουζίνα, το κρασί, τα βουνά, τα κάστρα και τα αρχαία κτίσματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Unesco. Και βέβαια, δεν ήταν ο μόνος αφού και αεροπορικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ανακοινώσε νωρίτερα ότι εγκαινιάζουν απευθείας πτήσεις προς τα Τίρανα, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να υποδεχθεί διεθνείς πτήσεις και το αεροδρόμιο του Αυλώνα.

Το πλέον πρόσφατο νέο είναι ότι η Αλβανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση ITB Berlin, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2025.

Το σλόγκαν, που λανσάρει η Αλβανία στη μεγαλύτερη επαγγελματική τουριστική έκθεση στον κόσμο είναι το «Albania All Senses». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η χώρα θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να παρουσιάσει την τουριστική της ποικιλομορφία στους εμπορικούς επισκέπτες. Εκτός από τα γραφικά αξιοθέατα, ο πολιτισμός και η ιστορία της Αλβανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της προβολής.

Το περίπτερο της Αλβανίας αναπτύσσεται σε 700 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της ΙΤΒ το πρωί της 4ης Μαρτίου και, όπως ανακοινώθηκε, θα βρίσκονται ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama και η Υπουργός Τουρισμού Mirela Kumbaro Furxhi, ο δήμαρχος του Βερολίνου, ο Γενικός Γραμματέας του Un Tourism (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας της ΙΤΒ, Messe Berlin και άλλες προσωπικότητες.

Η προετοιμασία της γειτονικής μας χώρας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς την τελευταία τριετία, παράλληλα με την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Πέρυσι μάλιστα η κυβέρνηση της Αλβανίας ενέκρινε αίτημα του κ. Jared Kushner , γαμπρού του Προέδρου Τράμπ, για την ανάπτυξη του ακατοίκητου νησιού Sazan (φωτογραφία) ως πολυτελούς θέρετρου με την επονομασία «Sazan Island Touristic Resort», χορηγώντας του καθεστώς στρατηγικού επενδυτή.

Στη σχετική απόφαση αναφερόταν, ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση, αξίας 1,4 δισ. ευρώ, πληροί τα κριτήρια της αλβανικής νομοθεσίας για τις στρατηγικές επενδύσεις, δεδομένου, ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών προβλέπεται η απασχόληση 1.000 ατόμων. Το νησί Sazan έχει έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την Αυλώνα, κοντά στο στενό του Οτράντο.

Τις πολύπλευρες επενδυτικές ευκαιρίες στον τουριστικό της τομέα, είχε τονίσει και  ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ (UN Tourism) Zurab Pololikashvili, μιλώντας σε συνέδριο στα Τίρανα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Περιφερειακής Επιτροπής του UN Tourism για την Ευρώπη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας.

“Με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, τις αναπτυσσόμενες υποδομές και μια κυβέρνηση αφοσιωμένη στην ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων, η Αλβανία αναδεικνύεται ως ελκυστικός προορισμός για επενδυτές”, υπογράμμισε ο Zurab Pololikashvili.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν:

  • Το 2023 η Αλβανία κατατάχθηκε 4η παγκοσμίως ως προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 56% έναντι του 2019.
  • Η Αλβανία υποδέχθηκε 7,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2022 και 10,1 εκατομμύρια το 2023.
  • Η ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό ενίσχυσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 5% έναντι του 2022.
  • Ο διεθνής τουρισμός στην Αλβανία αποτελεί το 46% των συνολικών εξαγωγών και το 65% των εξαγωγών στον τομέα των υπηρεσιών.
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αλβανία προσελκύει σταθερά άμεσες ξένες επενδύσεις σε επίπεδα που ξεπερνούν τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας των 1.004 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, η χώρα προσέλκυσε 1,372 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικά κεφάλαια και μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, έλαβε προσέλκυσε 1,089 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Στην Αλβανία αναπτύχθηκαν το 2023 και μέχρι τώρα το 2024, 154 νεοφυείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του τουρισμού, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Un Tourism, ο κλάδος θα αυξήσει την ετήσια συνεισφορά του στο 749 δισ. λεν την επόμενη 10ετία, απασχολώντας περισσότερους από 314.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Οι δαπάνες των διεθνών τουριστών εκτιμώνται σε μια 10ετία σε 565 δισεκατομμύρια λεκ και οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα 152 δισεκατομμύρια λεκ.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, με τη σοβούσα οικονομική ύφεση που απειλεί την Ευρώπη και που αναμένεται να ενταθεί μετά τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλες τις άλλες συνέπειες των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που, όπως είναι φυσικό, θα πλήξουν το ταξιδιωτικό εισόδημα με συνέπεια στις διανυκτερεύσεις και τη μέση δαπάνη, οφείλει η χώρα μας και κάθε προορισμός χωριστά να επικαιροποιήσουν τη στρατηγική τους.

Και σε καμία περίπτωση να μη θεωρήσει οιοσδήποτε σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο ότι, επειδή διασφάλισε δημοφιλία, μπορεί να θεωρεί δεδομένους και τους «πελάτες».

Η ανάγκη για την επαναπροσέγγιση των αγορών ενδιαφέροντος επιβάλλει την αναθεώρηση της μεθοδολογίας. Και αυτή δεν μπορεί μεν να αποστασιοποιείται από κάθε προσπάθεια συντήρησης της προβολής αλλά χωρίς να εξαιρεί πλέον από αυτήν τους ίδιους τους πωλητές ταξιδιών από το εξωτερικό που, περισσότερο παρά ποτέ, έχουν ανάγκη καθοδήγησης από τους προορισμούς.

(*) Ο Νότης Μαρτάκης είναι Πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλών για τον τουρισμό MTC Group 

ΥΓ. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνω τους κινδύνους από τον ανταγωνισμό, κυρίως από Αλβανία και Κροατία. Και, όπως συνέβη το 2019 όταν καταδίκασα τη χρήση του όρου «υπερτουρισμός», όταν αργότερα, στην πανδημία, πρότεινα την υγειονομική βίζα, πριν καθιερωθεί το εμβόλιο και όταν μόλις προ ημερών αναφέρθηκα στην ανάγκη επιθετικής διαφήμισης λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αντιμετώπισα τον εκκωφαντικό θόρυβο της σιωπής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.