Προς τουρίστες που θέλουν να έρθουν στη Νάξο…. Και νερό έχουμε και μάλιστα άριστης ποιότητας και ποια πολύαιγος; Νάξος και ξερό ψωμί. Ουρά κάνουν τα κρουαζιερόπλοια για να αράξουν στη Νάξο αφού θεωρείται ο ωραιότερος προορισμός στις Κυκλάδες.
Θα ξεκινήσουμε την πρόταση που με έβαλε τιμωρία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα που έχουν σχέση με την … διαχείριση των υδάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ποια είναι η τιμωρία; Να γράψω εκατό φορές τη πρόταση «Νερό έχουμε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την ύδρευση των κατοίκων του νησιού». Και οφείλω να τον διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο έγραψα την σχετική τιμωρία στο τετράδιό μου αλλά δεν θα ξαναπώ ότι υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που ενημερώνονται οι τουρίστες και δεν έρχονται στο νησί μας… Οπότε μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Ελπίζουμε βέβαια κι αυτός ή πιο σωστά η Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει εάν όχι μόνο κόπηκε πρόστιμο αλλά κι εάν εισπράχτηκε για κακή χρήση νερού που έγινε από σύμβουλο της πλειοψηφίας… Αυτό έφτασε στις κεραίες μου… Ότι πολίτης ενημέρωσε τις αρχές για κακοδιαχείριση νερού από σύμβουλο και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Και θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα εάν μου πουν ότι όλα έγιναν νόμιμα. Και πρέπει να σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποιος είναι αυτός. Δεν έχει άλλωστε σημασία το όνομα. Σημασία έχει η Δημοτική Αρχή να τηρεί τους Νόμους που η ίδια άλλωστε έχει θέσει….
Και το αφήνουμε αυτό.. Γιατί εάν το τραβήξουμε λίγο περισσότερο θα έχουμε προβληματάκια. Ξέρετε, τις περισσότερες φορές αυτό που βλέπουμε όλοι είναι το …δέντρο και όχι το δάσος. Στην περίπτωση της ορθής χρήσης του νερού από τους κατοίκους της Νάξου αυτό που χάσαμε είναι το …δάσος. Όπως λέω γελώντας, ο άνθρωπος θα βρει ένα ποτήρι νερό να πιει έστω κι εάν το πληρώσει ακριβά μέσα από τα εμφιαλωμένα νερά που πωλούνται στο εμπόριο. Όμως, η χλωρίδα και η πανίδα τι νερό θα χρησιμοποιήσουν; Ναι για τα περισσότερα ζώα η απάντηση είναι «μέσα από δεξαμενές και αγορά νερού». Αλλά για τον υδροφόρο ορίζοντα και τα φυτά; Πόσο νερό μπορεί να αγοράσει;
Το πρόβλημα που πιθανώς δεν θέλουν να αντιληφθούν οι άνθρωποι του Δήμου, δεν είναι οι επισκέπτες ή οι μόνιμοι κάτοικοι. Είναι ο υδροφόρος ορίζοντας. Είναι όσοι εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα. Είναι όσοι έχουν εμπλοκή με την κτηνοτροφία. Αυτοί καίγονται για το νερό. Πέρυσι, τέτοια ημέρα (23/09) έβρεξε όχι πολύ αλλά έβρεξε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες. Φέτος έχουμε φτάσει πάλι σ’ αυτό το επίπεδο. Για 5η χρονιά από το 2010 έχουμε συμπληρώσει +110 μέρες χωρίς βροχή το καλοκαίρι. Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο. Και όταν κάποιος προνοεί το κοιτάζει και το αξιολογεί. Οφείλει να πάρει τα μέτρα του και να μην περιμένει να έρθει η λύση από τον ουρανό.
Στη Σαντορίνη ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το 2018 θα έχουν την μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα με δυνατότητα παροχής 5.000 m3 νερού την ημέρα. Από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Ναι, στη Σαντορίνη δεν έχουν νερό σε μόνιμη βάση. Αλλά κάθισαν και βρήκαν λύση. Εμείς για χρόνια δίναμε νερό στους …γείτονες. Ακόμη και τώρα έχουμε νερό και καλό. Όμως, όταν κάποιος επιλέγει ως λύση την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές σε βάθος χρόνου. Και το χειρότερο είναι ότι ο χρόνος έφτασε. Και ίσως να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις…
Όπως πίσω από τις εξελίξεις είμαστε στον τουριστικό τομέα παρά το γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά είχαμε αυξητικές τάσεις όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Το ζητούμενο πάντα είναι το … αύριο. Όχι το σήμερα. Και αφορμή για την γκρίνια περί τουρισμού δεν την πήρα από τις δράσεις της Σύρου όπου φέτος έδωσαν ρέστα όσον αφορά τη προβολή του νησιού τους. Από αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις έως γαστρονομικές. Ούτε για την Σίφνο και την 10η χρονιά του Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» που έφτασε να έχει συμμετοχές από την Ολλανδία ή την Ρωσία. Ούτε για το γεγονός ότι η Σαντορίνη έχει τα «Ηφαίστεια» που έφτασαν έως την Αμερική… Αλλά αφορμή στάθηκαν οι «γοητευτικές Κυκλάδες». Ένα πρόγραμμα κρουαζιέρας για το 2018 από συγκεκριμένη εταιρεία… Και η οποία έχει ως σταθμό την Πολύαιγο. Την Πολύαιγο… Ναι, το ακατοίκητο νησί κοντά στη Μήλο. Δεν θα πω για την Κύθνο ή την Πάρο και την Αμοργό θα πω για την Πολύαιγο…. Που ούτε …ζώα πλέον δεν μένουν εκεί…
Και επειδή με έτρωγε το χέρι μου, επικοινώνησα χθες το πρωί με την εν λόγω εταιρεία που διοργανώνει το ταξίδι. Και εκεί μου είπαν τα καλύτερα για τη Νάξο… Για το πόσο όμορφο νησί είναι, τι δυνατότητες προσφέρει στους επισκέπτες, την γαστρονομία της, το θρησκευτικό της τουρισμό που μπορεί να αναδείξει, την μορφολογία του εδάφους. Κι ενώ μου έχει πλέξει το εγκώμιο μου είπε με αφοπλιστικό ύφος «Ξέρεις εάν ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας; Για να εντάξουμε έναν προορισμό πρέπει να το θέλει και ο ίδιος. Όχι μόνο η μία πλευρά. Η Κρουαζιέρα στηρίζεται σε μία αμφίδρομη σχέση εταιρείας – προορισμού. Ξέρεις ότι όλοι θέλουν να πάνε Σαντορίνη. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι το σύνολο των επισκεπτών αποχωρεί απογοητευμένο. Ο λόγος; Δεν υπάρχει λιμάνι, η ταλαιπωρία με το τελεφερίκ είναι τεράστια και ουσιαστικά μένουν στο νησί για λιγότερο από μία καθαρή ώρα…. Γιατί να πάνε εκ νέου; Η Νάξος έχει πολλά πλεονεκτήματα που θα μας λύσουν τα χέρια. Οι υποδομές δεν είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι εάν το θέλει ο ίδιος ο προορισμός. Και επαναλαμβάνω: εσείς θέλετε;»
Τι να απαντήσω; Εάν θέλουμε; Οι αρμόδιοι που τρέχουν τα του τουρισμού γνωρίζουν. Τηλέφωνα και διευθύνσεις έχω… Οπότε;