Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΘε μου και δώς μου φώτιση Και μια καρδιά καζάνι

Θε μου και δώς μου φώτιση Και μια καρδιά καζάνι

|

Ο Δασκαλόγιαννης αποτελεί εμβληματική μορφή των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης. Προς τιμήν του το αεροδρόμιο Χανίων ονομάζεται «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» και η Υπατία μας θυμίζει την ιστορία του με βάση την λέξη “Χρέος” 

Με ρώτησαν κάποτε ποιο είναι το μήνυμα της Επανάστασης. Κι εγώ τους απάντησα :

Το χρέος!

Αυτό που διαισθανόμουνα μικρή όταν με τις καλοχτενισμένες πλεξούδες μου και τα γυαλιστερά μου λουστρίνια κατέθετα το στεφάνι στο Ηρώο του χωριού. Και οι μεγάλοι σιωπούσαν.

Αυτό που διαισθανόμουνα όταν πάλι μικρή κοίταζα με δέος τα σημαιάκια με τους ένδοξους αγωνιστές που κρέμαγε ο δάσκαλος στην τάξη του μονοθέσιου σχολειού μαςκι αυτά χορεύανε πάνω από τα κεφαλάκια μας θαρρείς σαν να μιλούσαν.

Αυτό που διαισθανόμουνα χωρίς να καταλαβαίνω απόλυτα όταν διάβαζα πρώτη φοράτον καπετάν Μιχάλη και φώναζε η φιλόλογος είσαι πολύ μικρή για να διαβάζεις Καζαντζάκη!

Αυτό το ρίγος που διαισθανόμουνα όποτε περνούσα μεγάλη πια από την πλατεία του Δασκαλογιάννη. Ένα ρίγος παράξενο και τάχυνα το βήμα μου πολύ γιατί είχε και ένα βάρος μαζί που δεν μπορούσα να σηκώσω.

Τον έγδαραν ζωντανό! Μπροστά σε πλήθος κόσμου, μπροστά στα μάτια της μάνας και του κύρη του, μπροστά στους κρυφούς συμπολεμιστές του όλους που δεν πρόδωκε ποτέ. Κι αφήκανε μετά τις σάρκες του να σαπίζουν για μέρες άταφες και να τις τρώνε τα σκυλιά! Για να πούνε : Ιδέστε! Τι θα πάθετε άμα ξανασηκώσετε κεφάλι! Μα εκείνοι ξανασήκωσαν…

Τον έγδαραν! Ζωντανό! Όχι δε λέω για το Διάκο. Εκείνον τον σούβλισαν. Για τον εθνομάρτυρα της Κρήτης λέω το Δασκαλογιάννη.

Θε μου και δώς μου φώτιση

Και μια καρδιά καζάνι

Να κάτσω να συλλογιαστώ

Το Δάσκαλο το Γιάννη

Θέλει όντως φώτιση κι απαντοχή μεγάλη για να συλλογιαστείς μόνο τα πάθη του λαού μας και τον άγριο ξεσηκωμό του απέναντι στο πρόσωπο του πιο φρικαλέου κατακτητήπου γνώρισε ποτέ. Έναν ξεσηκωμό που δε λόγιαζε ούτε τις ξεσκισμένες σάρκες των μεγάλων οπλαρχηγών του που σάπιζαν μέρες μπροστά στα μάτια του. Θέλει όντως μια καρδιά καζάνι!

Κι ακόμη πιο μεγάλη καρδιά να αντιληφθείς το χρέος! Γιατί χρέος είναι. Απέναντι σε τέτοιους καπεταναίους μα και μη, τον απλό λαό ακόμη από τα Σφακιά της Κρήτης ίσαμε το Μεσολόγγι. Που ήξερε που πήγαινε και τι τον περίμενε μα εκείνος ξανασήκωσε κεφάλι. Γιατί ποτέ άλλοτε το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ δεν ειπώθηκε από χείλια τόσο σίγουρα και τόσο απέλπιδα μαζί. Κι όσες φορές οι μικρές εστίες που άναβαν δειλά από δω κι από κει τις έσβηνε ο οχτρός με τέτοιες θηριωδίες που σας περιγράφω…άλλο τόσο η θράκα που έμενε να σιγοκαίει έδινε και λαμπάδιαζε τελικά ο τόπος όλοςαπ’ άκρη σ’ άκρη.

Χρέος ! Να ακούσεις πρώτα το αίμα των προγόνων σου όλων αυτών στις φλέβες να χοχλακά!

Χρέος! Να σηκώσεις ύστερα το βάρος όλων αυτών των προγόνων σου στις πλάτες!

Χρέος! Να ανεβείς τέλος μ’ αυτό το βάρος στις πλάτες τον ανήφορο. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μονάχα αυτός.

-Ποιος είναι ο πιο σωστός δρόμος παππού;

-Ο ανήφορος!

Χρέος! Να φτάσεις όπου δεν μπορείς ακόμη. Όπως έκαναν κι εκείνοι. Όπως θα ήθελε ο Καζαντζάκης.

-Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου!

Γιατί ο Καζαντζάκης εκτός από τον αμύθητο λογοτεχνικό και ποιητικό πλούτο που μας άφησε, μας άφησε και ολάκερο το μήνυμα της Επανάστασης μέσα από την εξαίσια μυθιστορηματική μα και αυτοβιογραφική πλοκή του. Να μαθαίνεις να ζεις στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη και να αντιλαμβάνεσαι το χρέος όχι ως προς τα παιδιά σου μα ως προς τους προγόνους σου.

Κι άμα καμιά φορά χαθώ μέσα σε περίπλοκες ιστορικές αναλύσεις για την Επανάσταση ξαναδιαβάζω τότες τον Καπετάν Μιχάλη ή ξαναπερνώ από την πλατεία του Δασκαλογιάννη.

Το χρέος αδέλφια! Να ξανασηκώσουμε κεφάλι.

Υπατία

Στίχοι : Απόσπασμα από ένα από τα ηρωικά άσματα που γράφτηκαν κάποτε για το Δασκαλογιάννη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.