Τα υπερρεαλιστικά βίντεο πλησίαζαν ήδη τα όρια της πραγματικότητας, αλλά τώρα και η δημιουργία τους έγινε ακόμα ευκολότερη.
Ερευνητές του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύντης της Samsung στη Μόσχα και του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Skolkovo δημοσίευσαν πριν λίγες μέρες διατριβή με τίτλο Few Shot Adversarial Learning of Realistic Neural Talking Head Models, στην οποία παρουσιάζουν σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικό κινούμενο κεφάλι χρησιμοποιώντας ως πηγή μόνο μια μικρή φωτογραφία. Παρότι τον τελευταίο χρόνο οι ερευνητές είχαν επινοήσει πληθώρα νέων μεθόδων μηχανικής εκμάθησης για την δημιουργία τέτοιων υπερρεαλιστικών βίντεο, εξακολουθούσε να τους προβληματίζει μια σημαντική προϋπόθεση: η ανάγκη ύπαρξης σημαντικού αριθμού φωτογραφιών κάποιου ατόμου ώστε να παραχθεί αποδεκτό αποτέλεσμα.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην περίφημη διατριβή, το σύστημά τους μπορεί να δημιουργήσει “κινούμενα μοντέλα ανθρώπινων κεφαλών από μια χούφτα φωτογραφίες”, και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο. Για να παραχθεί ένα υπερρεαλιστικό βίντεο ως τώρα, θα έπρεπε να τροφοδοτηθούν αναρίθημητες φωτογραφίες ατόμου ως εκπαιδευτικά δεδομένα σε βαθύ νευρωνικό σύστημα. Σύμφωνα με την επίμαχη διατριβή, το νέο σύστημα όχι μόνο μπορεί να παράξει υπερρεαλιστικό βίντεο με μία μόλις φωτογραφία, αλλά και ο χρόνος “εκπαίδευσής” του και παραγωγής του βίντεο είναι ελάχιστος.
Σύμφωνα με την μελέτη των ερευνητών, για ένα απόλυτα ρεαλιστικό βίντεο, το σύστημα θα χρειαστεί να τροφοδοτηθεί με 32 φωτογραφίες, που και πάλι είναι εύκολο να συλλέξει κανείς στην σύγχρονη εποχή της άκριτης κοινοποίησης πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα. Εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να συλλέξει τις φωτογραφίες αυτές με μια επιφανειακή αναζήτηση στο προφίλ κάποιου στο Facebook. Οι μειωμένες απαιτήσεις σε εκπαιδευτικά δεδομένα μάλιστα αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα στη μελέτη, στα οποία ρεαλιστικά ομιλώντα ανθρώπινα κεφάλια έχουν παραχθεί με χρήση μόνο μίας στατικής εικόνας. Αίσθηση έχουν προκαλέσει το πλήθος εκφράσεων που φαίνεται να παίρνουν η Μόνα Λίζα και το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι. Σε πολλά από τα βίντεο της έρευνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς αν πρόκειται για υπερρεαλισμό ή πραγματικότητα.
Πιθανές πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τηλεπαρουσία, βιντεοσυνομιλίες και multi-player παιχνίδια. Καθώς οι εταιρίες τεχνολογίας κινούνται σταθερά προς την εποχή των κινούμενων avatars και της εικονικής πραγματικότητας, η συγκεκριμένη τεχνολογία φαίνεται να αποτελεί αβίαστα το επόμενο βήμα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.
Και βέβαια, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ειδικά εφέ που θα απολαύσουμε σύντομα στην μεγάλη οθόνη του τοπικού κινηματογράφου.
Bonus video
Αν δεν έχετε εντυπωσιαστεί ακόμα από τα αποτελέσματα της νέας αυτής τεχνολογίας, δείτε αυτό εδώ το απόλυτα ρεαλιστικό βίντεο του Μπαράκ Ομπάμα: