Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑπόψειςΜΚΟ CERES: Η διαχείριση του πόσιμου νερού η βασική σκέψη όλων

ΜΚΟ CERES: Η διαχείριση του πόσιμου νερού η βασική σκέψη όλων

|

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο το πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση του νερού παγκοσμίως. Κλιμακούμενη ρύπανση. Ξηρασίες ρεκόρ. Συρρίκνωση των υπόγειων υδροφορέων. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, περισσότεροι άνθρωποι, οικοσυστήματα και οικονομίες θα πληρώνουν το τίμημα. Σε πρόσφατα στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων αναφέρεται ότι βάσει προβλέψεων το ένα τρίτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πιθανότατα θα είναι εκτεθειμένο σε ισχυρές πιέσεις λόγω υδάτων έως το 2050.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε, ενώ σχεδόν 15.000 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων, πολιτικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και ερευνητές συνήλθαν τον περασμένο μήνα στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για το νερό μετά την ιστορική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με το ίδιο θέμα φέτος τον Μάρτιο. Δεδομένου του κατεπείγοντος του ζητήματος, οι συζητήσεις πέρασαν από τον ορισμό του προβλήματος σε μια εμπνευσμένη δράση. Και πώς αυτή η δράση θα μετασχηματίσει τον τρόπο, με τον οποίο οι κοινότητες, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας σκέφτονται, εκτιμούν και διαχειρίζονται το νερό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης δόθηκε έμφαση στο ότι πλέον η λειψυδρία και η ρύπανση δεν μπορεί να συνιστούν παράπλευρο ζήτημα, αλλά προτεραιότητα για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, η προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της επόμενης συνόδου για το κλίμα (COP28) ανακοίνωσε ότι καθιστά το νερό μία από τις κρίσιμες προτεραιότητές της στο πλαίσιο των συνομιλιών με στόχο την ανθεκτικότητα των αστικών υδάτων, την ενίσχυση τροφικών συστημάτων ανθεκτικών στο νερό και τη διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν επενδυτές, εταιρείες και φορείς χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν την καινοτομία, όχι μόνο ως στοιχείο της τεχνολογίας αλλά και της διακυβέρνησης, των οικονομικών, των αξιών και του πολιτισμού. Οι συνομιλίες παρακίνησαν τους επενδυτές και τις εταιρείες να σκεφτούν πέραν της πεπατημένης, όταν πρόκειται για χρηματοδότηση σχετική με παρεμβάσεις στο νερό και για τη συμμετοχή των αλυσίδων εφοδιασμού στην εξεύρεση λύσεων για τη διαχείρισή του. Η βιομηχανία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος χρήστης των πόρων γλυκού νερού παγκοσμίως και έχει πολλά να χάσει, διότι αυξάνονται οι πληθυσμιακές πιέσεις και οι κλιματικοί κίνδυνοι. Οι μισές από τις εισηγμένες εταιρείες στους τέσσερις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ είναι σε κλάδους με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο νερού.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής προσπάθειας για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για τους επενδυτές και τις εταιρείες, που έχουν δεσμευτεί να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από 90 επενδυτικούς οίκους διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 17 τρισ. δολαρίων και έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν με εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους μέσω της πρωτοβουλίας Valuing Water Finance. Αυτοί οι επενδυτές έχουν παρουσιάσει ένα σύνολο έξι προτεραιοτήτων για το νερό, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους στο νερό μέχρι το 2030.

Μια προσεχής ανάλυση από εμάς στον μη κυβερνητικό οργανισμό CERES για τις επιπτώσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τις κορυφαίες πρακτικές για τη σωστή διαχείρισή του θα αποτελέσει καίριο εργαλείο για τους επενδυτές. Κι αυτό διότι συνεργάζονται με εταιρείες, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του νερού και να κάνουν την απαιτούμενη μεγάλης κλίμακας αλλαγή για την προστασία των συστημάτων ύδρευσης, που συντηρούν τις επιχειρήσεις τους.

* H κ. Κίρστεν Τζέιμς είναι διευθύντρια προγράμματος νερού στη ΜΚΟ CERES.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκλογές 2023 – “Νέα Εποχή”: Επίσκεψη και ενημέρωση Παπανικόλα στη Σύρο

Περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Νικηφόρου Παπανικόλα στη Σύρο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)

“Εξπρές Σάμινα” – Ναυάγιο: Η Ρούλα Μπαϊράμη – τότε 5 μηνών έγκυος – δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το βράδυ

Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, η Ρούλα Μπαϊράμη ταξιδεύει με το «Εξπρές Σάμινα» προς Νάξο - Πήδηξε στη θάλασσα ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Αμοργός- Αθλητικά Μονοπάτια: Άνοιξαν οι εγγραφές

Άνοιξαν οι εγγραφές και τα Αθλητικά Μονοπάτια στην Αμοργό ξεκινούν σύντομα!

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Δήλος: Πανσέληνος με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Πανσέληνος (29/09) στη Δήλο, με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)