Η πανδημία του Covid-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Μέσα από την ανάγκη για αποφυγή φυσικής επαφής και τηρώντας τις οδηγίες υγιεινής, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη διατήρηση της λειτουργικότητάς τους. Αυτή η αναγκαστική μηχανοργάνωση είχε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.
Μια από τις βασικές αλλαγές που παρουσιάστηκαν ήταν η αναβάθμιση των συστημάτων των δημόσιων υπηρεσιών. Η καραντίνα ανάγκασε τις δημόσιες υπηρεσίες να μετατρέψουν όλες τις διαδικασίες τους σε ηλεκτρονικές, επιτρέποντας στους πολίτες να εκτελούν τις απαραίτητες διαδικασίες από το σπίτι τους με ασφάλεια. Αυτό τυπικά σήμαινε ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να απουσιάζουν από την καθημερινότητά τους για να επισκεφτούν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους εύκολα και γρήγορα μέσω διαδικτύου, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και κόπο.
Επίσης, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον εργασίας που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας. Με τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, πολλοί εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στο γραφείο τους. Αυτό σημαίνει λιγότερο κίνηση στους δρόμους και λιγότερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πλέον να μισθώνουν γραφεία, εξοικονομώντας χρήματα σε ενοίκια, ρεύμα κτλ. Πολλοί ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν πλέον να δουλεύουν από το σπίτι τους, αν εκτελούν δουλειά γραφείου και το αντικείμενο τους το επιτρέπει.
Τα οφέλη αυτής της μηχανοργάνωσης είναι πολλαπλά. Οι πολίτες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερο άγχος, καθώς μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από την άνεση του σπιτιού τους. Νιώθουν πιο άνετα ώς εργαζόμενοι από το σπίτι στο δικό τους περιβάλλον, με δυνατότητες να οργανώνουν καλύτερα το χρόνο τους. Επιπλέον, η μείωση της κίνησης έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην ασφάλεια των πολιτών.
Οι επιχειρήσεις δεν απαιτείται πλέον να επενδύουν μεγάλα ποσά σε γραφεία, υπολογιστές, κόστη οργάνωσης θέσεων εργασίας και φυσικά μειώνουν στο ελάχιστο τα λειτουργικά τους κόστη. Οι εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων αναγκάστηκαν με την πανδημία να αναζητήσουν νέες μεθόδους προώθησης των προϊόντων τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν όσο καιρό παρέμειναν κλειστές. Έτσι κατέφυγαν στην κατασκευή e-shop για να καταφέρουν να πουλήσουν το εμπόρευμα τους χωρίς να απαιτείται ο πελάτης να πάει από το φυσικό τους κατάστημα που παρέμενε κλειστό. Επιπλέον με τις σημαντικές επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος για κατασκευή e-shop το κόστος κατασκευής e-shop ή ιστοσελίδας μειώθηκε αισθητά.
Συμπερασματικά, η αναγκαστική μηχανοργάνωση λόγω της πανδημίας του Covid-19 επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αν και ήταν μια προκλητική περίοδος, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και διαδικασιών άνοιξε νέους ορίζοντες και βελτίωσε σημαντικά τη ζωή μας. Πλέον οι διαδικασίες έχουν απλουστευτεί και γίνονται Online από τον υπολογιστή ή από το κινητό μας, μειώνοντας στο ελάχιστο την γραφειοκρατία, ένα μεγάλο αγκάθι της Ελληνικής Κοινωνίας.
Συντάκτης: Οικονομίδης Πραξιτέλης
Πηγή: https://i-xperts.gr
#covid19 #μηχανοργάνωση #μηχανογράφηση #κατασκευή eshop