Δευτέρα, 3 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

Μια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

|

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

«Εγώ ειμί το φως του κόσμου.
Ανάφη δώς μου
Το φως του Κόσμου»

kalamiotissa-1.jpg

Και η μικρή Ανάφη…έδωκε το φως του Κόσμου. Πρώτα με τον Αιγλήτη της, τον Απόλλωνα, που στάθηκε στα Φτενά μια μαύρη και ανταριασμένη νύχτα ξεχύνοντας Φως, για να σώσει κάποιους…Αργοναύτες λέγονταν θαρρώ. Στο άγριο και φουρτουνιασμένο Κρητικό πέλαγος είχανε χαθεί, που τελειώνει εκεί ακριβώς στα Φτενά, τις δύο μικρές νησιδούλες νότια της Ανάφης, όπου γεννά όλος ο Αρτέμης των Κυκλάδων!!! Εκεί ανάμεσα στα κρωξίματα των γλάρων και τις σπαρακτικές οιμωγές των αρτέμηδων, το θαλασσοπούλι που κλαίει σαν το μωρό τις νύχτες…εκεί στάθηκε ο Απόλλωνας.

Έπειτα τα χρόνια διάβηκαν και άναψαν τα πυρσεία των Φρυκτωριών, του ιδιότυπου συστήματος επικοινωνιών που είχαν πρώτα οι Μινωίτες και κράτησε μέχρι το Βυζάντιο. Ο άνθρωπος ανέβαινε τότε στις πιο ψηλές κορφές του και άναβε φωτιές!!!! Δεν είχε άλλο τρόπο. Και από τις απέναντι κορυφές το βλέπανε και άναβαν και εκείνες. Μια αλυσιδωτή αντίδραση από φλεγόμενες κορυφές έστελνε το μήνυμα μέχρι την Βασιλεύουσα, την Πόλη. Έτσι λοιπόν οι φρυκτωρίες ή καμινοβίγλες της Ανάφης καίγανε και μεταλαμπαδεύανε το Φως στον κόσμο. Δύο ήτανε, η πρώτη στη Βίγλα (586 μ.) και η άλλη στην κορυφή του Καλάμου (460 μ.). Μοναχοί τις προσέχανε. Αυτοί ήταν οι φύλακες του Φωτός που ξέχυνε στον Κόσμο η Ανάφη.

Ο Κάλαμος!!! Ποιος από σας γνωρίζει τον Κάλαμο άραγε. Ρωτήστε εμένα που είμαι μαγεμένη… Τόσο ψηλός όσο ένας Γίγαντας…ρίχνει τη σκιά του στο Πέλαγος και τρομάζει τα γλαροπούλια μα όχι το μαυροπετρίτη! Το αρπαχτικό γεράκι της Ελεονόρας που φωλιάζει στις πιο απάτητες και σκιερές γωνιές του, περιμένοντας ως λεία τα αποδημητικά του Σεπτέμβρη. Πριν αποδημήσει και ο ίδιος με τα μωρά του για τη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

Έτσι την ονομάσανε γιατί η εικόνα Της βρέθηκε αναρτημένη πάνω σε ένα καλάμι στην κορυφή του Καλάμου! Φοβερό ε; Μα το πιο φοβερό ήταν ότι αυτή η εικόνα είχε πείσμα…Το πρωί την κατεβάζανε στους πρόποδες του βουνού και το επόμενο πρωί Εκείνη ξανανέβαινε…έτσι σαν παραμύθι, που είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό, οι Αναφιώτες κατάλαβαν που ήθελε το σπίτι Της. Στα 460 πιο δύσβατα και δυσθεώρητα μέτρα που αγγίζουν τα σύννεφα σχεδόν! Εκεί οι πρώτοι Φρύκτες ή καμινοβιγλάτορες του Καλάμου, με εντολή Σταυροπηγιακή κατευθείαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, θα μπήξουν το ιερό σύμβολο του Σταυρού στα θεμέλια και με τη δύναμη των Αναφαίων, με τα γαϊδουράκια κουβαλητές στο δύσβατο και ανηφορικό μονοπάτι, θα χτίσουν τον πρώτο μεγαλόπρεπο Ναό Της!

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα ορθώθηκε και ευλόγησε πρώτη φορά το Πέλαγος γύρω στο 1000 μ.Χ. και ενόσω οι φρυκτωρίες της Ανάφης ακόμα καίγανε. Πάνω στα ερείπια του Αιγλήτη και των ενετικών οχυρών. Να παντρεύει αρμονικά δυο κόσμους παράταιρους και να δίνει το φως. Έκτοτε θα καταστραφεί και θα ανεγερθεί οχτώ περίπου φορές και λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ακραίων κεραυνικών φαινομένων στο υψόμετρο αυτό, ως Μονή θα εγκαταλειφθεί.

«το Φως του Κόσμου…Ανάφη δώς μου»

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα της Ανάφης εορτάζει αύριο το Γενέσιο Της 8 Σεπτεμβρίου και πλήθος πιστών συρρέει στο νησί Της. Για να αποδεχτεί την πρόκληση να ανέβει στην κορυφή του Καλάμου και να πάρει την ευλογία από την Καπετάνισσα του. Την Καπετάνισσα όλων των Κυκλάδων…

«Θεοτόκε Παρθένε Καλαμιώτισσα, Κυκλάδων σκέπη προστάτις, φρουρέ και καταφυγή, και Ανάφης εξαιρέτως μέγα καύχημα…»

Υπατία

Ο τίτλος και οι πρώτοι στίχοι είναι από το τραγούδι «Μια Καλαμιώτισσα» και «Σπουδή στο Φως» του Δημήτρη Σφακιανάκη / Χρόες Ηρακλείου. Οι τελευταίοι στίχοι είναι από το Απολυτίκιο του παρακλητικού κανόνα που έγραψε για την Παναγία Καλαμιώτισσα ο Χαράλαμπος Μπούσιας.

Πηγή : αρχεία του Γεώργιου Ηλιόπουλου, περήφανου τέκνου της Ανάφης, και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Φωτογραφίες : Στρατής Μανωλάκης , Μαρία Βεκρή


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Σταθερή η κατάσταση του Πάπα Φραγκίσκου, χωρίς μηχανική υποστήριξη αναπνοής

Σταθερή η κατάσταση του Πάπα Φραγκίσκου – Δεν χρειάζεται πλέον μηχανική υποστήριξη αναπνοής

Ο κόσμος του τζόγου στη “μεγάλη οθόνη”, ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες

Οι καλύτερες ταινίες με θέμα τα καζίνο: Ο κόσμος του τζόγου στη μεγάλη οθόνη

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Τέμπη: Ερχονται νέα συλλαλητήρια στις 5 και 7 Μαρτίου

Νέες συγκεντρώσεις στις 5 Μαρτίου προγραμματίζονται για τα Τέμπη σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, την ώρα που στη Βουλή θα είναι σε εξέλιξη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Αυστραλία – Αιμοδοσία: Εφυγε από τη ζωή ο Τζέιμς Χάρισον, είχε δώσει αίμα περισσότερες από 1100 φορές (!!!)

Ο Αυστραλός αιμοδότης που τιμήθηκε από τη χώρα του για την προσφορά στον συνάνθρωπο είχε δώσει αίμα 1.173 φορές μέσα σε 60 χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές - Ήλπιζε ότι κάποιος θα έσπαγε το ρεκόρ του...

ΚΚΕ: Μίλησε ο λαός και επιτέλους έβγαλαν τον σκασμό οι ρήτορες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη

Naxos island wildlife protection: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγριας Ζωής

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου εδώ και χρόνια δίνει τον δικό του καθημερινό αγώνα - Ποιο είναι το μήνυμα για την σημερινή ημέρα

Ελλάδα: Ο Λευτέρης από τη Δράμα που “σαρώνει” στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων

Έφυγε από το «Πες τη λέξη» με το ποσό – ρεκόρ των 226.000 ευρώ

Νάξος – Κωμιακή: Αναλαμβάνει δράση η νέα αγροτικός γιατρός

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορωνίδας υποδέχεται τη νέα γιατρό στα όρια της Κοινότητας

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;