Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

Μια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

|

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

«Εγώ ειμί το φως του κόσμου.
Ανάφη δώς μου
Το φως του Κόσμου»

kalamiotissa-1.jpg

Και η μικρή Ανάφη…έδωκε το φως του Κόσμου. Πρώτα με τον Αιγλήτη της, τον Απόλλωνα, που στάθηκε στα Φτενά μια μαύρη και ανταριασμένη νύχτα ξεχύνοντας Φως, για να σώσει κάποιους…Αργοναύτες λέγονταν θαρρώ. Στο άγριο και φουρτουνιασμένο Κρητικό πέλαγος είχανε χαθεί, που τελειώνει εκεί ακριβώς στα Φτενά, τις δύο μικρές νησιδούλες νότια της Ανάφης, όπου γεννά όλος ο Αρτέμης των Κυκλάδων!!! Εκεί ανάμεσα στα κρωξίματα των γλάρων και τις σπαρακτικές οιμωγές των αρτέμηδων, το θαλασσοπούλι που κλαίει σαν το μωρό τις νύχτες…εκεί στάθηκε ο Απόλλωνας.

Έπειτα τα χρόνια διάβηκαν και άναψαν τα πυρσεία των Φρυκτωριών, του ιδιότυπου συστήματος επικοινωνιών που είχαν πρώτα οι Μινωίτες και κράτησε μέχρι το Βυζάντιο. Ο άνθρωπος ανέβαινε τότε στις πιο ψηλές κορφές του και άναβε φωτιές!!!! Δεν είχε άλλο τρόπο. Και από τις απέναντι κορυφές το βλέπανε και άναβαν και εκείνες. Μια αλυσιδωτή αντίδραση από φλεγόμενες κορυφές έστελνε το μήνυμα μέχρι την Βασιλεύουσα, την Πόλη. Έτσι λοιπόν οι φρυκτωρίες ή καμινοβίγλες της Ανάφης καίγανε και μεταλαμπαδεύανε το Φως στον κόσμο. Δύο ήτανε, η πρώτη στη Βίγλα (586 μ.) και η άλλη στην κορυφή του Καλάμου (460 μ.). Μοναχοί τις προσέχανε. Αυτοί ήταν οι φύλακες του Φωτός που ξέχυνε στον Κόσμο η Ανάφη.

Ο Κάλαμος!!! Ποιος από σας γνωρίζει τον Κάλαμο άραγε. Ρωτήστε εμένα που είμαι μαγεμένη… Τόσο ψηλός όσο ένας Γίγαντας…ρίχνει τη σκιά του στο Πέλαγος και τρομάζει τα γλαροπούλια μα όχι το μαυροπετρίτη! Το αρπαχτικό γεράκι της Ελεονόρας που φωλιάζει στις πιο απάτητες και σκιερές γωνιές του, περιμένοντας ως λεία τα αποδημητικά του Σεπτέμβρη. Πριν αποδημήσει και ο ίδιος με τα μωρά του για τη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

Έτσι την ονομάσανε γιατί η εικόνα Της βρέθηκε αναρτημένη πάνω σε ένα καλάμι στην κορυφή του Καλάμου! Φοβερό ε; Μα το πιο φοβερό ήταν ότι αυτή η εικόνα είχε πείσμα…Το πρωί την κατεβάζανε στους πρόποδες του βουνού και το επόμενο πρωί Εκείνη ξανανέβαινε…έτσι σαν παραμύθι, που είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό, οι Αναφιώτες κατάλαβαν που ήθελε το σπίτι Της. Στα 460 πιο δύσβατα και δυσθεώρητα μέτρα που αγγίζουν τα σύννεφα σχεδόν! Εκεί οι πρώτοι Φρύκτες ή καμινοβιγλάτορες του Καλάμου, με εντολή Σταυροπηγιακή κατευθείαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, θα μπήξουν το ιερό σύμβολο του Σταυρού στα θεμέλια και με τη δύναμη των Αναφαίων, με τα γαϊδουράκια κουβαλητές στο δύσβατο και ανηφορικό μονοπάτι, θα χτίσουν τον πρώτο μεγαλόπρεπο Ναό Της!

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα ορθώθηκε και ευλόγησε πρώτη φορά το Πέλαγος γύρω στο 1000 μ.Χ. και ενόσω οι φρυκτωρίες της Ανάφης ακόμα καίγανε. Πάνω στα ερείπια του Αιγλήτη και των ενετικών οχυρών. Να παντρεύει αρμονικά δυο κόσμους παράταιρους και να δίνει το φως. Έκτοτε θα καταστραφεί και θα ανεγερθεί οχτώ περίπου φορές και λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ακραίων κεραυνικών φαινομένων στο υψόμετρο αυτό, ως Μονή θα εγκαταλειφθεί.

«το Φως του Κόσμου…Ανάφη δώς μου»

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα της Ανάφης εορτάζει αύριο το Γενέσιο Της 8 Σεπτεμβρίου και πλήθος πιστών συρρέει στο νησί Της. Για να αποδεχτεί την πρόκληση να ανέβει στην κορυφή του Καλάμου και να πάρει την ευλογία από την Καπετάνισσα του. Την Καπετάνισσα όλων των Κυκλάδων…

«Θεοτόκε Παρθένε Καλαμιώτισσα, Κυκλάδων σκέπη προστάτις, φρουρέ και καταφυγή, και Ανάφης εξαιρέτως μέγα καύχημα…»

Υπατία

Ο τίτλος και οι πρώτοι στίχοι είναι από το τραγούδι «Μια Καλαμιώτισσα» και «Σπουδή στο Φως» του Δημήτρη Σφακιανάκη / Χρόες Ηρακλείου. Οι τελευταίοι στίχοι είναι από το Απολυτίκιο του παρακλητικού κανόνα που έγραψε για την Παναγία Καλαμιώτισσα ο Χαράλαμπος Μπούσιας.

Πηγή : αρχεία του Γεώργιου Ηλιόπουλου, περήφανου τέκνου της Ανάφης, και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Φωτογραφίες : Στρατής Μανωλάκης , Μαρία Βεκρή


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

Φίλιππος Φόρτωμας: «Έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των μαθητών Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου»

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την πρόβλεψη ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα