Σαντορίνη 2016… Μία παρέα – ανηλίκων ή ενηλίκων δεν έχει σημασία – αποφάσισε ότι να κλέψει μέρος του μηχανισμού για τους ΑΜΕΑ στη παραλία του Αγίου Γεωργίου στο Εμπόρειο.
Σαντορίνη 2016… Μία παρέα – ανηλίκων ή ενηλίκων δεν έχει σημασία – αποφάσισε ότι να κλέψει μέρος του μηχανισμού για τους ΑΜΕΑ στη παραλία του Αγίου Γεωργίου στο Εμπόρειο.
Σαντορίνη 2016…. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάζει το νοσοκομείο του νησιού και τονίζει ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά και το κτήριο θα λειτουργεί ως κανονικό νοσοκομείο. Μερικές ημέρες αργότερα, έξι έγκυες αναγκάζονται να μεταφερθούν είτε με διακομιδή στη Κρήτη είτε με το πλοίο της γραμμής στην Αθήνα για να γεννήσουν. Ο λόγος; Μα πολύ απλά δεν υπάρχει γυναικολόγος, αναισθησιολόγος και γενικά στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα… Ούτε ιατρικές απλές εξετάσεις γιατί δεν υπάρχει μηχανογραφική κάλυψη.
Μύκονος 2016…. Νεαρός αλλοδαπός περιμένει για αρκετή ώρα στο δρόμο μετά από πτώση από μπαλκόνι ύψους 2.5 μέτρων γιατί το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας στο νησί λείπει στη Σύρο για …δουλειές. Αντίθετα, μετά από ώρα έρχεται το ασθενοφόρο της ιδιωτικής κλινικής αλλά το πρόβλημα παραμένει έντονο όσον αφορά τη στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών του νησιού. Όμως, αυτό δεν εμποδίζει κανέναν από τους επισκέπτες να δώσουν ακόμη και 1000 ευρώ για να ακούσουν τον Αντώνη Ρέμο στην επόμενη συναυλία του στο τέλος του μήνα.
Πάρος 2016… Μάχη δίνουν να κρατήσουν στο νησί το ένα από τα δύο ασθενοφόρα και έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να «κρύψουν» τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή να το μπλοκάρουν ακόμη και με το κορμί τους για να μην το πάρουν για τη … Λέσβο. Όμως, έχουν μεγαλύτερο αεροδρόμιο από την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουλίου. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας θα κατέβει το πρώτο Dash 400 με δυνατότητα μεταφοράς 78 επιβατών και η Πάρος μπαίνει σε άλλο επίπεδο…
Αμοργός 2016… Ένας επισκέπτης ξαφνιάζει τους κατοίκους του νησιού που έχουν βρεθεί με τη πλάτη στο τοίχο γιατί βρέθηκε μία εθελοντική ομάδα ιατρών που μετά από εξετάσεις έβγαλε το συμπέρασμα ότι πάσχουν από κατάθλιψη και έχουν άγχους. Τι έκανε ο παράξενος επισκέπτης; Προπλήρωσε το δωμάτιο του για μία εβδομάδα, και τη 2η ημέρα έφαγε το πρωινό του, κάπνισε το τσιγάρο του, άφησε το τελευταίο σημείωμα «συγνώμη για την αναστάτωση που σας προκάλεσα» και βούτηξε στο κενό στην παραλία της Βλυχάδας στα Θολάρια.
Και Νάξος 2016…. Το νησί όπου όλα κινούνται σε ρυθμούς διαφορετικούς. Το νησί που μιζεριάζουμε γιατί δεν έχουμε όσους επισκέπτες θα θέλαμε. Γκρινιάζουμε γιατί οι δρόμοι δεν είναι έτοιμοι ακόμη και δεν είναι καθαροί. Γκρινιάζουμε που δεν έχουμε πάρκινγκ και σωστό κυκλοφοριακό. Που δεν έχουμε νερό. Που … που … που… Την ίδια ώρα αποδεικνύουμε ότι από νοοτροπία είμαστε 100 χρόνια … μπροστά. Σου λέει το Λιμενικό Ταμείο και η Δημοτική Κοινότητα ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες να βγάζουν τα απορρίμματά τους μία συγκεκριμένη ώρα κι αυτοί τα βγάζουν ότι ώρα θέλουν. Μας λένε ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα αλλά εμείς εκεί, όπου βρούμε. Αρκεί να μην περπατήσουμε πολύ ή να μην κουραστούμε. Και βέβαια γράφουμε στα παλαιότερα των παπουτσιών μας τις όποιες διευκολύνσεις για πεζούς ή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες… οι φωτογραφίες που αναρτώνται καθημερινά στο διαδίκτυο μαρτυρεί εκτός από την αδυναμία του Δήμου να επιβάλει τη τάξη και την δική μας ένδεια όσον αφορά τη νοοτροπία σε θέματα οδήγησης και συμπεριφοράς.
Όταν έκανα το σχετικό σχόλιο στην ιστοσελίδα «Naxospress.gr», ένας συμπολίτης μας και μέλος της Δημοτικού Συμβουλίου μου απάντησε «στο δημοτικό συμβούλιο έχει εκφραστεί άπειρες φορές και μάλιστα από τον αρμόδιο επί του κυκλοφοριακού αντιδήμαρχο η άποψη ότι : “Αυτά θέλει ο κόσμος. Αυτά κάνουμε κι εμείς ; ” Ε όταν ο κόσμος θέλει να παρκάρει επί πεζοδρομίων κλπ ο Δήμος “σέβεται” την απόφαση του». Και δεν θα φέρω αντίρρηση με βάση αυτό το σκεπτικό. Όμως, επιμένω. Πρώτα εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να μην παρκάρουμε όπου βρούμε μη σεβόμενοι τίποτα. Το κάνω κι εγώ δυστυχώς αρκετές φορές. Δεν κάνω τον τιμητή των πάντων. Θα ήταν ασέβεια. Κυρίως όμως αυτό που με ενοχλεί είναι ότι ξεχνάμε όλοι τους πεζούς και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος.
Οφείλουμε να κοιτάξουμε τους συνανθρώπους μας κάποια στιγμή και να σκεφτόμαστε τα δικαιώματά τους. Όχι μόνο τα δικά μας. Και αυτό δεν μπορεί να μας το επιβάλει κανένας Δήμος ή κράτος. Η κακή νοοτροπία, η λανθασμένη νοοτροπία ξεκινάει από τη δική μας παιδεία. Ναι, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κάποια πράγματα. Ναι έχει τη δύναμη του ελέγχου και του προστίμου. Ακόμη και να μας «επιβάλει» να γίνουμε καλοί οδηγοί εάν το θέλει. Αλλά, όλα θα ξεκινήσουν από εμάς τους ίδιους. Από την δική μας θέληση για αλλαγή.
Όσο πάρκινγκ κι εάν φτιάξει ο Δήμος, όσους χώρους δημιουργήσει για να κινούνται οι πεζοί ή οι ποδηλάτες ή οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, εάν εμείς δεν αλλάξουμε τίποτα δεν θα κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση. Ναι. Από εμάς όλα εξαρτώνται. Πάρτε το χαμπάρι.
Α και κάτι τελευταίο… Πρόσφατα, η Δημοτική Κοινότητα με την αρωγή και του Λιμενικού Ταμείου έφτιαξε την περιοχή γύρω από το Καρνάγιο: φώτισε το χώρο, τον καθάρισε και έβαλε και τα απαραίτητα σίδερα ώστε να περιορίσει την κίνηση των δίκυκλων που είχαν μάθει να τα αφήνουν εκεί οι ιδιοκτήτες τους. Αποτέλεσμα; Η κίνηση των πολιτών να μειωθεί από το συγκεκριμένο δρόμο προς τον Άγιο Γεώργιο. Βλέπετε, η αίσθηση των μπαρών έδωσαν την εντύπωση του απαγορευτικού ενώ και οι γονείς με τα καρότσια δεν είχαν τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης. Κι έτσι ένας δρόμος – κάτω από το Δημαρχείο – που θεωρείται από τους ωραιότερους για βόλτα στην Χώρα της Νάξου έχασε την …μαγεία του. Οι ξένοι κυρίως σεβόμενοι τις απαγορεύσεις σταμάτησαν να κινούνται προς εκείνη τη πλευρά με αποτέλεσμα να χάνουν την δυνατότητα ενός όμορφου περίπατου πλάι στη θάλασσα και κυρίως το απόγευμα με το ηλιοβασίλεμα να δημιουργεί ξεχωριστές εικόνες που θα μετέφερε ο επισκέπτης στη πατρίδα του…