Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜια δεκαετία φεύγει, μια νέα ξεκινά με αισιοδοξία !

Μια δεκαετία φεύγει, μια νέα ξεκινά με αισιοδοξία !

|

Ενας πρώτος απολογισμός πεπραγμένων (σε διεθνή και ελληνικό επίπεδο) για την δεκαετία που ετοιμαζόμαστε σε λίγες ημέρες να αποχαιρετήσουμε…

Τελευταίες μέρες της δεκαετίας, μέρες απολογισμού και σχεδιασμού.

Τι έγινε όμως αυτά τα δέκα χρόνια στον κόσμο και την πατρίδα μας;

Προβληματισμένοι από τις αναταράξεις στην Ελλάδα δεν αντιληφθήκαμε ότι οι τελευταίες ημέρες του 2019 σφραγίζουν μια από τις καλύτερες δεκαετίες στην παγκόσμια ιστορία.           

  1. H ακραία φτώχεια έχει πέσει κάτω από το 10% όταν μόλις το 1981 το 42% του πληθυσμού της γης ζούσε με λιγότερο από $1,90 την μέρα (1).
  2. Ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε χωρίς προηγούμενο. Η ανισότητα και αυτή μειώνεται καθώς οι πιο φτωχές χώρες (της Αφρικής και της Ασίας) αναπτύσσονται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς από τον ανεπτυγμένο κόσμο (1).
  3. Οι κρίσεις λιμού (πείνας) τείνουν να εξαλειφθούν από την επικαιρότητα ενώ η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (2).
  4. Ο αναλφαβητισμός μειώνεται παντού ενώ περισσότερες χώρες από ποτέ έχουν δημοκρατική διακυβέρνηση (3).
  5. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ήδη υπολογίζεται ότι με την βελτίωση της αποδοτικότητας της σύγχρονης γεωργίας έως το 2050 θα απελευθερωθεί γη έκτασης ίσης με την Ινδία!
  6. Η τάση αύξησης του πληθυσμού δείχνει να ανακόπτεται με ορατή πλέον τη στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί (4).
  7. Το AIDS είναι πλέον μία αντιμετωπίσιμη χρόνια ασθένεια ενώ το ποσοστό επιβίωσης από τις παλαιότερα ανίατες ασθένειες βελτιώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό (2).
  8. Οι περιφερειακές συγκρούσεις (παρά τις αναταράξεις στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου) μειώνονται διαρκώς.

 

Και όμως αυτές οι θετικές ειδήσεις σπανίως μπαίνουν στα σπίτια μας επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι οι «Καλές Ειδήσεις Δεν Είναι Ειδήσεις» (good news is no news).

Απειλές και κίνδυνοι υπάρχουν, ανέκαθεν υπήρχαν και ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν ακόμα και σε εποχές που ο κόσμος γίνεται ξεκάθαρα καλύτερος. Κίνδυνοι που θέτουν τις προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία.

  1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ενώ η βιοποικιλότητα δέχεται ισχυρό χτύπημα.
  2. Η πολυπολική πραγματικότητα ευνοεί την ανάδυση τοπικών ισχυρών χωρών που τροφοδοτούν τοπικές ανακατατάξεις και συγκρούσεις.
  3. Η μετακίνηση πληθυσμών δημιουργεί εύλογα ένα κλίμα ανασφάλειας στις χώρες υποδοχής.
  4. Η μετατόπιση ισχύος (οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής) από την Δύση προς την Ασία δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας στις μέχρι πρόσφατα κυρίαρχες δυτικές κοινωνίες.

 

Και η Ελλάδα;

Η δεκαετία ήταν πραγματικά καταστροφική, η απώλεια πλούτου, ισχύος, πληθυσμού υπήρξε χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο που κάλπαζε μπροστά.

Όμως οι ευκαιρίες δεν χάθηκαν…

Η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, στρατηγική θέση, ισχυρή παρουσία σε παγκόσμια κρίσιμους οικονομικούς κλάδους (π.χ. Ναυτιλία), μορφωμένο πληθυσμό, παγκόσμιες συμμαχίες, πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια αλματώδη ανάπτυξη.

Εφόσον απελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό του έλληνα μπορούμε να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα μας εκπλήξουν.

Το κάναμε στο παρελθόν μπορούμε να το κάνουμε ξανά!

Η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι η δική μας δεκαετία. Η δεκαετία της Ελλάδας!

Ναι μπορούμε!

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε κάθε Ελληνικό σπιτικό !

(1) Πηγή: World Bank

(2) Πηγή: World Health Organization

(3) Πηγή: Economist Intelligence Unit

(4) Πηγή: Pew Research Center 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ποιες περιοχές της Ελλάδας απειλούνται από τσουνάμι

Η UNESCO προτείνει συγκεκριμένες δράσεις ώστε οι ευάλωτες περιοχές να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό Tsunami Ready, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τη «Γαλάζια Σημαία» για τις παραλίες.

Ανακαλύφθηκαν τα τείχη και η βόρεια πύλη του Σελινούντα

Η μνημειακή πύλη, ύψους περίπου τριών μέτρων, πιθανότατα χρησίμευε και ως πέρασμα νεκρικών πομπών προς τη νεκρόπολη

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μπορεί η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, όμως η Εφορία έχει άλλη άποψη

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε Τουρισμό και Εστίαση – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Ψηφιακή κάρτα μπήκε στη ζωή μας.. διαβάστε τι συμβαίνει

Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε μάχες επί 7 χρόνια αποχωρεί οριστικά

Η τελική του παραίτηση, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες μέρες στη Διαύγεια.

Νάξος: Επιτήδειοι προσποιούνται τον δήμαρχο, κάνουν παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Μία ακόμη απάτη στο όνομα του Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων με επίκεντρο την αγορά paysafe και παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Το TikTok Shop επεκτείνεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία

Το TikTok Shop λειτουργεί ήδη από το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2023 και κατέγραψε υψηλές πωλήσεις τις γιορτές.

Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί από τον χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,7 R

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί. Δεν έχουμε καμία ελπίδα πια. Δεν έχουν έρθει διασώστες. Είμαστε μόνοι», είπε ο 25χρονος Χτετ Μιν Οο του οποίου το σπίτι κατέρρευσε, θάβοντας κάτω από τα χαλάσματα συγγενείς του.

Νάξος – Φιλώτι: 33 νέες βελανιδιές φυτεύτηκαν από μαθητές του ΕΠΑΛ

Τριάντα τρεις (33) νεογέννητες βελανιδιές φυτεύτηκαν από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στα πλαίσια περιβαλλοντικού μαθήματος

ΕΛΣΤΑΤ – Δόμηση: Λευκάδα η πρωταθλήτρια, 3η η Πάρος και σε πτώση η Μύκονος (!!!)

Πρωτιά για τη Λευκάδα, μεγάλη πτώση στη Μύκονο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά