Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜαρτάκης: Στρατηγικό λάθος η χρήση του όρου "υπερτουρισμός"

Μαρτάκης: Στρατηγικό λάθος η χρήση του όρου “υπερτουρισμός”

|

Το 2023 αναμένεται να αναδειχθεί ως χρονιά «κόμβος» για την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Του Νότη Μαρτάκη (*)

Τα δεινά της πανδημίας που περιόρισαν τις μετακινήσεις και άρα τις οικονομικές εισροές, η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και συρρίκνωσε το εισόδημα των ταξιδιωτών, οι γεωπολιτικές αναταράξεις που άλλαξαν τον παγκόσμιο χάρτη των μετακινούμενων τουριστών αλλά και η δυναμική είσοδος νέων «παικτών» όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, ακόμα και η Γεωργία, μετά την τελευταία εντυπωσιακή της εμφάνιση στην ΙΤΒ, αποτελούν εν δυνάμει κινδύνους για τη χώρα μας.

Και όλα αυτά, με την εντεινόμενη έλλειψη σε θέσεις προσωπικού που αποτελεί μια σοβαρή απειλή για το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, στο οποίο θα κριθεί, εν τέλει, η επαναληψιμότητα της επίσκεψης.

Μπροστά σε αυτή τη σωρεία των απειλών, παρατηρούμε μια «νιρβάνα» επιτυχιών που έχει απλά να κάνει με ποσοτικά στοιχεία, μακράν των ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα έπρεπε να μας απασχολούν.

Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, μια υφέρπουσα φημολογία περί δήθεν υπερτουρισμού την ώρα που δεν έχουμε συμφωνήσει για τον ακριβή ορισμό της.

Είχα από το 2019 επισημάνει ότι σε μια εποχή έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων στον τουρισμό της Ελλάδας, η χρήση του «δημοφιλούς» όρου του «υπερτουρισμού» αποτελεί σημαντικό στρατηγικό λάθος.

Και τούτο διότι, ειδικά στη χώρα μας, είναι διαφορετικό να μιλάμε για ένα μόνιμο φαινόμενο, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές , κυρίως, πόλεις και άλλο να αναφερόμαστε σε συγκυριακή υπερφόρτωση , όπως μπορεί να συμβαίνει στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στην Οία της Σαντορίνης ή στις ουρές των επισκεπτών της Ακρόπολης, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη προσέλευση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Στα δύο αυτά παραδείγματα, οφείλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα έγκειται στη διαχείριση του εισερχόμενου πλήθους που, στη μεν περίπτωση της Οίας έχει να κάνει με την ανάδειξη και των άλλων σημείων του νησιού που δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί επαρκώς, στη δε περίπτωση της Αθήνας, υπάρχει ένας αδικαιολόγητος διαχωρισμός από την υπόλοιπη Αττική που επανειλημμένα – αλλά χωρίς αποτέλεσμα – έχω υποστηρίξει ότι έχει τη μορφή νησιού με όσα μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ένας νησιωτικός προορισμός.

Το θέμα , συνεπώς, είναι ότι ενώ υπερτουρισμός , με τη σωστή έννοια του όρου δεν υφίσταται, δεχόμαστε, ως χώρα ένα «στίγμα» που δεν μας ανήκει. Πολύ περισσότερο που ακόμα και οι διεθνείς στατιστικές αδικούν , στην ουσία, τουριστικές περιοχές για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δυσαναλογία στον υπολογισμό της σχέσης κατοίκων και επισκεπτών, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα, κατά τη γνώμη μου, να μην αποδίδουν την πραγματικότητα.

Και εξηγούμαι : Σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, όπου συνυπάρχουν οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό με τους επισκέπτες, στις τουριστικές περιοχές, πέρα από την “εισαγωγή” τουριστών, υπάρχει και αντίστοιχη προσέλευση επαγγελματιών και εργαζομένων που διαμένουν στις περιοχές όλο το διάστημα της τουριστικής περιόδου. Η αναφορά ανά κάτοικο, συνεπώς, δεν λαμβάνει υπόψη και τους προσωρινούς κατοίκους λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης και αναφέρεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου αλλοιώνει την αναλογία.

Ο ισχυρισμός μου, λοιπόν, είναι ότι, αν υπολογίσουμε στους κατοίκους και τους εποχικούς απασχολούμενους, η αναλογία με τους επισκέπτες είναι μικρότερη, πράγμα που δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα για τυχόν υπερτουρισμό.

Ακόμα δε, και στην Αττική, έχει σημασία να υπολογίσουμε κάτοικο και επισκέπτη στην Αθήνα με τους αντίστοιχους των παραλιακών ζωνών και, επομένως, χρήσιμα συμπεράσματα θα είχαμε αν γνωρίζαμε τη συγκεκριμένη αναλογία ανά Δήμο και όχι λαμβάνοντας υπόψη την πρωτεύουσα ως σημείο σύγκρισης με το υπόλοιπο κομμάτι της Περιφέρειας.

Είναι σαφές ότι, σε αυτή τη χρονική καμπή, ουδείς έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει. Και ήδη τα μηνύματα αλλά και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι τα όρια ανάμεσα στην ανάπτυξη και την υποβάθμιση ενός προορισμού, μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα στην εισαγωγή του σημειώματός μου, είναι πολύ στενά και μπορεί να μας οδηγήσουν από τη μια φάση στην άλλη.

# Ο Νότης Μαρτάκης είναι πρόεδρος του Ομίλου MTC GROUP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

12η Γιορτή Φάβας Σχοινούσας: Η καρδιά του Αιγαίου χτυπάει στο πιο αυθεντικό πανηγύρι του καλοκαιριού

Δύο μέρες γεμάτες γεύση, μουσική και κυκλαδίτικη ψυχή — 27 & 28 Ιουνίου στη Σχοινούσα!

Μ. Καφούρος: Υπέρογκα πρόστιμα για ομπρελοκαθίσματα στις Κυκλάδες

Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ ζητά επανεξέταση του πλαισίου επιβολής προστίμων σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις – Πλήγμα για τη βιωσιμότητα εν μέσω πτώσης του τουρισμού.

ΠΝΑΙ: Δομές Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων σε Κάλυμνο και Σύρο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στη στήριξη του ανθρώπου: Δύο νέες δομές για την πρόληψη και θεραπεία εξαρτήσεων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027.

Ως Εδώ: Καταγγελίες-φωτιά για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας στο Λιμεναρχείο Τήνου

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων αποκαλύπτει σοβαρές καταγγελίες για προσβλητική και καταχρηστική συμπεριφορά του προϊσταμένου – Τοξικό κλίμα, απειλές και υπερκόπωση στο προσκήνιο.

Παράταση αιτήσεων στο ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026

Λόγω υψηλού ενδιαφέροντος παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΑΟ Μυκόνου: Ανανέωσε έως το 2027 με Βαγγέλη Ζιάγκο, στοίχημα η καθιέρωση στη Basket League

Η Μύκονος συνεχίζει με τον αρχιτέκτονα της ανόδου της – Ο κόουτς Ζιάγκος παραμένει στο «τιμόνι» έως το 2027 με βλέμμα σταθερό στην κορυφή.

Μέγα Λιβάδι Σερίφου: Μια πολυμεσική έκθεση αναβιώνει την εποχή των μεταλλείων

Από το 1880 έως το 1960, η Σέριφος «μιλάει» για το παρελθόν της μέσα από εικόνες, ήχους και μνήμες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

ΑΝΠΟ Αμοργού: Αμοργιανές Καντάδες στα Κατάπολα, μία βραδιά με άρωμα δεκαετίας ‘80

Ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αμοργού μάς προσκαλεί σε μια περατζάδα μουσικής, ποίησης και μνήμης, ζωντανεύοντας τις καντάδες του χθες.

Πρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή “alla Nerano” της ελληνικής μαμάς

Μια αγαπημένη συνταγή με ρίζες στην Ιταλία και καρδιά ελληνική. Κολοκυθάκια, κασέρι και κρέμα γάλακτος σε μια ζεστή, κρεμώδη μακαρονάδα γεμάτη νοσταλγία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού