Τα Κυκλαδονήσια και άλλα Νησιά μαστίζονται από την ανομβρίαν! Η παρατεταμένη ανομβρία έχει προκαλέσει τον αφανισμόν στις καλλιέργειες, την μειωμένην απόδοσή τους (ελαιόλαδον) και των λοιπών φυτών, τον περιορισμόν ή την εξαφάνιση βλαστήσεως επί των βουνών. Δεν φύεται σχεδόν τίποτε!
Του Μιχάλη Στρατουδάκη (#)
Εκτός από την ξηρασίαν, ζημίαν προκαλεί η αλόγιστος και ελευθέρα βόσκηση από αιγοπρόβατα! Τα εξαπολύουν στα βουνά το πρωί και τα συγκεντρώνουν το βράδυ! Αφανίζουν κάθε ίχνος πρασίνου, ακόμα και τις ρίζες! Φρύγανα και αμπαλίροι σώζονται γιατί δεν τα τρώνε οι αίγες! Τα λοιπά φυτά έχουν χαθεί! Και λόγω της ανομβρίας δεν φύονται. Μερικά Νησιά που έχουν αρκετό πράσινον και δη δασώδεις εκτάσεις δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανομβρίας.
Η Ικαρία έχει δασώδη όρη που δυστυχώς καίγονται τρεις ημέρες τώρα: Δεν είχαμεν την δύναμη να την σβήσομεν αμέσως και κινδυνεύει το Νησί από ανομβρίες!
Τα δάση φέρουν βροχές σ’ ένα τόπον. Και τα Κυκλαδονήσια που είναι γυμνά από δάση πρέπει να αναληφθεί υπεύθυνος και ταχύς αγώνας δενδροφυτεύσεως αυτών και απαγορεύσεως της βοσκήσεως αιγοπροβάτων επί των βουνών. Ας κάμουν ποιμνιοστάσια σε χωράφια δικά τους. Πρέπει να πρασινίσουν τα βουνά για να έχομεν πρόκληση βροχών.
Το 2007 πρότεινα να γίνουν μεγάλοι θάλαμοι με φραγκοσυκιές στα γυμνά βουνά. Οι Δήμαρχοι ήθελαν τις ψήφους των κτηνοτρόφων και δεν προέβησαν σ’ αυτήν την φύτευση, αλλά άφησαν να βουνά ελεύθερα να τα συντρίψουν οι κατσίκες!
Όλα αυτά συντείνουν στην ανομβρίαν η παράταση της οποίας έχει αποτέλεσμα την λειψυδρίαν. Η τελευταία εμφανίζεται επικίνδυνη εσχάτως στα Νησιά αλλά και σε πλείστα μέρη της Ελλάδος. Μπορούσε να είχε αντιμετωπισθεί; Σε ένα βαθμόν Ναι.
Αλλά οι κυβερνώντες δεν είχαν καμμίαν πρόβλεψη.
Η ανομβρία και η λειψυδρία που ήδη μας απειλούν οφείλεται στην κλιματικήν αλλαγήν. Την αλλαγήν αυτήν επέφερε ο άνθρωπος. Όμως θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει αν είχε κάμει ορισμένα βασικά έργα.
Πρώτον: Φρόντιζε να μη καίγονται τα δάση και να προέβαινε σε συνεχείς αναδασώσεις! Τίποτε δεν έκανε. Αντιθέτως είναι ανίκανος να τα προστατεύσει από τις πυρκαγιές.
Δεύτερον: Αδιαφόρησε για την αξιοποίηση της αφαλατώσεως και την ευρείαν εξάπλωση αυτής σ’ όλα τα Νησιά ή παράλιες περιοχές. ΄Επρεπε να υπήρχαν πολλές χιλιάδες μηχανήματα.
Τρίτον: Δεν φρόντισε να κατασκευάζει τεχνητές λίμνες ή να δημιουργεί φράγματα στα σημεία όπου οι βουνοπλαγιές σχηματίζουν φαράγγια. Αν γινόταν αυτό θα είχαμεν εκατομμύρια τόννους νερού κυρίως για άρδευση.
Τέταρτον: Εξεύρεση τρόπου- κατασκευής τεχνητού μέσου για περίσωση πλεοναζόντων υδάτων από ποταμούς.
Πέμπτον: Ακόμα και τα χιόνια κατά τον καθαρισμόν των εθνικών οδών έπρεπε να αποθηκεύονται κι όχι να οδηγούνται στην θάλασσαν! Περίεργον αλλά χρήσιμον! Όταν είχαμεν άφθονα νερά δεν μεριμνούσαμεν για την αύξησή τους. Όταν παρουσιαζόταν στιγμές σπατάλης στην οικογένειαν η αείμνηστη πεθερά μου έλεγε. «Προσέχετε γιατί και τα ποτάμια κάποτε στερεύουν»! Αναφερόταν στην περίοδον όπου τα ποτάμια είχαν άφθονα νερά όλον τον χρόνον καθότι δεν υπήρχε κλιματική αλλαγή!
Τώρα και τα ποτάμια στερεύουν και οι προβλεπικοί κυβερνητικοί νόες!!
(#) Μιχάλης Στρατουδάκης
Ο Μιχαήλ Στρατουδάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας ασχολήθηκε με θέματα Τοπικής Αυτοδιοκήσεως επί 40 χρόνια, με κριτικές έργων, με πολιτικές αρθρογραφίες και με εκδόσεις πολλών εφημερίδων. Γεννήθηκε το 1940. Έχει εκδόσει το βιβλίο “Η ελληνική οικονομία” όπου προτείνειτρόπους εξόδου από την κρίση προτού αυτή γιγαντωθεί, το “Λαογραδικόν Λεξικόν της Αμοργού” και ετοιμάζει και άλλα. Η μελέτη για τα φραγκόσυκα είναι πολύχρονη πείρα και προσφορά στο φυτό του μέλλοντος, ώστε να το αγαπήσουν όλοι οι Έλληνες.