Ο Γιάννης Τζανετής, κάνει μέσα από την σελίδα μας έναν πρώτο απολογισμό των εκατό (100) ημερών της σημερινής κυβέρνησης – Οι πρώτες κινήσεις αλλά “Όμως οι δυσκολίες είναι μπροστά και η προσπάθεια που θα απαιτηθεί θα είναι τιτάνια”.
Σπάνια μια Κυβέρνηση δίνει αρνητικό στίγμα μέσα στο αρχικό διάστημα των 100 ημερών. Ακόμα και οι Κυβερνήσεις στην καρδιά του Μνημονίου, που κατά κανόνα κατέρρεαν, κατέγραφαν θετική αποδοχή από την κοινή γνώμη στα πρώτα στάδια.
Έτσι το προφανές και για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα. Όμως, τι έκανε καλά και τι θα μπορούσε να βελτιώσει;
- Ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε ταχύτατα στην στελέχωση του κράτους δείχνοντας ότι ήταν απόλυτα προετοιμασμένος σπάζοντας μια αντίθετη παράδοση δεκαετιών
- Παρουσίασε μερικά βαριά βιογραφικά στη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους συχνά με λαμπρή καριέρα στην ελληνική και διεθνή αγορά εργασίας. Παρά τις όποιες ενδεχόμενες ενστάσεις για επιμέρους επιλογές το τελικό πρόσημο είναι θετικό.
- Προσπαθεί συνειδητά να δώσει την αίσθηση ότι απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών. Σε προφανή αντιδιαστολή με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που απευθυνόταν σταθερά στο δικό της πολιτικό κοινό.
- Ανακίνησε αποφασιστικά το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων που είναι εν τέλει θέμα Δημοκρατίας καθώς διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες που ήδη το διαθέτουν. Αναμένουμε μια θαρραλέα πρόταση επ’ αυτού
- Ξεκίνησε μια φειδωλή μείωση των φόρων που όμως πρέπει να γενικευθεί σύντομα.
- Έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την ενεργοποίηση εμβληματικών επενδύσεων (πχ Ελληνικό) καθώς η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη για να αντιστραφεί η καταστροφή των τελευταίων πολλών χρόνων.
- Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για πρώτη φορά έχει μπει ως κορυφαίος στόχος η ανάγκη απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών του κράτους. Ένας στόχος που αν επιτευχθεί θα πυροδοτήσει την δημιουργία ενός φιλικότερου, απλούστερου και εν τέλει φθηνότερου κράτους για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Τα πρώτα δείγματα λοιπόν είναι καλά, η κοινή γνώμη δείχνει να επικροτεί και οι διεθνείς αγορές βλέπουν με θετικό τρόπο τη χώρα.
Όμως υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι που είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν ταχύτατα και αποτελεσματικά. Μια σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» που η κάθε μία από μόνη της αρκεί να εκτροχιάσει την όποια προσπάθεια.
- Ασφαλιστικό
- ΔΕΗ
- Κόκκινα Δάνεια
Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε αυτά το κολοσσιαία ζητήματα θα κρίνει πολλά. Τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πνεύμα είναι επιβεβλημένο. Xωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις δυσκολεύομαι να φανταστώ πως θα πορευθεί η χώρα σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και δημιουργεί πληθώρα εστιών ανταγωνισμού. Η οικονομική επιβράδυνση δείχνει να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, μαζεύονται σύννεφα στον ορίζοντα και η Ελλάδα μετά από μια χαμένη δεκαετία θα δυσκολευτεί να ανοίξει βηματισμό με παλιές συνταγές…
Συμπερασματικά, έχει γίνει μια καλή αρχή!
Όμως οι δυσκολίες είναι μπροστά και η προσπάθεια που θα απαιτηθεί θα είναι τιτάνια.