Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού με την ευκαιρία της Ημέρα της Μητέρας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια ημέρα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού για τη γυναίκα που αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας και της οικογένειας. Η μητέρα είναι η πρώτη μας πατρίδα, η πρώτη μας ασφάλεια, η αθόρυβη δύναμη που στηρίζει και καθοδηγεί.
Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, κοινωνικών μεταβολών και δημογραφικών ανισορροπιών, η ενίσχυση της μητρότητας δεν αποτελεί απλώς ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, αλλά εθνικής προτεραιότητας. Ως βουλευτής Κυκλάδων, αγωνίζομαι καθημερινά για να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στις γυναίκες, στις μητέρες, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να εργαστούν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ασφάλεια και προοπτική.
Η Πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στη μητέρα – είτε κατοικεί στην Αθήνα, είτε σε ένα απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων. Στήριξη με ουσιαστικά μέτρα, από τη βρεφονηπιακή φροντίδα έως την ισότητα στον εργασιακό χώρο και την κοινωνική προστασία.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας.
Μεταξύ αυτών:
• Αύξηση του επιδόματος μητρότητας, ώστε περισσότερες γυναίκες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες της ανατροφής των παιδιών τους.
• Επέκταση της άδειας μητρότητας και θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας, προωθώντας την ισότητα και τη στήριξη της οικογένειας συνολικά.
• Μέτρα στήριξης για τις εργαζόμενες μητέρες, με έμφαση στην ευελιξία, την πρόσβαση σε δομές φροντίδας και την προστασία της εργασιακής τους θέσης.
• Στοχευμένη στήριξη για τις μόνες μητέρες, ώστε να μην αισθάνονται μόνες σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο και να έχουν ίσες ευκαιρίες.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με πέντε καθοριστικές αλλαγές που δίνουν πλέον στις γυναίκες ουσιαστική πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο δικαίωμα:
α) Καταργήθηκε η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου,
β) Επιτράπηκε η κρυοσυντήρηση και για κοινωνικούς λόγους,
γ) Αυξήθηκε το ηλικιακό όριο στα 54 έτη,
δ) Διασφαλίστηκε η χρήση από διαζευγμένες γυναίκες χωρίς συναίνεση πρώην συντρόφου,
ε) Δόθηκε δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε άτομα με HIV.
Κυρίως, η κυβέρνηση προσέφερε την επιλογή της μητρότητας σε γυναίκες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να την έχουν.
Σε προσωπικό επίπεδο, ως γυναίκα και ως κόρη, γνωρίζω πόσο βαθιά και ανιδιοτελής είναι η αγάπη που δίνει μια μητέρα. Είναι μια αγάπη που δεν ζητά, που δεν εξαντλείται. Είναι αυτή που κρατά όρθια την οικογένεια, την κοινωνία, την Ελλάδα.
Σε όλες τις μητέρες των Κυκλάδων, της Ελλάδας, του κόσμου, ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.