Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΚατ. Γιαννακά: Ακαρποι διορισμοί εκπαιδευτικών, τι γίνεται στα νησιά μας;

Κατ. Γιαννακά: Ακαρποι διορισμοί εκπαιδευτικών, τι γίνεται στα νησιά μας;

|

Προ των πυλών ο κίνδυνος να μένουν κλειστές σχολικές μονάδες ελλείψει εκπαιδευτικών

Αρθρο: Κατερίνα Γιαννακά (#)

Καίτη Γιαννακά
Καίτη Γιαννακά

Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δώρο στους κολεγιάρχες, αποκαλύπτεται ότι 3.000 περίπου  αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν ή δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπαιδευτικών ιστοσελίδων που αντλούν τα στοιχεία τους από τη «Διαύγεια», αλλά και δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αυγή», μόνο τη Δευτέρα 4/3/2024 αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι ανακλήσεις προσλήψεων 761 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι, είτε δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία, είτε  παραιτήθηκαν αφού ανέλαβαν υπηρεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς δεν παρέμειναν στη θέση τους λόγω των δυσχερών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετώπισαν στις περιοχές που διορίστηκαν, κυρίως παραμεθόριες ή νησιωτικές κι αυτό την ίδια ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν επί χρόνια να διοριστούν έστω και ως αναπληρωτές.

Στις δυσχερείς συνθήκες είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης που οφείλεται στην πρωτοφανή ακρίβεια, πολλαπλάσια από την υπόλοιπη χώρα, που παρατηρείται στα νησιά, στις δυσκολίες ανεύρεσης στέγης ακόμη και για 9 μήνες, στο χαμηλό μισθό που δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες.

Το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, αδιαφορούν παντελώς για την ουσία του προβλήματος, ενώ γνωρίζουν τις αιτίες που το προκαλούν, παρ’ όλον ότι καθημερινά αυτό διογκώνεται.  Ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να κλείνουν σχολικές μονάδες ελλείψει εκπαιδευτικών και μάλιστα σε τουριστικά νησιά, τα οποία έχουν καταστεί όχι μόνο δυσπρόσιτα, αλλά και απρόσιτα για έναν υπάλληλο. Το μόνο μέτρο που επισείει το Υπουργείο Παιδείας είναι να στρέφεται εναντίον όσων δεν παρουσιάζονται ή παραιτούνται, αποκλείοντάς τους επί διετία από το δικαίωμα επαναδιορισμού.

Πέραν αυτού όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε και το νόμο σύμφωνα με τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα νησιά είχε τη δυνατότητα να χορηγεί σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ένα ετήσιο επίδομα, για την κάλυψη κάποιων από τις υπέρογκες δαπάνες διαβίωσής τους.

Στη νησιωτική Ελλάδα είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 101, παρ. 4, που υποχρεώνει τη διοίκηση κατά την άσκηση της πολιτικής της να λαμβάνει υπόψη της τα προβλήματα που προκαλούνται από τη νησιωτικότητα.

Στην Παιδεία απαιτείται άμεσα και πριν είναι αργά, πριν βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο να μη λειτουργούν σχολικές μονάδες ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού,  η θεσμοθέτηση για τους εκπαιδευτικούς οικονομικών και βαθμολογικών κινήτρων, ώστε να μην είναι ο διορισμός στα νησιά αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά ελκυστικός.

Η  νησιωτικότητα επιβάλλει το «Ισοδύναμο» στην Παιδεία για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε νησιά, ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει τις ίδιες οικονομικά προϋποθέσεις ως προς τη διαβίωσή του με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Στα πλαίσια  εφαρμογής του «ισοδύναμου» επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων  όπως: 1) Η επέκταση του θεσμού των δυσπρόσιτων σχολείων σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα σε εκείνα που είναι τουριστικοί  προορισμοί. 2) Η θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων, βαθμολογικών και οικονομικών, για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται στα νησιά, αλλά και για την παραμονή τους σε αυτά ικανό χρονικό διάστημα. 3) Η πρόβλεψη αυξημένων μορίων εντοπιότητας για την προσέλκυση ντόπιων  εκπαιδευτικών. 4) Φορολογικές απαλλαγές σε νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους,  αντίστοιχες με τις προβλεπόμενες για τους μόνιμους κατοίκους. 5) Να ισχύει το μεταφορικό Ισοδύναμο και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιά. 6) Για το βασικό πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινης και προσιτής οικονομικά στέγης επιβάλλεται η άμεση θεσμοθέτηση μέτρων όπως η επιδότηση του ενοικίου, η διάθεση από την Πολιτεία ή την Αυτοδιοίκηση δωρεάν ή με συμβολικό ενοίκιο κατοικιών σε εκπαιδευτικούς.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων πρέπει στα νησιά να προσδιορίζεται όχι με βάση των αριθμών των παιδιών, αλλά με αποκλειστικό όρο να μη στερείται κανένα νησιωτόπουλο το δημόσιο αγαθό της παιδείας στην προσχολική αγωγή, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Κανένα νησιωτικό σχολείο χωρίς δάσκαλο και κανένας νησιώτης μαθητής, σε όποιο νησί κι αν ζει, χωρίς ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και μόρφωση.

(#) Κατερίνα Γιαννακά

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Αν/τρια Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.