Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΚαστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

|

Τόπος:  Καστράκι- Νάξος.
Ημέρα: Μεγάλη Παρασκευή 2025

Ένας εμπνευσμένος, απλός, σεμνός άνθρωπος ήταν εκείνος που χιλιάδες άνθρωποι τον εμπιστεύθηκαν και αυτό το Πάσχα και ήρθαν να νιώσουν τον Επιτάφιο Θρήνο της χριστιανικής παράδοσης. Το όνομά του Κυριάκος Σαλτερής.

Του Γιώργου Καρνέζη

Η τελετουργία της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστράκι γίνεται όλο και πιο γνωστή στα ελληνικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η επίδραση της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστράκι έχει μέσα της μια τόσο μεγάλη έλξη, ώστε να επιτελείται κάθε χρόνο αυτό το γεγονός, με τον κόσμο να κατακλύζει κατά χιλιάδες τη διαδρομή από την Παναγία τη Γρηγορούσα έως την παραλία με τον Εσταυρωμένο να κοιτάζει στα μάτια τους παρευρισκομένους σε όποιο σημείο και αν ευρίσκονται.

Η αθρόα προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών στην περιφορά του Επιταφίου εντός των κυμάτων της θάλασσας εμπεριέχει ένα μυστήριο! Αυτό το μυστήριο αποκωδικοποιείται με λίγες λέξεις: Απλότητα, μεγαλείο, αποκατάσταση του ωραίου , εκείνου της αλήθειας της ψυχής.

Η λαμπρή φύση στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού της Νάξου είναι παράλληλη με τη βαθιά πίστη του Κυριάκου Σαλτερή αλλά και με την αντίληψή του να προσεγγίζει την παράδοση, τις πνευματικές αξίες δια μέσου της αισθητικής επιτέλεσης των σκέψεών του. Η σθεναρή προσωπικότητα του Κυριάκου διακρίνεται στην αρχιτεκτονική, στις δομικές κατασκευές, στη χαρακτική, στη μουσική, σε καλλιτεχνικές κατασκευές, στον αρμονικό βίο του με τη Φύση και κυρίως στην πολιτισμική του προσφορά στην κοινωνία της Νάξου.

Ό,τι ωραίο γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες για τον αξιαγάπητο, σεμνό, ανυπόκριτο, λαϊκό καλλιτέχνη της Νάξου, ο Κυριάκος Σαλτερής δεν το γνωρίζει. Οι καθημερινές αδιάκοπες , δημιουργικές ασχολίες του δεν του δίνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να έχει ενημέρωση για τα κείμενα που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Ο Κυριάκος Σαλτερής είναι δημιουργός! Όλα γύρω του γίνονται ιδέες που θα περάσουν στον χρόνο της επιτέλεσης. Η όλη εικόνα του Εσταυρωμένου που φιλοτέχνησε με τα χέρια του, το ίδιο και ο Επιτάφιος από θαλάσσια ξύλα και η πένθιμη περιφορά στο Καστράκι, στη διάρκεια της οποίας αποδίδει με σουβλιάρι το μοιρολόι, αποτελούν ένα δείγμα του αισθαντικού χαρακτήρα του απέναντι στο θείο και σε όλους εμάς που παρακολουθήσαμε και εφέτος την επιτέλεση του τελετουργικού.

Ο Κυριάκος Σαλτερής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιχνίου « Η Αγία Παρασκευή», αποτελεί τον κορυφαίο του Χορού στη δημόσια θρησκευτική περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι και ας μη φαίνεται- ή δε θέλει να φαίνεται, ακόμη και να αποστασιοποιείται από τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα από τα αριστουργήματά του βρίσκεται ακριβώς έξω από το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Πολίχνι Καστρακίου.

Είναι ένα πέτρινο κηροπήγιο που εντυπωσιάζει τους πάντες, μαζί με την πέτρινη, σκαλισμένη μορφή της Αγίας, έργο και αυτό των χεριών του. Δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη, έπειτα από παράκληση της εκκλησιαστικής επιτροπής, ώστε οι πιστοί να ανάβουν τα κεράκια τους στον αύλειο χώρο του Ναού, καθώς εντός του Ναού υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς από τον πολύ περιορισμένο χώρο του. Το έργο είναι μεγάλης αισθητικής αξίας για τη Νάξο!

Το κείμενό μου για τον Σαλτερή πιστεύω πως είναι κουραστικό για τους αναγνώστες, ποτέ, όμως, τα έργα του δημιουργού Κυριάκου Σαλτερή, μέλους της ηρωικής οικογένειας του παππού Αντώνη Σαλτερή που αντιστάθηκαν γενναία στον κατακτητή κατά την κατοχή της Νάξου.

Παραθέτω με σεβασμό ως επίλογο για τον Κυριάκο Σαλτερή ένα απόσπασμα από το βιβλίο της μεγάλης Ανθρωπολόγου Νάντιας Σερεμετάκη « Αναγνωρίζοντας το καθημερινό»: « Στην Ανθρωπολογία, παραστατική επιτέλεση, performence, είναι η παρέμβαση στις δομές της καθημερινής ζωής που απελευθερώνει κρυμμένο νόημα από τις κοινωνικές και υλικές σχέσεις. Η επιτέλεση, λοιπόν, ως πρακτική της καθημερινής ζωής είναι η ποίηση, διότι διακρίνεται και απομακρύνεται από το δεδομένο, από αυτό που προσλαμβάνεται ως «φυσικό» και αφήνεται ανεξερεύνητο».

Αυτός είναι ο Κυριάκος Σαλτερής! Και του αφιερώνω το τελευταίο σχόλιο της Ανθρωπολόγου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.