Η κατάρρευση του ΕΣΥ στις Κυκλάδες δεν είναι μόνο λόγια και δήθεν «στείρες διαμαρτυρίες» των εργαζομένων που καιρό τώρα επισημαίνουν την δυσμενή κατάσταση στις δομές υγείας στα νησιά.
Της Καίτη Γιαννακά (*)
Η σημερινή εκκωφαντική παραίτηση του αγωνιστή γιατρού του ΠΙ Σερίφου, μετά από 5 χρόνια πολύπλευρης προσφοράς στο νησί, καταδεικνύει ότι το απαξιωμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΕΣΥ «τρώει» τα παιδιά του, αυτά που στη διάρκεια της πανδημίας τα χειροκροτούσαν και τους μοίραζαν υποσχέσεις.
Η παραίτηση-διαμαρτυρία του γιατρού αναδεικνύει το ανησυχητικό πλέον φαινόμενο, όχι μόνο της άρνησης γιατρών να διοριστούν στα νησιά, αλλά και της παραίτησης όσων υπηρετούν σε αυτά. Στα νησιά των Κυκλάδων αναβιώνουν πλέον τα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής και της ξεχασμένης Ελλάδας και στον τομέα της υγείας. Η υποβάθμιση της ζωής μας δεν θα περάσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα σταθεί απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για «λιγότερο κράτος και εμπορευματοποίηση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της υγείας», που εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών, απαξιώνει τις δημόσιες δομές και αυξάνει τις ανισότητες.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία μεταξύ άλλων είναι:
- Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ.
- Αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής ιατρικού δυναμικού.
- Εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία με «θετική διάκριση» υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες-νησιωτικές περιοχές.
Άξονες του νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας :
- Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 € καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.
- Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών-τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.
- Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας –Υγειονομικό ισοδύναμο.
- Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές.
- Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες, που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές.
Το ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΕΣΥ, μέσα από το ΝΕΟ ΕΣΥ, αποτελεί δικαίωμα μας, δικαίωμα ζωής, για να γίνει πράξη το Υγειονομικό Ισοδύναμο, για Δικαιοσύνη και στην υγεία με ισχυρό ΕΣΥ.
(*) Καίτη Γιαννακά μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναπληρώτρια συντονίστρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής